Discover

Παιδί στην παραλία – Τι να προσέξετε

Οι εξορμήσεις στην παραλία με το μωράκι σας ειδικά όταν είστε νέοι γονείς αποτελούν μία όμορφη εμπειρία αλλά παράλληλα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα βρέφη πρέπει να συμπληρώσουν ένα εξάμηνο ζωής πριν εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία καθώς το δέρμα τους δεν έχει τόσα προστατευτικά φίλτρα όσο των ενήλικων.

Αφού αποφασίσετε να πάρετε το μωρό σας στην παραλία, διαλέξτε ένα μέρος που να έχει σκιά και να είναι καθαρό, καθώς η άμμος μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από τη θάλασσα, λόγω των μικροβίων. Όσον αφορά τον ήλιο, όλοι χρειαζόμαστε κάποια έκθεση γιατί τότε το σώμα μας παράγει βιταμίνη D, όμως και ο λίγος χρόνος είναι αρκετός.

Η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα, βλάβη στα μάτια, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και καρκίνο του δέρματος. Ακόμη και τα άτομα στην ηλικία των 17-20 μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά σε όλα τα παιδιά – ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματος – να φορούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο. Ό, τι αντηλιακό και αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι ευρέος φάσματος (προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB) και, εάν τα παιδιά βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό, φέρουν την ένδειξη ότι είναι ανθεκτικά στο νερό. Εφαρμόστε αρκετή ποσότητα και κάντε επαναλήψεις. Επίσης ακόμα και αν πετύχετε μέρα με συννεφιά, δεν θα πρέπει να επαναπαυθείτε. Η αντηλιά μπορεί να βλάψει εξίσου το παιδί, γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε το ίδιο προσεκτικοί.

Αποφύγετε την ισχυρότερη ακτινοβολία της ημέρας

Προσπαθήστε να παραμείνετε στη σκιά όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός (συνήθως από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.) Εάν τα παιδιά βρίσκονται στον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εφαρμόστε ξανά και ξανά αντηλιακό – ακόμα κι αν παίζουν στην αυλή. Οι περισσότερες βλάβες από τον ήλιο συμβαίνουν από την έκθεση κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων και όχι από το να βρίσκονται στην παραλία.

Ειδικότερα
  • Φορέστε στο παιδί προστατευτικά ρούχα, καπέλο που να καλύπτει το πρόσωπο, τα αυτιά, το σβέρκο και γυαλιά ηλίου
  • Καλύψτε το πρόσωπο του παιδιού, μη παραλείποντας τα αυτιά και τη μύτη, αποφύγετε όμως τα μάτια.
  • Καλύψτε του όλο το σώμα.
  • Μην εμπιστεύεστε αντιηλιακά που περίσσεψαν από προηγούμενα καλοκαίρια, θα είναι αναποτελεσματικά.
  • Μπορείτε να βάζετε μικρή ποσότητα αντιηλιακού και στα βρέφη κάτω των 6 μηνών.
  • Να έχετε μία ομπρέλα για σκιά και νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση
Προστασία στη θάλασσα

Τα παιδιά δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πνιγμού. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μάθουν να κολυμπούν σωστά από μικρή ηλικία, σχεδόν από την ηλικία των 5 χρόνων, καθώς τότε είναι πιο υπάκουα.

Επίσης μην βασίζεστε απόλυτα σε φουσκωτά αντικείμενα για προστασία και την ασφάλεια τους καθώς μπορεί εύκολα να αναποδογυρίσουν. Τα σωσίβια και τα μπρατσάκια, θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, να εφαρμόζουν σωστά και να αντιστοιχούν στην ηλικία τους.

Όχι κολύμπι με γεμάτο στομάχι

Το ερώτημα πολλών γονέων είναι πόσες ώρες πρέπει να περάσουν ανάμεσα στο γεύμα και το μπάνιο. Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ποσότητα και κυρίως η ποιότητα των τροφών. Γιατί, όπως είναι φυσικό, άλλο χρόνο χρειάζεται κανείς να χωνέψει τα σάκχαρα ή τα λίπη και άλλο τις πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο κομμάτι παστίτσιο χωνεύεται σε 5 ώρες, μια απλή μακαρονάδα σε 2, ενώ ένα μπουκάλι γάλα σε 1 ώρα.

Επίσης δεν είναι ασφαλές το κολύμπι σε ταραγμένη θάλασσα ή όπου υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα. Καλό είναι αποφεύγονται οι βουτιές, ιδιαίτερα αν το βάθος του νερού δεν το επιτρέπει. Τα ίδια μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνονται και σε περίπτωση πισίνας, η οποία όταν δεν χρησιμοποιείται πρέπει να είναι κατάλληλα περιφραγμένη.

Αποφύγετε τα άγονα νησιά

Όσοι έχετε παιδιά κάτω από 3 χρόνων πρέπει να γνωρίζετε ότι στις ηλικίες αυτές τα ατυχήματα είναι συχνότερα και η νοσηρότητα μεγαλύτερη. Γι’ αυτό πρέπει να διαλέγετε για διακοπές περιοχές στις οποίες να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε υγιειονομικές υπηρεσίες, όπως κέντρα υγείας ή αγροτικά ιατρεία. Ας αποφεύγετε, λοιπόν, όσοι έχετε μικρά παιδιά νησάκια της άγονης γραμμής ή ερημιές, τόπους δηλαδή ιδανικούς για μεγάλες ηλικίες.

Προσοχή́ στις λοιμώξεις

Μετά το μπάνιο, σκουπίστε σχολαστικά το παιδί σας και μην παραλείψετε να του αλλάξετε μαγιό ή να του φορέσετε ρούχα. Το βρεγμένο μαγιό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να στεγνώσει πάνω του. Τα κοριτσάκια τώρα το καλοκαίρι κινδυνεύουν από́ τις λοιμώξεις της αιδοιοκολπικής περιοχής, που μπορεί́ να εκδηλωθούν ως αιδοιοκολπίτιδες ή ουρολοιμώξεις. Προσβάλλουν κυρίως τα βρέφη και τα νήπια που χωρίς μαγιό́ μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα και παίζουν γυμνά́ στην άμμο. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να αφήνετε τα παιδιά́ να κυκλοφορούν γυμνά́ στην παραλία.

Πηγή: kidshealth.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Φυσικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις λειτουργίες του σώματος

Η εγκυμοσύνη επιφέρει βαθιές αλλαγές στο σώμα αλλά και στις συνήθειες της γυναίκας, επηρεάζει όλα τα όργανα, τους ιστούς και τις λειτουργίες τους. Συγκεκριμένα, πρώτα...

Ο πρίγκιπας χαρταετός, της Ελένης Μπετεινάκη

"Ο πρίγκιπας χαρταετός", της Ελένης Μπετεινάκη φέρνει στο προσκήνιο την παράδοση του χαρταετού με τον πιο όμορφο και παραμυθένιο τρόπο. Η συγγραφέας Ελένη Μπετεινάκη με...

Γονείς «ελικόπτερα»: Πως να σταματήσετε να είστε υπερπροστατευτικοί

Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι κάτι εύκολο. Είστε υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση και την πειθαρχία ενός ανθρώπου. Θέλετε το καλύτερο για το παιδί...

Ελένη Σβορώνου: Απολαυστική, εναλλακτική, ιδιαίτερη

Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου είναι πολυγραφότατη, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς, διδάσκει δημιουργική γραφή σε σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους και εμψυχώνει παιδαγωγικά...

Έξι τρόποι για να αντιμετωπίσετε ψύχραιμα τα “γιατί”

Όλα τα «γιατί» του μικρού σας μπορεί την ίδια στιγμή να είναι τόσο αξιολάτρευτα, αλλά και τόσο ενοχλητικά συνάμα. Γιατί όμως το μικρό σας ρωτάει...