Discover

Είναι ανησυχητικές οι ωτίτιδες στα παιδιά;

Η ωτίτιδα είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Παρακάτω θα παραθέσουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με αυτή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με λίγα λόγια για το αυτί.

Γράφει ο Αθανάσιος Σπαθάρας MD, Ω.Ρ.Λ.
Ενηλίκων & Παίδων Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου

 

 

 

 

 

Το αυτί για να μπορέσει να εκτελέσει τις λειτουργίες του χωρίζεται σε τρία μέρη:
  • Το έξω αυτί: Που αποτελείται από το πτερύγιο και τον έξω ακουστικό πόρο και σαν λειτουργία έχει τη συλλογή των ηχητικών ερεθισμάτων από το περιβάλλον.
  • Το μέσο αυτί: Που είναι μια μικρή αεροφόρος κοιλότητα, η οποία χωρίζεται από το έξω αυτί με το τύμπανο, περιλαμβάνει τρία μικρά οστάρια ενωμένα μεταξύ τους σαν αλυσίδα, και έχει στόχο τη μεταφορά των ηχητικών ερεθισμάτων στο έσω αυτί.
  • Και το έσω αυτί: Που αποτελείται από τα όργανα ακοής και ισορροπίας.
Λίγα λόγια για την εκκριτική ωτίτιδα
​Τι είναι εκκριτική ωτίτιδα:

​Η εκκριτική ωτίτιδα είναι ένα είδος μέσης ωτίτιδας, κατά την οποία εμφανίζεται συλλογή «μη μολυσμένου υγρού» στο μέσο αυτί, με αποτέλεσμα να προκαλείται στον ασθενή παροδική κατά κανόνα βαρηκοΐα.

Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένα μικρό σωληνάκι το οποίο εξασφαλίζει τον καλό αερισμό του μέσου αυτιού και απομακρύνει τις φυσιολογικές εκκρίσεις του. Ανοίγει για λίγο, κυρίως όταν μασάμε ή χασμουριόμαστε. Η κακή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, είναι ο κύριος λόγος εμφάνισης της μέσης ωτίτιδας.

Πόσο κοινή είναι

Το 15-20% των παιδιών παρουσιάζουν κάποτε για κάποιο διάστημα συλλογή υγρού στο μέσο αυτί. Αυτό δεν γίνεται όμως πάντα αντιληπτό.

Πότε η ευσταχιανή σάλπιγγα δεν λειτουργεί σωστά

Τα μεγάλα κρεατάκια (υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις), τα συχνά κρυολογήματα, η αλλεργία και ορισμένες σπάνιες παθήσεις όπως μογγολισμός, λαγώχειλο ή λυκόστομα, αποτελούν προδιαθετικούς παράγοντες για την εκκριτική ωτίτιδα. Επιπλέον, η ευσταχιανή σάλπιγγα στα παιδιά είναι οριζόντια και με ευρύ στόμιο με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολα διαπερατή από μικρόβια.

Πως καταλαβαίνουμε ότι το παιδί πάσχει

Η ελάττωση της ακοής είναι ουσιαστικά το μόνο σύμπτωμα της ύπαρξης υγρού στο αυτί. Η βαρηκοΐα ποικίλλει, ακόμα και από μέρα σε μέρα και μπορεί για μεγάλα διαστήματα να παραμείνει αδιάγνωστη, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Οι γονείς συνήθως θεωρούν ότι το παιδί τους «δεν θέλει να τους ακούσει» ή τους αγνοεί ή δεν μπορεί να συγκεντρωθεί εύκολα. Τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως παραπονούνται για το ότι τα αυτιά τους είναι βουλωμένα, κάτι που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια και μετά από κρυολόγημα. Μπορεί να παραπονεθούν και για σποραδικούς πόνους ή θορύβους ακόμα και κώφωση. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν συνήθως το καλοκαίρι, και μπορεί να επανεμφανιστούν το χειμώνα.

Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν

Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας η ελάττωση της ακοής μπορεί να δράσει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ομιλίας τους. Είναι επίσης δυνατόν να επηρεαστεί η συμπεριφορά τους κάνοντας τα δύστροπα ή με τάσεις απομόνωσης.
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μένουν πίσω στα μαθήματα, αφού με δυσκολία συνήθως παρακολουθούν στην τάξη. Η συμπεριφορά τους επηρεάζεται και αισθάνονται μειονεκτικά.

Τι συμβαίνει με το υγρό τελικά

Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων το μέσο αυτί καθαρίζει από μόνο του μέσα σε 4 – 6 εβδομάδες περίπου. Κάποιες φορές το υγρό παραμένει για μεγαλύτερα διαστήματα. Τότε γίνεται παχύρρευστο και κολλώδες.
Ίσως μόνιμες παραμορφώσεις της δομής του μέσου αυτιού (π.χ. συμφύσεις) και τελικά μόνιμη δυσλειτουργία του, μπορεί να απαιτήσουν στο μέλλον πολύ ευαίσθητες επεμβάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η ωτίτιδα

1. Με αγωγή
Η χρήση φυσιολογικού ορού και αποσυμφορητικών της μύτης, η αντιβίωση καθώς και το μάσημα τσίχλας και τα μπάνια στη θάλασσα βοηθούν στην απομάκρυνση του υγρού. Αν αυτό παρά τα παραπάνω επιμείνει πάνω από 6-8 εβδομάδες, τότε μια μικρή χειρουργική επέμβαση καλείται να δώσει τη λύση.

2. Με χειρουργική αντιμετώπιση
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 20 λεπτά και συνίσταται στην τοποθέτηση μικρού σωληνίσκου αερισμού στο τύμπανο ώστε να έλθει σε μόνιμη επικοινωνία το μέσο αυτί με τον αέρα. Έτσι επιτυγχάνονται και η απομάκρυνση του υγρού και ο καλός αερισμός του μέσου αυτιού. Το παιδί παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες και δεν πονά. Οι σωληνίσκοι αερισμού αποβάλλονται αυτόματα από το ίδιο το αυτί σε διάστημα 6-12 μηνών, αφήνοντας μια ανεπαίσθητη ουλή.

Πώς βοηθάμε πρακτικά στα παιδιά με εκκριτική ωτίτιδα
  • Στο σπίτι: Στο παιδί πρέπει να μιλάμε καθαρά και από κοντά αφού πρώτα του αποσπάσουμε την προσοχή. Φροντίζουμε να μας βλέπει και να μην υπάρχει άλλος θόρυβος, όπως τηλεόραση. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουμε κάποιες λέξεις ή να εξηγούμε περιφραστικά. Πρέπει να δείχνουμε κατανόηση στο πρόβλημα του, να του εξηγούμε απλά τι συμβαίνει και το διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα διαρκέσει πολύ. Ας μη ξεχνάμε ότι άλλες μέρες ακούει καλύτερα άλλες χειρότερα.
  • Στο σχολείο: Ο δάσκαλος πρέπει να ενημερωθεί για τη βαρηκοία. Το παιδί τοποθετείται σε μπροστινό θρανίο και όταν ο δάσκαλος του απευθύνεται πρέπει να είναι ορατός και κατανοητός.
Οδηγίες για παιδιά με σωληνίσκους αερισμού

Παρά το ότι δεν είναι εύκολο να περάσει νερό από το σωληνάκι μέσα στο αυτί, το παιδί πρέπει να είναι προσεκτικό π.χ. να μην κάνει βουτιές. Καμιά ιδιαίτερη προφύλαξη δεν χρειάζεται όταν λούζεται. Αν το παιδί αρχίσει να παραπονείται ξανά για βουλωμένα αυτιά, πόνους ή συνεχή έκκριση από τα αυτιά, παρά το ότι έχει σωληνίσκους, θα πρέπει να επισκεφθεί ειδικό. Το ταξίδι με αεροπλάνο δεν απαγορεύεται.

Μπορεί να ξαναμαζέψει το παιδί υγρό στο αυτί του όταν πέσουν τα σωληνάκια;

Πάνω από το 90% των παιδιών απαντούν θετικά στη χειρουργική θεραπεία. Όμως το υπόλοιπο ποσοστό μπορεί να αναπτύξει ξανά εκκριτική ωτίτιδα μετά την απομάκρυνση των σωληνίσκων και να χρειαστεί να τοποθετηθούν νέοι. Ευτυχώς οι υποτροπές αυτές είναι σπάνιες και αφορούν συνήθως παιδιά με σοβαρή αλλεργία, Σύνδρομο Down ή λυκόστομα.

Αθανάσιος Σπαθάρας MD, Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων & Παίδων Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου

Πηγή: health4u.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Καθολικό lockdown από το πρωί του Σαββάτου – Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία - Τι παραμένει ανοιχτό και τι κλείνει - Ποια η διαφορά από την προηγούμενη καραντίνα Καθολικό lockdown ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη...

Σκύλοι βοηθοί: Πώς αλλάζουν τις ζωές ανθρώπων που έχουν ανάγκη

Πώς οι σκύλοι βοηθοί μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία ‒ Η ιστορία του Μάικ και του Γιώργου ‒ Η εκπαιδεύτρια...

Γιατί στα παιδιά αρέσει να μένουν χωρίς ρούχα

Σίγουρα υπάρχουν φορές που μπορεί να νιώθετε ότι ζείτε σε χωριό γυμνιστών μόνο για μικρά παιδιά, μιας και είναι αλήθεια ότι τους αρέσει να...

Διάβασμα βιβλίων: Τρόποι για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να αγαπήσουν την ανάγνωση

Πως να παροτρύνετε τα μικρά σας να ξεκινήσουν το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων Για πολλά παιδιά, η ανάγνωση δεν είναι κάτι εύκολο, άλλα δυσκολεύονται να κάνουν...

Πόσο επικίνδυνη είναι η υψηλή χοληστερίνη για τα παιδιά;

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης, λιπαρή ουσία που παράγεται από το συκώτι. Bοηθά στην παραγωγή της βιταμίνης D και συμβάλλει στην παραγωγή χολικών οξέων,...