Discover

Β.Ηλιόπουλος: «Ποτέ δεν σταματώ να γράφω ενάντια στις διακρίσεις»

O αγαπημένος συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος μιλά στο JuniorNews.gr.

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο αγαπημένος πια συγγραφέας πολλών παιδιών, με τον Τριγωνοψαρούλη του, είκοσι πέντε χρόνια πριν συστήθηκε στο ευρύ κοινό θίγοντας θέματα αποδοχής και διακρίσεων, που πάντα μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Σήμερα μιλάει στο JuniorNews.gr με την ίδια παιδικότητα, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στα όμορφα κείμενά του.

 • Εάν δεν ήσασταν συγγραφέας, τι θα θέλατε να είστε;

Σίγουρα θα ήθελα κάτι που να έχει σχέση με την τέχνη. Νομίζω, σκηνοθέτης ή συνθέτης. Και οι δύο στο μυαλό τους πρέπει να έχουν ένα «σενάριο» της δουλειάς που θέλουν να σκηνοθετήσουν ή να συνθέσουν. Άρα τα πάντα είναι λόγος. Πάλι συγγραφέας θα ήμουν τελικά.

 • Τι είναι αυτό χωρίς το οποίο δεν μπορείτε να ζήσετε όταν γράφετε;

Όταν γράφω, απομονώνομαι, κλείνομαι στον εαυτό μου και ταξιδεύω μέσα στο κείμενο. Αυτό μπορώ να το κάνω ακόμη κι αν είμαι ανάμεσα σε κόσμο, σε φασαρία, ακόμη κι αν δεν έχω τον υπολογιστή μου. Μπορώ και να γράφω μόνο στο μυαλό μου. Τίποτα δεν μπορεί να με σταματήσει όταν θέλω να γράψω. Χωρίς να γράφω, δεν μπορώ. Γιατί για εμένα είναι μια ψυχική ανάγκη.

 • Υπάρχουν συγγραφείς που σας εμπνέουν;

Ναι, και πάντα με μεγάλη χαρά λέω τις επιρροές μου. Δεν είναι τόσο οι συγγραφείς όσο τα έργα τους. Από τον Βερν και τον Ουγκό στον Μπάρι και τον Εξυπερύ, είναι ένα ταξίδι στα βιβλία που διαβάζονταν και από παιδιά στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία των δύο τελευταίων αιώνων. Από τους Έλληνες έχω πει πολλές φορές ότι την εφηβεία μου καθόρισαν ο Λουντέμης και ο Καζαντζάκης. Τους σύγχρονους συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας τούς γνώρισα μεγαλύτερος, δάσκαλος πια. Ο Κοντολέων μου άνοιξε δρόμους στην εφηβική λογοτεχνία.

 • Τι συμβουλή θα δίνατε στους επίδοξους συγγραφείς;

Να διαβάζουν, να διαβάζουν, να διαβάζουν και να γράφουν, να γράφουν, να γράφουν. Θέλει άσκηση η συγγραφή. Δεν είναι εύκολο. Θέλει κατάθεση ψυχής.

 • Προτείνετέ μας τρία παιδικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων για τις μέρες της καραντίνας.


Σε τέτοιες δύσκολες εποχές γυρίζω πάντα σε παλιά αγαπημένα κλασικά αναγνώσματα, τα οποία μιλούν για την περίοδο του πολέμου και της Κατοχής. Πόση δύναμη είχαν αυτοί οι άνθρωποι. Τι θυσίες έκαναν! Έχουν πολλά να μας διδάξουν. Δεν θα ξεχάσω την Άλκη Ζέη, που σε όσους έλεγαν στην οικονομική κρίση ότι είναι σαν Κατοχή απαντούσε ότι ούτε να φανταστούν δεν μπορούν πώς ήταν η Κατοχή.

 • Άλκη Ζέη: «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου»
 • Ζωρζ Σαρή: «Όταν ο ήλιος»
 • Λότη Πέτροβιτς: «Ο καιρός της σοκολάτας»
 • Μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο.

Το «Σπόρος είναι το όνομά μου» γράφτηκε για να δείξει ότι η ίδια η φύση έχει τις απαντήσεις για την αξία του σεβασμού σε κάθε πλάσμα και στον ίδιο μας τον εαυτό. Ο Σπόρος περνάει δύσκολα στο σχολείο εξαιτίας του ονόματός του. Όμως όλα θα αλλάξουν όταν και ο ίδιος θα καταλάβει πως ένας σπόρος κρύβει μέσα του όλη τη δύναμη του έρωτα, και άρα της συνέχειας της ζωής, της εξέλιξης και της ανάπτυξης.

Πάντα με απασχολούν θέματα αποδοχής και ποτέ δεν σταματώ να γράφω ενάντια στις διακρίσεις. Αυτόν τον δρόμο μου έδειξε ο «Τριγωνοψαρούλης» πριν από είκοσι πέντε χρόνια, αυτόν ακολουθώ.

 • Τι σας ενέπνευσε να γράψετε το «Σπόρος είναι το όνομά μου»;

Αφορμή ήταν, όπως τις περισσότερες φορές, περιστατικά που συμβαίνουν στο σχολείο. Συχνά, τα παιδιά δεν εκτιμούν το όνομά τους, δεν ξέρουν τι σημαίνει και ντρέπονται που δεν αρέσει σε κάποιους. Επίσης, ήθελα να μιλήσω για τον υποκειμενισμό της κρίσης και της οπτικής όσων συμβαίνουν. Και δεν μπορούσα να αντισταθώ στην απόλαυση να σχολιάσω τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Μα όλα αυτά σε ένα παιδικό βιβλίο; θα αναρωτηθεί κανείς. Ναι. Αυτό είναι η μαγεία του. Εμπνέεσαι από το πραγματικό και δημιουργείς το φανταστικό.

Βαγγέλης Ηλιόπουλος συγγραφέας

 • Διαβάστε μας ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο σας.

Να τα καταφέρει, εύχομαι, στους στόχους που έχει βάλει. Και, βέβαια, για εμάς θα είναι σημαντικό να βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να αγαπήσουν το βιβλίο και να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης. Αυτό νομίζω ότι σηματοδοτεί και η δική σας παρουσία. Καλώς ήρθε, λοιπόν, στην προσπάθεια αυτή. Αξίζει.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα παιδικά βιβλία χρησιμοποιούν περισσότερο πρωταγωνιστές ζώα;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Δέσποινα Γκουτζολίκα: αστυνομικός με παραμυθένια καρδιά

Η συγγραφέας Δέσποινα Γκουτζολίκα είναι αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος άνθρωπος και έχει πολλά να πει και να γράψει. Ημέρα της γυναίκας σήμερα...

15 έξυπνοι τρόποι για να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα

Πως τα παιδιά θα αγαπήσουν το διάβασμα; 15 έξυπνοι τρόποι για να γίνει η πιο διασκεδαστική δραστηριότητα Εκτός από το να φαντάζεται ένας γονέας τι...

Ζωγραφική anti-stress  – Τα οφέλη για την ψυχική υγεία

Οι τέχνες έχει αποδειχθεί πως έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, μία από αυτές είναι και η ζωγραφική. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, είναι...

Τα οφέλη του αθλητισμού για το παιδί σας

Ο αθλητισμός είναι σημαντικός για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ η κοινωνικοποίηση και η συμμετοχή σε αυτόν έχουν θετικό αντίκτυπο στη...

Ο κύριος ΟΥΦ της Άνα Γουόκερ – εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Αναζητώντας τα βιβλία της συγγραφέα Άνα Γουόκερ διαπιστώνει κανείς αμέσως ότι πραγματεύεται συχνά θέματα, όπως το να είσαι ο εαυτός σου, να έχεις πίστη...