Discover

Οικογενειακό τραπέζι: Πως τα γεύματα μειώνουν τις συγκρούσεις στην οικογένεια

Έρευνες δείχνουν ότι τα τακτικά οικογενειακά γεύματα συσχετίζονται με αρκετά μακροπρόθεσμα οφέλη για τη συνολική μας υγεία. Συγκεκριμένα τα γεύματα με την οικογένεια έχουν συσχετιστεί με θετικά αποτελέσματα για τους εφήβους.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, έφηβοι 14 χρόνων για δύο εβδομάδες έτρωγαν με την οικογένειά τους και ανέφεραν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους.

Τα αποτελέσματα

Τις μέρες που οι έφηβοι μοιράστηκαν ένα οικογενειακό γεύμα, ένιωθαν μεγαλύτερη ευτυχία και εκπλήρωση ρόλων, και λιγότερη εξάντληση και αγωνία. Επιπλέον, ήρθαν σε σύγκρουση με τους γονείς τους μόνο της ημέρες που δεν έκατσαν όλοι μαζί στο τραπέζι. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα οικογενειακά γεύματα ρυθμίζουν καθημερινά τους κινδύνους που σχετίζονται με οικογενειακές συγκρούσεις. Οι αναλύσεις παρακολούθησης υποδηλώνουν ότι αυτές οι διαδικασίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές μεταξύ των εφήβων.

Τα οικογενειακά γεύματα φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στη ψυχολογία των παιδιών, προάγοντας συναισθήματα όπως αυτό της συντροφικότητας, της οικογένειας, αλλά και του αισθήματος της φροντίδας για τους άλλους.

Επιπλέον, φαίνεται ότι συμβάλλουν στην πρόληψη κακών διατροφικών συνηθειών καθώς δίνουν την ευκαιρία στους γονείς για διαμόρφωση υγιεινών προτύπων διατροφής (μέσω του παραδειγματισμού) για τα παιδιά τους. Ακόμα, τα τακτικά οικογενειακά τραπέζια συσχετίζονται με μειωμένα ποσοστά καπνίσματος και κατάχρησης ουσιών από τα παιδιά που παρευρίσκονται τακτικά σε αυτά.

oikogeneia trapezi fagito

Οικογενειακό τραπέζι και επικίνδυνες συμπεριφορές 

Τα τακτικά οικογενειακά γεύματα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την εμπλοκή των εφήβων σε διάφορες συμπεριφορές κινδύνου. Άλλη έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ οικογενειακών γευμάτων και οκτώ αποτελεσμάτων κινδύνου για εφήβους: αλκοόλ, κάπνισμα, μαριχουάνα και άλλες ναρκωτικές ουσίες, επιθετικές ή βίαιες συμπεριφορές, κακή σχολική απόδοση, σεξουαλική συμπεριφορά, νοητικά προβλήματα και διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες.

Η πλειονότητα των μελετών εξέτασε ότι βρέθηκαν συσχετισμοί μεταξύ οικογενειακών γευμάτων και προφίλ εφήβων με επικίνδυνες συμπεριφορές.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που έτρωγαν συχνά γεύματα με την οικογένειά τους ή και τους γονείς τους ήταν λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε συμπεριφορές κινδύνου σε σύγκριση με τους συνομηλίκους που ποτέ ή σπάνια έτρωγαν γεύματα με τις οικογένειές τους.

Επίσης, η επίδραση της συχνότητας των οικογενειακών γευμάτων στα αποτελέσματα κινδύνου για τους νέους φαίνεται να εξαρτάται από το φύλο, με τα οικογενειακά γεύματα να αποτελούν προστατευτικό παράγοντα για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Οι μελέτες που εξετάστηκαν δείχνουν ότι τα οικογενειακά γεύματα μπορεί να είναι προστατευτικά και, ως εκ τούτου, έχουν πρακτικές συνέπειες για τους γονείς, τους κλινικούς ιατρούς και τους οργανισμούς που θέλουν να μειώσουν τις συμπεριφορές κινδύνου για τους εφήβους.

Πηγή: health4u.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Οι Σάσσεξ μοιράστηκαν στιγμές του 22 μηνών Άρτσι

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν, καλεσμένοι στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρει, είπαν μερικά από τα λόγια του 22 μηνών Άρτσι που έχει μάθει...

Ελένη Σβορώνου: Απολαυστική, εναλλακτική, ιδιαίτερη

Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου είναι πολυγραφότατη, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς, διδάσκει δημιουργική γραφή σε σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους και εμψυχώνει παιδαγωγικά...

Οικογένειες με μοναχοπαίδια: Θετικά και αρνητικά

Όσον αφορά την απόκτηση παιδιών, αφθονούν τα στερεότυπα και οι αντιλήψεις, ιδιαίτερα για τις οικογένειες με μοναχοπαίδια. Μερικά είναι παράλογα. Άλλα, πάλι, έχουν βαθιές ρίζες...

Σκύλος και παιδιά: 6 τρόποι υγιούς συγκατοίκησης

Εάν αναρωτιέστε: "Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ο σκύλος μου ταιριάζει με τα παιδιά μου;" δοκιμάστε αυτές τις έξι στρατηγικές. Εάν ένας σκύλος μπήκε στην...

Είσαι ερωτευμένος; Οι απολαυστικές αντιδράσεις μικρών παιδιών (vid)

Είσαι ερωτευμένος; Οι απολαυστικές αντιδράσεις των μικρών σε αυτή την ερώτηση. Τι πρέπει να κάνετε όταν το 5χρονο παιδί σας σας εξομολογείται τον έρωτά...