Discover

“Παραμύθια της Ίμβρου”, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

Τα “Παραμύθια της Ίμβρου” είναι ένας τόμος-κόσμημα για μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του πολύπαθου νησιού της Ίμβρου και των αυτοχθόνων κατοίκων της.

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο συνοδευτικός τίτλος του βιβλίου “Παραμύθια της Ίμβρου”. Φόρος τιμής στην προσπάθεια του ανθρώπου να διατηρήσει τα δικαιώματα, τη μνήμη και την ταυτότητά του, όπου γης.

παραμύθια-της-ιμβρου“Είχα τη χαρά και την τιμή να επιμεληθώ την έκδοση και να συνεργαστώ με ξεχωριστούς ανθρώπους για την ολοκλήρωση των εργασιών που την αφορούσαν. Τόσο η παραγωγή του βιβλίου και του τραγουδιού που το συνοδεύει, όσο και όλες οι εκδηλώσεις προβολής που ακολούθησαν και θα ακολουθούν είναι από τις εμπειρίες που θα μου μείνουν αξέχαστες. Έχουν ήδη αφήσει και συνεχίζουν ν’ αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στον ψυχισμό μου, αλλά και στην εξέλιξή μου ως δημιουργού και ως ανθρώπου. Άλλωστε, η υπόθεση της Ίμβρου είναι ζώσα και άρρηκτα συνδεδεμένη και με την προσωπική μου ζωή”, μας λέει η συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου.

Ένα βιβλίο κόσμημα

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σαϊτη εικονογραφημένο από τον βραβευμένο εικονογράφο Νικόλα Ανδρικόπουλο. Περιλαμβάνει 15 υπέροχα λαϊκά παραμύθια, μύθους, θρύλους και παραδόσεις της Ίμβρου. Το υλικό προέρχεται από πρωτότυπο αρχειακό υλικό, έπειτα από έρευνα των Εύη Τσιτιρίδου και Κωνσταντίνου Χριστοφορίδη και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. 

Το βιβλίο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Το βιβλίο περιέχει ένα παράρτημα με την ιστορία του νησιού πλαισιωμένη από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, γλωσσάρι, χάρτη της Ίμβρου και βιβλιογραφία – πηγές.

Συνοδεύεται από ψηφιακό δίσκο (CD) με το τραγούδι «Ίμβρος» σε μουσική Δημήτρη Κάσσαρη. Οι στίχοι είναι της συγγραφέα, ενώ η ενορχήστρωση και ερμηνεία έγινε από τον Γιώργο Νταλάρα. Το τραγούδι είναι διαθέσιμο και σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω QR code που υπάρχει στο βιβλίο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την ουσία όσο και για το συμβολισμό της, η απόφαση των Εκδόσεων Σαϊτη να αποδίδουν μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου στο Σύλλογο Ιμβρίων, για την ενίσχυση των σκοπών του. Ιδιαίτερα μέσα στις τρέχουσες -ιδιαίτερα επαχθείς και δύσκολες- συνθήκες για τον κόσμο του βιβλίου και του πολιτισμού εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αγοράζοντας το βιβλίο, συνεισφέρετε στον διαρκή αγώνα να παραμείνει ζώσα και ενεργή η ελληνική κοινότητα και εκπαίδευση στην Ίμβρο. Για ηλεκτρονικές παραγγελίες μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Σύλλογο Ιμβρίων και τις δράσεις του μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

5 Χριστουγεννιάτικες ταινίες για εσάς και τα παιδιά σας

Αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες για να τις απολαύσετε με τα αγαπημένα μέλη της οικογένειάς σας. Βρισκόμαστε λίγες μόλις μέρες από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και μπορεί...

Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου : Γράφοντας με τις αισθήσεις

Η συγγραφέας και παιδαγωγός Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γνωστή και από την αρθρογραφία της στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας Καθημερινή «Ο Ερευνητές πάνε παντού», ξεδιπλώνει τον...

15 τρόποι για να έρθετε ακόμα πιο κοντά με το μωρό σας

Οι πρώτοι μήνες με το μωρό είναι καθοριστικοί για την συναισθηματική του ανάπτυξη, οπότε μιας και οι νέες μαμάδες περνούν τον περισσότερο χρόνο τους...

«ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!» – εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο «ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αφορά την ανάγκη προστασίας που βιώνουν τα παιδιά από φανταστικά πλάσματα που κρύβονται...

Μην πανικοβάλλεστε εάν το παιδί σας δεν τρώει λαχανικά

Σίγουρα θα σας ανησυχήσει το γεγονός όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας δεν τρώει κάποια λαχανικά ή ακόμα και όλα, αλλά δεν θα πρέπει...