Discover

Τα γραφικά μυθιστορήματα και η αξία τους

Τα γραφικά μυθιστορήματα υπολογίζονται ως «πραγματική» ανάγνωση, διασκεδάζουν και βελτιώνουν τις δεξιότητες γραμματισμού.

Ναι μην έχετε αμφιβολία! Πραγματικά, το κάνουν! Είτε έχετε έναν απρόθυμο ή έναν άπληστο αναγνώστη, τα γραφικά μυθιστορήματα ήρθαν για όλους.

ο-μεγάλος-περιπατος-του-πέτρουΟφέλη
Τα γραφικά μυθιστορήματα έχουν εγκριθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα σε πολλές ξένες χώρες.

Αν και στην αρχή οι δάσκαλοι τα έβλεπαν ως πρόχειρο φαγητό ανάγνωσης, αυτό έχει αλλάξει πια. Ιδιαίτερα στο εξωτερικό τα γραφικά μυθιστορήματα αποτελούν ουσιαστικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γιατί έχει πιστοποιηθεί ότι βοηθούν πραγματικά τους μαθητές να γίνουν πιο εξελιγμένοι αναγνώστες.

Οπτικά στοιχεία

Αυτό συμβαίνει χάρη στα οπτικά στοιχεία, όπως η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται, η οποία βοηθά στην επικοινωνία του συναισθήματος ενός χαρακτήρα, για παράδειγμα. Επίσης, διδάσκει στους μικρούς αναγνώστες να ακολουθούν τον τόνο ενός βιβλίου, που είναι μια ικανότητα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν με μη γραφικά κείμενα.

Δεξιότητες συμπερασμάτων

Μια άλλη ικανότητα που διδάσκουν τα γραφικά μυθιστορήματα στα παιδιά είναι η ικανότητα να κάνουν προβλέψεις για το τι θα ακολουθήσει στην υπόθεση του βιβλίου. Υπάρχει πολλή σκέψη που απαιτείται για τη σύνδεση διαφορετικών τμημάτων του κειμένου ή ακόμα και από καρέ σε καρέ. Απαιτούνται πολλές δεξιότητες συμπερασμάτων για να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα γραφικών.

Λεξιλόγιο

Και επειδή έχουν φωτογραφίες, δεν σημαίνει ότι το λεξιλόγιο δεν είναι δύσκολο. Μερικές φορές το λεξιλόγιο είναι αρκετά δύσκολο σε μερικά από τα γραφικά μυθιστορήματα και το οπτικό μέρος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στην κατανόησή του.

Δύσκολα θέματα

Ένα άλλο όφελος που έχουν παρατηρήσει οι εκπαιδευτικοί είναι ότι τα γραφικά μυθιστορήματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις ικανότητες ανάγνωσής τους, σύγχρονα θέματα όπως ο ρατσισμός ή η φτώχεια, ή ακόμη και ιστορικά γεγονότα για τα οποία ίσως δεν ήθελαν να μάθουν από έναν βαρύ τόμο. Επιτρέπουν, μάλιστα, στους μαθητές να συνδεθούν με θέματα με πιο ουσιαστικό τρόπο, επειδή είναι σε θέση να δουν έναν χαρακτήρα και πώς είναι η ιστορία του. Είναι πιο άμεσο και είναι σε θέση να απεικονίσουν και να κατανοήσουν πραγματικά προβλήματα στην κοινωνία μας ή προβλήματα που υφίσταται ένας χαρακτήρας.

Διασκέδαση

Τα γραφικά μυθιστορήματα είναι επίσης πολύ διασκεδαστικά, γι’ αυτό απευθύνονται σε παιδιά που είναι αδηφάγοι αναγνώστες, καθώς και σε εκείνα που μπορεί να έχουν δυσκολία με αυτήν την ικανότητα. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των προβληματικών αναγνωστών όταν βλέπουν ότι διαβάζουν τα ίδια βιβλία με τους βιβλιοφάγους.

Ενίσχυση αυτοεκτίμησης

Τα γραφικά μυθιστορήματα προσφέρουν σε όλους τους διαφορετικούς τύπους αναγνωστών πρόσβαση στο ίδιο επίπεδο ιστορίας, συμπερασμάτων και φαντασίας. Και με αυτόν τον υπέροχο τρόπο μια ιστορία ταξιδεύει τους αναγνώστες μακριά, ανεξάρτητα από την ικανότητα αποκωδικοποίησης.

Εμείς σας προτείνουμε:
  1. ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΛΟΤΑ
  2. Φραντζ Κλάφτα – Τα λόγια είναι περιττά
  3. Πρόσφυγες
  4. Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

«Αγαπητή Γη» , εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα

Μαρία Ανδρικοπούλου: Ρομαντισμός και απλότητα

Δέκα πολύτιμα μαθήματα ζωής από τα μωρά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τι είναι ο σεβασμός – Έξι τρόποι διδασκαλίας του (Vol. 1)

Ο σεβασμός όσο εύκολα λέγεται, τόσο δύσκολα εφαρμόζεται ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στα παιδιά που λειτουργούν αυθόρμητα και εκφράζουν τα συναισθήματά τους χωρίς φίλτρα. Αυτό το...

Παιδικά πάρτι στις μέρες του κορονοϊού

Πως να διοργανώσετε παιδικά πάρτι στην εποχή του κορονoϊού - Τι να κάνετε για να μην χάσει το παιδί τα φετινά του γενέθλια Δεν χρειάζεται...

Εννιά τρόποι αντιμετώπισης του εκφοβισμού

Από την απομάκρυνση μέχρι τη συμπόνια για ένα παιδί που είναι σκληρό, υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν παιδιά και γονείς για την αντιμετώπιση...

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς – Χρήσιμα tips για βοήθεια στους νέους γονείς

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη ζωή όχι μόνο του νεογέννητου εγγονιού και των γονιών του, αλλά...

Η καλύτερη διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών

Η καλύτερη διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών είναι μια σκέψη που γεννιέται σε όλους τους γονείς όταν κάνουν το πρώτο τους παιδί. Φυσικά, υπάρχουν πλεονεκτήματα...