Discover

Μην πανικοβάλλεστε εάν το παιδί σας δεν τρώει λαχανικά

Σίγουρα θα σας ανησυχήσει το γεγονός όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας δεν τρώει κάποια λαχανικά ή ακόμα και όλα, αλλά δεν θα πρέπει να είναι ο βασικός λόγος ανησυχίας.

παιδί-δεν-τρώει-λαχανικάΗ υγεία εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως η άσκηση και ο καλός ύπνος. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να ανησυχείτε εάν το παιδί σας δεν τρώει λαχανικά. Φυσικά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Πολλές φορές μπορεί να νομίσετε ότι επειδή τρώει όλα τα φαγητά, θα είναι το ίδιο φιλικό και σε όλα τα λαχανικά ή τα φρούτα. Επίσης, μπορεί να τρώει μόνο πορτοκάλι και κανένα άλλο φρούτο. Και αυτό μπορεί να συμβεί απότομα, σαν να γύρισε ένας διακόπτης και από εκείνη τη στιγμή και μετά να μην απολαμβάνει εκείνα που μπορεί να έτρωγε με ευχαρίστηση.

Μερικά παιδιά περνούν μια σύντομη φάση απόρριψης των λαχανικών ή μπορεί να τρώνε μόνο μια ποικιλία – ας πούμε αγγούρια – χωρίς να δοκιμάσουν τίποτε άλλο. Άλλα, μπορεί να περάσουν χρόνια χωρίς να τρώνε καθόλου λαχανικά και μπορεί να μην έχουν και καμία διάθεση να αλλάξουν τους τρόπους τους.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν πρέπει να σας προκαλεί πανικό.

Σίγουρα, καλό είναι τα παιδιά να τρώνε πολλά λαχανικά.

Τα λαχανικά είναι σημαντικά επειδή περιέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, τα οποία είναι απαραίτητα για την φυσιολογική σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Μερικά από αυτά παίζουν, επίσης, ρόλο στην αποτροπή χρόνιων παθήσεων, όπως υπέρταση, καρδιακές παθήσεις και καρκίνος.

Όμως, αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα μπορούν να βρεθούν σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων πέρα ​​από τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των φασολιών και των πουλερικών, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν ακόμα να πάρουν το απαραίτητο καύσιμο που χρειάζονται ακόμη και αν δεν τρώνε μπρόκολο και κολοκύθια. Το αν η έλλειψη λαχανικών επηρεάζει τη διατροφή ενός παιδιού εξαρτάται πραγματικά από το πώς είναι η υπόλοιπη διατροφή.

Επίσης, το να έχετε λαχανικά στη διατροφή του παιδιού σας είναι ένας μόνο παράγοντας όταν λαμβάνετε υπόψη τη συνολική υγεία τους Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ολόκληρος ο τρόπος ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει τη διατροφή, αλλά και τη σωματική δραστηριότητα, τον ύπνο, την επαρκή πρόσληψη υγρών και πολλά άλλα.

Διαβάστε ακόμη: Πέντε συμβουλές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά

υγιεινή-διατροφή-λαχανικά-παιδιάΜεγάλη εικόνα

Εάν τα γεύματα του παιδιού σας προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, αυτός είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να επιφέρει έλλειψη στον οργανισμό σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επίσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και πεπτικά προβλήματα. Αλλά αν ένα παιδί αρνείται τα λαχανικά και εξακολουθεί να τρώει μια ποικιλία από άλλα τρόφιμα όπως φρούτα, δημητριακά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και κρέας και έχει αρκετό ύπνο, άσκηση και χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, τότε παραμένει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Πρέπει να αντικαταστήσω τα λαχανικά με βιταμίνες;

Μερικά παιδιά που μισούν τα λαχανικά αντισταθμίζουν τα θρεπτικά συστατικά τρώγοντας φρούτα. Τα λαχανικά και τα φρούτα περιλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία διατροφής, επειδή περιέχουν πολλές από τις ίδιες βιταμίνες και μέταλλα. Έτσι, σε αυτό το σενάριο, δεν θα υπάρξουν συνέπειες για την υγεία.

Εάν στο παιδί σας δεν αρέσουν ούτε τα φρούτα, αυτό μπορεί να σημαίνει έλλειψη βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών. Ειδικά εάν το υπόλοιπο της διατροφής τους δεν είναι τόσο διαφορετικό. Για παιδιά που αρνούνται τα φρούτα και λαχανικά, συνήθως μια πολυβιταμίνη, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών είναι αναγκαία.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να αντιμετωπίσετε ένα παιδί που βαριέται συνέχεια

Ποιο είναι το νόημα να σερβίρω λαχανικά αν στο παιδί μου δεν αρέσει;

Ενώ τα συμπληρώματα προσθέτουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή, δεν μπορούν να μιμηθούν τέλεια τις περίπλοκες χημικές ουσίες των φυτών και τα αντιοξειδωτικά στα λαχανικά και τα φρούτα. Οι  έρευνες δείχνουν, ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένα είδη καρκίνου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνεχής έκθεση σε λαχανικά είναι ζωτικής σημασίας, με την ελπίδα ότι μια μέρα το παιδί σας θα μάθει να τα απολαμβάνει. Υπομονή και επιμονή στη συνέχεια της προσπάθειας.

Στην αρχή, το παιδί σας μπορεί να αγνοήσει τα λαχανικά που προσφέρετε, αλλά μερικές ημέρες μπορεί να μυρίζει, να αγγίξει ή να δοκιμάσει αυτό που υπάρχει στο πιάτο του. Και μια μέρα μπορεί να σας εκπλήξει απολαμβάνοντας πραγματικά το σέλινο ή το λάχανο. Οι διατροφικές συμπεριφορές αναπτύσσονται μέσω της κοινωνικής μάθησης κατά την παιδική ηλικία, οπότε η πρακτική είναι ένα καλό πρότυπο. Γεμίστε, λοιπόν, το μισό πιάτο σας με λαχανικά, και τα παιδιά σας είναι πιθανότερο να σας ακολουθήσουν σε αυτή την υγιεινή συνήθεια.

Βεβαιωθείτε ότι δεν αναγκάζετε τα παιδιά να τρώνε λαχανικά ή να τα δωροδοκείτε με υποσχέσεις όπως: “Αν φας κουνουπίδι, μπορείς να απολαύσεις μια καραμέλα.” Αυτό μπορεί να κάνει το γεύμα δυσάρεστο και δεν θα βοηθήσει τα παιδιά να οικοδομήσουν μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Διαβάστε ακόμη: Μητέρα – Γιός: Έξυπνες συμβουλές ανατροφής

smoothie-παιδιά-λαχανικάΔεν χρειάζεται το παιδί μου να αναπτύξει από μικρό προτίμηση για τα λαχανικά;

Ίσως έχετε ακούσει ότι είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε τα παιδιά να τρώνε λαχανικά από νεαρή ηλικία, επειδή οι καλές διατροφικές συνήθειες μεταφέρονται στην ενηλικίωση. Αυτό είναι ένα υπέροχο σχέδιο, αλλά δεν λειτουργεί πάντα για κάθε παιδί.

Οι γευστικές προτιμήσεις  αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Για παράδειγμα, παιδιά που τα έλκουν οι γλυκές γεύσεις, μπορεί κάποια στιγμή αυτή η έλξη να θαμπώσει. Επίσης, καθώς τα παιδιά βγαίνουν από μόνα τους – όταν τρώνε στο σπίτι ενός φίλου, στο εστιατόριο, στο καλοκαιρινό κάμπινγκ και τελικά στο κολέγιο – θα βιώσουν πολιτιστικές πιέσεις για να φάνε ορισμένα τρόφιμα ή θα δουν φίλους που τους αρέσουν τα λαχανικά, κάτι που μπορεί να αντικαταστήσει τα χρόνια της επίμονης άρνησης.

Μέχρι τότε, δοκιμάστε να κάνετε πουρέ λαχανικών και να προσθέσετε από πάνω σάλτσες . Ή δοκιμάστε εύγευστα smoothies. Αλλά να θυμάστε δεν βοηθά τα παιδιά να εξοικειωθούν με την υφή και τη γεύση των ωμών λαχανικών.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Κατάλληλη διατροφή, ανά ηλικία, για ένα υγιές παιδί

Πώς να οργανώσετε το χάος των παιχνιδιών

Νέες μαμάδες: Αισθανθείτε λιγότερο απομονωμένες στην πανδημία

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Λίνα Μουσιώνη: «Η τέχνη είναι ζωή»

Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη έχει στο συγγραφικό ιστορικό της 19 βιβλία το ένα καλύτερο από το άλλο. Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη μας γοήτευσε ιδιαίτερα...

Τι παθιάζει την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου στη συγγραφή;

Ποια βιβλία προτείνει για τις ημέρες της καραντίνας η συγγραφέας Τζένη Κουτσοδημητροπούλου; Τι την παθιάζει στη συγγραφή; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απάντησε στη...

Β.Ηλιόπουλος: «Ποτέ δεν σταματώ να γράφω ενάντια στις διακρίσεις»

O αγαπημένος συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος μιλά στο JuniorNews.gr. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο αγαπημένος πια συγγραφέας πολλών παιδιών, με τον Τριγωνοψαρούλη του, είκοσι πέντε χρόνια πριν...

Τα “όχι” των παιδιών και η αντιμετώπισή τους

Εάν σε φαινομενικά συνήθη αιτήματά σας, το παιδί σας ανταποκρίνεται  με τη λέξη "όχι", μπορείτε να είστε σίγουροι: είναι πολύ, πολύ φυσιολογικό. Δείτε, όμως, πώς...

Πώς να οργανώσετε το χάος των παιχνιδιών

Η οργάνωση του χάους των παιχνιδιών μπορεί να είναι ευκολότερο από ό, τι νομίζετε. Έχετε βαρεθεί τα είδη χειροτεχνίας στο τραπέζι της κουζίνας σας και...