Discover

Κατερίνα Παπαποστόλου: Συγγραφέας με μεγάλη…φιλοζωική καρδιά

H συγγραφέας Κατερίνα Παπαποστόλου είναι δασκάλα, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων από την «Kynagon Dog Trainers Academy», ενώ σπουδαίο έργο υλοποιεί με την ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ., την οποία ίδρυσε, και στόχο έχει την ενημέρωση μαθητών σε όλη την Ελλάδα για  φιλοζωικά και περιβαλλοντικά θέματα μέσω εγκεκριμένων από το ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και μέσω προγραμμάτων θεραπευτικής επαφής με σκύλους διαμεσολαβητές.

Κατερίνα-Παπαποστόλου-συγγραφέαςH συγγραφέας Κατερίνα Παπαποστόλου έχοντας δίπλα της τους τρείς διασωθέντες σκύλους, όλοι κακοποιημένοι βάναυσα από ανθρώπινα χέρια, έρχεται στο juniornews.gr με μια συνέντευξη γεμάτη βιβλία, ταξίδια, αλλά και το όραμά της –να στηρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα ζώα που τα φροντίζει καθημερινά η ίδια τόσο στον δρόμο όσο και πανελλαδικά μέσω των εσόδων από τα βιβλία της τα οποία στηρίζουν φιλοζωικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Γράφω γιατί,

από παιδί ήθελα να γίνομαι η φωνή όλων των ζώων. Γράφω γιατί θεωρώ πως μονάχα αν διαβάσεις τις λέξεις που «ξεστομίζει» ένα ζώο που κακοποιήθηκε μπορείς να γίνεις η αλλαγή στη ζωή του, να κινητοποιηθείς και να προβείς έστω και σε μια ελάχιστη πράξη αγάπης που μπορεί όμως ακόμη και να σώσει τη ζωή του. Γράφω γιατί από παιδί ήταν ένας τρόπος να αποτυπώσω όλα τα συναισθήματά μου.

Διαβάζω γιατί,

δεν μπορώ αλήθεια να ζήσω με χαρά δίχως βιβλία. Νιώθω τους ήρωες  να με καλούν να μπω και εγώ στις ιστορίες τους αλλά και γιατί γνωρίζω ολοένα καλύτερα τον εαυτό μου. Διαβάζω γιατί ως Δασκάλα πάντα μου άρεσε να επιλέγω μέσα από δεκάδες τα καλύτερα βιβλία που θα πρότεινα στους μαθητές μου.

Το πιο πρόσφατο δημοσιευμένο βιβλίο μου είναι,

«Η Μεγάλη Επιστροφή- Το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων» . Το βιβλίο αυτό είναι ένα πρωτότυπο σε πολυτελή έκδοση βιβλίο με δύο όψεις! Από τη μια πλευρά ένα παιδικό μουσικό γεμάτο εικόνες και χρώματα εικονοβιβλίο για παιδιά ηλικίας τριών ετών και πάνω που συνοδεύεται από ένα ένθετο με πολυθεματικές δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά ένα μεσαιωνικό παραμύθι εφήβων και ενηλίκων, ένα επαναστατικό κείμενο όπου κυριαρχεί η ενσυναίσθηση, η αγάπη, η χαρά, η ελπίδα και η προτροπή να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Ένα πολυεπίπεδο και διδακτικό ανάγνωσμα που έχει ως κεντρικό πυρήνα την ισότητα των δικαιωμάτων όλων των ζώων, τις οικολογικές ανησυχίες και την καινοτομία στην εκπαίδευση. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που καταρρίπτει κάθε έννοια βίας και τοποθετεί όλα τα ζώα στη θέση που τους αξίζει, δίνοντάς τους φωνή να σπάσουν τη σιωπή τους και να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει.

Έγραψα αυτό το βιβλίο γιατί,

μετά τη συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου «Το Δώρο» ανυπομονούσα να δώσω φωνή σε όλους εκείνους τους ήρωες που στάθηκαν στο πλευρό της Διώνης, του σκύλου μου στου οποίου τη θλιβερή ιστορία της ζωής του βασίστηκε αυτό το βιβλίο, να μοιραστούν τη ζωή τους λίγο πριν εγκαινιάσουν το Νέο Σχολείο που οραματίζομαι πάρα πολλά χρόνια. Θέλησα μέσα από τις σελίδες του να αναδυθεί η αναγκαιότητα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων των ζώων όχι όμως μέσα από μια ματιά που θα παρέπεμπε στο «κούνημα του δαχτύλου» για όλους εκείνους που λειτουργούσαν διαφορετικά αλλά μέσα από την κατανόηση πως η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα είναι συχνά ανεπίτρεπτη, ανήθικη και ρατσιστική. Το έγραψα κυρίως για να θίξω μέσα από έναν παραμυθένιο τρόπο το θέμα της παράνομης εκτροφής που είναι για μένα η μεγαλύτερη πληγή που «παράγει» ασταμάτητα αδέσποτα σε μια χώρα με πολλούς πολίτες να μη διαθέτουν καμιά ευαισθησία για όλα αυτά τα υπέροχα «αλητάκια» του δρόμου.

Κατερίνα-Παπαποστόλου-βιβλίαΗ καλύτερη στιγμή,

στους δρόμους της συγγραφής ήταν όταν κράτησα για πρώτη φορά στα χέρια μου το πρώτο μου βιβλίο. Δεν ήταν μόνο η τεράστια συγκίνηση ότι κρατούσα στα χέρια μου ένα ακόμη παιδικό μου όνειρο αλλά ήταν και η συγκίνησή μου να βλέπω εμένα και τη Διώνη ενωμένες στο εξώφυλλο ως μια εικόνα που σημάδεψε την πορεία της ζωής μου σε σχέση με το μεγάλο μου φιλοζωικό όραμα της ένταξης αδέσποτων κακοποιημένων σκύλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το αγαπημένο μου μέρος για να γράφω είναι

το μπαλκόνι μου στην Αστυπάλαια καθώς εκεί έχω γράψει όλα μου τα βιβλία εκτός του τελευταίου που το έγραψα σε πολλές μαγικές γωνιές του σπιτιού μου που τόσο αγαπώ και να πω την αλήθεια με όλα αυτά τα ασταμάτητα ταξίδια τα προηγούμενα χρόνια μου είχε λείψει. Μεγάλη έμπνευση όμως έχω και όταν επισκέπτομαι ένα πολυαγαπημένο μου χωριό στα Ζαγοροχώρια από όπου είναι και η καταγωγή μου, τα Άνω Πεδινά.

Απαραίτητο εργαλείο γραφής / δημιουργικότητας είναι

σίγουρα ο φορητός υπολογιστής μου που με συντροφεύει σε πολλά ταξίδια όπου και εκεί πολύ συχνά γράφω, το κινητό μου όπου υπάρχουν χιλιάδες φωτογραφίες των σκύλων μου οι οποίες γεννούν μέσα μου αμέτρητες ιστορίες αλλά και αγαπημένες μου μουσικές.

Κατερίνα-Παπαποστόλου-ιδρύτρια-φιλοζωικήΤο άτομο που ήταν ο μεγαλύτερος καθηγητής γραφής ή έμπνευση είναι

σίγουρα από τα χρόνια του Πανεπιστημίου ο σπουδαίος Χρίστος Τσολάκης του οποίου οι συμβουλές ηχούν ακόμη στα αυτιά μου για τον τρόπο γραφής μου. Και φυσικά ποτέ δεν σταματώ να εκπαιδεύομαι. Οι μεγαλύτεροι όμως εμπνευστές μου υπήρξαν οι τρεις σκύλοι μου που βίωσα δίπλα τους το τι σημαίνει «αναγεννιέμαι από τις στάχτες μου» αλλά και κάθε ζώο που συνάντησα στον δρόμο μου και είχα την τιμή να το αναστήσω. Η προσπάθειά μου να μπω μέσα στο μυαλό και στην καρδιά τους θεωρώ πως μου άνοιξαν τεράστιους δρόμους στη συγγραφή βιβλίων που έχω γράψει μέχρι σήμερα. Τα ζώα μας διδάσκουν πολλά μα το πιο σημαντικό όλων να ζούμε την κάθε στιγμή λες και είναι η τελευταία και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη ακόμη και για τα απειροελάχιστα της ζωής. Τίποτα άλλωστε δεν είναι δεδομένο.

Αυτήν τη στιγμή διαβάζω

ξανά το πρώτο μου βιβλίο «Το Δώρο» καθώς είμαστε στη διαδικασία της τρίτης του έκδοσης και κάθε φορά μου αρέσει να ζω την ιστορία από την αρχή. Παράλληλα εδώ και έναν χρόνο κάνω σπουδές σχολικής ψυχολογίας με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μου μετά το σχολείο να αφορά βιβλία σχετικά με αυτό, αλλά και πολλά βιβλία που αφορούν την ψυχολογία και τη συμπεριφορά ζώων που τόσο αγαπώ.

Αγαπημένο βιβλιοπωλείο

όσα χρόνια και αν περάσουν θα εξακολουθώ να λέω πως ήταν το βιβλιοπωλείο μας που πριν έναν χρόνο δυστυχώς έκλεισε. Ήταν ένας παραμυθένιος χώρος που είχαμε στήσει με τεράστια αγάπη και κάθε γωνιά του είχε να πει και μια ιστορία, ένας χώρος που δεν θα ξεχάσω αλήθεια ποτέ. Αγαπώ επίσης πολύ και τον Ιανό, όχι μόνο γιατί έχει ανοίξει πολλές φορές την αγκαλιά του στη Διώνη, την ηρωίδα των βιβλίων μου, αλλά γιατί πολλές φορές στο βιβλιοπωλείο του στη Θεσσαλονίκη έχω ξεφυλλίσει βιβλία όσο στα πόδια μου κοιμόταν κάποιο πλάσμα αδέσποτο!

Το αγαπημένο βιβλίο όλων των εποχών που δεν έγραψα είναι

αναμφισβήτητα οι «Μεγάλες Προσδοκίες» του Ντίκενς. Είναι ένα βιβλίο όπου παρουσιάζονται όλα τα σημαντικά ανθρώπινα αισθήματα: ο έρωτας, η φιλία, ο πόνος της απώλειας. Μέσα από τις λέξεις αναδύονται εικόνες φτώχειας και πλούτου, αγάπης, απόρριψης και ο τελικός θρίαμβος του καλού επί του κακού. Για χρόνια αναζητούσα μια αρκετά παλιά έκδοσή του και το συγκλονιστικό ήταν πως υπήρχε στη βιβλιοθήκη των γονιών μου!

Ο αγαπημένος εικονογράφος είναι

αναμφισβήτητα η Λιάνα Δενεζάκη. Λατρεύω τόσο μα τόσο πολύ την κάθε της εικονογράφηση και στέκομαι με απεριόριστο θαυμασμό σε κάθε της εικόνα που ζωντανεύει κάθε λέξη που γράφει ο συγγραφέας. Η ευαισθησία της, η ενσυναίσθησή της, ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετωπίζει κάθε βιβλίο που αναλαμβάνει να εικονογραφήσει, το αστείρευτο ταλέντο της, η τεράστια εμπειρία της αλλά και η εναλλαγή τεχνικών που ολοένα τις εξελίσσει συνθέτουν μια σπουδαία Ελληνίδα εικονογράφο. Τιμή μου που έχει εικονογραφήσει αλλά και έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά όλα τα βιβλία μου.

Διαβάστε ακόμη: «ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!» – εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας με τον οποίο θα ήθελα να κάνω διακοπές είναι

ο Μικρός Πρίγκιπας! Είναι τόσα πολλά όλα εκείνα που θα μπορούσες να μάθεις κοντά του.

Κατερίνα-Παπαποστόλου-Το-ΔώροΌταν δεν διαβάζω ή γράφω

κάνω περιπάτους στη φύση με τους τρεις σκύλους μου, φροντίζω αδέσποτα ζώα και πολλά βράδια ασχολούμαι με πολλές και διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Τι σας δίνει ενέργεια όταν γράφετε; Το τσάι, ο καφές ή κάτι άλλο;

Η αλήθεια είναι πως έχω έναν μικρό «εθισμό» στον καφέ ειδικά το πρωί μόλις ξυπνήσω! Οποιαδήποτε άλλη στιγμή της μέρας το μοναδικό που μου δίνει ενέργεια να γράφω είναι η ψυχική μου ηρεμία, η διαύγεια του μυαλού μου αλλά και όλοι οι ήρωες των βιβλίων μου που με καλούν να συνεχίσω την κάθε ιστορία.

Ποια είναι η αγαπημένη εποχή του χρόνου και γιατί.

Αγαπώ τους ήπιους χειμώνες θα έλεγα λίγο περισσότερο από τις άλλες εποχές και έπειτα το καλοκαίρι. Δύο εντελώς διαφορετικές εποχές όμως αυτή η εναλλαγή των συναισθημάτων που γεννούν με συγκινεί. Αυτή η επαφή με τη θάλασσα κάθε καλοκαίρι που μου θυμίζει μια κάθαρση όλων όσων έχω περάσει προηγούμενους μήνες αλλά και η υπέροχη θέα την ώρα που νυχτώνει στο ομορφότερο μπαλκόνι του δικού μου κόσμου στην Αστυπάλαια μου δίνει απεριόριστη δύναμη να ξεκινώ κάθε Σεπτέμβρη ολοένα και κάτι καινούριο.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να πείτε σε κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας;

Θα του έλεγα να παρατηρεί και να διαβάζει όσο μπορεί περισσότερο. Θεωρώ πως για να γράφεις πρέπει πρώτα να σου αρέσει να διαβάζεις ατελείωτα. Να ταξιδεύει, όταν μας το επιτρέψουν ξανά οι συνθήκες, ώστε να αντικρίζει ολοένα και περισσότερες εικόνες, να παρατηρεί, να έχει αντοχές διότι σε κάθε επαγγελματικό χώρο υπάρχουν διαμάχες και πολύ σημαντικό να προσπαθεί να κάνει κάθε φορά τη διαφορά.

Διαβάστε ακόμη: «Η κατάσκοπος των βιβλίων», της Λίνας Μουσιώνη

Ποια χαρακτηριστικά χρειάζονται περισσότερο οι συγγραφείς;

Αυτογνωσία, ενσυναίσθηση, αυτοπεποίθηση, φαντασία, δημιουργικότητα, ευφυία, να αγαπά και να αντέχει τη μοναχικότητα, πλούσιο λεξιλόγιο, άριστη γνώση της χρήσης της γλώσσας, πάθος, υπομονή και επιμονή.

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Είμαι στη διαδικασία να αναμένω με τεράστια αγωνία και χαρά το νέο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από μέρα σε μέρα! «Η Ζωο…γραφική Φαντασίας στο Βασίλειο του Πόθου» με τον  Πόθο πρωταγωνιστή, έναν αδέσποτο σκύλο που πετάχτηκε κουτάβι σε σακούλα σκουπιδιών και διέσωσα πριν λίγα χρόνια,  όπου μέσα από την αυτοβιογραφία του αλλά και πολυθεματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες μας χαρίζει ένα μαγικό βιβλίο γεμάτο περιπέτειες καλώντας μας να μη σταματήσουμε να χαμογελάμε και να γεμίζουμε αυτοπεποίθηση.

Διάβασέ μας ένα απόσπασμα από ένα αγαπημένο σου παιδικό βιβλίο.

Θα δώσω τη σκυτάλη στην πολυαγαπημένη μου ηθοποιό Νιόβη Χαραλάμπους που σε αυτό το βίντεο ακούγεται η φωνή της, να διαβάσει ένα απόσπασμα από το πρώτο μου βιβλίο «Το Δώρο» που αγαπώ τόσο πολύ και μου έχει χαρίσει πολύ συγκινητικές στιγμές.  Στο βίντεο αυτό η Διώνη, ελεύθερη πια από τα δεσμά της, ακούει προσεκτικά την αφήγηση της ζωής της και μου δίνει την εντύπωση για άλλη μια φορά πως πολύ συχνά οι σκύλοι ξέρουν τι ακούνε και νιώθουν!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

«Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός», εκδ. Μικρή Σελήνη

Θυμός των παιδιών: Μια ευκαιρία ανοικοδόμησης

Λίνα Μουσιώνη: «Η τέχνη είναι ζωή»

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

«ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!» – εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο «ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αφορά την ανάγκη προστασίας που βιώνουν τα παιδιά από φανταστικά πλάσματα που κρύβονται...

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να φορέσει μάσκα – Χρήσιμες συμβουλές γα τους γονείς

Τα σχολεία ανοίγουν και στη φυσιολογική περίοδο προσαρμογής στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές έρχεται να προστεθεί ένας αστάθμητος παράγοντας: η πανδημία και το μέτρο...

Πώς να μιλήσετε για το διαζύγιο στα παιδιά

Πώς να πείτε στα παιδιά ότι παίρνετε διαζύγιο – Πώς θα αντιδράσουν –Πώς να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση Χιλιάδες παιδιά βιώνουν το άγχος του διαζυγίου....

Γιατί το παιδί θέλει να επαναλαμβάνει την ίδια δραστηριότητα;

Γιατί το μικρό σας επαναλαμβάνει την ίδια δραστηριότητα; Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από τη διαδικασία της επανάληψης;  Διαβάσατε το ίδιο βιβλίο...

«Stop Bullying»: Τα ΕΛΤΑ στέλνουν ηχηρό μήνυμα

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Παιδί και Γραμματόσημο», που είναι αφιερωμένη στη μάστιγα του εκφοβισμού, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία γεμίζουν τα...