Discover

Κορωνοϊός: Διατηρήστε την ψυχική υγεία των παιδιών

Η πανδημία και η απομόνωση που την ακολούθησε επηρεάζει σίγουρα και την ψυχική υγεία των παιδιών.

Ανήσυχα. Βαριούνται συνεχώς. Μοναχικά. Αυτά είναι μόνο κάποια από όσα αισθάνονται τα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δείτε πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε για να διατηρήσουν την ψυχική υγεία τους.

πανδημία-ψυχική-υγεία-παιδιάΕνδεχομένως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα παιδιά να έχουν περισσότερα  ξεσπάσματα και να απογοητεύονται πιο εύκολα. Ενώ μπορεί να φαντάζει δύσκολο  να τα παρακινήσετε σε πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν. Αυτές οι συμπεριφορές δεν αποτελούν έκπληξη. Άλλωστε η ζωή και η ψυχική υγεία όλων έχει ανατραπεί, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Κάντε το δικό σας αυτοέλεγχο

Τα παιδιά χρησιμοποιούν τους γονείς τους ως βαρόμετρο για να κατανοήσουν πόσο φοβισμένοι ή πόσο ανήσυχοι ή αγχωμένοι πρέπει επίσης να αισθάνονται. Διατηρήστε τα επίπεδα άγχους σας υπό έλεγχο και δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας.

Συνδεθείτε με το παιδί σας

Φροντίστε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα να βλέπετε πώς αισθάνεται το παιδί σας. Στο δείπνο, για παράδειγμα, μπορείτε να ρωτήσετε ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα εκείνης της ημέρας, ποιο ήταν ένα καλό πράγμα που συνέβη εκείνη την ημέρα και για ποιο πράγμα είναι το παιδί σας ευγνώμων. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να ομαλοποιήσετε τυχόν αισθήματα άγχους ή θλίψης.

Μην μεταβείτε στην επίλυση προβλημάτων

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα, αλλά όταν το παιδί σας χάνει τους φίλους του ή αισθάνεται βαριεστημένο, είναι σημαντικό να το αφήσετε να βιώσει αυτά τα συναισθήματα. Αφουγκραστείτε τι νιώθουν με τον τόνο της φωνής και με την  έκφραση του προσώπου σας και δηλώστε ότι καταλαβαίνεται όσα αισθάνονται.

Εστίαση στο πρόγραμμα

Τα παιδιά ευδοκιμούν όταν υπάρχει συνέπεια, επομένως είναι σημαντικό να διατηρήσετε κάποια ομαλότητα στο σπίτι. Αυτό, φυσικά, είναι δύσκολο όταν κάνετε τον ζογκλέρ σε πολλαπλές δραστηριότητες όπως δουλειά, ηλεκτρονική μάθηση, μαγειρική κ.λπ. Ευτυχώς, το πρόγραμμα δεν χρειάζεται να είναι πολύ άκαμπτο. Χρειάζεται πρόγραμμα με ευελιξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αναγκάσετε το παιδί σας να κάνει μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, απλώς και μόνο επειδή είναι στο πρόγραμμα. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στα βασικά: Τρώτε γεύματα σε συνεχείς ώρες, έχοντας κανονικό ύπνο, αφιερώστε λίγο ήσυχο χρόνο και βγείτε έξω κάθε μέρα.

Φροντίστε την άσκησή σας

Η άσκηση προστατεύει από τις επιπτώσεις του αρνητικού στρες, αλλά μπορεί να είναι μια πρόκληση να διατηρηθεί η σωματική δραστηριότητα.

Μην αποφύγετε την ανησυχία

Ζούμε σε μια εποχή που έχει νόημα να είμαστε ανήσυχοι, οπότε μην παραμερίζετε αυτά τα συναισθήματα. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας σάς εκφράζει τον φόβο του για την υγεία των παππούδων, ίσως αντιδράσετε σπασμωδικά λέγοντας «Ω, μην ανησυχείς. Θα είναι μια χαρά». Αντ ‘αυτού, μιλήστε για όσα κάνετε προκειμένου να διατηρήσετε τους παππούδες ασφαλείς, όπως το να μην τους επισκέπτεστε αυτοπροσώπως και να επικοινωνείτε μαζί τους τακτικά.

κορωνοϊός-ψυχική-υγεία-παιδιάΣυνεχίστε τις κοινωνικές συνδέσεις

Κατά την προ-πανδημία εποχή, τα παιδιά σχολικής ηλικίας περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους με τους συνομηλίκους και τους δασκάλους τους. Αυτές οι συνδέσεις καταργήθηκαν σε μια νύχτα. Η διατήρησή τους, όμως, είναι απαραίτητη, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά θα πρέπει τελικά να επανενταχθούν στο σχολείο. Βοηθήστε το παιδί σας να βρει νέους τρόπους επικοινωνίας και να παίξουν παιχνίδια.

Βαρεμάρα

Η πλήξη είναι πραγματικά τέλεια για τα παιδιά, καθώς τότε αρχίζουν να δημιουργούν. Αυτό που μπορείτε λοιπόν να κάνετε είναι να δημιουργήσετε τις συνθήκες αυτές. Μια σκηνή στην πίσω αυλή ή σε ένα μέρος του σπιτιού, μια βόλτα φορώντας τις πιτζάμες σας είναι κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις.

Χρήση οθονών

Οι οθόνες είναι μια διέξοδος για τα παιδιά και συχνά αποτελούν μια διέξοδο για τους γονείς. Η εξάλειψη της χρήσης της οθόνης δεν είναι ρεαλιστική, αλλά έχει νόημα να ορίζεται σε χρονικά όρια.

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας

Ζούμε μερικές δύσκολες στιγμές αυτή τη στιγμή. Αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στα παιδιά μας ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν παρόμοιες δύσκολες στιγμές. Ίσως είναι ένα μάθημα που παίρνουν τώρα και που θα αξιοποιήσουν σε όλη τους τη ζωή.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Ο τρόπος για να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά

Παιδικό πρωινό ξύπνημα: Έξι τρόποι αντιμετώπισης

Έξι τρόποι για να αντιμετωπίσετε ψύχραιμα τα “γιατί”

Οικογένειες με μοναχοπαίδια: Θετικά και αρνητικά

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πέντε συμβουλές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά

Η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά είναι μια διαδικασία που χρειάζεται απλά πράγματα για να συμβεί ή το αντίθετο και θα τα ακολουθεί σε...

Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Κατανοήστε τους κινδύνους που υπάρχουν

Αναρωτιέστε για τους κινδύνους του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πως μπορείτε να το κόψετε; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε...

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας με τα μαθήματα του σχολείου

Μερικά tips για να βοηθήσετε τα παιδιά με τα σχολικά μαθήματα Πολλές φορές τα μαθήματα του σχολείου προκαλούν πονοκέφαλο στους γονείς, όμως μπορείτε να διαχειριστείτε...

Γιατί τα παιδικά βιβλία χρησιμοποιούν περισσότερο πρωταγωνιστές ζώα;

Τα παιδικά βιβλία είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να έχουν ως πρωταγωνιστές ζώα παρά άτομα που ανήκουν σε μειονότητες Το 2018, σύμφωνα με μελέτη που...

“Με λένε Αργύρη, εμένα!”, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική μας συστήνουν μια ακόμη νέα σειρά βιβλίων που την ονομάζουν "Με λένε Αργύρη, εμένα!". Οι δάσκαλοι και συγγραφείς Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης...