Discover

Παιδιά με ΔΕΠΥ: Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής;

Ποια τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ – Ποιοι τύποι υπάρχουν και ποια είναι η θεραπεία

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ‒διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)‒ είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με το American Psychological Association (APA), υπολογίζεται πως το 5% των παιδιών ηλικίας 4-17 ετών έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής, όπως ορίζονται από τα διαγνωστικά κριτήρια της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρείας DSM-IV, είναι η διάσπαση της προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα.

ΔΕΠΥ Αγόρι

Με βάση τα συμπτώματα που επικρατούν στα παιδιά σχολικής ηλικίας, διακρίνουμε τρεις τύπους ΔΕΠΥ:

ΔΕΠΥ – Τύπος Απροσεξίας

Το παιδί:

 • δεν μπορεί να συγκεντρωθεί
 • αποσπάται εύκολα από άσχετα ερεθίσματα
 • δεν φαίνεται να ακούει
 • δεν δίνει σημασία στις λεπτομέρειες
 • κάνει λάθη απροσεξίας
 • δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες
 • αποφεύγει εργασίες που απαιτούν συστηματική πνευματική προσπάθεια
 • ξεχνά τις σχολικές εργασίες
 • χάνει πράγματα και
 • γενικά είναι ανοργάνωτος/η.

Ο τύπος αυτός είναι συχνός σε παιδιά σχολικής ηλικίας, που μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά, επειδή δεν παρουσιάζουν διασπαστική συμπεριφορά. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι παιδιά που διαγνώστηκαν σε σχετικά μεγαλύτερη ηλικία, όταν είχαν ξεπεράσει τα προβλήματα υπερκινητικότητας που εμφάνιζαν μικρότερα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι μια αμιγώς διαφορετική κατάσταση από τους άλλους τύπους της ΔΕΠΥ.

ΔΕΠΥ – Τύπος Παρορμητικότητας/Υπερκινητικότητας

Το παιδί:

 • δυσκολεύεται να παραμείνει καθισμένος/η
 • κουνάει χέρια, πόδια ή στριφογυρίζει στην καρέκλα
 • κοιτά συνέχεια γύρω του και πειράζει τους άλλους
 • σηκώνεται όταν δεν επιτρέπεται
 • τρέχει και σκαρφαλώνει υπερβολικά
 • δεν σκέφτεται πριν αντιδράσει
 • απαντάει πριν ολοκληρωθεί η ερώτηση
 • μιλάει συνεχώς
 • δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του
 • στα παιχνίδια δεν ακολουθεί κανόνες
 • διακόπτει ή ενοχλεί τους άλλους.

Ο τύπος αυτός είναι πιο συχνός σε παιδιά μικρότερης ηλικίας που παρουσιάζουν έντονα υπερκινητική και παρορμητική συμπεριφορά. Στα παιδιά αυτά, το πρόβλημα της συγκέντρωσης της προσοχής δεν είναι ιδιαιτέρως εμφανές, συχνά διότι δεν έχει αναδειχτεί, καθώς δεν έχουν ακόμα κληθεί να λειτουργήσουν σε σχολικό περιβάλλον.

ΔΕΠΥ – Συνδυασμένος τύπος

Είναι επίσης συνηθισμένος τύπος ΔΕΠΥ στα παιδιά και στους εφήβους, όπου παρουσιάζεται συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα, ήτοι απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητική συμπεριφορά.

Γενικά, το φάσμα των κλινικών συμπτωμάτων είναι ευρύ, γι’ αυτό και κανένα παιδί με ΔΕΠΥ δεν μοιάζει με κάποιο άλλο. Συνήθως, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην ένταση των συμπτωμάτων ‒ μάλιστα διακυμάνσεις μπορεί να παρατηρούνται στο ίδιο παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και από ώρα σε ώρα. Πάντως, για να βγάλει ο ειδικός τη διάγνωση της ΔΕΠΥ, τα ως άνω προβλήματα πρέπει να παρατηρούνται τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο και να προκαλούν σημαντική δυσκολία στην ακαδημαϊκή απόδοση και την κοινωνική συναναστροφή του παιδιού.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ εμφανίζονται στους ειδικούς συνήθως μεταξύ 3 και 7 χρόνων. Η αναγνώριση του προβλήματος συμπίπτει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την ένταξη στο σχολείο, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων για συγκέντρωση της προσοχής, οργάνωση και συμμόρφωση στους κανόνες.

Τα χαρακτηριστικά (πυρηνικά) συμπτώματα της ΔΕΠΥ, δηλαδή η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα, θεωρούνται τόσο κοινά στην παιδική ηλικία, που συχνά η διάγνωση παραβλέπεται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα που η ίδια η ΔΕΠΥ προκαλεί στη συμπεριφορά, την κοινωνική προσαρμογή ή τη σχολική απόδοση αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν. Έτσι, η ΔΕΠΥ παραμένει συχνά αδιάγνωστη ή εσφαλμένα διαγνωσμένη, ενώ, ακόμη και όταν γίνεται η σωστή διάγνωση, δεν εφαρμόζεται πάντοτε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο συνδυασμού θεραπευτικών προσεγγίσεων που απαιτεί η αντιμετώπισή της.

Θεραπεία

Η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Θεραπεία είναι μια από τις πιο διαδεδομένες για τη ΔΕΠΥ. Η ψυχοθεραπεία βοηθάει το άτομο να δει τον εαυτό του υπό το πρίσμα της ΔΕΠΥ και όχι, όπως πριν, ως ένοχο (τεμπέλη/εγωκεντρικό/κακομαθημένο/χαζό) για όλα όσα του συνέβαιναν.

Μέσω της θεραπείας, μπορεί να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες, να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του, να θέσει στόχους, να αποδεχτεί τις αδυναμίες του και να δουλέψει τις πιθανές εξαρτήσεις, όπως επίσης και να βελτιώσει τις σχέσεις του με τα κοντινά του πρόσωπα.

Η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που στοχεύει στο να βοηθήσει το άτομο με ΔΕΠΥ να αναπτύξει δικούς του τρόπους επίλυσης προβλημάτων και να αποκτήσει αυτοέλεγχο. Έχει συμβουλευτικό και συνεργατικό χαρακτήρα και διευκολύνει τον θεραπευόμενο να εκπαιδευτεί στην αυτοκαθοδήγηση, στη βελτίωση των δεξιοτήτων διαχείρισης προβλημάτων, στην αντιμετώπιση του άγχους κ.λπ.

Τέλος, η φαρμακευτική αγωγή είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ και ένα χωρίς

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ εκδηλώνουν πολλές φορές συμπτώματα και από άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, άγχος και αντιθετική αρνητική διαταραχή. Επίσης, συχνά επιδεικνύουν χαμηλό επίπεδο αυτοπεποίθησης και μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες.

Η ψυχολόγος που ηγείται του πειράματος βάζει απέναντί της σε μια πολυθρόνα δύο παιδιά και απευθύνει στο καθένα ξεχωριστά τις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις. Το ένα παιδί έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, ενώ το άλλο όχι.

 

Το κοριτσάκι στο βίντεο ονομάζεται Τζουλιάνα και όταν ήταν 5 ετών διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ, κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή. Ενώ είναι όμορφη εσωτερικά ‒αλλά και εξωτερικά‒, δεν θα την ακούσετε ποτέ να το λέει αυτό για τον εαυτό της. Είναι πιθανότερο να πει πράγματα όπως «Είμαι χαζή», «Μακάρι να ήμουν κάποια άλλη», «Μακάρι να είχα έναν φίλο».

Με πληροφορίες από

adhdhellas.org

mylittlevillagers.com

Διαβάστε επίσης: Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας με τα μαθήματα του σχολείου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Κλαίει το μωρό σας; Έτσι θα το ηρεμήσετε (video)

Ο Dr. Robert Hamilton, παιδίατρος από τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, πιστεύει ότι γνωρίζει το μυστικό για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει. Η...

Παιδιά και τεχνολογία: Σωστή χρήση

Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να μεγαλώσετε ένα παιδί χωρίς τεχνολογία και οθόνες, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, και αυτό το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη...

Τα γραφιστικά μυθιστορήματα υπολογίζονται ως «πραγματικό» διάβασμα

Τι είναι τα γραφιστικά μυθιστορήματα; Τι προσφέρουν στους αναγνώστες και ποιες οι διαφορές σε σχέση με τα κλασσικά βιβλία; Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Είτε έχετε έναν απρόθυμο,...

‘Εξι παράξενα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Εδώ είναι μερικά από τα πολλά περίεργα συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί να αντιμετωπίσετε πριν φτάσει το μικρό σας  και γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε...

“Υπόθεση 1: Πουά μαγιό”, της Μαρίας Προδρόμου

Αν θέλεις να ζήσεις μια καλοκαιρινή περιπέτεια με μπόλικο χιούμορ, τότε το βιβλίο  "Υπόθεση 1: Πουά μαγιό", της Μαρίας Προδρόμου, που κυκλοφορεί από τις...