Discover

Πως να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο μωρό σας

Οι περισσότεροι νιώθουν φόβο όταν κρατάνε στην αγκαλιά τους ένα νεογέννητο μωρό και τρέμουν στην ιδέα πως θα το κάνουν μπάνιο. 

Το να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο μωρό σας είναι εμπειρία ζωής. Είναι ένας τρόπος να συνδεθείτε μαζί του σε συναισθηματικό επίπεδο. Ωστόσο, το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου μωρού σας, είναι μια διαδικασία που σας γεμίζει άγχος και όχι άδικα.

Άγχος, για το πότε και το πως πρέπει να γίνει, ώστε να μην υπάρχουν παρατράγουδα. Είναι εύλογο, ειδικά αν είσαι για πρώτη φορά γονιός καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι καινούρια και πρωτόγνωρα.

Ερωτήματα υπάρχουν πολλά. Απαντήσεις υπάρχουν για όλα. Μην αγχώνεστε, λοιπόν, γιατί οι απορίες σας θα λυθούν με τις παρακάτω συμβουλές.mitera kani mpanio to moro tis me sfougari

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΠΑΝΙΟ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνιστά τη καθυστέρηση του πρώτου μπάνιου έως 24 ώρες μετά τη γέννησή του.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που καθιστούν σημαντική την καθυστέρηση αυτή:

 • Θερμοκρασία σώματος και σάκχαρο στο αίμα:Τα μωρά που κάνουν μπάνιο αμέσως είναι πολύ πιθανό να κρυώσουν και ν’αναπτύξουν υποθερμία. Επίσης, μπορεί να έχουν πτώση του σακχάρου στο αίμα.
 • Ξηρό δέρμα:Το vernix, μια ουσία που επικαλύπτει το δέρμα του μωρού πριν από τη γέννηση, δρα ως φυσική ενυδατική κρέμα και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, είναι καλό να αφήνετε αυτή την ουσία στο δέρμα του μωρού για να αποτρέψετε το στέγνωμα του ευαίσθητου δέρματός του. Είναι πολύ σημαντικό γιατί, η επιδερμίδα τους είναι πολύ επιρρεπής σε τραυματισμούς.

Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ

Αν σας αγχώνει η συχνότητα με την οποία πρέπει να το κάνετε μπάνιο, σας έχουμε καλά νέα. Τα νεογέννητα δεν χρειάζονται κάθε μέρα λουτρό. Σπάνια ιδρώνουν ή λερώνονται αρκετά. Ποιος ο λόγος να μπαίνετε σε αυτή τη διαδικασία;

mitera kani mpano to moro tis se lekanaki

ΜΠΑΝΙΟ ΜΕ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ ΓΙΑ ΑΡΧΗ

Το μπάνιο με σφουγγάρι είναι ο κοινός τρόπος μπάνιου, με τη διαφορά, ότι δεν βάζετε το μωρό στο νερό. Τι χρειάζεται να ξέρετε; Συγκεκριμένα πράγματα:

 1. Ετοιμάστε τα πράγματα που θα χρειαστείτε ( λεκάνη, στεγνή πετσέτα, ένα πανί ξεπλυμένο με νερό χωρίς σαπούνι)
 2. Βάλτε το μωρό σε μια επίπεδη επιφάνεια καλύπτοντας της με μια κουβέρτα ή με μαλακή πετσέτα.
 3. Πλύσιμο προσώπου: Χρησιμοποιείστε το βρεγμένο πανί για να πλύνετε το πρόσωπο του, προσέχοντας μην μπει νερό στο στόμα και στα μάτια. Στη συνέχεια, βάλτε στη λεκάνη το πανί και ξεπλύνετε το πριν το χρησιμοποιήσετε στην ευαίσθητη περιοχή.
 4. Κρατήστε το μωρό ζεστό: Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, τυλίξτε το μωράκι σας σε μια πετσέτα και αφήστε ακάλυπτα τα μέρη που πλένετε. Ιδιαίτερη προσοχή πίσω από τα αυτιά, γύρω από το λαιμό και στη περίπτωση που είναι κορίτσι στην ευαίσθητη περιοχή της.

moro tiligmeno se petseta

Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΠΑΝΙΟ

Μόλις η περιοχή του ομφάλιου λώρου επουλωθεί, μπορείτε να δοκιμάσετε να το κάνετε μπάνιο κανονικά. Το πρώτο κανονικό μπάνιο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απαλό και σύντομο. Καλό είναι να γνωρίζετε πως τα μωρά σας δίνουν σημάδια για το πότε είναι έτοιμα.

Σαφώς και υπάρχουν κανόνες για το πως θα το κάνετε κανονικό μπάνιο:

 1. Χρήση βρεφικής μπανιέρας ή μπάνιο στο νιπτήρα
 2. Αποφύγετε τη χρήση καθισμάτων μπάνιου
 3. Τσεκάρετε τη θερμοκρασία του νερού: Γεμίστε τη με 2 ίντσες νερού, τσεκάροντας με το εσωτερικό του αγκώνα σας τη θερμοκρασία. Δε θέλετε καυτό, αλλά ζεστό.
 4. Κρατήστε το μωράκι σας ζεστό.
 5. Χρησιμοποιείστε το σαπούνι με μέτρο.
 6. Καθαρίστε το με απαλές κινήσεις.
 7. Τυλίξτε αμέσως μια πετσέτα γύρω από το κεφάλι και το σώμα του για να το βοηθήσετε να παραμείνει ζεστό, όταν είναι ακόμα βρεγμένο.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω το μπάνιο του μωρού σας δεν θα είναι πια άγχος, αλλά μια ευχάριστη διαδικασία που θα απολαμβάνετε εσείς και το μωρό σας.

Πηγή: womensnews.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πώς να οργανώσετε το χάος των παιχνιδιών

Η οργάνωση του χάους των παιχνιδιών μπορεί να είναι ευκολότερο από ό, τι νομίζετε. Έχετε βαρεθεί τα είδη χειροτεχνίας στο τραπέζι της κουζίνας σας και...

Τι κάνουμε όταν τα παιδιά μιλούν άσχημα; Η παιδοψυχολόγος Ι. Κατσαΐτη συμβουλεύει

Τι κάνουμε όταν τα παιδιά μιλούν άσχημα; Πως οι γονείς μπορούν να σταματήσουν αυτή την κακή συνήθεια; Η ψυχολόγος Ιουλία Κατσαΐτη μας βοηθά να...

Παιδιά εθελοντές: 5 τρόποι ανατροφής

Στον σύγχρονο κόσμο τα παιδιά εθελοντές και η ανατροφή τους είναι ένα σημαντικό πεδίο που είναι ανάγκη να αναπτυχθεί. Έχετε μικρούς καταναλωτές που συγκρίνουν συνεχώς...

Το lockdown έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις της οικογένειας

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει πως το lockdown ενίσχυσε τις σχέσεις πολλών γονιών με τα παιδιά τους. Έρευνα, που δημοσιεύθηκε...

Ίδρυμα Ωνάση: Παιδιά και REC σε τραγούδι για τον κορωνοϊό

Πώς αντιλαμβάνονται και πώς βιώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι τη νέα πραγματικότητα που μας «σύστησε» η πανδημία του κορονοϊού; Το Ίδρυμα Ωνάση τους...