Discover

Οικογενειακό τραπέζι: Πως τα γεύματα μειώνουν τις συγκρούσεις στην οικογένεια

Έρευνες δείχνουν ότι τα τακτικά οικογενειακά γεύματα συσχετίζονται με αρκετά μακροπρόθεσμα οφέλη για τη συνολική μας υγεία. Συγκεκριμένα τα γεύματα με την οικογένεια έχουν συσχετιστεί με θετικά αποτελέσματα για τους εφήβους.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, έφηβοι 14 χρόνων για δύο εβδομάδες έτρωγαν με την οικογένειά τους και ανέφεραν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους.

Τα αποτελέσματα

Τις μέρες που οι έφηβοι μοιράστηκαν ένα οικογενειακό γεύμα, ένιωθαν μεγαλύτερη ευτυχία και εκπλήρωση ρόλων, και λιγότερη εξάντληση και αγωνία. Επιπλέον, ήρθαν σε σύγκρουση με τους γονείς τους μόνο της ημέρες που δεν έκατσαν όλοι μαζί στο τραπέζι. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα οικογενειακά γεύματα ρυθμίζουν καθημερινά τους κινδύνους που σχετίζονται με οικογενειακές συγκρούσεις. Οι αναλύσεις παρακολούθησης υποδηλώνουν ότι αυτές οι διαδικασίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές μεταξύ των εφήβων.

Τα οικογενειακά γεύματα φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στη ψυχολογία των παιδιών, προάγοντας συναισθήματα όπως αυτό της συντροφικότητας, της οικογένειας, αλλά και του αισθήματος της φροντίδας για τους άλλους.

Επιπλέον, φαίνεται ότι συμβάλλουν στην πρόληψη κακών διατροφικών συνηθειών καθώς δίνουν την ευκαιρία στους γονείς για διαμόρφωση υγιεινών προτύπων διατροφής (μέσω του παραδειγματισμού) για τα παιδιά τους. Ακόμα, τα τακτικά οικογενειακά τραπέζια συσχετίζονται με μειωμένα ποσοστά καπνίσματος και κατάχρησης ουσιών από τα παιδιά που παρευρίσκονται τακτικά σε αυτά.

oikogeneia trapezi fagito

Οικογενειακό τραπέζι και επικίνδυνες συμπεριφορές 

Τα τακτικά οικογενειακά γεύματα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την εμπλοκή των εφήβων σε διάφορες συμπεριφορές κινδύνου. Άλλη έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ οικογενειακών γευμάτων και οκτώ αποτελεσμάτων κινδύνου για εφήβους: αλκοόλ, κάπνισμα, μαριχουάνα και άλλες ναρκωτικές ουσίες, επιθετικές ή βίαιες συμπεριφορές, κακή σχολική απόδοση, σεξουαλική συμπεριφορά, νοητικά προβλήματα και διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες.

Η πλειονότητα των μελετών εξέτασε ότι βρέθηκαν συσχετισμοί μεταξύ οικογενειακών γευμάτων και προφίλ εφήβων με επικίνδυνες συμπεριφορές.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που έτρωγαν συχνά γεύματα με την οικογένειά τους ή και τους γονείς τους ήταν λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε συμπεριφορές κινδύνου σε σύγκριση με τους συνομηλίκους που ποτέ ή σπάνια έτρωγαν γεύματα με τις οικογένειές τους.

Επίσης, η επίδραση της συχνότητας των οικογενειακών γευμάτων στα αποτελέσματα κινδύνου για τους νέους φαίνεται να εξαρτάται από το φύλο, με τα οικογενειακά γεύματα να αποτελούν προστατευτικό παράγοντα για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Οι μελέτες που εξετάστηκαν δείχνουν ότι τα οικογενειακά γεύματα μπορεί να είναι προστατευτικά και, ως εκ τούτου, έχουν πρακτικές συνέπειες για τους γονείς, τους κλινικούς ιατρούς και τους οργανισμούς που θέλουν να μειώσουν τις συμπεριφορές κινδύνου για τους εφήβους.

Πηγή: health4u.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Εικοσιπέντε δεξιότητες για παιδιά έως 12 ετών

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, καλό είναι να θέσετε ηλικιακά ορόσημα στα οποία να κατακτούν ορισμένες δεξιότητες. Πόσες δεξιότητες ζωής είναι στη λίστα; Αρκετές! Γι’ αυτό...

“Για μια σταγόνα μέλι”, της Σοφίας Τσιάμη

Το βιβλίο "Για μια σταγόνα μέλι", της Σοφίας Τσιάμη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης - Πυραμίδα είναι μια υπέροχη διασκευή λαϊκού παραμυθιού για...

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί σας

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί είναι πολλαπλά. Ως γονέας, θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Και σίγουρα επιθυμείτε να τα προετοιμάσετε...

Υπερπροστατευτικοί γονείς: Μια σύγχρονη επιζήμια τάση

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς, στη σημερινή κοινωνία, αποτελούν μία τάση ολοένα αυξανόμενη - και ίσως επιζήμια. Πρόκειται για γονείς που βοηθούν το παιδί τους ακόμη...

Κατερίνα Παπαποστόλου: Συγγραφέας με μεγάλη…φιλοζωική καρδιά

H συγγραφέας Κατερίνα Παπαποστόλου είναι δασκάλα, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων από την «Kynagon Dog Trainers Academy», ενώ σπουδαίο έργο υλοποιεί με την ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ., την...