Discover

Πως πλένουμε τα χέρια μας για να μην αρρωστήσουμε (vid)

Πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας; Χρήσιμες συμβουλές για να μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν σωστά τα χέρια τους

Το 2020 ήταν σίγουρα μια χρονιά γεμάτη μικρόβια. Η γρίπη έδειξε τα δόντια της, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κορονοϊό (Covid-19), που μπήκε στη ζωή μας και εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Όσο, λοιπόν, η γρίπη και ο κορονοϊός μάς δείχνουν τα δόντια τους, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε και τα δύο: Πλένουμε τα χέρια μας.

Η γρίπη και ο κορονοϊός είναι αναπνευστικές λοιμώξεις και συνήθως εισέρχονται στο σώμα μέσω των βλεννογόνων της μύτης και του στόματος. Και σίγουρα μπορούμε να μαζέψουμε πολλά μικρόβια κάθε φορά που αγγίζουμε κάτι που έχουν πιάσει άλλοι άνθρωποι.

Όμως, το να πλένουμε τα χέρια μας, όχι μόνο μπορεί να μας προστατεύσει από τη γρίπη και τον κορονοϊό, αλλά και από το κοινό κρυολόγημα, τις στομαχικές διαταραχές και πολλές ακόμη  ασθένειες.

Πλύσιμο χεριών

Ποια είναι, όμως, η σωστή τεχνική πλύσης χεριών;

  • Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό τρεχούμενο νερό. Μπορεί να είναι ζεστό ή κρύο, επειδή η θερμοκρασία δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα. Κλείστε τη βρύση όταν βρέξετε τα χέρια σας για να εξοικονομήσετε νερό.
  • Απλώστε σαπούνι στο χέρι σας, το οποίο θα απομακρύνει περαιτέρω τα μικρόβια από το δέρμα σας. Δεν χρειάζεται να επιλέξετε ένα αντιβακτηριδιακό σκεύασμα. Το κανονικό σαπούνι λειτουργεί εξίσου καλά για εκείνους που δεν εργάζονται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.
  • Τρίψτε τα χέρια σας μαζί για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και καλύψτε κάθε επιφάνεια ‒ τις παλάμες, ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω από τα νύχια κ.λπ.
  • Χρησιμοποιήστε καθαρό τρεχούμενο νερό για να ξεπλύνετε τα χέρια σας.
  • Στεγνώστε τα χέρια σας. Προτιμήστε καθαρή χαρτοπετσέτα. Αποφύγετε τη χρήση κοινόχρηστων πετσετών σε δημόσιους χώρους.

Συμβουλές για πλύσιμο των χεριών των παιδιών

Εάν έχετε παιδιά, ο αγώνας της υγιεινής των χεριών είναι μεγάλος. Τα μικρά θα αφιερώσουν μάλλον 20 δευτερόλεπτα, κάνοντας κάτι διασκεδαστικό, όπως το να παρακολουθήσουν τηλεόραση ή να παίξουν με παιχνίδια, αντί να πλύνουν τα χέρια τους.

Ακολουθούν μερικές φιλικές συμβουλές πλυσίματος των χεριών των παιδιών για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών:

Δείξτε και πείτε

Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από το φαγητό. Τα παιδιά μαθαίνουν συχνά μέσω της μίμησης.

  • Να τους το θυμίζετε συχνά

Χρειάζεται χρόνος για να ενσωματωθεί το πλύσιμο των χεριών στην καθημερινή ρουτίνα ενός παιδιού, οπότε θα πρέπει να το υπενθυμίζετε συχνά. Χρειάζεται υπομονή!

Αποκτήστε ένα σκαμνί

Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να φτάσει άνετα στη βρύση, είναι πιο πιθανό να απογοητευτεί. Επενδύστε σε ένα σκαμπό για τον νιπτήρα του μπάνιου.

  • Διδάξτε με μουσική

Ένα ελκυστικό τραγούδι όχι  μόνο θυμίζει στα παιδιά τη σωστή τεχνική, αλλά τους επιτρέπει επίσης να γνωρίζουν πόση ώρα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους.

Εμείς σας προτείνουμε μια σειρά τραγουδιών στο παρακάτω βίντεο, αλλά, χρονομετρημένα, το τραγουδάκι των γενεθλίων είναι 20 δευτερόλεπτα. Οπότε απλά κάντε με τα μικρά σας συχνά μέσα στην ημέρα πάρτι γενεθλίων των σαπουνοφουσκών.

Διαβάστε επίσης: Πώς να κάνετε τα παιδιά να σταματήσουν να αγγίζουν τα πρόσωπά τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Αδελφική αντιζηλία: Γιατί τα παιδιά μαλώνουν;

Όλοι οι γονείς που μεγαλώνουν αδέλφια, ιδανικά θέλουν να είναι αγαπημένα, γιατί πρόκειται για τη μοναδική σχέση που θα τα συντροφεύει για το μεγαλύτερο...

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί σας

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί είναι πολλαπλά. Ως γονέας, θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Και σίγουρα επιθυμείτε να τα προετοιμάσετε...

H επιλόχειος κατάθλιψη «χτυπά» και τους μπαμπάδες

Μετά τη γέννηση ενός μωρού δεν είναι μόνο οι μητέρες αλλά και οι μπαμπάδες που μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Μία νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό...

«Η κατάσκοπος των βιβλίων», της Λίνας Μουσιώνη

Όταν άρχισα να διαβάζω το βιβλίο της Λίνας Μουσιώνη «Η κατάσκοπος των βιβλίων»,  μου συνέβη κάτι πολύ όμορφο. Ένιωσα ότι ήθελα να το διαβάσω όσο πιο...

Παιδιά και τεχνολογία: Σωστή χρήση

Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να μεγαλώσετε ένα παιδί χωρίς τεχνολογία και οθόνες, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, και αυτό το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη...