Discover

Ζωγραφική anti-stress  – Τα οφέλη για την ψυχική υγεία

Οι τέχνες έχει αποδειχθεί πως έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, μία από αυτές είναι και η ζωγραφική. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, είναι μία από τις δραστηριότητες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας, την παραγωγικότητα αλλά και την ικανότητα μας να αντιμετωπίζουμε το άγχος και την ένταση.

Παράλληλα προσφέρει έναν ύπνο υψηλής ποιότητας καθώς αποτελεί μία υγιεινή συνήθεια σε αντίθεση με το να βλέπουμε σειρές επί ώρες στην τηλεόραση ή να ασχολούμαστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα οφέλη των βιβλίων anti – stress στους μαθητές

Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σχέδια χρωματισμού με mandala και πλούσια λεπτομερή κυκλικά σχέδια βοηθούν τους μαθητές στην ανακούφιση από το στρες και την ανησυχία. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο χρωματισμός συνδυάζει στοιχεία θεραπευτικής τέχνης και διαλογισμού αφού παρατήρησαν πως είκοσι λεπτά χρωματισμού σε μοτίβο ήταν πιο αποτελεσματικά στη μείωση του άγχους από τον χρωματισμό ελεύθερης μορφής σε ένα κενό φύλλο χαρτιού.

Ο χρωματισμός ενός πατρόν βοήθησε επίσης στην ηρεμία και την ανακούφιση από την ένταση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα mandala και τα πατρόν έχουν μια μορφή καθοδήγησης όχι πολύ περίπλοκη αλλά αρκετή για να παρέχουν μια κατεύθυνση, που να είναι, επιπλέον, αρκετά απλή, ώστε να μην απαιτείται υπερβολική κατανόηση. Έτσι, το μυαλό είναι ελεύθερο να περιπλανηθεί.

Τα βιβλία ζωγραφικής είναι ανάρπαστα στο εξωτερικό και συνιστώνται από ψυχιάτρους λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.

Ειδικότερα, η ζωγραφική με όρια υποβάλλει το παιδί σε μια διαδικασία συντονισμού  κίνησης του χεριού με το μάτι έχοντας τελικό επεξεργαστή τον εγκέφαλο. Οι διεργασίες που συντελούνται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής απαιτούν την ενεργοποίηση και την συνεργασία πολλαπλών μερών του εγκεφάλου ιδίως την ενεργοποίηση αυτού της λογικής. Βέβαια, σε ότι αφορά στη ζωγραφική αντιστρές για την παιδική ηλικία, τα σχέδια είναι αρκετά απλοποιημένα σε σχέση με αυτά των ενηλίκων.

Η χρήση των βιβλίων ζωγραφικής anti-stress όμως δεν πρέπει να συγχέεται με την παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών τέχνης. Ωστόσο, τα βιβλία ζωγραφικής anti-stress μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ευχαρίστηση και την αυτο-φροντίδα των χρηστών τους. Παρ’ όλο που ο χρωματισμός διαφέρει σε σχέση με την κλασική μορφή τέχνης, εξακολουθεί να φαίνεται ότι έχει ευεργετικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με θεραπευτές, αλλά και όσους επιλέγουν αυτήν την ευχάριστη ενασχόληση.

Όταν εστιάζετε την προσοχή σας στο να σχεδιάσετε έναν κύκλο μαθαίνετε την αξία του να ζείτε τη στιγμή, να μειώνετε ταχύτητα, να κάνετε focus και να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να παρατηρεί όλα όσα συμβαίνουν μέσα του.

Η τεχνική του Carl Jung

Αξίζει να σημειωθεί πως η όλη ιδέα προέρχεται από τον Ελβετό ψυχίατρο και ψυχαναλυτή  Carl Jung, αποδεικνύοντας πως σκεφτόταν πιο μπροστά από την εποχή του. Ο Jung πίστευε πως αυτή η τεχνική παρείχε στον ασθενή ένα είδος πρόσβασης στο υποσυνείδητό του και έτσι μπορούσε να καλλιεργήσει την αυτογνωσία του. Σήμερα πολλοί ψυχοθεραπευτές προτείνουν τα βιβλία αυτά ως έναν εναλλακτικό τρόπο διαλογισμού κι ως τρόπο χαλάρωσης. Η ενασχόληση για ώρες με το χρωματισμό ενός πολύπλοκου σχεδίου απαλλάσσει το νου από το να ταλαιπωρείται με όσα τον προβληματίζουν.

Οι επιστήμονες μάλιστα γνωρίζουν τα οφέλη αυτά από τις αρχές του 1900. Ο Carl Jung, ο ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας, συνταγογραφούσε την ενασχόληση με τη ζωγραφική στους ασθενείς του προκειμένου να ηρεμήσουν και να συγκεντρωθούν. Οι ειδικοί ανά τον κόσμο σήμερα, αναγνωρίζουν τα οφέλη της χρωματοθεραπείας και συστήνουν αυτή τη δραστηριότητα στους ασθενείς τους ως μέσο αντιμετώπισης τους άγχους τους.

Δημιουργήστε τα δικά σας σχέδια

Αν σας θέλετε να φτιάξετε τα δικά σας μοτίβα ζωγραφικής μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο –how to drow a mandala– στο YouTube και με τη βοήθεια μοιρογνωμονίου να δημιουργήσετε το δικό σας αντιστρες σχέδιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Είναι ανησυχητικές οι ωτίτιδες στα παιδιά;

Η ωτίτιδα είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Παρακάτω θα παραθέσουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με αυτή. Ας ξεκινήσουμε...

‘Εξι παράξενα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Εδώ είναι μερικά από τα πολλά περίεργα συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί να αντιμετωπίσετε πριν φτάσει το μικρό σας  και γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε...

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς – Χρήσιμα tips για βοήθεια στους νέους γονείς

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη ζωή όχι μόνο του νεογέννητου εγγονιού και των γονιών του, αλλά...

Το bullying δεν σταματά στην παιδική ηλικία

Το bullying είναι μια μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, κατά την οποία κάποιος ασκεί εσκεμμένα και επανειλημμένα σωματική και ψυχική κακοποίηση σε άλλο άτομο. Ο εκφοβισμός...

Αυτός είναι φίλος μου, της Μαριάννας Κουμαριανού

Η συγγραφέας Μαριάννα Κουμαριανού με το βιβλίο της «Αυτός είναι φίλος μου» μας μεταφέρει στη μακρινή Άπω Ανατολή και μας συστήνει με τον κόσμο...