Discover

“Παραμύθια της Ίμβρου”, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

Τα “Παραμύθια της Ίμβρου” είναι ένας τόμος-κόσμημα για μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του πολύπαθου νησιού της Ίμβρου και των αυτοχθόνων κατοίκων της.

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο συνοδευτικός τίτλος του βιβλίου “Παραμύθια της Ίμβρου”. Φόρος τιμής στην προσπάθεια του ανθρώπου να διατηρήσει τα δικαιώματα, τη μνήμη και την ταυτότητά του, όπου γης.

παραμύθια-της-ιμβρου“Είχα τη χαρά και την τιμή να επιμεληθώ την έκδοση και να συνεργαστώ με ξεχωριστούς ανθρώπους για την ολοκλήρωση των εργασιών που την αφορούσαν. Τόσο η παραγωγή του βιβλίου και του τραγουδιού που το συνοδεύει, όσο και όλες οι εκδηλώσεις προβολής που ακολούθησαν και θα ακολουθούν είναι από τις εμπειρίες που θα μου μείνουν αξέχαστες. Έχουν ήδη αφήσει και συνεχίζουν ν’ αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στον ψυχισμό μου, αλλά και στην εξέλιξή μου ως δημιουργού και ως ανθρώπου. Άλλωστε, η υπόθεση της Ίμβρου είναι ζώσα και άρρηκτα συνδεδεμένη και με την προσωπική μου ζωή”, μας λέει η συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου.

Ένα βιβλίο κόσμημα

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σαϊτη εικονογραφημένο από τον βραβευμένο εικονογράφο Νικόλα Ανδρικόπουλο. Περιλαμβάνει 15 υπέροχα λαϊκά παραμύθια, μύθους, θρύλους και παραδόσεις της Ίμβρου. Το υλικό προέρχεται από πρωτότυπο αρχειακό υλικό, έπειτα από έρευνα των Εύη Τσιτιρίδου και Κωνσταντίνου Χριστοφορίδη και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. 

Το βιβλίο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Το βιβλίο περιέχει ένα παράρτημα με την ιστορία του νησιού πλαισιωμένη από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, γλωσσάρι, χάρτη της Ίμβρου και βιβλιογραφία – πηγές.

Συνοδεύεται από ψηφιακό δίσκο (CD) με το τραγούδι «Ίμβρος» σε μουσική Δημήτρη Κάσσαρη. Οι στίχοι είναι της συγγραφέα, ενώ η ενορχήστρωση και ερμηνεία έγινε από τον Γιώργο Νταλάρα. Το τραγούδι είναι διαθέσιμο και σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω QR code που υπάρχει στο βιβλίο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την ουσία όσο και για το συμβολισμό της, η απόφαση των Εκδόσεων Σαϊτη να αποδίδουν μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου στο Σύλλογο Ιμβρίων, για την ενίσχυση των σκοπών του. Ιδιαίτερα μέσα στις τρέχουσες -ιδιαίτερα επαχθείς και δύσκολες- συνθήκες για τον κόσμο του βιβλίου και του πολιτισμού εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αγοράζοντας το βιβλίο, συνεισφέρετε στον διαρκή αγώνα να παραμείνει ζώσα και ενεργή η ελληνική κοινότητα και εκπαίδευση στην Ίμβρο. Για ηλεκτρονικές παραγγελίες μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Σύλλογο Ιμβρίων και τις δράσεις του μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τα οφέλη του αθλητισμού για το παιδί σας

Ο αθλητισμός είναι σημαντικός για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ η κοινωνικοποίηση και η συμμετοχή σε αυτόν έχουν θετικό αντίκτυπο στη...

Τα βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε σε παιδιά 3 – 5 χρόνων

Τι βιβλία μπορείτε να διαβάσετε σε παιδιά 3 έως 5 χρόνων - Ένας παιδικός οδηγός ανάγνωσης ανά ηλικία Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Όλοι αγαπάμε να περνάμε χρόνο...

Σκύλοι βοηθοί: Πώς αλλάζουν τις ζωές ανθρώπων που έχουν ανάγκη

Πώς οι σκύλοι βοηθοί μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία ‒ Η ιστορία του Μάικ και του Γιώργου ‒ Η εκπαιδεύτρια...

Η βρεφική εξάρτηση στη πιπίλα

Η εξάρτηση από την πιπίλα αποτελεί πραγματικό γεγονός. Πολλά παιδιά αρνούνται να την κόψουν, κρατώντας τη μέχρι και την προεφηβική ηλικία. Εκτός από τη...

Έλενα Παπά, η εμπνεύστρια του πρώτου Σχολείου Πολλαπλής Νοημοσύνης  

Το 2016 η Έλενα Παπά δημιούργησε το πρώτο Σχολείο Πολλαπλής Νοημοσύνης Η Έλενα Παπά, δασκάλα και εμπνεύστρια του πρώτου Σχολείου Πολλαπλής Νοημοσύνης στη Θεσσαλονίκη, μιλάει...