Discover

Ο πρίγκιπας χαρταετός, της Ελένης Μπετεινάκη

“Ο πρίγκιπας χαρταετός”, της Ελένης Μπετεινάκη φέρνει στο προσκήνιο την παράδοση του χαρταετού με τον πιο όμορφο και παραμυθένιο τρόπο.

Η συγγραφέας Ελένη Μπετεινάκη με την χαρακτηριστική γραφή της, σύγχρονη αλλά που θυμίζει τα παραμύθια που ακούγαμε από τις γιαγιάδες μας, στο βιβλίο της “Ο πρίγκιπας χαρταετός”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, πλέκει την ιστορία του χαρταετού με έναν μοναδικό τρόπο.

πρίγκιπας-χαρταετός-μπετεινάκη-ελληνοεκδοτικήΗ ιστορία:

Ένα νησί με μικροσκοπικούς κατοίκους, ο βασιλιάς Γαργαλίτσας, η βασίλισσα Σκανταλιά, ο πρίγκιπας Χαρταετός και μια πανούργα μάγισσα –Χαρβάλω, τ’ όνομά της- είναι οι πρωταγωνιστές της παραμυθένιας ιστορίας.

Όλα ξεκινάνε από την μεγάλη επιθυμία του πρίγκιπα Χαρταετού να ταξιδέψει μακριά σε καινούρια μέρη και να γνωρίσει νέους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν επιτρεπόταν στο νησί του Πηγαινέλα.

Ώσπου, εμφανίστηκε η μάγισσα Χαρβάλω, η οποία του ‘ταξε εκείνο που ονειρευόταν. Μόνο που θα πρεπε να περάσει κάποιες δοκιμασίες. Ο τολμηρός πρίγκιπας τα βγάζει πέρα με όλες. Όμως τι θα συμβεί με την υπόσχεση της μάγισσας Χαρβάλως; Θα τον βοηθήσει να φύγει μακριά και να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα;

Η εικονογράφηση:

Η εικονογράφηση της ιστορίας από την Αιμιλία Κονταίου δίνει στις λέξεις της Ελένης Μπετεινάκη μεγαλύτερη δύναμη και βάθος και κάνουν την ανάγνωση απόλυτα απολαυστική. Οι μικρότερες και μεγαλύτερες λεπτομέρειες, τα πρόσωπα και τα φωτεινά χρώματα, ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία της ιστορίας, αποδεικνύουν το μεγάλο ταλέντο της εικονογράφου και αναδεικνύουν σε όλες τους τις διαστάσεις τα συναισθήματα των ηρώων.

Τι μου άρεσε:

Το πιο όμορφο στοιχείο είναι που η Ελένη Μπετεινάκη, λάτρης της παράδοσης, την εξυμνεί με πολλούς τρόπους μέσα στο κείμενο της. Και αυτό είναι αναγκαίο.

Χιούμορ, έξυπνοι διάλογοι και μαγεία τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η συγγραφέας για το κείμενό της και το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό.

Πέρα όμως από την παράδοση και τη μεγάλη ευκαιρία που δίνει στους γονείς να αναφερθούν σε αυτή το κείμενο δίνει ακόμα ένα έναυσμα συζήτησης. Και αυτό έχει να κάνει με τις προκλήσεις, την τόλμη, τα όνειρα, τους άγνωστους κινδύνους, τις υποσχέσεις, την επιφυλακτικότητα σε αυτές.

Εγώ από την ιστορία θα κρατήσω ότι τα όνειρα βγαίνουν αληθινά.

Σημείωση: Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει. Και δεν πειράζει που όπως φαίνεται φέτος λόγω της πανδημίας δεν θα πετάξουμε χαρταετό. Ίσως είναι ακόμα μια μεγαλύτερη ευκαιρία για να προμηθευτείτε το βιβλίο και να βαδίσετε στα χνάρια της παράδοσης των ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

«Αγαπητή Γη» , εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα

Τα γραφικά μυθιστορήματα και η αξία τους

Διατροφή των παιδιών: Μυστικά και tips

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τα θέλει όλα δικά του; Δείτε πώς να πάρετε το προβάδισμα

Εάν το παιδί σας είναι από εκείνα τα παιδιά που τα θέλει όλα δικά του και δεν συμμορφώνεται, ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των παιδιών...

Γιατί το παιδί θέλει να επαναλαμβάνει την ίδια δραστηριότητα;

Γιατί το μικρό σας επαναλαμβάνει την ίδια δραστηριότητα; Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από τη διαδικασία της επανάληψης;  Διαβάσατε το ίδιο βιβλίο...

Τι αποκαλύπτουν οι ζωγραφιές των παιδιών;

Τι μπορεί να σημαίνουν οι ζωγραφιές των παιδιών; Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί γιατί το παιδί σας ζωγραφίζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο; Τι σημαίνει όταν...

Έξι τρόποι για να αντιμετωπίσετε ψύχραιμα τα “γιατί”

Όλα τα «γιατί» του μικρού σας μπορεί την ίδια στιγμή να είναι τόσο αξιολάτρευτα, αλλά και τόσο ενοχλητικά συνάμα. Γιατί όμως το μικρό σας ρωτάει...

Παιδιά εθελοντές: 5 τρόποι ανατροφής

Στον σύγχρονο κόσμο τα παιδιά εθελοντές και η ανατροφή τους είναι ένα σημαντικό πεδίο που είναι ανάγκη να αναπτυχθεί. Έχετε μικρούς καταναλωτές που συγκρίνουν συνεχώς...