Discover

Μαρία Ανδρικοπούλου: Ρομαντισμός και απλότητα

Η συγγραφέας Μαρία Ανδρικοπούλου έρχεται στο juniornews.gr για να μας επιβεβαιώσει ότι ο ρομαντισμός βρίσκεται στην απλότητα. 

Είναι ρομαντική, γλυκομίλητη, με βαθύ πνευματικό υπόβαθρο. Είναι η συγγραφέας Μαρία Ανδρικοπούλου. Παιδί του κέντρου της πρωτεύουσας. Γυναίκα μιας άλλης εποχής και μας αποκαλύπτει τη συγγραφική της προσωπικότητα στο juniornews.gr.

ανδρικοπουλου-βιβλια-καλεντηςΓράφω γιατί…

Ένα σωρό ιστορίες στριμώχνονται στο μυαλό μου και παλεύουν να αποδράσουν. Κι εγώ κάνω ό, τι μπορώ για να τις απελευθερώσω.

Διαβάζω γιατί…

Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να ταξιδεύω, ακόμα κι όταν τα ταξίδια είναι αδύνατα.

κωνσταντινος-καναρης-καλεντηςΤο πιο πρόσφατο δημοσιευμένο βιβλίο μου είναι…

«Κωνσταντίνος Κανάρης τ΄ όνομά μου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Έγραψα αυτό το βιβλίο γιατί..

Έχοντας μεγαλώσει στην Κυψέλη γύρω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Κανάρη, έμαθα να λογαριάζω τον ήρωα σαν τον φανταστικό φίλο των παιδικών μου χρόνων που τα κατορθώματά του πυροδοτούσαν τη φαντασία μου. Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο -αφού ασχολήθηκα με τη συγγραφή- να γράψω κάτι γι’ αυτόν. Έπαιξε ρόλο και η μεγάλη μου αγάπη για τη θάλασσα …

Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν…

Η μητέρα μου πρώτα, αλλά και πολλοί Κυψελιώτες μου εξέφρασαν τη συγκίνησή τους για την επιλογή μου να «ζωντανέψω» το άγαλμα της πλατείας.

Το αγαπημένο μου μέρος για να γράφω είναι…

Οπουδήποτε. Κάμποσες ιδέες μου έρχονται στο μετρό και αποθηκεύονται προχείρως σε ένα σημειωματάριο που έχω στην τσάντα. Ο σκελετός ενός κειμένου μου έχει φτιαχτεί εν πλω ταξιδεύοντας προς το νησί μου, την Αντίπαρο. Τα τελευταία μου βιβλία που βασίζονται σε πηγές γράφτηκαν στο μεγάλο τραπέζι του σπιτιού γιατί το γραφείο μου δεν ήταν αρκετό με τόσο υλικό απλωμένο γύρω.

Απαραίτητο εργαλείο γραφής / δημιουργικότητας…

Ο υπολογιστής μου, βιβλία, και το «Αντιλεξικόν»  του Βοσταντζόγλου, τα εργαλεία γραφής μου. Όσο για τη δημιουργικότητα, αυτή τροφοδοτείται από συναισθήματα, πρόσωπα και γεγονότα.

Το άτομο που ήταν ο μεγαλύτερος καθηγητής γραφής ή έμπνευση είναι…

Θα με σαγηνεύουν πάντα ο μαγικός ρεαλισμός τoυ Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές και της Ιζαμπέλ Αλιέντε, η γλώσσα του Παπαδιαμάντη, η αφηγηματική τέχνη του Βιζυηνού και οι ήρωες του Καραγάτση που είναι αντιήρωες.

Αυτήν τη στιγμή διαβάζετε…

Μόλις τελείωσα το υπέροχο βιβλίο  της Λιλής Λαμπρέλλη «Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826» που αναφέρεται στην έξοδο του Μεσολογγίου το οποίο μου προκάλεσε την επιθυμία να ξαναδιαβάσω την «Αηδονόπιτα» του Ισίδωρου Ζουργού. Τα αναγνώσματά μου, αυτή την εποχή, επικεντρώνονται στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Αγαπημένο βιβλιοπωλείο…

Αναπολώ τα Σαββατιάτικα πρωϊνά, προ πανδημίας, με τις βόλτες στα βιβλιοπωλεία του κέντρου και την απαραίτητη στάση στο καφέ του Ιανού για να ξεφυλλίσω τα νέα μου αποκτήματα ή να κρατήσω σημειώσεις για τις επόμενες αγορές. Συχνά αγοράζω τα βιβλία μου και από τον Παντογνώστη, ένα μικρό βιβλιοπωλείο κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πολύ αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο είναι το μεγαλοπρεπές Tropismes στις Βρυξέλλες.

Το αγαπημένο βιβλίο όλων των εποχών που δεν έγραψα είναι…

«Η Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη. Έχω «ζηλέψει» το τέλος του βιβλίου με την ηρωϊδα, τη Φραγκογιαννού, να βρίσκει το θάνατο «μεταξύ θείας και ανθρώπινης δικαιοσύνης»

Ο αγαπημένος εικονογράφος;

Ο Γάλλος Benjamin Lacombe που δημιουργεί κάθε φορά ένα ονειρικό σύμπαν μέσα στο οποίο απολαμβάνω να χάνομαι.

Ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας με τον οποίο θα ήθελα να κάνω διακοπές είναι…

Ο Μικρός Νικόλας, ο ατίθασος ήρωας του Ρενέ Γκοσινί  με την απίθανη παρέα του. Εγγύηση για ένα καλοκαίρι με περιπέτειες και σκανδαλιές…

Όταν δεν διαβάζω ή γράφω …

Απολαμβάνω τη συντροφιά των δικών μου ανθρώπων στους οποίους συγκαταλέγονται και οι φίλοι μου, περπατάω, χαζεύω βιτρίνες, ταξιδεύω, δουλεύω, τεμπελιάζω…

μαρία-ανδρικοπούλου-καναρης-καλεντηςΤι σας δίνει ενέργεια όταν γράφετε; Το τσάι, ο καφές ή κάτι άλλο;

Ένας καφές και το άρωμα κάποιου αιθέριου ελαίου που σιγοκαίει κάπου στον χώρο.

Ποια είναι η αγαπημένη εποχή του χρόνου και γιατί.

Αγαπώ πολύ το χειμώνα γιατί νιώθω πιο συγκεντρωμένη.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να πείτε σε κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας

Να διαβάζει πολύ.

Ποια χαρακτηριστικά χρειάζονται περισσότερο οι συγγραφείς;

Συγκέντρωση, υπομονή και επιμονή. Χρειάζεται τόσες φορές να γράψεις και να σβήσεις, να καταφέρεις να ξεμπλέξεις το κουβάρι των σκέψεων, να χαθείς στο κείμενο χωρίς να έχεις επαφή πέρα από αυτό ή αντίθετα να πάρεις τις αποστάσεις σου για λίγο…

 Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Βρίσκεται στο τυπογραφείο  το βιβλίο μου «Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας» που αναφέρεται στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Καποδίστρια. Χαίρομαι πολύ γιατί εντάσσεται στην πολύ ενδιαφέρουσα σειρά των εκδόσεων Καλέντη «Μικρές ιστορίες για μεγάλα γεγονότα» που επιμελείται η Βασιλική Τζόκα.

μαρία-ανδρικοπούλου-συγγραφέαςΔιάβασέ μας ένα απόσπασμα από ένα αγαπημένο σου παιδικό βιβλίο.

Ιδού ένα απόσπασμα από το πολύ ενδιαφέρον- και με εξαιρετική εικονογράφηση- παιδικό βιβλίο «Οι δύο Φρίντες Αναμνήσεις δια χειρός Φρίντας Κάλο» :

Πρέπει να ήμουν έξι χρονών όταν έζησα μια έντονη φανταστική φιλία με ένα κορίτσι… στην ίδια ηλικία με μένα πάνω –κάτω.

Το δωμάτιό μου τότε είχε ένα μεγάλο παράθυρο που έβλεπε στην οδό Αλιέντε κι όταν τα χαμηλά τζάμια θόλωναν από την υγρασία ζωγράφιζα με το δάχτυλό μου μία «πόρτα».

Από την πόρτα εκείνη έβγαινα στην φαντασία, με τεράστια χαρά και λαχτάρα , και διέσχιζα όλη την απόσταση μέχρι να φτάσω σε ένα γαλακτοπωλείο που το έλεγαν ΠΙΝΣΟΝ.

Από το «Ο» του ΠΙΝΣΟΝ έμπαινα και κατέβαινα ΟΠΟΤΕ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΕΦΙ στο εσωτερικό της γης όπου με περίμενε πάντα «η φανταστική μου φίλη»[…]

Όταν επέστρεφα πια στο παράθυρο, έμπαινα από την ίδια πόρτα που είχα ζωγραφίσει στο τζάμι.

Πότε; Πόση ώρα είχα περάσει παρέα μ’ «εκείνη»; Δεν ξέρω. Θα μπορούσε να ήταν ένα δευτερόλεπτο ή χιλιάδες χρόνια».         

ανδρικοπουλου-σε-δυο-ροδεςΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Μαρία Ανδρικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει από παιδί στο κέντρο της πόλης. Κατάγεται από την ορεινή Φθιώτιδα και τις Κυκλάδες. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Εργάζεται πολλά χρόνια ως διοικητικό στέλεχος σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Σπούδασε κλασική φιλολογία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στην πολιτιστική πολιτική, διοίκηση και επικοινωνία (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια επιμέλειας κειμένων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Άρθρα της σχετικά με το αρχαίο δράμα έχουν δημοσιευτεί στην περιοδική έκδοση του Κέντρου Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου «Τόπος Επίκοινος».
Οι «Μύθοι στο ρυθμό της Μουσικής» είναι το πέμπτο της βιβλίο για παιδιά, καθώς ήδη κυκλοφορούν τα βιβλία της: «Πάρτι γενεθλίων» (2008), «Ο Μπλεψαράκης» (2008), «To Πάσχα του Πασχάλη» (2010), «Πασχαλινή ιστορία αγάπης» (2010).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

«Αγαπητή Γη» , εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα

Εύα Κασιάρου: “Μου αρέσει να καταθέτω την ψυχή μου στο χαρτί”

“Τι είναι αγάπη;” της Λίνας Σωτηροπούλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Έγκυος η Νάντια Μπουλέ

Με μία ανάρτησή της στο Instagram, η Νάντια Μπουλέ, μοιράστηκε με του θαυμαστές της το χαρμόσυνο νέο της εγκυμοσύνης της. Η Νάντια Μπουλέ περιμένει...

Η συνταγή της βασιλικής οικογένειας για εορταστικά μπισκότα

H βασιλική οικογένεια μοιράστηκε τη συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα Ως δώρο στους θαυμαστές τους σε όλο τον κόσμο, η βασιλική οικογένεια μοιράστηκε τη συνταγή για...

Κλαίει το μωρό σας; Έτσι θα το ηρεμήσετε (video)

Ο Dr. Robert Hamilton, παιδίατρος από τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, πιστεύει ότι γνωρίζει το μυστικό για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει. Η...

Καλύτερη η κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών που μεγαλώνουν με σκυλιά

Τα μικρά παιδιά που ζουν σε σπίτια τα οποία διαθέτουν κατοικίδια σκυλιά έχουν καλύτερη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και συμπεριφορά, σε σχέση με παιδιά,...

Τα όνειρα της εγκυμοσύνης είναι διαφορετικά από πριν;

Τα όνειρα της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο της γυναίκας. Τα δεδομένα της ζωής στις εγκυμονούσες αλλάζουν ακόμη και κατά τη διάρκεια...