Discover

Πως πλένουμε τα χέρια μας για να μην αρρωστήσουμε (vid)

Πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας; Χρήσιμες συμβουλές για να μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν σωστά τα χέρια τους

Το 2020 ήταν σίγουρα μια χρονιά γεμάτη μικρόβια. Η γρίπη έδειξε τα δόντια της, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κορονοϊό (Covid-19), που μπήκε στη ζωή μας και εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Όσο, λοιπόν, η γρίπη και ο κορονοϊός μάς δείχνουν τα δόντια τους, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε και τα δύο: Πλένουμε τα χέρια μας.

Η γρίπη και ο κορονοϊός είναι αναπνευστικές λοιμώξεις και συνήθως εισέρχονται στο σώμα μέσω των βλεννογόνων της μύτης και του στόματος. Και σίγουρα μπορούμε να μαζέψουμε πολλά μικρόβια κάθε φορά που αγγίζουμε κάτι που έχουν πιάσει άλλοι άνθρωποι.

Όμως, το να πλένουμε τα χέρια μας, όχι μόνο μπορεί να μας προστατεύσει από τη γρίπη και τον κορονοϊό, αλλά και από το κοινό κρυολόγημα, τις στομαχικές διαταραχές και πολλές ακόμη  ασθένειες.

Πλύσιμο χεριών

Ποια είναι, όμως, η σωστή τεχνική πλύσης χεριών;

  • Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό τρεχούμενο νερό. Μπορεί να είναι ζεστό ή κρύο, επειδή η θερμοκρασία δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα. Κλείστε τη βρύση όταν βρέξετε τα χέρια σας για να εξοικονομήσετε νερό.
  • Απλώστε σαπούνι στο χέρι σας, το οποίο θα απομακρύνει περαιτέρω τα μικρόβια από το δέρμα σας. Δεν χρειάζεται να επιλέξετε ένα αντιβακτηριδιακό σκεύασμα. Το κανονικό σαπούνι λειτουργεί εξίσου καλά για εκείνους που δεν εργάζονται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.
  • Τρίψτε τα χέρια σας μαζί για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και καλύψτε κάθε επιφάνεια ‒ τις παλάμες, ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω από τα νύχια κ.λπ.
  • Χρησιμοποιήστε καθαρό τρεχούμενο νερό για να ξεπλύνετε τα χέρια σας.
  • Στεγνώστε τα χέρια σας. Προτιμήστε καθαρή χαρτοπετσέτα. Αποφύγετε τη χρήση κοινόχρηστων πετσετών σε δημόσιους χώρους.

Συμβουλές για πλύσιμο των χεριών των παιδιών

Εάν έχετε παιδιά, ο αγώνας της υγιεινής των χεριών είναι μεγάλος. Τα μικρά θα αφιερώσουν μάλλον 20 δευτερόλεπτα, κάνοντας κάτι διασκεδαστικό, όπως το να παρακολουθήσουν τηλεόραση ή να παίξουν με παιχνίδια, αντί να πλύνουν τα χέρια τους.

Ακολουθούν μερικές φιλικές συμβουλές πλυσίματος των χεριών των παιδιών για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών:

Δείξτε και πείτε

Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από το φαγητό. Τα παιδιά μαθαίνουν συχνά μέσω της μίμησης.

  • Να τους το θυμίζετε συχνά

Χρειάζεται χρόνος για να ενσωματωθεί το πλύσιμο των χεριών στην καθημερινή ρουτίνα ενός παιδιού, οπότε θα πρέπει να το υπενθυμίζετε συχνά. Χρειάζεται υπομονή!

Αποκτήστε ένα σκαμνί

Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να φτάσει άνετα στη βρύση, είναι πιο πιθανό να απογοητευτεί. Επενδύστε σε ένα σκαμπό για τον νιπτήρα του μπάνιου.

  • Διδάξτε με μουσική

Ένα ελκυστικό τραγούδι όχι  μόνο θυμίζει στα παιδιά τη σωστή τεχνική, αλλά τους επιτρέπει επίσης να γνωρίζουν πόση ώρα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους.

Εμείς σας προτείνουμε μια σειρά τραγουδιών στο παρακάτω βίντεο, αλλά, χρονομετρημένα, το τραγουδάκι των γενεθλίων είναι 20 δευτερόλεπτα. Οπότε απλά κάντε με τα μικρά σας συχνά μέσα στην ημέρα πάρτι γενεθλίων των σαπουνοφουσκών.

Διαβάστε επίσης: Πώς να κάνετε τα παιδιά να σταματήσουν να αγγίζουν τα πρόσωπά τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Παιδική παχυσαρκία: Ο παράδοξος ρόλος του ύψους

Η παχυσαρκία και οι δυσμενείς επιπτώσεις της στην υγεία, έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας. Εκτιμάται ότι το 98%-99% των περιπτώσεων παχυσαρκίας δεν οφείλεται σε κάποιο...

Εγκυμοσύνη και κολύμπι: Είναι ασφαλές;

Όταν είστε έγκυος έρχεστε αντιμέτωπη με μία λίστα από διάφορες ασχολίες που ξαφνικά δεν πρέπει να κάνετε. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε εσείς ή...

Η καλύτερη διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών

Η καλύτερη διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών είναι μια σκέψη που γεννιέται σε όλους τους γονείς όταν κάνουν το πρώτο τους παιδί. Φυσικά, υπάρχουν πλεονεκτήματα...

«Για μια σταγόνα μέλι»: Συνέντευξη με την συγγραφέα Σ. Τσιάμη

«Για μια σταγόνα μέλι» είναι ο τίτλος του έκτου παραμυθιού της συγγραφέως Σοφίας Τσιάμη. Η ίδια μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο JuniorNews μας...

“Τι είναι αγάπη;” της Λίνας Σωτηροπούλου

Το βιβλίο της Λίνας Σωτηροπούλου "Τι είναι αγάπη;" έρχεται στην καρδιά του χειμώνα και μέσα στην παράξενη αυτή συνθήκη που δημιούργησε την πανδημία για...