Discover

Γιατί πρέπει να διαβάζετε παιδικά βιβλία, ακόμα κι αν είστε μεγάλοι και… σοφοί

Γιατί είναι σημαντικό για τους ενήλικες να διαβάζουν παιδικά βιβλία; Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου εξηγεί την εντυπωσιακή λαμπρότητα της παιδικής λογοτεχνίας

Τα προϊόντα που πωλούνται συνήθως αγγίζουν τα βασικά ένστικτά μας, και μάλιστα υποσυνείδητα. Στα βιβλιοπωλεία τα ευπώλητα τείνουν να είναι βιβλία αυτοβελτίωσης, ρομαντικά μυθιστορήματα και μυθιστορήματα σχετικά με θεωρίες συνομωσίας ή αστυνομικά μυθιστορήματα.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι ενδιαφέρον και ιδιαίτερο πίσω από την παιδική λογοτεχνία, που μπορεί να ανοίξει νέες προοπτικές για τους ενήλικες. Η παιδική μυθοπλασία μας βοηθά να επαναφέρουμε πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε ότι έχουμε (ξε)χάσει, μας φέρνει πίσω σε μια εποχή τότε που οι νέες ανακαλύψεις ήταν καθημερινό φαινόμενο και ο κόσμος μάς φαινόταν κολοσσιαίος. Πριν η φαντασία…τακτοποιηθεί στα τρίσβαθα μας.

Τα βιβλία, που ανήκουν στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία, δεν είναι ειδικά ηλικιακά σχεδιασμένα. Το αντίθετο. Βοηθάνε τους ενήλικες να καταλάβουν τι περνούν, καθώς σχεδόν πάντα πραγματεύονται σοβαρά ζητήματα με χάρη και ελπίδα και μας μαθαίνουν να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με σθένος και επιμονή. Οι συγγραφείς σήμερα δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν θέματα όπως το πένθος, ο εκφοβισμός, η ψυχική υγεία, η προκατάληψη, ο ρατσισμός.

Έτσι, υπάρχουν στιγμές που ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο μπορεί να καθησυχάσει έναν ενήλικα εξίσου αποτελεσματικά με το παιδί. Επίσης, μπορεί να μας προσφέρουν μια σύντομη απόδραση διασκέδασηςΑλλά και μας δίνουν σημαντικά μαθήματα ευγένειας και αποδοχής ή ακόμη μια κινητήρια ώθηση. Αυτά τα μαθήματα παραμένουν μαζί μας, έστω και στο πίσω μέρος του μυαλού μας, και έρχονται στο προσκήνιο σε σημαντικές στιγμές.

Γυναίκα παιδικά βιβλία

Μήπως, λοιπόν, έχει έρθει ο καιρός να επανεξετάσουμε την απλότητα;

Σκεφτείτε πόσες πολλές φορές εμείς ως ενήλικες λαχταράμε απλούστερες στιγμές. Τότε που η ζωή δεν ήταν τόσο περίπλοκη και δεν είχαμε βαρεθεί από τις προθεσμίες και τις αναθέσεις. Διαβάζοντας ένα βιβλίο γραμμένο για παιδιά είναι σαν να ξαναβάζεις στη ζωή σου την απλότητα. Και είναι και κάποιες φορές που μας υπενθυμίζουν τη σημασία των απλών στιγμών, όταν τα μεγάλα προβλήματα χτυπούν την πόρτα.

Μήπως έχει έρθει ο καιρός να κάνουμε ένα ταξίδι νοσταλγίας; 

Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε προσπαθήσει να ξανασκεφτείτε τις παιδικές αναμνήσεις γυρίζοντας σελίδες ενός παλιού άλμπουμ φωτογραφιών; Η ανάγνωση των αγαπημένων σας παιδικών βιβλίων θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε να διαβάσετε ξανά ένα βιβλίο που ήταν ένα από τα αγαπημένα σας ως παιδί και θα σας οδηγήσει αμέσως σε ένα ταξίδι νοσταλγίας.

Μήπως ήρθε ο καιρός να ξεκινήσουμε την επίπεδη ερμηνεία;

Οι σχέσεις στον πραγματικό κόσμο των ενηλίκων συχνά πλήττονται από εσφαλμένη επικοινωνία και αδυναμία της μεταξύ τους κατανόησης. Τα παιδικά βιβλία απεικονίζουν τις ιδέες που πραγματεύονται με καθαρό και απλό τρόπο, έτσι ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να προσπαθήσουν να καταλάβουν. Βιβλία όπως η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων προσφέρουν έναν κόσμο όπου ο εγωκεντρισμός​​ ανατρέπεται και οι σχέσεις είναι απλές. Στην πραγματικότητα θα μπορούσατε να το διαβάσετε ως ένα σύνθετο βιβλίο με διαστρωμάτωση θεμάτων, όπως ο θάνατος, η ενηλικίωση και το παράλογο της ζωής.

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα. Τα παιδικά βιβλία γράφονται για να διαβαστούν από ένα τμήμα της κοινωνίας χωρίς πολιτική ή οικονομική δύναμη. Αυτό σε μια εποχή που οι πολιτικές διακυμάνσεις είναι το αποτέλεσμα της ευρείας απογοήτευσης για την αδυναμία των πολλών απέναντι στους λίγους. Και αυτό από μόνο του αποτελεί μία χωρίς αμφιβολία αναγνώριση του πόσο ενθαρρυντικά και ανατρεπτικά μπορεί να είναι τα παιδικά βιβλία.

Προσωπικά κάθε φορά ερωτεύομαι ξανά και ξανά τον τρόπο με τον οποίο τα λόγια ταιριάζουν στη σελίδα και πολλές φορές με κάνουν να γελάω ενώ κάθομαι μόνη μου και διαβάζω.

Είναι, επίσης, αυτό το συναίσθημα ελπίδας που βρίσκω τόσο συναρπαστικό. Γι’ αυτό και εξακολουθώ να απολαμβάνω βιβλία που προορίζονται για ανθρώπους πολύ, πολύ νεότερους από εμένα. Ο κόσμος μας είναι προβληματικός σήμερα και μερικές φορές χρειαζόμαστε τη διαβεβαίωση ότι γενικά οι άνθρωποι κάνουν ό, τι μπορούν και προσπαθούν να είναι καλοί. Τα παιδικά βιβλία συνήθως το κάνουν αυτό. Μοιάζουν να είναι ένα συμβολικό καταφύγιο από την απογοήτευση της πραγματικότητας. Και στην πραγματικότητα οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων και οι εικονογράφοι θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μια ισχυρή φωνή τόσο για το καλό όσο και για την αλλαγή.

Σίγουρα υπάρχουν καλά βιβλία που προορίζονται μόνο για ενήλικες, επειδή η κατανόησή τους προϋποθέτει εμπειρίες ενηλίκων, αλλά δεν υπάρχουν καλά βιβλία που να είναι μόνο για παιδιά. Είμαστε άνθρωποι που διαβάζουν ιστορίες και πρέπει να διαβάσουμε αυτές που αγαπάμε.

Καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να παγιδευόμαστε στην ανάγνωση βιβλίων που είναι κατάλληλα για την ηλικία μας και συχνά προσπερνάμε τα ράφια με την παιδική βιβλιογραφία. Ωστόσο, σας παροτρύνω να δώσετε μία ή και περισσότερες ευκαιρίες στην παιδική λογοτεχνία.

Δεν πειστήκατε ακόμα;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Οικογένειες με μοναχοπαίδια: Θετικά και αρνητικά

Όσον αφορά την απόκτηση παιδιών, αφθονούν τα στερεότυπα και οι αντιλήψεις, ιδιαίτερα για τις οικογένειες με μοναχοπαίδια. Μερικά είναι παράλογα. Άλλα, πάλι, έχουν βαθιές ρίζες...

«Η κατάσκοπος των βιβλίων», της Λίνας Μουσιώνη

Όταν άρχισα να διαβάζω το βιβλίο της Λίνας Μουσιώνη «Η κατάσκοπος των βιβλίων»,  μου συνέβη κάτι πολύ όμορφο. Ένιωσα ότι ήθελα να το διαβάσω όσο πιο...

Η συνταγή της βασιλικής οικογένειας για εορταστικά μπισκότα

H βασιλική οικογένεια μοιράστηκε τη συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα Ως δώρο στους θαυμαστές τους σε όλο τον κόσμο, η βασιλική οικογένεια μοιράστηκε τη συνταγή για...

Γιατί τα νήπια γκρινιάζουν στις κοινωνικές εκδηλώσεις;

Τα νήπια γκρινιάζουν γιατί ναι είναι «επειδή είναι μικρά παιδιά», αλλά όχι για τον λόγο που ίσως νομίζετε. Το μικρό σας το είχατε προετοιμάσει. Και,...

Καλύτερη η κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών που μεγαλώνουν με σκυλιά

Τα μικρά παιδιά που ζουν σε σπίτια τα οποία διαθέτουν κατοικίδια σκυλιά έχουν καλύτερη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και συμπεριφορά, σε σχέση με παιδιά,...