Discover

Ο πρίγκιπας χαρταετός, της Ελένης Μπετεινάκη

“Ο πρίγκιπας χαρταετός”, της Ελένης Μπετεινάκη φέρνει στο προσκήνιο την παράδοση του χαρταετού με τον πιο όμορφο και παραμυθένιο τρόπο.

Η συγγραφέας Ελένη Μπετεινάκη με την χαρακτηριστική γραφή της, σύγχρονη αλλά που θυμίζει τα παραμύθια που ακούγαμε από τις γιαγιάδες μας, στο βιβλίο της “Ο πρίγκιπας χαρταετός”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, πλέκει την ιστορία του χαρταετού με έναν μοναδικό τρόπο.

πρίγκιπας-χαρταετός-μπετεινάκη-ελληνοεκδοτικήΗ ιστορία:

Ένα νησί με μικροσκοπικούς κατοίκους, ο βασιλιάς Γαργαλίτσας, η βασίλισσα Σκανταλιά, ο πρίγκιπας Χαρταετός και μια πανούργα μάγισσα –Χαρβάλω, τ’ όνομά της- είναι οι πρωταγωνιστές της παραμυθένιας ιστορίας.

Όλα ξεκινάνε από την μεγάλη επιθυμία του πρίγκιπα Χαρταετού να ταξιδέψει μακριά σε καινούρια μέρη και να γνωρίσει νέους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν επιτρεπόταν στο νησί του Πηγαινέλα.

Ώσπου, εμφανίστηκε η μάγισσα Χαρβάλω, η οποία του ‘ταξε εκείνο που ονειρευόταν. Μόνο που θα πρεπε να περάσει κάποιες δοκιμασίες. Ο τολμηρός πρίγκιπας τα βγάζει πέρα με όλες. Όμως τι θα συμβεί με την υπόσχεση της μάγισσας Χαρβάλως; Θα τον βοηθήσει να φύγει μακριά και να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα;

Η εικονογράφηση:

Η εικονογράφηση της ιστορίας από την Αιμιλία Κονταίου δίνει στις λέξεις της Ελένης Μπετεινάκη μεγαλύτερη δύναμη και βάθος και κάνουν την ανάγνωση απόλυτα απολαυστική. Οι μικρότερες και μεγαλύτερες λεπτομέρειες, τα πρόσωπα και τα φωτεινά χρώματα, ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία της ιστορίας, αποδεικνύουν το μεγάλο ταλέντο της εικονογράφου και αναδεικνύουν σε όλες τους τις διαστάσεις τα συναισθήματα των ηρώων.

Τι μου άρεσε:

Το πιο όμορφο στοιχείο είναι που η Ελένη Μπετεινάκη, λάτρης της παράδοσης, την εξυμνεί με πολλούς τρόπους μέσα στο κείμενο της. Και αυτό είναι αναγκαίο.

Χιούμορ, έξυπνοι διάλογοι και μαγεία τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η συγγραφέας για το κείμενό της και το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό.

Πέρα όμως από την παράδοση και τη μεγάλη ευκαιρία που δίνει στους γονείς να αναφερθούν σε αυτή το κείμενο δίνει ακόμα ένα έναυσμα συζήτησης. Και αυτό έχει να κάνει με τις προκλήσεις, την τόλμη, τα όνειρα, τους άγνωστους κινδύνους, τις υποσχέσεις, την επιφυλακτικότητα σε αυτές.

Εγώ από την ιστορία θα κρατήσω ότι τα όνειρα βγαίνουν αληθινά.

Σημείωση: Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει. Και δεν πειράζει που όπως φαίνεται φέτος λόγω της πανδημίας δεν θα πετάξουμε χαρταετό. Ίσως είναι ακόμα μια μεγαλύτερη ευκαιρία για να προμηθευτείτε το βιβλίο και να βαδίσετε στα χνάρια της παράδοσης των ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

«Αγαπητή Γη» , εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα

Τα γραφικά μυθιστορήματα και η αξία τους

Διατροφή των παιδιών: Μυστικά και tips

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

“Για μια σταγόνα μέλι”, της Σοφίας Τσιάμη

Το βιβλίο "Για μια σταγόνα μέλι", της Σοφίας Τσιάμη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης - Πυραμίδα είναι μια υπέροχη διασκευή λαϊκού παραμυθιού για...

Έξι κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων

Πριν δώσετε στο παιδί σας τη δόση αντιβιοτικού ή το σιρόπι, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε αυτά τα κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων. Η εποχή του...

Θυμός και παιδιά: Υγιής κατάσταση

Η αποφυγή του θυμού δεν είναι δουλειά σας και όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια τα δάκρυα και τα ξεσπάσματα είναι πραγματικά υγιή και υπάρχει...

Βάλτε από νωρίς τα παιδιά στον κόσμο των επιτραπέζιων

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν είναι απλώς ένα ταμπλό, δύο ζάρια, πέντε-έξι πιόνια και 60-70 κάρτες. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, η φαντασία του δημιουργού, η...

Kids Yoga – 5 λόγοι για να τη δοκιμάσετε

Τα οφέλη της γιόγκα είναι γνωστό πως είναι πολλαπλά και στο νου και στο σώμα αλλά και στο πνεύμα, τόσο των μεγάλων αλλά και...