Discover

10 υγιεινές συνήθειες που μπορούν να υιοθετήσουν τα παιδιά

10 υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να ακολουθήσετε για την προστασία των παιδιών

Τα παιδιά παραδειγματίζονται από τους γονείς και σιγά σιγά αναπτύσσουν τη δική τους προσωπικότητα. Είναι λοιπόν στο χέρι των γονιών να υιοθετήσουν ορισμένες συνήθειες οι οποίες θα τα βοηθήσουν να είναι υγιή. Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, για να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους είναι να τις ακολουθούν οι γονείς.

Ποιες είναι αυτές οι συνήθειες; Δείτε παρακάτω 10 τρόπους που προάγουν τη διατήρηση της καλής υγείας.

παιδιά υγιεινές συνήθειες

  • Ενθαρρύνετε κάθε μορφή σωματικής άσκησης

Η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι μια κύρια αιτία της παιδικής παχυσαρκίας. Οι περισσότεροι παιδίατροι ενθαρρύνουν τους παλαιομοδίτικους τρόπους παιχνιδιού, όπως μπάλα στη γειτονιά, κυνηγητό, κρυφτό κ.ο.κ, αλλά και τη συμμετοχή σε αθλήματα ή χόμπι που θα βοηθήσουν να διατηρηθεί η φυσική κατάσταση.

  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά

Οι γιατροί και προ πανδημίας πάντα τόνιζαν το πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε δραστηριότητα, πριν τα γεύματα, πριν το παιχνίδι με κατοικίδια κλπ. Τα μικρά παιδιά η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται αρκετές υπενθυμίσεις αλλά, αξίζει τον κόπο, καθώς το πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων.

  • Αποφύγετε τα αντιβακτηριακά σαπούνια 

Τα αντιβακτηριακά σαπούνια και τα χημικά καθαριστικά σκοτώνουν τα βακτήρια αλλά καταστρέφουν και τα καλά βακτήρια που μας βοηθούν ώστε να είμαστε υγιείς. Το απλό σαπούνι και το νερό είναι αρκετά αποτελεσματικά για το πλύσιμο των χεριών ή το ξύδι και το νερό, επίσης είναι ιδανικά για την καθαριότητα επιφανειών του σπιτιού.

  • Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι όταν είναι άρρωστα

Οι παιδίατροι συνιστούν όταν τα παιδιά είναι άρρωστα να μένουν σπίτι ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα φάρμακα και να ξεκουράζονται. Όσο μένουν σπίτι τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουν στο σχολείο καθώς θα αναρρώσουν ταχύτερα. Αν ένα άρρωστο παιδάκι συνεχίζει να πηγαίνει στο σχολείο ενδέχεται ο κίνδυνος δευτερογενής λοίμωξης και μετάδοσης του ιού στα άλλα παιδιά.

  • Προσφέρετε υγιεινά γεύματα και σνακ

Η υγιεινή διατροφή είναι το θεμέλιο της καλής υγείας. Εντάξτε στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής του παιδιού σας πολλά φρούτα σε συνδυασμό με λαχανικά και περιορίστε όσο γίνεται τη ζάχαρη.

  • Μην απαγορεύετε το πρόχειρο φαγητό

Προσπαθήστε να αποφύγετε να χαρακτηρίσετε ένα φαγητό ως καλό ή κακό, μπορείτε να επιτρέψετε μία φορά τη βδομάδα λιγότερο υγιεινές επιλογές. Συνήθως ό,τι απαγορεύετε στα παιδιά είναι αυτό που ζητούν περισσότερο, κυρίως γιατί… απαγορεύεται! Οπότε περιστασιακά ας καταναλώσουν και λίγο junk food.

Τι μας προσφέρουν τα εμβόλια; Προσπαθήστε να μιλήσετε στα παιδιά σας με απλά λόγια για την σημασία του εμβολιασμού και τη τακτική επίσκεψη στον παιδίατρο. Επίσης, λειτουργήστε σαν πρότυπο. Κλείστε ραντεβού για εξετάσεις σε όλη την οικογένεια.

  • Δώστε καθημερινά προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζύμες που είναι καλές για την υγεία, ειδικά για το πεπτικό σύστημα. Βοηθούν στην υγιή διατήρηση του εντέρου. Πρόσφατη έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ των προβιοτικών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Αφήστε τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους

Η κακή συναισθηματική υγεία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδεχομένως να αυξήσει την ευαισθησία σε κρυολογήματα και άλλες ασθένειες. Ενισχύσετε την υγεία του παιδιού σας αναγνωρίζοντας και προτρέποντας το να μιλήσει για τα συναισθήματά του.

  • Ρυθμίστε τον ύπνο τους

Τα παιδιά που στερούνται ύπνου είναι πιο ευαίσθητα σε μικρόβια και ιούς, οπότε καλύτερα να ρυθμίσετε και να επιμείνετε στο πρόγραμμα ύπνου των παιδιών σας. Εξηγήστε τους ότι αν κοιμηθούν πολλές ώρες την επόμενη ημέρα θα είναι πιο ξεκούραστα και θα μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στα παιχνίδια και στις δραστηριότητές τους.

Με πληροφορίες από

parents.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Βάλτε από νωρίς τα παιδιά στον κόσμο των επιτραπέζιων

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν είναι απλώς ένα ταμπλό, δύο ζάρια, πέντε-έξι πιόνια και 60-70 κάρτες. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, η φαντασία του δημιουργού, η...

Kids Yoga – 5 λόγοι για να τη δοκιμάσετε

Τα οφέλη της γιόγκα είναι γνωστό πως είναι πολλαπλά και στο νου και στο σώμα αλλά και στο πνεύμα, τόσο των μεγάλων αλλά και...

Εικοσιπέντε δεξιότητες για παιδιά έως 12 ετών

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, καλό είναι να θέσετε ηλικιακά ορόσημα στα οποία να κατακτούν ορισμένες δεξιότητες. Πόσες δεξιότητες ζωής είναι στη λίστα; Αρκετές! Γι’ αυτό...

Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κορονοϊού – Δείτε τη λίστα αναλυτικά

Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα Δευτέρα 26/10 και μέχρι νεοτέρας νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς...

Τα παιδιά θύματα βίας ή τραυματικής εμπειρίας γερνούν πιο γρήγορα

Τα παιδιά που έχουν βιώσει βία ή άλλη τραυματική εμπειρία, φαίνεται να γερνάνε πιο γρήγορα, μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία και δείχνουν πιο έντονα...