Discover

Εύα Κασιάρου: “Μου αρέσει να καταθέτω την ψυχή μου στο χαρτί”

Η συγγραφέας Εύα Κασιάρου είναι πρώτα από όλα νηπιαγωγός και αυτό φαίνεται και στα 15 βιβλία που έχουν, μέχρι στιγμής, εκδοθεί μιας και τα θέματά τους, μαζί και τα χρώματά τους είναι από χαριτωμένα μέχρι άκρως παιδαγωγικά, αγγίζοντας θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία ενηλίκων και παιδιών.

Εύα-Κασιάρου-συγγραφέαςΗ συγγραφέας Εύα Κασιάρου έρχεται στο juniornews.gr και μας συστήνει το καινούριο της βιβλίο «Η Νενέ στη Σαντορίνη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, σε εικονογράφηση Martina Peluso.

Γράφω γιατί…

Βάζω φωνές στη σιωπή του σπιτιού μου, μου αρέσει να καταθέτω την ψυχή μου στο χαρτί.

Διαβάζω γιατί…

Ταξιδεύω και χάνομαι στις ζωές των πρωταγωνιστών των βιβλίων.

η-νενέ-στη-σαντορίνηΤο πιο πρόσφατο δημοσιευμένο βιβλίο μου είναι…

Η Νενέ στην Σαντορίνη.

Έγραψα αυτό το βιβλίο γιατί…

Από παιδί με εντυπωσίαζαν τα ηφαίστεια. Ήθελα με αυτό το βιβλίο να δώσω στα παιδιά με απλά λόγια, μέσα από το διάλογο μεταξύ της χήνας Νενέ από τη Χαβάη και του Γιακουμή του γαϊδαράκου της Σαντορίνης (και τα δύο αυτά νησιά είναι ηφαιστειογενή) τόσο αυτό το  φαινόμενο όσο και το φαινόμενο των σεισμών.

Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν…

Κράτησα το πρώτο μου βιβλίο στα χέρια μου!

Το αγαπημένο μου μέρος για να γράφω είναι…

Το ιδανικό για μένα θα ήταν το γραφείο μου να βλέπει τη θάλασσα. Αλλά επειδή αυτό δε μπορώ να το έχω, γράφω στο γραφείο μου που βλέπει τοίχο.

Απαραίτητο εργαλείο γραφής / δημιουργικότητας…

Πολλά βιβλία γύρω μου και ο υπολογιστής.

εύα-κασιάρου-ήμουν-μόνο-ένα-παιδίΤο άτομο που ήταν ο μεγαλύτερος καθηγητής γραφής ή έμπνευση είναι…

Οι δασκάλες μου Ελένη Σβορώνου και Μαρία Αγγελίδου που μου έμαθαν πολλά.

Αυτήν τη στιγμή διαβάζετε…

Μόλις τελείωσα το βιβλίο «Έθιμα ταφής» της Χάνα Κεντ και ξεκινάω το «Μαύρο ψωμί» Emili Teixidor

Αγαπημένο βιβλιοπωλείο…

Είναι στην Κατερίνη, από όπου και κατάγομαι. Λέγεται «Νέστωρ». Οι ιδιοκτήτες του είναι πάντα χαμογελαστοί, πρόθυμοι και με μια τεράστια αγκαλιά κάθε φορά που πηγαίνω. Και εδώ στην Αθήνα υπάρχουν αρκετά που αγαπώ. Προτιμώ τα μικρά που δεν είναι απρόσωπα.

Διαβάστε ακόμη: Κατερίνα Παπαποστόλου: Συγγραφέας με μεγάλη…φιλοζωική καρδιά

Το αγαπημένο βιβλίο όλων των εποχών που δεν έγραψα είναι…

Άννα Καρένινα

Ο αγαπημένος εικονογράφος είναι…

Είναι πολλοί αλλά θα γράψω  το όνομα της Martina Peluso,  που έκανε την εικονογράφηση στο τελευταίο βιβλίο μου «Η Νενέ στη Σαντορίνη».

Ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας με τον οποίο θα ήθελα να κάνω διακοπές είναι…

Ο Ηρακλής Πουαρό, για να λύνουμε μαζί τα μυστήρια.

Όταν δεν διαβάζω ή γράφω …

Περπατώ, βλέπω φίλους, ταξιδεύω με το νου, βλέπω ταινίες.

Τι σας δίνει ενέργεια όταν γράφετε; Το τσάι, ο καφές ή κάτι άλλο;

Η αγάπη των παιδιών όταν διαβάζουν τα βιβλία μου.

Διαβάστε ακόμη: Μην πανικοβάλλεστε εάν το παιδί σας δεν τρώει λαχανικά

Ποια είναι η αγαπημένη εποχή του χρόνου και γιατί.

Ο χειμώνας. Ίσως επειδή γεννήθηκα Δεκέμβρη και από ότι μου έλεγε η μητέρα μου εκείνη την ημέρα είχε χιονιά στην Κατερίνη. Και επειδή μου αρέσει να χουχουλιάζω στον καναπέ τυλιγμένη με κουβερτούλα.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να πείτε σε κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας;

Να βάζει στόχους, να αγαπάει αυτό που κάνει και να παρασύρεται στους δρόμους της γραφής. Και πάνω από όλα να διαβάζει συνεχώς.

Ποια χαρακτηριστικά χρειάζονται περισσότερο οι συγγραφείς;

Έμπνευση, υπομονή, απομόνωση και εργατικότητα.

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Ναι κάτι υπάρχει, αλλά δυστυχώς με την τωρινή κατάσταση που βιώνουμε όλοι θα αργήσει. Αλλά δεν με πειράζει. Αρκεί να είμαστε όλοι υγιείς και να βγούμε σύντομα από τον εγκλεισμό.

ήσουν-μόνο-ένα-παιδίΔιάβασέ μας ένα απόσπασμα από ένα αγαπημένο σου παιδικό βιβλίο.

Θα σας γράψω ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου «Ήσουν μόνο ένα παιδί». Είναι ένα μυθιστόρημα για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Δυστυχώς επίκαιρο….

«…. Ο Φοίβος όλο και πιο συχνά από εκείνη την ημέρα ήθελε να μείνει μόνος με τη μικρή Αναστασία. Στα αποδυτήρια του γηπέδου, όταν ξεντυνόταν, ήθελε να είναι μπροστά. Στην αρχή αυτή ντρεπόταν, αλλά Φοίβος την ενθάρρυνε και της έλεγε ότι πρόκειται για ένα «παιχνίδι» που θα παίξουν και, φυσικά, αυτό «το παιχνίδι» δεν πρέπει να το πει σε κανέναν. Θα ήταν το δικό τους μυστικό και έπρεπε να του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, γιατί την αγαπούσε σαν κόρη του.

Οι μέρες περνούσαν και η Αναστασία δεχόταν τα χάδια του Φοίβου στο σώμα της. Δεν μπορούσε να καταλάβει, όμως, γιατί αυτό «το παιχνίδι» έπρεπε να είναι μυστικό και αναρωτιόταν «γιατί δεν παίζει τέτοια παιχνίδια με τον μπαμπά της και με άλλους»

Τα βράδια είχε εφιάλτες, μα δεν μιλούσε για αυτούς σε κανένα και προσπαθούσε μόνη της μες στη νύχτα να σκεφτεί κάτι ευχάριστο για να ξεπεράσει τους φόβους της.

Ο ύπνος της ήταν αλλόκοτος. Πότε δεν κοιμόταν καθόλου και πότε κοιμόταν με τις ώρες, χωρίς να μπορεί να ξυπνήσει.

Θύμωνε με το παραμικρό και στο σχολείο και στο σπίτι.

Κάποιες φορές η Αναστασία βαριόταν ή ήταν κουρασμένη από τα μαθήματα και δεν ήθελε να «παίξει». Τότε ο Φοίβος νευρίαζε. Το πρόσωπό του άλλαζε. Κοκκίνιζε και έσφιγγε τα δόντια του. Τα χέρια του έσφιγγαν με δύναμη τους ώμους της. Αυτή δεν ήξερε πώς να του συμπεριφερθεί. Τον φοβόταν.

Αν και φρόντιζε, αμέσως μετά την προπόνηση, να πάει γρήγορα στα αποδυτήρια να ξεντυθεί μαζί με τα άλλα κορίτσια, πάντα ο Φοίβος έβρισκε μια δικαιολογία για να μείνει μόνος μαζί της. Άλλωστε αυτός την επέστρεφε στο σπίτι. Το είχε συμφωνήσει με την οικογένειά της.……»


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Θυμός των παιδιών: Μια ευκαιρία ανοικοδόμησης

Νέες μαμάδες: Αισθανθείτε λιγότερο απομονωμένες στην πανδημία

Πέντε συμβουλές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Έλενα Παπά, η εμπνεύστρια του πρώτου Σχολείου Πολλαπλής Νοημοσύνης  

Το 2016 η Έλενα Παπά δημιούργησε το πρώτο Σχολείο Πολλαπλής Νοημοσύνης Η Έλενα Παπά, δασκάλα και εμπνεύστρια του πρώτου Σχολείου Πολλαπλής Νοημοσύνης στη Θεσσαλονίκη, μιλάει...

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας λατρεύει να κρυφακούει

Γιατί τα παιδιά κρυφακούν - Πως κόβεται αυτή η συνήθεια - Είναι φυσιολογική; Η υποκλοπή είναι μια συνηθισμένη παιδική συνήθεια. Υπάρχουν όμως συνομιλίες ενηλίκων που...

Γιατί το παιδί θέλει να επαναλαμβάνει την ίδια δραστηριότητα;

Γιατί το μικρό σας επαναλαμβάνει την ίδια δραστηριότητα; Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από τη διαδικασία της επανάληψης;  Διαβάσατε το ίδιο βιβλίο...

Μικροί αναγνώστες: Θέλουν τον τρόπο τους

Το διάβασμα θέλει τον τρόπο του και αυτή η απλή ρουτίνα 10 λεπτών μπορεί να βοηθήσει ώστε τα παιδιά να το αγαπήσουν.   Σήμερα υπάρχει μια...

Κορωνοϊός: Διατηρήστε την ψυχική υγεία των παιδιών

Η πανδημία και η απομόνωση που την ακολούθησε επηρεάζει σίγουρα και την ψυχική υγεία των παιδιών. Ανήσυχα. Βαριούνται συνεχώς. Μοναχικά. Αυτά είναι μόνο κάποια από...