Discover

Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Κατανοήστε τους κινδύνους που υπάρχουν

Αναρωτιέστε για τους κινδύνους του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πως μπορείτε να το κόψετε; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κάπνισμα και την εγκυμοσύνη.

Το να προστατεύσετε το μωρό σας από τον καπνό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να δώσετε στο παιδί σας ένα υγιές ξεκίνημα ζωής. Μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσετε το κάπνισμα, αλλά ποτέ δεν είναι πολύ αργά.

Κάθε τσιγάρο που καπνίζετε περιέχει πάνω από 4.000 χημικά, οπότε το κάπνισμα όταν είστε έγκυος βλάπτει το αγέννητο μωρό σας. Τα τσιγάρα μπορούν να περιορίσουν την απαραίτητη παροχή οξυγόνου στο μωρό σας. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά του χτυπά πιο δυνατά κάθε φορά που καπνίζετε.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι εάν μια γυναίκα καπνίζει ή εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το παιδί θα γεννηθεί πρόωρα ή με μικρότερο βάρος από το κανονικό.

kapnisma ginaika

Άλλες επιδράσεις που προκαλούνται από το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μετά τη γέννηση, τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις, βρογχίτιδα, πνευμονία, κακή πνευμονική λειτουργία και άσθμα από τα παιδιά που δεν εκτίθενται. Η έκθεση στον καπνό είναι πιο επικίνδυνη για τα μικρότερα παιδιά επειδή περνούν περισσότερο χρόνο κοντά σε γονείς ή άλλους καπνιστές και έχουν ανώριμους πνεύμονες.

Είναι ασφαλής η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο ατμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ασφαλής. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, η οποία βλάπτει μόνιμα τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός μωρού και πολλά άλλα όργανα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν επίσης αρωματικές ύλες που μπορεί να μην είναι ασφαλείς για το μωρό σας.

Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη

Η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας αμέσως. Τα επιβλαβή αέρια, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες, θα φύγουν από το σώμα σας.

Συγκεκριμένα όταν σταματήσετε το κάπνισμα:

  • θα μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και τη γέννηση
    είναι πιο πιθανό να έχετε μια πιο υγιή εγκυμοσύνη και ένα πιο υγιές μωρό
  • θα μειώσετε τον κίνδυνο θνησιγένειας
  • το μωρό σας είναι λιγότερο πιθανό να γεννηθεί πολύ νωρίς και να αντιμετωπίσει προβλήματα αναπνοής, σίτισης και υγείας που συχνά συμβαίνουν με την πρόωρη
  • το μωρό σας είναι λιγότερο πιθανό να γεννηθεί με χαμηλό βάρος γέννησης. Τα μωρά καπνιστών είναι, κατά μέσο όρο, 200 γραμμάρια ελαφρύτερα από άλλα μωρά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.
  • θα μειώσετε τον κίνδυνο του συνδρόμου ξαφνικού βρεφικού θανάτου (SIDS)
  • Η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει το μωρό αργότερα στη ζωή του. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν είναι πιο πιθανό να πάσχουν από άσθμα και άλλες σοβαρές ασθένειες που μπορεί να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Όσο πιο γρήγορα σταματήσετε το κάπνισμα, τόσο το καλύτερο. Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία προσπάθειες να σταματήσετε για πάντα. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι μπορείτε να το κόψετε και η οικογένειά σας θα αποκομίσει οφέλη.

Με πληροφορίες από:

mayoclinic.org

cdc.gov

nhs.uk

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πως η μητρότητα αλλάζει τον εγκέφαλο – Νέα έρευνα για το Mommy Brain

Υπάρχει μία μακροχρόνια καθιερωμένη αντίληψη ότι οι νέες μητέρες είναι λιγότερο προσεκτικές και ξεχνάνε πιο εύκολα. Μια νέα έρευνα έρχεται να διασαφηνίσει την παγιωμένη...

Πώς να μιλήσετε για το διαζύγιο στα παιδιά

Πώς να πείτε στα παιδιά ότι παίρνετε διαζύγιο – Πώς θα αντιδράσουν –Πώς να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση Χιλιάδες παιδιά βιώνουν το άγχος του διαζυγίου....

Πέντε τρόποι που το μωρό σας σάς λέει “Σ ‘αγαπώ”

Οι πρώτες μέρες της μητρότητας μπορεί να φαίνονται κουραστικές, αλλά αναζητήστε αυτές τις μικρές ενδείξεις με τις οποίες το μωρό σας σάς λέει "Σ...

Πως η αποτοξίνωση από τα social media μπορεί να βοηθήσει τον γάμο σας

Τι θα συμβεί αν βγείτε για λίγο από τον κόσμο των social media - Η δημοσιογράφος Ronnie Koenig δοκίμασε να ζήσει ένα μήνα χωρίς...

Πέντε συμβουλές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά

Η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά είναι μια διαδικασία που χρειάζεται απλά πράγματα για να συμβεί ή το αντίθετο και θα τα ακολουθεί σε...