Discover

Τα βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε σε παιδιά 3 – 5 χρόνων

Τι βιβλία μπορείτε να διαβάσετε σε παιδιά 3 έως 5 χρόνων – Ένας παιδικός οδηγός ανάγνωσης ανά ηλικία

Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου

Όλοι αγαπάμε να περνάμε χρόνο με τα παιδιά μας – ειδικά το χρόνο που ξοδεύουμε διαβάζοντας σε αυτά. Οι περισσότεροι από εμάς, μάλιστα, αρχίζουμε να τους διαβάζουμε σε πολύ μικρή ηλικία.

Ωστόσο, ο τύπος των βιβλίων ανάλογα με την ηλικία τους διαφέρει. Λάβετε υπόψη ότι τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς και περνούν διαφορετικό χρόνο σε κάθε ηλικιακό στάδιο. Διαφορετικοί τύποι βιβλίων εισάγουν με διαφορετικό τρόπο τα παιδιά  στον περίπλοκο χαρακτήρα της γλώσσας και ενθαρρύνουν έναν διαφορετικό διάλογο ή συνομιλία.

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στους τύπους βιβλίων που αναφέρονται σε παιδιά 0 -3  ετών.

Ποιοι είναι όμως οι τύποι βιβλίων για παιδιά 3 – 5 ετών;

παιδί διαβάζει βιβλίο

Διαβάζοντας σε ένα παιδί τριών ετών:

Αναπτύξτε την πλοκή

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρέσκονται σε πραγματικές ιστορίες με απλές πλοκές. Αναζητήστε βιβλία όπου ο χαρακτήρας αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση, προσπαθεί να την αντιμετωπίσει και να την επιδιορθώσει και τελικά υπάρχει ένα ευτυχισμένο τέλος.  Βιβλία που τείνουν να έχουν  τρεις ή τέσσερις προτάσεις ανά σελίδα. Ενδιαφέρουσα πρόταση αποτελούν και τα βιβλία με θέματα όπως οι δεινόσαυροι ή το ηλιακό σύστημα.

Ακολουθήστε το κείμενο

Εάν υπάρχει μόνο μία εικόνα ανά σελίδα, δοκιμάστε να δείξετε το κείμενο αντί της εικόνας, το οποίο βοηθά τα παιδιά να μάθουν ότι διαβάζετε από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά. Εάν το βιβλίο έχει πολλές εικόνες στη σελίδα, δείξτε τη σχετική, ώστε να είναι σαφές στο παιδί σας για τι μιλάτε.

Εξηγήστε το νέο λεξιλόγιο

Όταν συναντήσετε μια λέξη που είναι νέα για το παιδί σας, κάντε παύση για να την περιγράψετε. «Αν ένα βιβλίο λέει «έγινε παπί» , μπορείτε να πείτε, «Αυτό σημαίνει ότι είναι πραγματικά πολύ υγρός. Ακριβώς όπως όταν μας έπιασε η βροχή επιστρέφοντας από το σχολείο» και θυμίστε του το περιστατικό.

Επικεντρωθείτε στα συναισθήματα

Αρχικά σταματήστε να συζητάτε τι νιώθουν οι χαρακτήρες. Οι εσωτερικές καταστάσεις είναι πραγματικά περίπλοκες για να τις καταλάβουν τα παιδιά. Το μόνο που έχετε να κάνετε  όταν συναντάτε λέξεις όπως σκέψη, θέληση, επιθυμία, θαύμα και ελπίδα να συζητήσετε τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις. Αυτό έχει δείξει ότι βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Εάν το κάνετε αυτό, τα βιβλία γίνονται όχι μόνο ένα πεδίο για να χτίσετε τον αλφαβητισμό των παιδιών, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων και τη συναισθηματική τους ρύθμιση.

Διαβάζοντας σε παιδιά τεσσάρων και πέντε ετών:

Κάντε το πιο περίπλοκο

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν πλέον μεταβεί από τις απλές ιστορίες προβλημάτων και απαντήσεων σε ιστορίες με πολλαπλά θέματα, δευτερεύουσες πλοκές και χαρακτήρες που έχουν αντικρουόμενες επιθυμίες. Αυτά τα βιβλία τείνουν να έχουν τέσσερις έως δέκα  προτάσεις ανά σελίδα.

Επικεντρωθείτε στο κείμενο

Σε αυτήν την ηλικία, μπορείτε να επικεντρωθείτε στις δεξιότητες προ-ανάγνωσης, να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν ότι οι λέξεις είναι σημαντικές και να επικεντρωθούν στο κείμενο. Επισημάνετε προτάσεις που μοιάζουν με ποιήματα και διαβάστε το κείμενο που υπάρχει σε εικόνες  – για παράδειγμα ένα σήμα στοπ ή ένα όνομα καταστήματος – για να βοηθήσετε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι οι λέξεις έχουν νόημα.

Προσθέστε προβλέψεις

Ζητήστε από τα παιδιά να μαντέψουν τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια της ιστορίας, κάτι που τους βοηθά να μάθουν να σκέφτονται τις εμπειρίες ως μια ακολουθία γεγονότων. Αυτή είναι μια από τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν, ώστε όταν  επιστρέψουν στο σπίτι από το νηπιαγωγείο να σας λένε τι συνέβη στη μέρα τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πώς αντιμετωπίζουμε τον θάνατο του κατοικιδίου μας;

Πότε και ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε για τον θάνατο του κατοικιδίου στα παιδιά – Πώς να εξηγήσετε τι συμβαίνει μετά Για τα...

Εύα Κασιάρου: “Μου αρέσει να καταθέτω την ψυχή μου στο χαρτί”

Η συγγραφέας Εύα Κασιάρου είναι πρώτα από όλα νηπιαγωγός και αυτό φαίνεται και στα 15 βιβλία που έχουν, μέχρι στιγμής, εκδοθεί μιας και τα...

«Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία», του Μάκη Τσίτα

«Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία», το παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα – Ένα βιβλίο για την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μέσα από τη σχέση ενός παιδιού...

Γιατί τα νήπια γκρινιάζουν στις κοινωνικές εκδηλώσεις;

Τα νήπια γκρινιάζουν γιατί ναι είναι «επειδή είναι μικρά παιδιά», αλλά όχι για τον λόγο που ίσως νομίζετε. Το μικρό σας το είχατε προετοιμάσει. Και,...

Ζωγραφική anti-stress  – Τα οφέλη για την ψυχική υγεία

Οι τέχνες έχει αποδειχθεί πως έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, μία από αυτές είναι και η ζωγραφική. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, είναι...