Discover

Αλλαγές στο δέρμα κατά την εγκυμοσύνη

Από ραγάδες έως ακμή, οι αλλαγές στο δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνές, αλλά υπάρχουν φορές που σηματοδοτούν ένα μεγαλύτερο ζήτημα και πρέπει να εξεταστούν από γιατρό.

Πολλές γυναίκες  αντιμετωπίζουν αλλαγές στο δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές μπορεί να συμβούν ως αποτέλεσμα φυσικών, ορμονικών και ανοσολογικών αλλαγών. Αν και είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ποιες είναι αυτές και γιατί συμβαίνουν, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη ειδικών.

εγκυμοσύνη-δέρμα-αλλαγέςΚρεατοελιές

Οι κρεατοελιές μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά είναι ως επί το πλείστον καλοήθεις. Στην πραγματικότητα, έως και το 10 τοις εκατό των εγκύων γυναικών αναφέρουν αλλαγή στο μέγεθος και το χρώμα των υπαρχόντων κρεατοελιών. Αυτές οι αλλαγές είναι κυρίως ένα φαινόμενο που οφείλεται στο τέντωμα του δέρματος που συμβαίνει φυσικά ως μέρος της εγκυμοσύνης. Περιοχές όπως η κοιλιά ή το στήθος τείνουν να αναπτύσσονται γρήγορα και οι κρεατοελιές σε αυτές τις περιοχές θα τεντώνονται μαζί τους.

Εξαιτίας αυτού, οι κρεατοελιές που αρχικά φαινόταν μικρές μπορούν να γίνουν αρκετά μεγαλύτερες. Έτσι, αυτό μπορεί να σας μοιάζει σαν να αναπτύσσονται γρήγορα. Ένα παρόμοιο φαινόμενο μπορεί να συμβεί με την αλλαγή των χρωμάτων. Καθώς τεντώνονται, η χρωστική τους κατανέμεται σε μια ευρύτερη επιφάνεια, με αποτέλεσμα το χρώμα τους να μην είναι τόσο έντονο. Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να ανησυχούν για την εξέλιξη των κρεατοελιών, αυτές οι φυσιολογικές εξελίξεις μπορεί να είναι ψευδώς ανησυχητικές.

Βασικοί κανόνες στην αυτοεξέταση

Πότε θα πρέπει να ανησυχείτε για μία κρεατοελιά που αλλάζει; Δείτε ένα γενικό σύνολο κανόνων κατά τη διάρκεια τακτικών αυτοελέγχων:

Α – Ασυμμετρία: Εάν η μία πλευρά δεν μοιάζει με την άλλη, τότε θεωρείται ασύμμετρη.

Ο – Όρια: Τα όρια σε μία καλοήθη κρεατοελιά είναι συνήθως λεία και κοφτερά. Τα σύνορα που είναι οδοντωτά ή ξεθωριάζουν στο δέρμα θεωρούνται πιο ακανόνιστα.

Χ – Χρώμα: Οι καλοήθεις κρεατοελιές έχουν συνήθως λιγότερα από 3 χρώματα. Πολλά χρώματα ή ακραίες αποχρώσεις, ειδικά μαύρο, πρέπει να απαιτούν περισσότερη προσοχή.

Δ – Διάμετρος: Οι κρεατοελιές με διαμέτρους άνω των 6 mm έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι άτυπες.

E – Εξέλιξη: Οι κρεατοελιές που αλλάζουν γρήγορα είναι δυνητικά πιο ανησυχητικές.

Ζητήστε από τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον δερματολόγο σας εξέταση του δέρματος εάν παρατηρήσετε αλλαγές στις υπάρχουσες ή ανάπτυξη νέων.

Ραγάδες

Μία από τις πιο συχνές αλλαγές στο δέρμα που παρατηρούνται κατά την εγκυμοσύνη είναι οι ραγάδες. Ακριβώς όπως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, συμβαίνουν από την ταχεία ανάπτυξη που οδηγεί στο τέντωμα των ινών του συνδετικού ιστού στο δέρμα. Ειδικότερα και συχνότερα στην κοιλιά, το στήθος, τους γλουτούς και τους γοφούς. Όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά, είναι συνήθως κόκκινες και αρκετά ορατές και ονομάζονται ραβδώσεις. Καθώς περνάει ο καιρός, η ερυθρότητα σταδιακά εξασθενεί και οι ραγάδες γίνονται πιο κοντά στο χρώμα του δέρματος. Αν και δεν υπάρχει τέλεια θεραπεία για την πλήρη επαναφορά των ραγάδων στο κανονικό δέρμα, συγκεκριμένα λέιζερ μπορούν να μειώσουν την ερυθρότητα κατά τη φάση της ραβδώσεως. Ορισμένα τοπικά φάρμακα έχουν επίσης δείξει κάποιο όφελος στην προώθηση της επούλωσης των ραγάδων.

ραγάδες-εγκυμοσύνη-ακμήΚαφέ αποχρωματισμός

Πολλές έγκυες γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν μια κάθετη καφετιά γραμμή που αναπτύσσεται στην κοιλιά τους. Αυτή είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών και δεν αποτελεί αιτία ιατρικής ανησυχίας. Επίσης το να σκουραίνει το δέρμα μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων και των εσωτερικών μηρών. Αυτές οι αλλαγές είναι καλοήθεις και εάν δεν συνοδεύονται από συμπτώματα όπως φαγούρα ή βλάβη του δέρματος, τότε θεωρούνται φυσιολογικές. Αυτό μπορεί σταδιακά να βελτιωθεί μετά την εγκυμοσύνη ή να αντιμετωπιστεί με καλλυντικές διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά, το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του δέρματος, φαγούρα και σκουροχρωμία του δέρματος, επηρεάζοντας ενδεχομένως όλες τις προαναφερθείσες περιοχές. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα που σχετίζονται με την αλλαγή χρώματος, μην διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας για θεραπεία. Το έκζεμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα με τη χρήση ενυδατικών και εφαρμογή συνταγογραφούμενων θεραπειών.

Ακμή

Η ακμή είναι ακόμα ένα δερματικό φαινόμενο που μπορεί να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κυμαίνεται από σπυράκια έως φλεγμονώδεις βλατίδες και φλύκταινες και συνήθως βρίσκεται στο πρόσωπο. Ενώ αυτό δεν είναι πολύ διαφορετικό στην εμφάνιση με την τυπική εφηβική ακμή, μπορεί να είναι αρκετά επίμονο καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, η θεραπεία μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη εξαιτίας των φαρμάκων για την ακμή που θεωρούνται ανασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Αποφύγετε να επιχειρήσετε οποιαδήποτε θεραπεία ακμής έως ότου μιλήσετε με τον γιατρό σας. Να θυμάστε ότι πρέπει να λάβετε σαφείς πληροφορίες σχετικά με το ποιες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.

Να θυμάστε:

Οι αλλαγές στο δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνές και για τις περισσότερες δεν συντρέχει λόγος ιατρικής ανησυχίας. Πολλές από αυτές τις αλλαγές σταδιακά εξελίσσονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ οι περισσότερες θα βελτιωθούν αυτόματα μετά τον τοκετό. Φυσικά, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να εμπλέξετε τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον δερματολόγο σας στις ρουτίνες φροντίδας του δέρματος. Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι αυτό που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για εσάς και το μελλοντικό μωρό σας.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Διατροφή των παιδιών: Μυστικά και tips

Νέες μαμάδες: Αισθανθείτε λιγότερο απομονωμένες στην πανδημία

Ατυχήματα και παιδιά: Πρώτη αιτία των παιδικών θανάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πανδημία και παιδιά: Έκφραση μέσω της τέχνης

Η πανδημία και τα παιδιά αποτελεί συχνά πεδίο συζητήσεων και ανάλυσης, μιας και η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεσή τους, πολλές φορές δεν επιτρέπει την εξωτερίκευση όσων...

Τι κάνουμε όταν τα παιδιά μιλούν άσχημα; Η παιδοψυχολόγος Ι. Κατσαΐτη συμβουλεύει

Τι κάνουμε όταν τα παιδιά μιλούν άσχημα; Πως οι γονείς μπορούν να σταματήσουν αυτή την κακή συνήθεια; Η ψυχολόγος Ιουλία Κατσαΐτη μας βοηθά να...

“Ερωτευμένοι δεινόσαυροι”: Το τραγούδι μιας 4χρονης θα γίνει παιδικό βιβλίο

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το τραγούδι "Ερωτευμένοι δεινόσαυροι" προβλήθηκε στο διαδίκτυο πάνω από 9 εκατομμύρια φορές με πολλούς χρήστες να σχολιάζουν ότι "είναι...

Παιδί στην παραλία – Τι να προσέξετε

Οι εξορμήσεις στην παραλία με το μωράκι σας ειδικά όταν είστε νέοι γονείς αποτελούν μία όμορφη εμπειρία αλλά παράλληλα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Σύμφωνα με...

10 υγιεινές συνήθειες που μπορούν να υιοθετήσουν τα παιδιά

10 υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να ακολουθήσετε για την προστασία των παιδιών Τα παιδιά παραδειγματίζονται από τους γονείς και σιγά σιγά αναπτύσσουν τη δική τους...