Discover

Αγγελική Λάλου: συγγραφέας, αρθρογράφος, μαμά

Η συγγραφέας Αγγελική Λάλου είναι, επίσης, ποιήτρια, αρθρογράφος και μαμά. Είναι, δηλαδή, μια γυναίκα με ιδιότητες που σχετίζονται με την πένα και την καρδιά. Και αυτός ο συνδυασμός είναι που δίνει την ιδιαίτερη γλυκύτητα στα κείμενά της.

Αγγελική-Λάλου-συνέντευξηΗ συγγραφέας Αγγελική Λάλου αποκαλύπτει απολαυστικά αυτές τις ιδιότητες με τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Γράφω γιατί…

Επειδή, μεταξύ άλλων, από παιδί η φαντασία μου φτιάχνει υπέροχους κόσμους και ήρωες που ζουν απίθανες ιστορίες και ατελείωτες περιπέτειες που μου ζητάνε να τις μοιραστώ.

Διαβάζω γιατί…

Εκτός από τη φαντασία όμως υπάρχουν και άπειρες άλλες ιστορίες και ήρωες που με καλούνε να τις γνωρίσω. Όπως όταν γράφω έτσι κι όταν διαβάζω νιώθω να ζω περιπέτειες και να βιώνω συγκινήσεις και συναισθήματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχα την ευκαιρία να ζήσω.

Το πιο πρόσφατο δημοσιευμένο βιβλίο μου είναι…

«Ο κύριος Τικτάκης και το ρολόι της καρδιάς», σε υπέροχη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα.

Έγραψα αυτό το βιβλίο γιατί…

Ήθελα να μιλήσω για τις διαφορετικές διαστάσεις του χρόνου και πώς βιώνουμε τον χρόνο – ειδικά όταν αγαπάμε ή όταν ερωτευόμαστε – το βιβλίο μιλάει για τη δύναμη της αγάπης – σε συνδυασμό, βέβαια πάντα, με τη δύναμη της φαντασίας.

Αγγελική-Λάλου-διαβάζειΗ καλύτερη στιγμή ήταν όταν…

Μετά από αρκετές ματαιώσεις και καθυστερήσεις λόγω του κορωνοϊού το κράτησα στα χέρια μου, επιτέλους τυπωμένο ως βιβλίο, αλλά και όταν το έστειλα στην καλύτερή μου φίλη, και όταν τα δύο από τα πιο αγαπημένα μου βιβλιοπωλεία μου έστειλαν φωτογραφία ότι το είχαν στη διάθεσή τους!

Το αγαπημένο μου μέρος για να γράφω είναι…

Το γραφείο μου, όπου βλέπω από το παράθυρο τα κλαδιά από ένα ψηλό πεύκο κι ένα θεόρατο κυπαρίσσι και τα σύννεφα του ουρανού που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το φως και την εποχή – χρειάζομαι αυτόν τον οπτικό περισπασμό για να μπορώ να παραμένω συγκεντρωμένη.

Απαραίτητο εργαλείο γραφής / δημιουργικότητας…

Αν και συνηθίζω να γράφω στο λάπτοπ μου – έχω διάσπαρτα παντού αρκετά σημειωματάρια όπου καταγράφω ιδέες: από έναν τίτλο μέχρι ολόκληρο το σχεδιάγραμμα ενός βιβλίου.

Το άτομο που ήταν ο μεγαλύτερος καθηγητής γραφής ή έμπνευση είναι…

Είχα την τύχη να έχω πολλούς αξιόλογους και σημαντικούς δασκάλους/καθηγητές που άνοιξαν τους ορίζοντές μου, ωστόσο το άτομο που αποτελεί μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για μένα είναι ο γιος μου, που από την πρώτη μέρα που γεννήθηκε μέχρι σήμερα είναι η μεγαλύτερη πηγή χαράς, φωτός και δημιουργικότητας. Επίσης, εξίσου σημαντική πηγή έμπνευσης για μένα είναι ο έρωτας – αλλά ο έρωτας σε κάθε μορφή του, ο έρωτας για την ομορφιά, τη ζωή…

ο-κύριος-τικτάκης
Ο κύριος Τικτάκης, εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα

Αυτήν τη στιγμή διαβάζετε…

Είμαι βιβλιοφάγος, διαβάζω πολλά και διάφορα ταυτόχρονα – μόλις τελείωσα την «Αστυνομία της μνήμης» της Ογκάουα που λατρεύω, και το εξαιρετικό «Περαστικοί» της Έρπενμπεκ μαζί με τη λέσχη ανάγνωσης που έχω τους Booktravellers. Αλλά παράλληλα, διάβαζα το «Εκεί που είχαν ζήσει» την ποιητική συλλογή του Κάρβερ αλλά και πολλές επιλογές της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας που παρακολουθώ στενά: τα τελευταία παιδικά βιβλία που διάβασα ήταν το «Τάτα;;» της Ίριδας Σαμαρτζή, την εκδοχή σε γκράφικνόβελ του «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη σε διασκευή της Αγγελικής Δαρλάση και το «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο» του CharlieMackesy.

Αγαπημένο βιβλιοπωλείο…

Τα βιβλιοπωλεία είναι τα αγαπημένα μου μέρη, αλλά κάποια από αυτά είναι σαν το σπίτι μου, καθώς έχω συνεργαστεί κι επαγγελματικά μαζί τους, όπως το FreeThinkingZone, το Booktalks, ο Γάτος Μαουρίτσιο – και έχω αδυναμία στον Σπόρο κι ας μη μας συνδέει κάποια συνεργασία, μας συνδέει η αγάπη κι η φιλία χρόνων.

Το αγαπημένο βιβλίο όλων των εποχών που δεν έγραψα είναι…

«Ο ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Αν και ζηλεύω και πολλά του OliverJeffers.

Ο αγαπημένος εικονογράφος είναι…

Αγαπώ όλους τους εικονογράφους που μέχρι στιγμής έχουν εικονογραφήσει βιβλία μου, όπως τον Βασίλη Γρίβα, τον Στάθη Πετρόπουλο, τον Νίκο Γιαννόπουλο, τη Λία Φωτιάδου και τη Ναταλία Καπατσούλια – αλλά ξεχωρίζω πολλούς ακόμα εικονογράφους, μεταξύ αυτών τη Μυρτώ Δεληβοριά, την Ίριδα Σαμαρτζή, την Ντανιέλα Σταματιάδη και η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη.

Ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας με τον οποίο θα ήθελα να κάνω διακοπές είναι…

Ο Νιλς Χόλγκερσον!

Όταν δεν διαβάζω ή γράφω …

Προσπαθώ να προλάβω τις υποχρεώσεις μιας μαμάς με δύο κύριες δουλειές, αρκετές έξτρα συνεργασίες και να βρω και ελεύθερο χρόνο για ταινίες και την αδυναμία που έχω στη φωτογραφία και τη θάλασσα (όταν μάλιστα αυτές οι δύο αδυναμίες συνδυάζονται στην υποβρύχια φωτογραφία που αγαπώ να ασχολούμαι είναι ένας από τους ορισμούς της ευτυχίας για μένα)

Τι σας δίνει ενέργεια όταν γράφετε; Το τσάι, ο καφές ή κάτι άλλο;

Πίνω συνήθως μόνο έναν καφέ το πρωί. Όταν γράφω, ενέργεια μου δίνει η ίδια η ιστορία και η ανάγκη μου να την μοιραστώ/αποδώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποια είναι η αγαπημένη εποχή του χρόνου και γιατί.

Το φθινόπωρο γιατί έχω γενέθλια και γιορτή και τα φύλλα των δέντρων έχουν υπέροχα χρώματα. Ο χειμώνας γιατί μου αρέσει το κρύο (ιδανικά και το χιόνι). Η άνοιξη γιατί η ενέργεια της φύσης που ξαναγεννιέται είναι μεταδοτική. Και το καλοκαίρι γιατί μπορώ να χαίρομαι τη θάλασσα όσο περισσότερο μπορώ! Είμαι εντελώς σαν τον κύριο Τικτάκη – τον ήρωα του τελευταίου μου βιβλίου.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να πείτε σε κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας;

Να διαβάζει πολύ. Να διαβάζει συνέχεια. Μόνο έτσι θα γίνεται συνεχώς καλύτερος και θα δει ότι δεν υπάρχουν όρια.

Ποια χαρακτηριστικά χρειάζονται περισσότερο οι συγγραφείς;

Υπομονή, συνέπεια, φαντασία, πλούσιο λεξιλόγιο, εμπειρίες, καλλιεργημένο συναισθηματικό κόσμο, ταπεινότητα και διαύγεια πνεύματος (μεταξύ άλλων).

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Δεν εφησυχάζω. Μου αρέσεινα δημιουργώ συνεχώς, αλλά επειδή θεωρώ κάθε μου βιβλίο κάπως σαν ένα παιδί, προτιμώ να δίνω χρόνο και χώρο σε καθένα από αυτά και να μη βγαίνουν πολλά μαζί, γιατί διαφορετικά θα ένιωθα ότι μπορεί να κάνω άθελά μου διακρίσεις.

Διαβάστε μας ένα απόσπασμα από ένα αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο:

«Αν είχε κοιτάξει το ρολόι του εκείνη τη στιγμή θα είχε δει πως οι δείκτες του ρολογιού του είχαν μείνει ακίνητοι λες και προσπαθούσαν να κρατήσουν αυτή τη στιγμή για λίγο παραπάνω, σαν να ήθελαν να της δώσουν παράταση

Αυτό λοιπόν ήταν ο έρωτας; Αυτό ήταν η αγάπη; Η παύση του χρόνου; Η προσπάθεια μιας στιγμής να διαρκέσει περισσότερο;

Στις σκέψεις αυτές ζαλίστηκε και είδε τους δείκτες του ρολογιού του να στριφογυρίζουν ανεξέλεγκτα και για πρώτη φορά να πηγαίνουν ανάποδα, δηλαδή να γυρνούν προς τα πίσω

Δεν γύριζαν όμως μόνο οι δείκτες προς τα πίσω αλλά κι ο ίδιος ο χρόνος, τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά, οι ώρες, οι μέρες, οι νύχτες, οι εβδομάδες, οι μήνες… μέχρι που βρέθηκε πάλι μπροστά της»

από το βιβλίο «Ο κύριος Τικτάκης και το ρολόι της καρδιάς», εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια, εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα.

Περισσότερα για την Αγγελική Λάλου εδώ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

«Η κατάσκοπος των βιβλίων», της Λίνας Μουσιώνη

Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου : Γράφοντας με τις αισθήσεις

Πέντε τρόποι που τα παιδιά θα διαβάζουν περισσότερο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Δέκα λόγοι ευτυχίας για γονείς με μεγαλύτερα παιδιά

Οι γονείς με μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να σας μοιάζουν περισσότερο ευτυχισμένοι, γιατί σίγουρα όταν τα παιδιά είναι μικρά η ζωή δεν είναι τόσο εύκολη. Η...

Πέντε εύκολα και υγιεινά smoothies για παιδιά (vid)

Εύκολα και υγιεινά smoothies για παιδιά - Πέντε απλές και γρήγορες συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε O καλύτερος τρόπος για να εντάξετε μερικά φρούτα και...

“Παραμύθια της Ίμβρου”, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

Τα "Παραμύθια της Ίμβρου" είναι ένας τόμος-κόσμημα για μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του πολύπαθου νησιού της Ίμβρου και των αυτοχθόνων κατοίκων...

Μωρό και ύπνος στην αγκαλιά. Κακή συνήθεια ή όχι;

Μετά από ώρες κλάματος, μετά το φαγητό ή έπειτα από μια αναστάτωση  είναι μεγάλη ανακούφιση για το μωρό ο ύπνος στην αγκαλιά σας, παρόλο...

Ξεσπάσματα θυμού vs συναισθηματικής κατάρρευσης

Τα ξεσπάσματα θυμού και η συναισθηματική κατάρρευση μπορούν να φαίνονται τα ίδια, αλλά οι αιτίες τους είναι πολύ διαφορετικές - όπως είναι και οι...