Discover

Έλενα Παπά, η εμπνεύστρια του πρώτου Σχολείου Πολλαπλής Νοημοσύνης  

Το 2016 η Έλενα Παπά δημιούργησε το πρώτο Σχολείο Πολλαπλής Νοημοσύνης

Η Έλενα Παπά, δασκάλα και εμπνεύστρια του πρώτου Σχολείου Πολλαπλής Νοημοσύνης στη Θεσσαλονίκη, μιλάει στο juniornews.gr για τις μέρες της διδασκαλίας στα χρόνια του κορονοϊού, ενώ προτείνει και μια ευχάριστη δημιουργική δραστηριότητα για να την κάνετε με τα παιδιά σας.

Η επιστημονική κατάρτιση της κ. Παππά ‒σπούδασε Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης και συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη με το μεταπτυχιακό «Διεύθυνση και Διοίκηση Εκπαιδευτηρίων με Καινοτόμα Εκπαιδευτικά Συστήματα»‒ και η μετέπειτα εμπειρία της σε σχολείο του Λονδίνου την ώθησαν στη δημιουργία ενός χώρου εκπαίδευσης βασισμένου στα σκανδιναβικά πρότυπα. Επιθυμία της ήταν αυτός ο χώρος να είναι διαδραστικός και εκπαιδευτικά αξιοποιήσιμος σε κάθε του γωνιά και κάθε τάξη να έχει τη δική της ιστορία, χρήση και λόγο ύπαρξης. Έτσι γεννήθηκε το 2016 το The Key Creative School.

Έλενα Παππά νηπιαγωγός

  • Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι αναφορικά με τη μεταφορά των μαθημάτων στο διαδίκτυο;

Ο συντονισμός και η ενημέρωση όλων των γονέων σχετικά με τη διαδικασία διεξαγωγής των μαθημάτων διαδικτυακά. Η προσπάθεια να απλουστεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαδικασία για να διευκολύνουμε τη συμμετοχή όλων των οικογενειών αλλά και η προσαρμογή του υλικού των δραστηριοτήτων μας, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί εξ αποστάσεως.

  • Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση και γιατί;

Για μας η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να καταφέρουμε να συμμετέχουν όλες οι οικογένειες του σχολείου μας στα διαδικτυακά μαθήματα. Κι αυτό γιατί δεν γνωρίζαμε το επίπεδο τεχνολογικής εξοικείωσης που υπήρχε σε κάθε οικογένεια. Έπρεπε λοιπόν να βρούμε τρόπο να είμαστε προσβάσιμοι σε όλους.

  • Για τι είσαι περήφανη;

Νιώθω περήφανη για την ομάδα του σχολείου μας, διότι κατορθώσαμε μέσα σε λίγες μέρες όχι μόνο να μεταφερθούμε σε διαδικτυακό περιβάλλον, αλλά και να συνεχίσουμε κανονικά το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, τις θεματικές και τις δραστηριότητες, όπως ακριβώς θα συνεχίζαμε και διά ζώσης.

  •  Πιστεύεις ότι έχουν προσαρμοστεί οι μαθητές σου;

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας, και κατ’ επέκταση της καραντίνας, τα παιδιά ήταν περισσότερο εξοικειωμένα και προετοιμασμένα. Θεωρώ λοιπόν ότι προσαρμόστηκαν πιο γρήγορα, δεν παύει όμως να είναι περισσότερο κουρασμένα και πιεσμένα από αυτή την κατάσταση.

  •  Έχουν αυξήσει τη δουλειά τα διαδικτυακά μαθήματα;

Για να είμαι ειλικρινής, ναι. Γνωρίζω πολύ καλά ,τόσο από προσωπική εμπειρία όσο και από συναδέλφους, ότι η αγάπη των εκπαιδευτικών για τα παιδιά, τη δουλειά τους και το εκπαιδευτικό έργο δεν μετριέται ποτέ σε ώρες. Η προσπάθεια όμως να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών και να κάνουμε μάθημα εξ αποστάσεως, ψάχνοντας συνέχεια καινούργιο υλικό και διαδραστικές εφαρμογές, μας οδηγεί να δουλεύουμε σχεδόν όλη τη μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, μπροστά σε έναν υπολογιστή.

  •  Τι σου λείπει από την προσωπική διδασκαλία;

Όλα. Οι καλημέρες, τα χαμόγελα των παιδιών, οι αυθόρμητες αγκαλιές, οι ομαδικές εργασίες, ακόμη και οι διενέξεις. Γιατί, κακά τα ψέματα, εκτός από το μαθησιακό κομμάτι, ο σημαντικότερος ρόλος του σχολείου είναι η κοινωνικοποίηση, η διαμόρφωση στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών, πράγμα που δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικατασταθεί από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ναι, για μένα η τηλεκπαίδευση είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που μας φέρνει κοντά σε στιγμές σαν αυτές και συντελεί στη μάθηση. Αλλά, όπως προείπα, το εργαλείο αυτό δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει τη διά ζώσης εκπαίδευση.

Έλενα Παππά

  •  Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες σου σχετικά με τη διαδικτυακή διδασκαλία;

Δυστυχώς, παρατηρώ ότι σε κάποια κομμάτια της υποτιμάται. Είναι άδικο, κατά τη γνώμη μου, να μην αναγνωρίζεται η προσπάθεια όλων των εκπαιδευτικών να είναι κοντά στα παιδιά με οποιονδήποτε τρόπο.

  • Τι σε παρακίνησε να γίνεις νηπιαγωγός;

Το όνειρο ότι «πλάθω ανθρώπους» που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

  • Γιατί σου αρέσει η διδασκαλία;

Γιατί καμία μέρα δεν μοιάζει με την προηγούμενη.

Γιατί μαζί με τα παιδιά συνεχίζω να μαθαίνω και να ανακαλύπτω τον κόσμο.

Γιατί γίνομαι μαζί τους παιδί.

Γιατί η χειρότερή μου μέρα αλλάζει με την ατάκα «κυρία, σ’ αγαπώ».

Γιατί μέσα από τα μάτια των νηπίων ο κόσμος είναι πάντα όμορφος.

  • Πρότεινέ μας μια δραστηριότητα για να κάνουν παιδιά και γονείς στο σπίτι τις μέρες του lockdown.

Θα σας προτείνω μια δραστηριότητα που λατρεύουν όλα τα παιδιά και είναι μια ευκαιρία να περάσει όλη η οικογένεια όμορφες στιγμές. Μαγειρέψτε παρέα με τα παιδιά, φτιάξτε το αγαπημένο σας γλυκό ή μεσημεριανό φαγητό και για λίγο σταματήστε να ανησυχείτε για το πόσο χάλια θα γίνει η κουζίνα. Δώστε τους ρόλους μέσα στην κουζίνα και κάντε υπεύθυνο κάποιο από τα παιδάκια σας για το στρώσιμο του τραπεζιού. Εκτός του ότι η μαγειρική είναι μια ευκαρία για μέτρηση ποσοτήτων, κατανόηση αναλογιών και ακολούθηση οδηγιών, είναι και μια ευκαιρία να μοιραστούμε σκέψεις, απορίες, να συζητήσουμε και να απολαύσουμε μαζί το αποτέλεσμα, μαθαίνοντας έτσι την έννοια της συνεργασίας, της ομαδικής δουλειάς και την αξία της προσφοράς.

Διαβάστε επίσης: Τι παθιάζει την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου στη συγγραφή;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ο Mr. Potato γίνεται ουδέτερου φύλου

Αποχαιρετίστε τον Mr. Potato και υποδεχτείτε το Potato Head. Η Hasbro ανακοίνωσε ότι τα παιχνίδια Mr. Potato θα μετονομαστούν ως απλά Potato Head με...

«Stop Bullying»: Τα ΕΛΤΑ στέλνουν ηχηρό μήνυμα

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Παιδί και Γραμματόσημο», που είναι αφιερωμένη στη μάστιγα του εκφοβισμού, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία γεμίζουν τα...

Τι πραγματικά κάνουν οι έφηβοι στο lockdown

Τι κάνουν οι έφηβοι στο σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας; Κατά πόσο χρησιμοποιούν τα social media και πόσο τους έχει δυσκολέψει η τηλεκπαίδευση; Αν...

Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα

Ήρθε η στιγμή για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και οι μαθητές να ξεκινήσουν και πάλι τη σχολική ζωή μέσα στις...

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας λατρεύει να κρυφακούει

Γιατί τα παιδιά κρυφακούν - Πως κόβεται αυτή η συνήθεια - Είναι φυσιολογική; Η υποκλοπή είναι μια συνηθισμένη παιδική συνήθεια. Υπάρχουν όμως συνομιλίες ενηλίκων που...