Discover

Αγοραφοβία: Όταν τα παιδιά αποφεύγουν συγκεκριμένες τοποθεσίες λόγω φόβου

Κάποιος που φοβάται να βγει από το σπίτι του και αποφεύγει μέρη που τον κάνουν να νιώθει παγιδευμένος πιθανόν να πάσχει από αγοραφοβία. Μερικοί άνθρωποι δημιουργούν φοβίες για ανοιχτούς χώρους, ενώ άλλοι για κλειστούς.

Τι ακριβώς είναι αγοραφοβία;

Είναι μια αγχώδης διαταραχή που προκαλεί στο άτομο έναν φόβο όταν βρίσκεται σε χώρους και καταστάσεις όπου δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα πανικού ή δεν θα μπορεί να λάβει έγκαιρη βοήθεια από ένα κοντινό του πρόσωπο. Τα αγοραφοβικά άτομα δεν αποφεύγουν μόνο την πολυκοσμία αλλά και κλειστούς χώρους. Σε σοβαρές περιπτώσεις το άτομο δεν μπορεί να βγει από την κατοικία του. Η αγοραφοβία εμφανίζεται σε ποσοστό από 29.5% ως 58.2% με διαταραχή πανικού.

Οι καταστάσεις που προκαλούν συνήθως φόβο είναι:
  • Δημόσιες συγκοινωνίες (όπως λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα)
  • Ανοιχτοί χώροι (όπως γέφυρες και χώροι στάθμευσης)
  • Κλειστά μέρη (όπως καταστήματα, κινηματογράφοι και ανελκυστήρες)
  • Σε σειρά ή σε πλήθος
  • Μόνο εκτός σπιτιού

Αυτό που εμπνέει φόβο σε αυτές τις καταστάσεις είναι η πιθανότητα να συμβεί κάτι ενοχλητικό. Η Jamie Howard, PhD, παιδικός ψυχολόγος στο Child Mind Institute, εξηγεί: «Οι άνθρωποι με αγοραφοβία ανησυχούν ότι κάτι κακό θα συμβεί όταν βγουν έξω σε ένα μη ασφαλές περιβάλλον και δεν θα υπάρχει κανένας που μπορεί να τους βοηθήσει».

Η γιατρός συνεργάστηκε με έναν έφηβο με αγοραφοβία, ο οποίος φοβόταν να βρίσκεται σε μεγάλες γραμμές, να παίρνει το μετρό, να στέκεται στην Times Square και να βρίσκεται στη μέση ενός διαδρόμου σε έναν κινηματογράφο. «Είχε πανικό όταν πήγαν να δουν τον αγαπημένο του τραγουδιστή, παρόλο που το περίμενε τόσο πολύ», δήλωσε ο ψυχολόγος. «Είναι ένας φόβος από τον οποίο δεν μπορώ να ξεφύγω. Όμως δεν νομίζω ότι το καταλαβαίνουν άλλοι», είπε ο έφηβος.

efivi diavazei

Αίσθημα πανικού

Ένα άτομο που πάσχει από κρίση πανικού βιώνει μια απότομη έξαρση ενοχλητικών σωματικών αισθήσεων, όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση, ζάλη, δύσπνοια και ναυτία. Σε αυτές τις αισθήσεις προστίθενται οι έντονοι φόβοι μήπως πάθει καρδιακή προσβολή, μήπως πεθάνει ή «τρελαθεί» και νιώθει μια απελπισμένη ανάγκη να ξεφύγει.

Παρόλο που το άτομο που πάσχει από επίθεση πανικού στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, νιώθει πολύ τρομαγμένο. Οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να αποφεύγουν τοποθεσίες όπου προηγουμένως είχαν αισθανθεί πανικό προκειμένου να αποφύγουν να βιώσουν άλλη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αγοραφοβία.

Ενώ οι κρίσεις πανικού ταυτίζονται στενά με την αγοραφοβία για αυτόν τον λόγο, δεν σημαίνει ότι όσοι είναι αγοραφοβικοί βιώνουν κρίσεις πανικού. Άλλοι μπορεί να φοβούνται μία σειρά από ενοχλητικά γεγονότα για τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν ή να λάβουν βοήθεια, όπως για παράδειγμα ο έμετος. Τα μικρότερα παιδιά φοβούνται περισσότερο μη χαθούν όσο βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Διάγνωση αγοραφοβίας σε παιδιά

Η αγοραφοβία μπορεί να αναπτυχθεί από το πουθενά και τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει. Ξέρουν ότι αρχίζουν να νιώθουν άγχος, αλλά αν είναι σε θέση να αποφύγουν το πράγμα που προκαλεί την αγοραφοβία τους, αισθάνονται εντάξει – τουλάχιστον προσωρινά. Το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο αισθητό στους γονείς τους.

Σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά, η αγοραφοβία μπορεί συχνά να μοιάζει με άρνηση σχολείου ή άγχος αποχωρισμού, επειδή το παιδί μπορεί να παρακαλεί να μείνει σπίτι ή να πάει σπίτι ή να είναι με τη μητέρα του. Ένα παιδί με άγχος χωρισμού θα ησυχάσει έστω αν μείνει μαζί του κάποιο οικείο πρόσωπο της οικογένειας, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ποδοσφαίρου, όμως ένα παιδί με αγοραφοβία μπορεί να εξακολουθεί να νιώθει έντονη ανησυχία.

Ομοίως, ένα παιδί με κοινωνικό άγχος μπορεί να αποφύγει πράγματα όπως πάρτι ή να μιλήσει με υπαλλήλους πωλήσεων, τα οποία θα μπορούσαν να μοιάζουν με αγοραφοβία, αλλά ο φόβος του επικεντρώνεται στην αμηχανία του κοινωνικά. Ωστόσο, σημειώνει ο Δρ Howard, δεν είναι ασυνήθιστο για ένα παιδί να έχει αγοραφοβία και μια άλλη διαταραχή άγχους επίσης. «Το κοινωνικό άγχος είναι μια ανησυχία ότι θα ταπεινωθείς κάνοντας καθημερινά πράγματα. Ένα παιδί που έχει κοινωνικό άγχος και αγοραφοβία, σκέφτεται: «Θα ταπεινωθώ και μετά δεν θα μπορέσω να ξεφύγω».

Θεραπεία

Η ψυχοθεραπεία, είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται και από φαρμακευτική αγωγή- τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα που δρουν κατά του άγχους, μπορεί να βοηθήσουν ένα αγοραφοβικό άτομο.

Φαρμακευτική αγωγή

Για άτομα με πιο σοβαρή αγοραφοβία, μπορεί να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το άγχος τους. Τα αντικαταθλιπτικά που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα στη μείωση της ανησυχίας και στη δυνατότητα των ατόμων να συμμετέχουν στη θεραπεία.

Ενώ η εξάσκηση για την αντιμετώπιση του άγχους είναι απαραίτητη για τη θεραπεία, οι κλινικοί γιατροί προσέχουν να μην ωθήσουν τους ανθρώπους πέρα ​​από αυτό που μπορούν να χειριστούν. Σύμφωνα με την Jamie Howard, «Εάν το παιδί φοβάται να βγει από το σπίτι του, θα πρέπει να πάμε στο σπίτι του. Και στην αρχή ίσως απλώς να κάνουμε ένα βήμα έξω στη βεράντα, να κοιτάζουμε έξω από το παράθυρο. Αλλά με τη σωστή θεραπεία και πρακτική, ο κόσμος του θα μεγαλώσει».

Πηγή: childmind.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Σκύλοι βοηθοί: Πώς αλλάζουν τις ζωές ανθρώπων που έχουν ανάγκη

Πώς οι σκύλοι βοηθοί μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία ‒ Η ιστορία του Μάικ και του Γιώργου ‒ Η εκπαιδεύτρια...

Ξεσπάσματα θυμού vs συναισθηματικής κατάρρευσης

Τα ξεσπάσματα θυμού και η συναισθηματική κατάρρευση μπορούν να φαίνονται τα ίδια, αλλά οι αιτίες τους είναι πολύ διαφορετικές - όπως είναι και οι...

Αυτός είναι φίλος μου, της Μαριάννας Κουμαριανού

Η συγγραφέας Μαριάννα Κουμαριανού με το βιβλίο της «Αυτός είναι φίλος μου» μας μεταφέρει στη μακρινή Άπω Ανατολή και μας συστήνει με τον κόσμο...

Πώς να οργανώσετε το χάος των παιχνιδιών

Η οργάνωση του χάους των παιχνιδιών μπορεί να είναι ευκολότερο από ό, τι νομίζετε. Έχετε βαρεθεί τα είδη χειροτεχνίας στο τραπέζι της κουζίνας σας και...

Γιατί το παιδί θέλει να επαναλαμβάνει την ίδια δραστηριότητα;

Γιατί το μικρό σας επαναλαμβάνει την ίδια δραστηριότητα; Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από τη διαδικασία της επανάληψης;  Διαβάσατε το ίδιο βιβλίο...