Discover

Αμερικανική Ένωση: Απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά του παιδικού καρκίνου

Η Αμερικανική Ένωση θέτει ως απαραίτητο τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου των παιδιών. Το θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνήθως συστήνουν ρουτίνας HPV εμβολιασμούς αρχίζουν σε νεαρή ηλικία.

Η προηγούμενη διοίκηση οδηγεί σε καλύτερες πιθανότητες ολοκλήρωσης της σειράς εγκαίρως και μείωσης των αυξανόμενων περιπτώσεων καρκίνου. Ως αποτέλεσμα, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) προέτρεψε πρόσφατα τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να προσφέρουν το εμβόλιο σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας μόλις 9 ετών.

Ο εμβολιασμός για τον ιό HPV αποτρέπει τον ιό να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και καρκίνο αιδοίου, κόλπου, πέους και πρωκτού.

Ο εμβολιασμός σε μικρή ηλικία συνδέεται με μείωση της πιθανότητας καρκίνου. Έτσι, η Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο (ACS) εξέδωσε συμβουλευτική οδηγία ώστε να γίνεται το εμβόλιο για τον HPV τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια ηλικίας έως 9 ετών.

Απαραίτητο το εμβόλιο τόσο σε κορίτσια όσο και σε αγόρια 

Οι συστάσεις για εμβολιασμούς HPV σε παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2007. Ωστόσο, οι ειδικοί αναγνώρισαν ότι τα ποσοστά εμβολιασμού θα αυξάνονταν εάν γίνονταν οι εμβολιασμοί HPV σε μικρότερα παιδιά, ξεκινώντας από την ηλικία των 9. Η ACS υιοθέτησε τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές με λίγες διαφορές.

Σε σχετική της έκθεση, η ACS υπογραμμίζει την μείωση του ελάχιστου ορίου ηλικίας με στόχο την μείωση των ποσοστών καρκίνου. Συμβουλεύει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διασφαλίσουν ότι τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 9 και 12 ετών θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου HPV.

Ο εμβολιασμός HPV είναι πιο αποτελεσματικός στην πρώιμη εφηβεία.

Τα παιδιά που κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου για τον HPV σε ηλικία 15 ετών ή παραπάνω συνιστάται να λαμβάνουν τρεις δόσεις συνολικά για καλύτερα αποτελέσματα, συμβουλεύει η ACS.

Επίσης, αναφέρεται ότι εκείνοι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που δεν έλαβαν ολόκληρο το εμβόλιο HPV ή έχασαν μερικές δόσεις, έχουν το χρόνο να το ολοκληρώσουν μέχρι την ηλικία των 26 ετών. Ωστόσο, η λήψη του εμβολιασμού σε μεταγενέστερη ηλικία δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV.

Ελλάδα και εμβόλιο HPV

Σύμφωνα με το εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, το οποίο έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας, στην Ελλάδα για το εμβόλιο για τον Ιό Ανθρωπίνων Θηλωμάτων διατίθενται το διδύναμο (HPV2) και το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο HPV.

Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για κορίτσια στην ηλικία 11–12 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών.

Πηγή: health4u.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πως η μητρότητα αλλάζει τον εγκέφαλο – Νέα έρευνα για το Mommy Brain

Υπάρχει μία μακροχρόνια καθιερωμένη αντίληψη ότι οι νέες μητέρες είναι λιγότερο προσεκτικές και ξεχνάνε πιο εύκολα. Μια νέα έρευνα έρχεται να διασαφηνίσει την παγιωμένη...

H επιλόχειος κατάθλιψη «χτυπά» και τους μπαμπάδες

Μετά τη γέννηση ενός μωρού δεν είναι μόνο οι μητέρες αλλά και οι μπαμπάδες που μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Μία νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό...

Νέα μελέτη: Τα βασικά συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά

Οι στομαχικές διαταραχές, η διάρροια και οι εμετοί είναι πιο συχνοί ως συμπτώματα της νόσου Covid-19 στα παιδιά από ό,τι ο βήχας, σε σχέση...

Βάλτε από νωρίς τα παιδιά στον κόσμο των επιτραπέζιων

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν είναι απλώς ένα ταμπλό, δύο ζάρια, πέντε-έξι πιόνια και 60-70 κάρτες. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, η φαντασία του δημιουργού, η...

Μικροί «εφευρέτες» παιχνιδιών – Ευφάνταστες δημιουργίες μαθητών νηπιαγωγείου

Παιδιά από νηπιαγωγεία της Ελλάδας δημιούργησαν παιχνίδια από άχρηστα αντικείμενα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 380 μικροί μαθητές. Της Κατερίνας...