Discover

Νέο μέλος στην οικογένεια – Πώς να προετοιμάσετε τα μεγαλύτερα παιδιά

Ένα νέο μωρό φέρνει χαρές και προκλήσεις σε μια οικογένεια. Είστε ενθουσιασμένοι, αλλά μπορεί επίσης να ανησυχείτε για το πώς θα αντιδράσουν τα μεγαλύτερα παιδιά σας στο νεογέννητο. 

Ανακύπτουν κάθε είδους ερωτήσεις: Πώς πρέπει να πούμε στα μεγαλύτερα παιδιά μας ότι θα έχουν έναν αδερφό ή μια αδερφή; Θα ζηλέψουν το νέο μωρό; Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

Τα παιδιά διαφόρων ηλικιών θα αντιδράσουν διαφορετικά σε ένα νέο μωρό.  Το να γνωρίζετε τι να περιμένετε από κάθε ηλικιακή ομάδα θα διευκολύνει τον χειρισμό των αλλαγών στην οικογένειά σας.

Νήπια – Ηλικίες 1 έως 2 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν θα καταλάβουν πολλά για το τι σημαίνει να έχεις έναν νέο αδελφό ή αδελφή. Ωστόσο, αφήστε το παιδί σας να σας ακούσει να μιλάτε για το «νέο μωρό» και να νιώσει τον ενθουσιασμό σας. Μπορεί να μην καταλαβαίνει γιατί είστε ενθουσιασμένοι, αλλά όταν δει τη στάση σας θα αισθανθεί και εκείνο ενθουσιασμένο.

Λάβετε υπόψη ότι ενδέχεται να μην μπορείτε να ικανοποιείτε τις ανάγκες και των δύο παιδιών όλη την ώρα – ειδικά όχι μόνοι σας. Εάν αισθάνεστε ταλαιπωρημένοι, αναζητήστε το σύντροφό σας, άλλους συγγενείς και φίλους για υποστήριξη.

Δείτε μαζί βιβλία για νέα μωρά στην οικογένεια. Τουλάχιστον, το παιδί σας θα εξοικειωθεί με λέξεις όπως «αδελφή», «αδελφός» και «νέο μωρό».

Όταν φτάσει το νέο μωρό, προσπαθήστε να κάνετε κάτι ξεχωριστό για το μεγαλύτερο παιδί σας. Διαβεβαιώστε το ότι εξακολουθεί να είναι αγαπημένο. Για παράδειγμα, χαρίστε του ένα ειδικό δώρο, αφήστε το να περάσει λίγο χρόνο μόνο του με τον μπαμπά, τη γιαγιά ή έναν άλλο ενήλικα ή να το πάει κάπου ξεχωριστά!

Παιδιά προσχολικής ηλικίας – Ηλικίες 2 έως 4 ετών

Σε αυτήν την ηλικία, το παιδί σας εξακολουθεί να είναι πολύ προσκολλημένο σε εσάς και δεν καταλαβαίνει ακόμη πώς να σας μοιραστεί με άλλους. Το παιδί σας μπορεί επίσης να είναι πολύ ευαίσθητο στην αλλαγή και μπορεί να αισθάνεται ότι απειλείται από την ιδέα ενός νέου μέλους της οικογένειας.

Να είστε ειλικρινής

Εξηγήστε ότι το μωρό θα είναι χαριτωμένο, αλλά θα κλαίει και θα χρειάζεται πολύ χρόνο και προσοχή. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το μεγαλύτερο παιδί σας γνωρίζει ότι μπορεί να χρειαστεί λίγες μέρες πριν μπορέσει να παίξει με το αδερφάκι του. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι η αγάπη που νιώθετε για αυτό δεν θα αλλάξει και μετά τον ερχομό του μικρού.

Συμμετοχή στις καινούριες δραστηριότητες

Το μεγαλύτερο παιδί σας θα ζήλευε λιγότερο αν συμμετείχε στον σχεδιασμό για το μωρό, για παράδειγμα, αφήστε το να ψωνίσει μαζί σας παιδικά είδη, δείξτε του τις δικές του φωτογραφίες από όταν ήταν μωράκι. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μερικά από τα παλιά του πράγματα, αφήστε το να παίξει μαζί τους λίγο πριν τα προετοιμάσετε για το νέο μωρό. Αγοράστε το παιδί σας (αγόρι ή κορίτσι) μια κούκλα, ώστε να μπορεί να φροντίζει το μωρό του.

Επαινέστε το όταν ενεργεί σαν μεγαλύτερο

Το παιδί σας μπορεί να θέλει να σας τραβήξει την προσοχή, οπότε από εκεί που είχε εκπαιδευτεί με το να πηγαίνει στην τουαλέτα μόνο του, ξαφνικά θα σας έχει ανάγκη. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό που μπορεί να συμβεί καθώς θέλει να δει αν εξακολουθείτε να του δείχνετε την αγάπη σας. Αφήστε το να λάβει την προσοχή που χρειάζεται και όταν ενεργεί σαν «ενήλικας» επαινέστε το.

Προετοιμάστε το παιδί σας όταν βρίσκεστε στο νοσοκομείο. Μπορεί να μπερδευτεί όταν φεύγετε για το νοσοκομείο. Εξηγήστε ότι θα επιστρέψετε με το νέο μωρό σε λίγες μέρες. Όταν γυρίσετε αφιερώστε έναν ειδικό χρόνο για το μεγαλύτερο παιδί σας. Διαβάστε, παίξτε παιχνίδια, ακούστε μουσική ή απλά μιλήστε μαζί. Δείξτε του ότι το αγαπάτε και θέλετε να κάνετε πράγματα μαζί του.

Ζητήστε από την οικογένεια και τους φίλους σας να περνούν χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί σας όταν έρχονται να δουν το νέο μωρό. Αυτό θα το βοηθήσει να αισθανθεί ξεχωριστός και να μην νιώθει «εκτός». Μπορούν επίσης να φέρνουν δώρο και για το μεγαλύτερο παιδί. Κάντε το μεγαλύτερο παιδί σας να περάσει χρόνο με τον μπαμπά. Ένα νέο μωρό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους πατέρες να περνούν χρόνο μόνοι τους με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Παιδιά σχολικής ηλικίας – 5 ετών και άνω

Τα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών συνήθως δεν απειλούνται από ένα νέο μωρό όσο τα μικρότερα παιδιά. Ωστόσο, μπορεί να δυσανασχετούν επειδή δεν λαμβάνουν όλη την προσοχή. Γι αυτό λοιπόν εξηγείστε στο παιδί σας τι συμβαίνει στη γλώσσα που μπορεί να καταλάβει. Εξηγήστε τι σημαίνει να έχετε ένα νέο μωρό και ποιες αλλαγές μπορεί να το επηρεάσουν.

Με λίγα λόγια κάντε το μεγαλύτερο παιδί σας να νιώσει ότι έχει κάποιο ρόλο στη φροντίδα του μωρού. Δηλαδή μπορεί να το κρατάει, να κάθεται δίπλα του όταν εσείς το ταΐζετε ή να κοιμίζετε και τα δύο μαζί.

Για κανένα λόγο όμως μην παραβλέπετε τις ανάγκες και τις δραστηριότητες του μεγαλύτερου παιδιού σας. Προσπαθήστε να περνάτε λίγο χρόνο μόνη μαζί του κάθε μέρα. Χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία προκειμένου να του υπενθυμίσετε πόσο ξεχωριστή είναι.

Πηγή: healthychildren.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ξεσπάσματα θυμού vs συναισθηματικής κατάρρευσης

Τα ξεσπάσματα θυμού και η συναισθηματική κατάρρευση μπορούν να φαίνονται τα ίδια, αλλά οι αιτίες τους είναι πολύ διαφορετικές - όπως είναι και οι...

10 υγιεινές συνήθειες που μπορούν να υιοθετήσουν τα παιδιά

10 υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να ακολουθήσετε για την προστασία των παιδιών Τα παιδιά παραδειγματίζονται από τους γονείς και σιγά σιγά αναπτύσσουν τη δική τους...

Αμερικανική Ένωση: Απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά του παιδικού καρκίνου

Η Αμερικανική Ένωση θέτει ως απαραίτητο τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου των παιδιών. Το θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού των...

Η συνταγή της βασιλικής οικογένειας για εορταστικά μπισκότα

H βασιλική οικογένεια μοιράστηκε τη συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα Ως δώρο στους θαυμαστές τους σε όλο τον κόσμο, η βασιλική οικογένεια μοιράστηκε τη συνταγή για...

Πώς να κάνετε τα παιδιά να σταματήσουν να αγγίζουν τα πρόσωπά τους

Πώς μπορούν να παραμείνουν απασχολημένα τα χέρια των παιδιών και να σταματήσουν να αγγίζουν τα πρόσωπά τους Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Δεδομένου, ότι ο κορονοϊός, SARS-CoV-2, εξαπλώνεται...