Discover

Ο Νίκος Γιαννόπουλος αφηγείται

Ο ζωγράφος και εικονογράφος Νίκος Γιαννόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο juniornews.gr

Συνέντευξη στη Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

Ο βραβευμένος εικονογράφος Νίκος Γιαννόπουλος μιλά στο juniornews.gr για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την εικονογράφηση, για τη δύσκολη αλλά ταυτόχρονα παραμυθένια διαδικασία απεικόνισης ενός βιβλίου, ενώ παράλληλα προτείνει τα τρία αγαπημένα του παραμύθια για την περίοδο της καραντίνας.

  •  Τι σε έκανε να αποφασίσεις να γίνεις εικονογράφος;

Η αγάπη μου για τη ζωγραφική ξεκίνησε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πολύ πριν το νηπιαγωγείο σκάρωνα εικόνες σε κάθε επιφάνεια. Ζωγράφιζα σε χαρτιά, σε τοίχους, σε έπιπλα. Υπήρχε κάθε στιγμή  η ανάγκη να εκφραστώ μέσα από τη ζωγραφική και το έκανα όπου έβρισκα. Η εικονογράφηση δεν ήταν κάτι που γνώριζα. Είχα μόλις ξεκινήσει να δουλεύω πάνω σε κόμικς και άλλες μορφές τέχνης όταν μίλησα με τη συγγραφέα Χρυσηίδα Δημουλίδου. Όταν είδε τη δουλειά μου, είπε «γιατί δεν δοκιμάζεις την εικονογράφηση; Νομίζω θα σου ταιριάζει πολύ» και έτσι έγινε. Δοκίμασα την εικονογράφηση και γρήγορα αγάπησα τα παιδικά βιβλία, ερωτεύτηκα την τέχνη αυτή και έμεινα εκεί.

  • Ποια είναι η διαδικασία της απεικόνισης ενός βιβλίου; Πώς μια ιδέα μετατρέπεται σε ένα έργο τέχνης που πωλείται στα βιβλιοπωλεία;

Η εικονογράφηση είναι δύσκολη δουλειά. Ονειρική και παραμυθένια, μα δύσκολη, καθώς πολλοί άνθρωποι με διαφορετικούς χαρακτήρες θα πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός έργου που θα πρέπει να είναι αρμονικό και ενιαίο. Αυτό που οφείλει να κάνει ένας εικονογράφος, πριν ξεκινήσει την εικονογράφηση, είναι να είναι σίγουρος πως υπάρχει κάτι που τον εκφράζει στην ιστορία, ειδάλλως το αποτέλεσμα δεν θα είναι ποτέ σωστό και ειλικρινές. Αν, διαβάζοντας την ιστορία ο εικονογράφος, βρει κάτι μέσα που τον εκφράζει, που του εγείρει συναισθήματα, τότε η διαδικασία είναι γρήγορη και ρευστή.

Το χέρι αρχίζει να τρέχει πιο γρήγορα από το μυαλό και η ιστορία ξετυλίγεται στα χαρτιά και γεμίζει με χρώματα. Πριν το καταλάβεις, είσαι στον δικό σου κόσμο και δημιουργείς. Εκρήξεις χρωμάτων ανακατεμένες με φράσεις και λέξεις. Αυτό είναι το κομμάτι του εικονογράφου. Για να γίνουν όμως οι ζωγραφιές βιβλίο, χρειάζονται ακόμα πολλοί άνθρωποι. Μια ολόκληρη ομάδα στο ατελιέ θα πρέπει μετά να εργαστεί αποτελεσματικά ώστε να στοιχίσει σωστά το κείμενο, να δημιουργήσει όμορφους τίτλους και να κλείσει την ιστορία και την εικόνα σε ένα όμορφο πακέτο για τους αναγνώστες.

  • Πώς νιώθεις που η δουλειά σου έχει βραβευτεί στο εξωτερικό;

Η σκέψη ενός βραβείου ήταν κάτι που με γοήτευε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα τη δουλειά αυτή. Για μένα η αναγνώριση της δουλειάς ενός καλλιτέχνη είναι σπουδαίο επίτευγμα. Δίνει στον δημιουργό ώθηση και, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όχι μόνο ηθική, αλλά και εμπορική. Γρήγορα συνειδητοποίησα πως λειτουργούν αρκετοί θεσμοί βραβείων στην Ελλάδα και προσγειώθηκα απότομα σε μια άλλη πραγματικότητα, λιγότερο ονειρική, μα πιο ουσιαστική. Γνωριμίες, φιλίες, παρέες, κλειστά μυαλά, ανταλλαγές και μια λογική του τύπου «δικοί μας άνθρωποι» ήταν οι προϋποθέσεις που συναντούσα συνεχώς, και δυστυχώς δεν τις πληρούσα. Λίγος ο χώρος στα ελληνικά βραβεία βιβλίου για νέους ανθρώπους που ήρθαν από το πουθενά όπως εγώ.

Εκεί κατάλαβα πως τελικά το μεγαλύτερο βραβείο είναι η αγάπη του κοινού που χαίρεται και γαληνεύει όταν βλέπει μια εικόνα σου. Αυτό το επιφώνημα που βγάζει το παιδί που βλέπει την εικονογράφησή σου ανοίγοντας το βιβλίο. Υπάρχει μεγαλύτερο βραβείο από τη φωνούλα που λέει «ουάου» όταν βλέπει την εικόνα σου; Όταν λοιπόν κυκλοφόρησαν οι πρώτες μου δουλείες στο εξωτερικό, δεν περίμενα πολλά, για να είμαι ειλικρινής. Είχα την ελπίδα πως οι θεσμοί βραβείων έξω θα ήταν διαφορετικοί, αλλά δεν μπορούσα να ξέρω. Η έκπληξη ήταν τελικά τεράστια! Τέσσερα βραβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και μία υποψηφιότητα στα 2020 International Book Awards απέναντι σε βιβλία των μεγαλύτερων εκδοτικών οίκων. Αυτό μου έδωσε τεράστια χαρά και δύναμη για να συνεχίσω.

  •  Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

Δεν κάνω τόσο μακρινά σχέδια. Είμαι άνθρωπος του τώρα, το χρειάζομαι αυτό για να μπορώ να δημιουργώ. Το αύριο με αγχώνει, με τρομάζει.  Κοιτώ το σήμερα και με οδηγό το ένστικτό μου κάνω κάθε μικρό βήμα.

  • Σε ποιο βιβλίο βρίσκεται η αγαπημένη σου εικόνα;

Υπάρχουν πολλές εικόνες μου που αγαπώ πολύ, για διαφορετικούς λόγους. Η εικόνα του τζίτζικα στην καταρρακτώδη βροχή κάτω από ένα κόκκινο μανιτάρι με έναν μοχθηρό πράσινο βάτραχο κρυμμένο πίσω του (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), η εικόνα του μάγου Άχρηστου (Εκδόσεις Μεταίχμιο) που μόλις έχει ανατινάξει μια χύτρα και τον διώχνουν από το μάθημα, και πάντα με κάνει να γελάω, το εξώφυλλο που έκανα για τη Μαίρη Πόπινς των Εκδόσεων Μίνωας, που η Μαίρη φεύγει πετώντας και τα παιδιά την αποχαιρετούν από μακριά…

Υπάρχει και μια εικόνα από τις τελευταίες σελίδες της Αυγής και της Νύχτας που είχα ζωγραφίσει και με συγκινεί πολύ! Είχα ξεκινήσει να τη ζωγραφίζω αργά το βράδυ, έχοντας διαβάσει τα δυσάρεστα νέα για τον θάνατο του Αντώνη Λιβάνη. Ένιωσα θλίψη και συγκινήθηκα. Η εικόνα που είχε μέχρι τότε είχε άλλο σχεδιασμό, άλλαξε ξαφνικά, ακολουθώντας τα συναισθήματά μου, και έγινε εντελώς διαφορετική. Μια εικόνα που είχε τις δύο ηρωίδες να χορεύουν στον ουρανό έγινε, χωρίς να το καταλάβω, ένα ταξίδι μέσα στο φως. Μέχρι σήμερα με αγγίζει η εικόνα αυτή.

Νίκος Γιαννόπουλος εικονογράφος

  • Πρότεινέ μας τρία βιβλία Ελλήνων συγγραφέων για τις μέρες της καραντίνας

«Όταν η Νύχτα έχασε την Αυγή» της Ευαγγελίας Ευσταθίου (Εκδόσεις Λιβάνη). Ένα παραμύθι που μπορεί να διαβαστεί από παιδιά αλλά και από μεγάλους, με λόγο ιδιαίτερα γλαφυρό και ποιητικό.

Ολόκληρη η σειρά «Μαθητικά κατορθώματα» της Αντιόπης Φραντζή από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Τρεις ιστορίες για παιδιά γραμμένες με πολύ μεράκι και κέφι.

«Τζάκι, μια μύτη, μα τι μύτη!» από τις Εκδόσεις Τζιαμπίρη (Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, Εικ. Κριστίν Μενάρ). Η ιστορία του Τζάκι με συγκίνησε πολύ όταν τη διάβασα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε πόσο σημαντικά είναι τα ζώα στη ζωή του ανθρώπου και να προασπίσουμε τα δικαιώματά τους (και πόση δουλειά έχει γίνει τον τελευταίο καιρό προς αυτή την κατεύθυνση). Είναι πολύ επίκαιρο βιβλίο.

  • Πώς είναι μια δική σου μέρα καραντίνας;

Μια μέρα καραντίνας είναι όπως κάθε άλλη μέρα για μένα. Δεν άλλαξαν και πολλά, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της μέρας μου βρίσκομαι στο γραφείο μου και ζωγραφίζω ή γράφω. Αυτό που μου λείπει και με έχει στενοχωρήσει είναι που πλέον δεν μπορώ να ταξιδέψω λόγω lockdown. Πολλοί οι συνεργάτες και οι φίλοι που δεν μπορώ να συναντήσω εκτός Ελλάδας, και αυτό με λυπεί πολύ.

  • Τι σας οδήγησε με την Κριστίν Μενάρ να γράψετε «Το τέρας της βροχής»;

«Το τέρας της βροχής» το γράψαμε με την αγαπημένη μου Κριστίν Μενάρ όταν ήμασταν ακόμα μαθητές. Ήμασταν συμμαθητές και είχαμε μόλις γνωριστεί σε ένα δασάκι κοντά στο προαύλιο του γυμνασίου. Εκεί παίξαμε ένα παιχνίδι, δημιουργώντας μια ιστορία παρέα, καθώς και οι δύο αγαπούσαμε πολύ τα παραμύθια. Χρόνια μετά παντρευτήκαμε, κάναμε τη δική μας οικογένεια, και ήταν η Κριστίν αυτή που μου πρότεινε να το εικονογραφήσω για να γίνει βιβλίο. Οι Εκδόσεις Λιβάνη αγκάλιασαν γρήγορα την ιστορία και την έκαναν βιβλίο.

Νίκος Γιαννόπουλος βιβλίο

  • Μια ευχή για το juniornews.gr;

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την κουβέντα αυτή και εύχομαι ό,τι καλύτερο! Εύχομαι στο juniornews.gr πολλά χρωματιστά και γλυκά άρθρα που θα μας χαρίζουν τα πιο μεγάλα χαμόγελα!

Aπόσπασμα από το βιβλίο του “Το Τέρας της βροχής”:

Διαβάστε επίσης:

Η δύναμη των βιβλίων χωρίς λέξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ελένη Σβορώνου: Απολαυστική, εναλλακτική, ιδιαίτερη

Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου είναι πολυγραφότατη, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς, διδάσκει δημιουργική γραφή σε σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους και εμψυχώνει παιδαγωγικά...

Kids Yoga – 5 λόγοι για να τη δοκιμάσετε

Τα οφέλη της γιόγκα είναι γνωστό πως είναι πολλαπλά και στο νου και στο σώμα αλλά και στο πνεύμα, τόσο των μεγάλων αλλά και...

Καθολικό lockdown από το πρωί του Σαββάτου – Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία - Τι παραμένει ανοιχτό και τι κλείνει - Ποια η διαφορά από την προηγούμενη καραντίνα Καθολικό lockdown ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη...

10 συμβουλές για να μην ταλαιπωρείστε από μικροπράγματα στη σχέση σας

Ο Δρ. ψυχολογίας Richard Carlson μέσω του βιβλίου του προτείνει τρόπους για να μην βασανιζόμαστε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Πολλές φορές έχει τύχει να νιώθουμε εγκλωβισμένοι όταν...

15 ιδέες για βρεφικά δωμάτια αγοριών

Η διακόσμηση του δωματίου ενός μωρού είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα για τους γονείς. Καθώς προετοιμάζεστε για την άφιξη του μικρού σας,...