Discover

Μπαρναμπούς. Η Μεγάλη Απόδραση – εκδ. Μεταίχμιο

Ένα εκπληκτικό εικονοβιβλίο για το οποίο συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το δίδυμο των διεθνών μπεστ σέλερ The Fan Brothers, με τον αδελφό τους Devin Fan. Ο Μπαρναμπούς φαίνεται ότι σηματοδοτεί μια σπουδαία αρχή για τους αναγνώστες.

ΜΠΑΡΝΑΜΠΟΥΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Η υπόθεση

Σε έναν κόσμο που χτίστηκε για τα τέλεια κατοικίδια ζώα, ο Μπαρναμπούς είναι μια αποτυχημένη παραγωγή. Μισός ποντίκι, μισός ελέφαντας κυνηγά το όνειρο της ελευθερίας του που τον οδηγεί σε  μια επικίνδυνη περιπέτεια.

Υπόγεια, και σε μεγάλο βάθος, κάτω από το κατάστημα ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ, όπου τα παιδιά μπορούν να αγοράσουν γενετικά τροποποιημένα “τέλεια” πλάσματα, υπάρχει ένα μυστικό εργαστήριο. Ο Μπαρναμπούς και οι φίλοι του ζουν σε αυτό το εργαστήριο, αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι τέλειος. Είναι όλα αποτυχημένες παραγωγές. Και μάλιστα κλεισμένες σε γυάλες. Ο Μπαρναμπούς, όμως, μέσα από τη δική του μικροσκοπική γυάλα ονειρεύεται τον κόσμο πάνω από το έδαφος. Και ότι μια μέρα θα τον αντικρύσει, έχοντας στο μυαλό του τις περιγραφές του φίλου του Πιπ, της κατσαρίδας. Έναν κόσμο με καταπράσινους λόφους και δέντρα, και κτίρια που φτάνουν μέχρι τον ουρανό, φωτισμένα με τα δικά τους αστέρια.

Ίσως, όμως, χρειαστεί να φτάσει στον έξω κόσμο νωρίτερα από ό, τι νόμιζε, καθώς η ανακύκλωση των αποτυχημένων παραγωγών σχεδιάζεται. Ο Μπάρναμπους, όμως, δεν θέλει να γίνει ένα χνουδωτό κατοικίδιο με μεγαλύτερα μάτια. Το μόνο που θέλει είναι να παραμείνει ίδιος. Έτσι αποφασίζει ότι είναι καιρός να αποδράσουν. Με τον μικρό κορμό του και με πολλή συνεργασία και θάρρος, ο Μπαρναμπούς ξεκινά να βρει την ελευθερία και ένα μέρος όπου αυτός και οι φίλοι του μπορούν τελικά να γίνουν αποδεκτοί για το ποιοι είναι.

ΜΠΑΡΝΑΜΠΟΥΣ ΣΑΛΟΝΙ ΓΥΑΛΑ

Αυτή η θλιβερή, οδυνηρή και μαγική ιστορία σχετικά με το κυνήγι των ονείρων και την εύρεση του πού πραγματικά ανήκει κάποιος, καλεί τους αναγνώστες σε έναν σουρεαλιστικό και πλούσιο από λεπτομέρειες κόσμο. Εκεί όπου τελειότητα σημαίνει να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου και τους φίλους σου.

Η Εικονογράφηση

Σε όλο το βιβλίο, οι εικόνες είναι πολύχρωμες και με πολλές λεπτομέρειες. Ήδη από τη δεύτερη σελίδα η απεικόνιση μιας πολυσύχναστης σκηνής στο δρόμο προλογίζει τι θα ακολουθήσει. Έπειτα, το μυστικό υπόγειο σύστημα σηράγγων και το εργαστήριο όπου διεξάγονται τα πειράματα για τα κατοικίδια. Ενώ, την ίδια στιγμή στο πάνω μέρος αυτής της εικόνας, εμφανίζεται ξανά η σκηνή του δρόμου. Μόνο που πια απεικονίζει δράση λίγα λεπτά αργότερα.

Πολλοί από τους κατοίκους του δρόμου έχουν κάνει αρκετά βήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ένας άντρας που κρατάει μια κιθάρα περπάτησε από τα αριστερά της σκηνής στην πρώτη εικόνα προς τα δεξιά στην δεύτερη. Ένας άντρας που φοράει τουρμπάνι έχει κινηθεί παρόμοια απόσταση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μια μαύρη γάτα έχει μετακινηθεί από το κουρείο προς το μουσικό κατάστημα. Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια μπορεί να μην αλλάζει καθόλου την ιστορία, αλλά προσθέτει πολύ ενδιαφέρον και ελκυστικότητα στην εικονογράφηση.

ΜΠΑΡΝΑΜΠΟΥΣ ΠΑΓΚΑΚΙ ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Η χρήση του φωτός στις εικόνες προσδίδει μια αύρα ελπίδας στην ιστορία, ακόμα και όταν ο μικρός Μπαρναμπους και οι φίλοι του βρίσκονται στις πιο σκοτεινές καταστάσεις. Ενώ η δροσερή χρωματική παλέτα είναι καταπραϋντική, αποδίδοντας τη σωστή ποσότητα τρομακτικότητας.

Το κείμενο σε συνδυασμό με τις εικόνες αντικατοπτρίζουν την αφθονία της δημιουργικής φαντασίας που περίμενε κανείς από τους Fan Brothers, η οποία φαίνεται να έχει ενισχυθεί με την προσθήκη του Devin Fan στην ομάδα.

Τι αποκομίζει ο αναγνώστης

Το βιβλίο είναι τόσο καλοδουλεμένο από όλες τις απόψεις που ο αναγνώστης συναισθάνεται σε τέτοιο βαθμό τη λύπη του Μπαρναμπους, που του ζητάει συνεχώς να δραπετεύσει. Επίσης, αν και θεωρείται «αποτυχημένο έργο» στον κόσμο της ιστορίας του, στην πραγματικότητα είναι αναμφισβήτητα αξιολάτρευτος. Ένας μικροσκοπικός ήρωας με μεγάλη καρδιά και πολύ θάρρος.

Τα μικρά παιδιά θα απολαύσουν τις πολύχρωμες εικόνες, ενώ οι μεγαλύτεροι αναγνώστες θα θαυμάσουν τον Μπαρναμπους για το θάρρος και την αρετή του. Η εξερεύνηση της ιστορίας για την επιθυμία του να ζήσει ελεύθερος σε συνδυασμό με το πάντα επίκαιρο μήνυμα της αποδοχής δίνει στο βιβλίο «Μπαρναμπους. Η Μεγάλη Απόδραση» διαχρονική ποιότητα.

Σε έναν κόσμο όπου παιδιά και νέοι βομβαρδίζονται συνεχώς από τα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα τεχνητά πρότυπα τελειότητας, αυτό το εντυπωσιακό παραμύθι έχει ένα σημαντικό μήνυμα να μοιραστεί.

Μια πολυεπίπεδη ιστορία που θα προσελκύσει ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις σχετικά με την ηθική και την ελευθερία.

Ένας μοντέρνος μύθος για την τυραννία της τελειότητας και τη ζωτική σημασία της υποστήριξης ο ένας στον άλλον.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο


Διαβάστε περισσότερα:

Έξι μικρές άσχημες συμπεριφορές που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τέσσερις τύποι γονέα και οι επιπτώσεις στα παιδιά τους – Ποιο είναι το δικό σας;

Ο κύριος ΟΥΦ της Άνα Γουόκερ – εκδόσεις Μικρή Σελήνη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Η δύναμη των βιβλίων χωρίς λέξεις

Πώς τα βιβλία χωρίς λέξεις αναπτύσσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και το λεξιλόγιο των παιδιών Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Τα βιβλία χωρίς λέξεις είναι βιβλία σκέψης. Είναι...

5 Χριστουγεννιάτικες ταινίες για εσάς και τα παιδιά σας

Αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες για να τις απολαύσετε με τα αγαπημένα μέλη της οικογένειάς σας. Βρισκόμαστε λίγες μόλις μέρες από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και μπορεί...

Παιδικά πάρτι στις μέρες του κορονοϊού

Πως να διοργανώσετε παιδικά πάρτι στην εποχή του κορονoϊού - Τι να κάνετε για να μην χάσει το παιδί τα φετινά του γενέθλια Δεν χρειάζεται...

Ξεσπάσματα θυμού vs συναισθηματικής κατάρρευσης

Τα ξεσπάσματα θυμού και η συναισθηματική κατάρρευση μπορούν να φαίνονται τα ίδια, αλλά οι αιτίες τους είναι πολύ διαφορετικές - όπως είναι και οι...

15 τρόποι για να έρθετε ακόμα πιο κοντά με το μωρό σας

Οι πρώτοι μήνες με το μωρό είναι καθοριστικοί για την συναισθηματική του ανάπτυξη, οπότε μιας και οι νέες μαμάδες περνούν τον περισσότερο χρόνο τους...