Discover

Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου : Γράφοντας με τις αισθήσεις

Η συγγραφέας και παιδαγωγός Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γνωστή και από την αρθρογραφία της στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας Καθημερινή «Ο Ερευνητές πάνε παντού», ξεδιπλώνει τον εαυτό της στο juniornews.gr.

ευη-τσιτιριδου-ερωτοκριτοςΗ παιδαγωγός και ταλαντούχα συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου δίνει συνέντευξη στο juniornews.gr και μας αφηγείται πτυχές του συγγραφικού αυτού της καθώς και απόσπασμα από ένα υπέροχο βιβλίο.

Γράφω γιατί…

Έτσι αναπνέω.

Διαβάζω γιατί…

Έτσι αναπνέω καλύτερα.

Το πιο πρόσφατο δημοσιευμένο βιβλίο μου είναι…

Η έμμετρη διασκευή μου του «Ερωτόκριτου» του Βιτσέντζου Κορνάρου, για παραστάσεις παιδικού θεάτρου και για σχολικές παραστάσεις. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σοκόλη. Περιλαμβάνει, επίσης, πλούσια ειδική και γενική βιβλιογραφία και ποικίλες προτάσεις για δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης και γραφής. Πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο δημιουργικής έμπνευσης, έκφρασης και δράσης για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εκπαιδευτικούς θεάτρου, εμψυχωτές αλλά και για όλους όσους αγαπούν τα παιδιά, τις τέχνες, τον πολιτισμό.

Έγραψα αυτό το βιβλίο γιατί…

Μεγάλωσα με τον «Ερωτόκριτο» στο προσκεφάλι μου από παιδί, λόγω και της Κρητικής μου καταγωγής από την πλευρά της μητέρας μου. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα σπουδαιότερα και από τα πιο αγαπητά -διαχρονικά- έργα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Προσπαθώντας, παράλληλα, να εισάγω με δημιουργικούς τρόπους τις τέχνες στο σχολείο, ως «μάχιμη» εκπαιδευτικός, σκέφτηκα ότι αυτός θα ήταν ένας πρόσφορος τρόπος να προσθέσω κι εγώ το λιθαράκι μου στην αισθητική καλλιέργεια και αγωγή των παιδιών και των νέων.

Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν…

Πήραν στα χέρια τους το έργο μου προικισμένοι εκπαιδευτικοί από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και το ανέβασαν με τους μαθητές τους ως παράσταση στα σχολεία τους, με μεγάλη επιτυχία. Η ιδιαίτερη αυτή συγκίνηση με εμψυχώνει και με κινητοποιεί πάντα.

Το αγαπημένο μου μέρος για να γράφω είναι…

Παντού. Όταν η στάθμη του ποταμού της έμπνευσης μέσα μου ανεβαίνει επικίνδυνα, με κίνδυνο αυτός να ξεχειλίσει, όπου γης είναι και…άδεια σελίς!

Απαραίτητο εργαλείο γραφής / δημιουργικότητας…

Είναι ο ίδιος μου ο εαυτός: οι αισθήσεις μου, το πνεύμα, η φαντασία, το ένστικτο, η ψυχή μου απέναντι στα θαύματα και τα τραύματα του κόσμου μας…

ευη-τσιτιριδου-συνεντευξηΤο άτομο που ήταν ο μεγαλύτερος καθηγητής γραφής ή έμπνευση είναι…

Μερικές δεκάδες είναι τα άτομα αυτά. Από τα παιδικά μου κιόλας χρόνια, όταν κατάλαβα ότι η γραφή είναι το δικό μου βάδισμα στον κόσμο, τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή μου ήταν αυτά που σημάδεψαν και τη γραφή μου. Πρόσωπα αγαπημένα, από την οικογένεια, το σχολείο, τα πλαίσια σπουδών μου ως ενήλικη κατόπιν, οι μέντορες, οι φίλοι, οι έρωτες, καλλιτέχνες που γνώρισα ή δεν γνώρισα προσωπικά, άνθρωποι του κοινωνικού και οικολογικού ακτιβισμού. Νιώθω τυχερή που τους συνάντησα και εμπνεύστηκα από αυτούς. Θα τους είμαι ευγνώμων για πάντα. Και το ταξίδι φυσικά συνεχίζεται…

Αυτήν τη στιγμή διαβάζετε…

«Τα μάγια της πεταλούδας» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και τους θεατρικούς «Μονολόγους» του Άκη Δήμου. Αμφότερα συναρπαστικά, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Σοκόλη.

Αγαπημένο βιβλιοπωλείο…

Κάθε βιβλιοπωλείο. Με προτίμηση στα μικρά συνοικιακά, που πρέπει όλοι να στηρίξουμε, για να μην σβηστούν από το χάρτη. Για να μην φτωχύνουν οι γειτονιές και οι ζωές μας.

Το αγαπημένο βιβλίο όλων των εποχών που δεν έγραψα είναι…

Πριν ακόμη τελειώσετε τη φράση σας, μου ήρθε αυθόρμητα η λέξη στην άκρη της γλώσσας: η «Οδύσσεια» του Ομήρου!

Ο αγαπημένος εικονογράφος είναι…

Εξαιρετικά δύσκολο να διαλέξεις, κάθε καλλιτέχνης είναι ένας άλλος κόσμος, ο δικός του κόσμος. Κι εμένα μ’ αρέσουν πολύ, πολλοί απ’ αυτούς τους κόσμους! Όσο το σκέφτομαι, θα μ’ ενθουσίαζε το να εικονογραφούσε ένα από τα χειρόγραφά μου, ίσως μια ποιητική συλλογή, κάποιος άξιος εκπρόσωπος της βυζαντινής μικρογραφικής ζωγραφικής.

Ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας με τον οποίο θα ήθελα να κάνω διακοπές είναι…

Ο Αλέξης Ζορμπάς και ο Νίκος Καζαντζάκης. Εννοείται μαζί. Από την έκτη δημοτικού το θέλω!

Όταν δεν διαβάζω ή γράφω …

Θα ήθελα να μπορώ να ταξιδεύω και να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ σε όσους το έχουν ανάγκη.

Τι σας δίνει ενέργεια όταν γράφετε; Το τσάι, ο καφές ή κάτι άλλο;

Η φύση, που πάντα παρατηρώ με έρωτα και δέος. Το να γίνομαι κι εγώ, με όλο μου το είναι, ένα -απειροελάχιστο μεν, ενεργό δε- κομματάκι στο γιγάντιο και συνταρακτικά γοητευτικό παζλ της Δημιουργίας.

Ποια είναι η αγαπημένη σας εποχή του χρόνου και γιατί.

Το φθινόπωρο. Γιατί τότε αρχίζουν όλα. Είναι η εποχή της σποράς, της εγρήγορσης, της φροντίδας όλων όσων αγαπάμε, προσπαθούμε κι ονειρευόμαστε. Και η εποχή των εξαίσιων γήινων χρωμάτων και των θρεπτικών και αναζωογονητικών χυμών.

ευη-τσιτιριδου-συγγραφέαςΤι είναι αυτό που θα θέλατε να πείτε σε κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας;

Να διαβάζει, ν’ ακούει και ν’ αφαιρεί περισσότερο απ’ όσο γράφει, μιλά και προσθέτει, τόσο στη ζωή όσο και στη γραφή του. Και ν’ αγαπά πολύ και αληθινά, αλλά όχι μόνο στα γραπτά!

Ποια χαρακτηριστικά χρειάζονται περισσότερο οι συγγραφείς;

Στην Ελλάδα το πρώτο και κύριο που χρειάζονται οι συγγραφείς και γενικά οι καλλιτέχνες είναι να εξασφαλίσουν τον επιούσιο, έτσι ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να δημιουργούν και να προσφέρουν το αγλάισμα του ταλέντου τους. Από εκεί και πέρα η περιπέτεια της γραφής απαιτεί διακαή πόθο και αγάπη για τη γλώσσα, ισχυρή θέληση, υπομονή, πάθος, περιέργεια, παρατηρητικότητα, αφοσίωση, μοναχικότητα, αυξημένη ικανότητα διάκρισης, αυτοσυγκέντρωσης και ενσυναίσθησης, μετριοπάθεια και μετριοφροσύνη.

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Ασφαλώς και ετοιμάζω. Και όχι μόνο ένα πράγμα. Όταν δέχεσαι συνεχώς ερεθίσματα από τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω σου, που σε προκαλούν «ξύνοντας» τις ευαίσθητες χορδές σου, πως μπορείς ν’ αντισταθείς; Δεν το θέλεις, εξάλλου…

Διάβασέ μας ένα απόσπασμα από ένα αγαπημένο σου παιδικό βιβλίο.

Θα σας διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα από το ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη για παιδιά με τίτλο «Στα παλάτια της Κνωσού». Είναι από τα αγαπημένα μου. Στο απόσπασμα που θ’ ακούσετε, η βασιλοπούλα Αριάδνη βρίσκεται στα ιδιαίτερα διαμερίσματά της στο παλάτι της Κνωσού, παρέα με  την υπηρέτρια και φίλη της Κρινό κι αναρωτιέται με ποιο τρόπο θα μπορούσε να βοηθήσει το Θησέα να βγει από το Λαβύρινθο. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Αθήνα από τις Εκδόσεις Καζαντζάκη το 1981. Περιλαμβάνει ξυλογραφίες και σχέδια του εξαιρετικού χαράκτη Α. Τάσσου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: 

Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Πόντο και την Κρήτη. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Έχει εργαστεί σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, με αντικείμενο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος. Για δεκαέξι χρόνια αρθρογραφούσε στο παιδικό ένθετο «Οι Ερευνητές πάνε παντού» της εφημερίδας Καθημερινή. Από το 2003 εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Στο χώρο του παιδικού βιβλίου εμφανίζεται με παραμύθια, ιστορίες βραχείας φόρμας, διασκευές κλασικών έργων, βιβλία γνώσεων δραστηριοτήτων και ποίηση, από το 2005. Έργα της έχουν βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και την Εστία Νέας Σμύρνης. Διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο, όπου αποτυπώνει αποστάγματα της συγγραφικής και εκπαιδευτικής της δραστηριότητας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Πέντε τρόποι που τα παιδιά θα διαβάζουν περισσότερο

“Με λένε Αργύρη, εμένα!”, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Γιώργος Αντωνάκης: Από την Κρήτη στον Μυστρά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Animation “Ο Μικρός Covid-19”: Αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον «μικρό Covid-19» της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Της Κατερίνας Θανάση Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια του πρώτου...

Παιδιά και σκύλοι: Ομοιότητες στην ανατροφή

Αποδεικνύεται ότι τα παιδιά και οι σκύλοι έχουν κοινούς τρόπους εκμάθησης και αυτό αν μη τι άλλο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.  Η παροιμία λέει «το παιδί...

Κατερίνα Παπαποστόλου: Συγγραφέας με μεγάλη…φιλοζωική καρδιά

H συγγραφέας Κατερίνα Παπαποστόλου είναι δασκάλα, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων από την «Kynagon Dog Trainers Academy», ενώ σπουδαίο έργο υλοποιεί με την ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ., την...

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα παιδί που βαριέται συνέχεια

Το παιδί σας κλαψουρίζει επαναλαμβάνοντας ότι βαριέται συνέχεια; Δείτε πώς να το διαχειριστείτε. Η φράση «βαριέμαι» όταν την ακούνε οι γονείς είναι ισοδύναμη του ήχου...

Η δύναμη των βιβλίων χωρίς λέξεις

Πώς τα βιβλία χωρίς λέξεις αναπτύσσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και το λεξιλόγιο των παιδιών Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Τα βιβλία χωρίς λέξεις είναι βιβλία σκέψης. Είναι...