Discover

Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Κατανοήστε τους κινδύνους που υπάρχουν

Αναρωτιέστε για τους κινδύνους του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πως μπορείτε να το κόψετε; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κάπνισμα και την εγκυμοσύνη.

Το να προστατεύσετε το μωρό σας από τον καπνό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να δώσετε στο παιδί σας ένα υγιές ξεκίνημα ζωής. Μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσετε το κάπνισμα, αλλά ποτέ δεν είναι πολύ αργά.

Κάθε τσιγάρο που καπνίζετε περιέχει πάνω από 4.000 χημικά, οπότε το κάπνισμα όταν είστε έγκυος βλάπτει το αγέννητο μωρό σας. Τα τσιγάρα μπορούν να περιορίσουν την απαραίτητη παροχή οξυγόνου στο μωρό σας. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά του χτυπά πιο δυνατά κάθε φορά που καπνίζετε.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι εάν μια γυναίκα καπνίζει ή εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το παιδί θα γεννηθεί πρόωρα ή με μικρότερο βάρος από το κανονικό.

kapnisma ginaika

Άλλες επιδράσεις που προκαλούνται από το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μετά τη γέννηση, τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις, βρογχίτιδα, πνευμονία, κακή πνευμονική λειτουργία και άσθμα από τα παιδιά που δεν εκτίθενται. Η έκθεση στον καπνό είναι πιο επικίνδυνη για τα μικρότερα παιδιά επειδή περνούν περισσότερο χρόνο κοντά σε γονείς ή άλλους καπνιστές και έχουν ανώριμους πνεύμονες.

Είναι ασφαλής η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο ατμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ασφαλής. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, η οποία βλάπτει μόνιμα τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός μωρού και πολλά άλλα όργανα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν επίσης αρωματικές ύλες που μπορεί να μην είναι ασφαλείς για το μωρό σας.

Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη

Η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας αμέσως. Τα επιβλαβή αέρια, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες, θα φύγουν από το σώμα σας.

Συγκεκριμένα όταν σταματήσετε το κάπνισμα:

  • θα μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και τη γέννηση
    είναι πιο πιθανό να έχετε μια πιο υγιή εγκυμοσύνη και ένα πιο υγιές μωρό
  • θα μειώσετε τον κίνδυνο θνησιγένειας
  • το μωρό σας είναι λιγότερο πιθανό να γεννηθεί πολύ νωρίς και να αντιμετωπίσει προβλήματα αναπνοής, σίτισης και υγείας που συχνά συμβαίνουν με την πρόωρη
  • το μωρό σας είναι λιγότερο πιθανό να γεννηθεί με χαμηλό βάρος γέννησης. Τα μωρά καπνιστών είναι, κατά μέσο όρο, 200 γραμμάρια ελαφρύτερα από άλλα μωρά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.
  • θα μειώσετε τον κίνδυνο του συνδρόμου ξαφνικού βρεφικού θανάτου (SIDS)
  • Η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει το μωρό αργότερα στη ζωή του. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν είναι πιο πιθανό να πάσχουν από άσθμα και άλλες σοβαρές ασθένειες που μπορεί να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Όσο πιο γρήγορα σταματήσετε το κάπνισμα, τόσο το καλύτερο. Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία προσπάθειες να σταματήσετε για πάντα. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι μπορείτε να το κόψετε και η οικογένειά σας θα αποκομίσει οφέλη.

Με πληροφορίες από:

mayoclinic.org

cdc.gov

nhs.uk

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Γεωργία Λάττα: Ονειροπόλα κι ακόμη παιδί

Η συγγραφέας Γεωργία Λάττα αγαπάει να γράφει και αυτό φαίνεται τόσο από τη μεγάλη της βιβλιογραφία, όσο και από την αρθρογραφία της σε έντυπα...

Γιώργος Μπουμπούσης: Διακριτές ευαισθησίες

Ο συγγραφέας Γιώργος Μπουμπούσης έχει διακριτές ευαισθησίες και αυτό φαίνεται από την πρώτη ματιά στα βιβλία του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, Σαΐτης,...

Εγκυμοσύνη και κολύμπι: Είναι ασφαλές;

Όταν είστε έγκυος έρχεστε αντιμέτωπη με μία λίστα από διάφορες ασχολίες που ξαφνικά δεν πρέπει να κάνετε. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε εσείς ή...

Εύα Κασιάρου: “Μου αρέσει να καταθέτω την ψυχή μου στο χαρτί”

Η συγγραφέας Εύα Κασιάρου είναι πρώτα από όλα νηπιαγωγός και αυτό φαίνεται και στα 15 βιβλία που έχουν, μέχρι στιγμής, εκδοθεί μιας και τα...

Πώς θα κρατήσετε δροσερά τα μωρά σας το καλοκαίρι

Τις μέρες του καλοκαιριού ο υδράργυρος «χτυπάει» κόκκινο. Η ζέστη είναι αφόρητη για όλους, και ειδικότερα για τα μωράκια που είναι ευαίσθητα σε αυτή, πρέπει να βρούμε τρόπους για...