Discover

Η βρεφική εξάρτηση στη πιπίλα

Η εξάρτηση από την πιπίλα αποτελεί πραγματικό γεγονός. Πολλά παιδιά αρνούνται να την κόψουν, κρατώντας τη μέχρι και την προεφηβική ηλικία. Εκτός από τη σταδιακή ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στα δόντια του παιδιού, δημιουργεί προβλήματα και στα στάδια ανάπτυξής του. 

Η πιπίλα, εκτός από αρνητικά, έχει και αρκετά οφέλη. Η χρήση της όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο και σταδιακά το παιδί να αποχωρίζεται τον «φίλο» του. Η αλόγιστη χρήση της μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση, με αποτέλεσμα μετά να είναι πολύ δύσκολο να τη σταματήσει.

Λάθος χρήση της πιπίλας και συνέπειες

  • Η χρήση πιπίλας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αυτιού. Τα ποσοστά αυτών των λοιμώξεων είναι αρκετά χαμηλότερα στις ηλικίες 0-6 μηνών, έπειτα από την ηλικία των 6 μηνών όμως η πιπίλα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα αυτιά των παιδιών.
  • Η συνεχόμενη χρήση πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα. Η πιπίλα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής γενικά δεν προκαλεί μακροχρόνια οδοντικά προβλήματα. Ωστόσο, μετά τα πρώτα του γενέθλια μπορεί να προκαλέσει λάθος ευθυγράμμιση των δοντιών του παιδιού.
  • Η χρήση πιπίλας ενδέχεται να διαταράξει τον θηλασμό. Όσες μητέρες θηλάζουν πρέπει να περιμένουν 4-6 εβδομάδες πριν δώσουν στο μωρό τους πιπίλα. Μετά το πέρας των 6 εβδομάδων τα υγιή βρέφη δεν παρουσιάζουν πρόβλημα στον θηλασμό αν παράλληλα χρησιμοποιούν και πιπίλα.

Πώς κόβεται η πιπίλα στο μωρό;

  • Απαραίτητη η παρουσία και των δύο γονέων. Σε κάθε απόφαση που ενδέχεται να επιφέρει αναταράξεις πρέπει να είναι παρόντες και οι δύο γονείς. Για παράδειγμα, μην προβείτε στο κόψιμο της πιπίλας του παιδιού σας όταν ο ένας από τους δύο λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι ή είναι άρρωστος. Το παιδί μπορεί να αντιδράσει άσχημα στην απόφαση αυτή, οπότε η παρουσία και των δύο γονέων είναι επιτακτική.
  • Προετοιμασία του παιδιού για το τι θα συμβεί. Καμία απότομη κίνηση δεν οδηγεί σε καλό. Όσο μικρό και να είναι το παιδί, πάντοτε μπορεί με απλά λόγια να καταλάβει τους γονείς του. Όταν αναφερθούν λοιπόν οι λόγοι που πρέπει να σταματήσει την πιπίλα, σταδιακά θα μπορέσει να τους κατανοήσει. Γενικότερα, η αλλαγή τρόπων συμπεριφοράς, είτε στην παιδική είτε στην ενήλικη ζωή, πρέπει να συνοδεύεται από ανάλυση της κατάστασης και των λόγων.
  • Δύναμη και υπομονή. Η αντοχή των παιδιών και η ικανότητά τους να κρατούν μούτρα είναι μεγάλες. Υποσυνείδητα το παιδί προσπαθεί να τιμωρήσει τον γονέα που του στέρησε κάτι που ήθελε. Γνωρίζοντας τι μπορεί να συμβεί, ο πατέρας ή η μητέρα θα έχουν μεγαλύτερη επίγνωση επί του θέματος και περισσότερη υπομονή.
  • Διαπραγμάτευση. Η ανταλλαγή της πιπίλας με ένα άλλο αντικείμενο μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. Γεμίζοντας το κενό που άφησε η πιπίλα με κάτι άλλο, πιο ταιριαστό στην ηλικία του παιδιού, θα περιοριστεί ή και θα εξαλειφθεί το αίσθημα απώλειας. Ένα παιχνίδι, ένα αρκουδάκι, ακόμη και ένα ωραίο ταξίδι μπορούν να κάνουν το παιδί πιο ευέλικτο στην αλλαγή.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: health4u.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

“Για μια σταγόνα μέλι”, της Σοφίας Τσιάμη

Το βιβλίο "Για μια σταγόνα μέλι", της Σοφίας Τσιάμη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης - Πυραμίδα είναι μια υπέροχη διασκευή λαϊκού παραμυθιού για...

15 τρόποι για να έρθετε ακόμα πιο κοντά με το μωρό σας

Οι πρώτοι μήνες με το μωρό είναι καθοριστικοί για την συναισθηματική του ανάπτυξη, οπότε μιας και οι νέες μαμάδες περνούν τον περισσότερο χρόνο τους...

Τα οφέλη του αθλητισμού για το παιδί σας

Ο αθλητισμός είναι σημαντικός για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ η κοινωνικοποίηση και η συμμετοχή σε αυτόν έχουν θετικό αντίκτυπο στη...

Ο Νίκος Γιαννόπουλος αφηγείται

Ο ζωγράφος και εικονογράφος Νίκος Γιαννόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο juniornews.gr Συνέντευξη στη Φωτεινή Κωνσταντοπούλου Ο βραβευμένος εικονογράφος Νίκος Γιαννόπουλος μιλά στο juniornews.gr για το πώς αποφάσισε...

Ουρολοίμωξη σε παιδιά: Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;

Η ουρολοίμωξη είναι μια συχνή πάθηση των παιδιών. Πρόκειται για λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Ποια τα αίτια και τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης και...