Discover

Γιώργος Αντωνάκης: Από την Κρήτη στον Μυστρά

Ο συγγραφέας Γιώργος Αντωνάκης αγαπάει και τιμά την ελληνική γλώσσα και αυτό διαφαίνεται σε κάθε του βιβλίο.

γιώργος-αντωνάκης-συνέντευξηΟ Γιώργος Αντωνάκης γράφει βιβλία καλώντας μας σε «περιπέτειες» μέσα από τις οποίες εξυμνεί τα παιδιά, τη φύση, την ελληνική ιστορία.  Σήμερα αναφέρεται στον ίδιο μέσα από τη συνέντευξη στο junionews.gr.

Γράφω γιατί….

Φαντασία, ιδέες, ιστορίες, συναισθήματα, η μνήμη, ο νους, η ψυχή μου ήταν γεμάτα. Λέω στα παιδιά πως είχα κάθε μέρα πονοκέφαλο γιατί ολ’ αυτά έπρεπε να τα μάθουν οι άλλοι, να τα πω σε πολλούς ανθρώπους για να ησυχάσω επιτέλους.

Γράφω, γιατί έτσι μπορώ να μιλώ, όχι μόνο σε γνωστούς σε φίλους σε δικούς μου ανθρώπους, αλλά  σε πολύ κόσμο, σ’ όλους που διαβάζουν τα βιβλία μου.

Διαβάζω γιατί…

Ταξιδεύω, μ’ αρέσει να ταξιδεύω, να χάνομαι σε τόπους φανταστικούς, να περνά ο καιρός έτσι όπως θέλω εγώ, παρέα με φίλους που κάνουν τα ακατόρθωτα, που δε φοβούνται φουρτούνες, πέλαγα, ωκεανούς, να πηγαίνω εκεί που η αγάπη νικά στο τέλος και κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και χαρούμενους. Μ’ αρέσει όταν οι δείχτες των ρολογιών αρχίζουν ξαφνικά να γυρίζουν ανάποδα. Γι’ αυτό διαβάζω…

Το πιο πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο μου είναι

ναυαγοί-στα-μετέωρατο “Ναυαγοί στα Μετέωρα” που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Εν Πλω.

“Εφτά μέρες αγωνίας, περιπέτειας και μυστηρίου. Τρία παιδιά αποκλεισμένα σ’ ένα έρημο μοναστήρι των Μετεώρων, μακριά από τα σπίτια τους, προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή. Υπάρχει όμως και κάποιος άλλος στον ίδιο βράχο…ποιος είναι και γιατί κρύβεται;

Μία ιστορία όπου το μίσος κι η αγάπη συναντιούνται σε ατέλειωτο, σκληρό παιχνίδι. Ποιος θα νικήσει στο τέλος και ποιοι θα καταφέρουν να ζήσουν, να σωθούν;”

 Έγραψα αυτό το βιβλίο γιατί…

Από παιδί με συγκινούσαν ιδιαίτερα οι ιστορίες με ναυαγούς. Οι ήρωές μου μπροστά στον κίνδυνο γνωρίζουν τον πραγματικό τους εαυτό, την ατελείωτη δύναμη της ψυχής τους, το νόημα και το σκοπό της ζωής!

Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν…

Της ζωής μου; Πριν από πολλά χρόνια, όταν έπιασα στα χέρια το πρώτο μου βιβλίο. Το ξεφύλλισα, το χάιδεψα, το μύρισα…δε θα ξεχάσω ποτέ το άρωμά του!!!

Το αγαπημένο μου μέρος για να γράφω είναι…

Στη νότια Ελλάδα…στην αυλή μιας καφετέριας, δίπλα στη θάλασσα. Κι αν έχει φασαρία δε με νοιάζει, εγώ ακούω μόνο τα κύματα και τους χτύπους της καρδιά μου.

Απαραίτητο εργαλείο γραφής / δημιουργικότητας…

Ένας μικρός, παλιός και αργός υπολογιστής που χωράει στην τσάντα μου.

Το άτομο που ήταν ο μεγαλύτερος καθηγητής γραφής ή έμπνευση είναι…

Οι δύσκολοι και δύστροποι μαθητές μου…οι ήρωες των βιβλίων μου υπήρξαν μαθητές μου από εκείνους που έκαναν άνω κάτω την τάξη και το σχολείο. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου.

Αυτή τη στιγμή διαβάζετε…

Δε διαβάζω τίποτα γιατί θέλω να γράφω ανεπηρέαστος…εντάξει, ξαναδιαβάζω την “Ταβέρνα” του Ζολά.

Αγαπημένο βιβλιοπωλείο…

Των εκδόσεων “Εν Πλω” στο κέντρο της Αθήνας…δεύτερο σπίτι μου.

Το αγαπημένο βιβλίο όλων των εποχών που δεν έγραψα είναι…

“Ο μικρός Ναυαγός” και “Τα σταφύλια της οργής”

Ο αγαπημένος εικονογράφος είναι…

Ο Χρήστος Γουσίδης…ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο όνειρο, ανάμεσα στη γη και στον ουρανό. Έχει ζωγραφίσει τα περισσότερα βιβλία μου.

Ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας με τον οποίο θα ήθελα να κάνω διακοπές είναι…

Ο Οδυσσέας, ο κάθε Οδυσσέας.

Όταν δεν διαβάζω ή γράφω…

Δουλεύω στη γη, κόβω ξύλα για το τζάκι μου και κάνω μακρινούς περιπάτους στην εξοχή, δίπλα στη θάλασσα.

Τι σας δίνει ενέργεια όταν γράφετε; Το τσάι, ο καφές ή κάτι άλλο;

Οι σταματημένες ιστορίες, που δίνουν τροφή στη φαντασία μου…

Ποια είναι η αγαπημένη εποχή του χρόνου και γιατί.

Η εναλλαγή των εποχών, η προσμονή της επόμενης…με ενθουσιάζει.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να πείτε σε κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας;

Να αποδεχτεί το παιδί που υπάρχει μέσα του…και να τολμήσει.

Ποια χαρακτηριστικά χρειάζονται περισσότερο οι συγγραφείς;

Αν καταφέρουν να ζουν αθέατοι, να υπάρχουν μέσα στην ιστορία που γράφουν, αν δεν φοβηθούν τη τρέλα τους, αν έχουν πείσμα και επιμονή, θα γίνουν αποδεκτοί, θα πετύχουν.

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Ναι… “Ο φύλακας της Αγιασοφιάς”.

Διαβάστε μας ένα απόσπασμα από το αγαπημένο σας βιβλίο:

γιώργος-αντωνάκης-συνέντευξηΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Ο Γιώργος Αντωνάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Αγκουσελιανά Ρεθύμνου. Ως δάσκαλος εργάστηκε για πολλά χρόνια σε σχολεία της Κρήτης και της Αθήνας. Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, την αγιογραφία και το θέατρο.
Δημοσίευσε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, πραγματοποίησε βιωματικές εισηγήσεις σε σεμινάρια γονέων και εκπαιδευτικών, συμμετείχε σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Ζει στην νότια Ελλάδα, δουλεύει τη γη, οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και γράφει βιβλία για παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Τα “όχι” των παιδιών και η αντιμετώπισή τους

«ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!» – εκδόσεις Μεταίχμιο

“Με λένε Αργύρη, εμένα!”, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τα όνειρα της εγκυμοσύνης είναι διαφορετικά από πριν;

Τα όνειρα της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο της γυναίκας. Τα δεδομένα της ζωής στις εγκυμονούσες αλλάζουν ακόμη και κατά τη διάρκεια...

Πώς να διδάξετε στα παιδιά να δείχνουν ευγνωμοσύνη

Είναι κατανοητό οι γονείς να επιθυμούν τα παιδιά τους να δείχνουν ευγνωμοσύνη, αλλά με το να το λέμε έτσι απλά δεν λειτουργεί. Όλοι οι γονείς...

“Για μια σταγόνα μέλι”, της Σοφίας Τσιάμη

Το βιβλίο "Για μια σταγόνα μέλι", της Σοφίας Τσιάμη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης - Πυραμίδα είναι μια υπέροχη διασκευή λαϊκού παραμυθιού για...

Πώς να διαχειριστείτε το αίσθημα απογοήτευσης των παιδιών τα φετινά Χριστούγεννα

Δύσκολες οι φετινές χειμερινές διακοπές Αναρωτιέστε πώς να γιορτάσετε τις φετινές χριστουγεννιάτικες διακοπές όταν ο COVID-19 φαίνεται να τα έχει κάνει όλα τόσο δύσκολα και...

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον ρατσισμό

Το να ανοίξουμε συζητήσεις για την έννοια του ρατσισμού στα παιδιά μπορεί να μοιάζει με ναρκοπέδιο, αλλά δεν χρειάζεται.  Έχετε συζητήσει με τα παιδιά σας...