Discover

“Για μια σταγόνα μέλι”, της Σοφίας Τσιάμη

Το βιβλίο “Για μια σταγόνα μέλι”, της Σοφίας Τσιάμη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης – Πυραμίδα είναι μια υπέροχη διασκευή λαϊκού παραμυθιού για τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης αδιαφορίας. 

για-μια-σταγόνα-μέλι-εξώφυλλοΈχουν γραφτεί πολλά παιδικά βιβλία για τη σημαντικότητα της ειρήνης. Βιβλία που σκοπό έχουν την καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης. Αλλά θα μου επιτρέψετε, το βιβλίο “Για μια σταγόνα μέλι”, της Σοφίας Τσιάμη, ανήκει στις πρώτες θέσεις.

Καλογραμμένο, ευαίσθητο, με μπόλικο χιούμορ και δύναμη στη γραφή και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη προάγει τη σημασία που όλοι είναι ανάγκη να δείχνουμε στο περιβάλλον μας. Όχι μονάχα στο περιβάλλον, όπως το έχουμε στο μυαλό μας, με τα δάση, τις θάλασσες τον ουρανό. Αλλά και το κοινωνικό μας περιβάλλον.

Η ιστορία:

Και αν μη τι άλλο η συγγραφέας στήνει μια ιστορία που από την αρχή της δεν προϊδεάζει σε τίποτα για εκείνο που θα ακολουθήσει. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του καλού βιβλίου. Να σε εκπλήσσει η κάθε σελίδα του για να θέλεις να πας στην επόμενη, ώσπου να φτάσεις στο τέλος.

για-μια-σταγόνα-μέλι-βιβλίο
Photo: cspiridonos

Για μια σταγόνα μέλι λοιπόν γίνονται όλα σε εκείνη την πολιτεία του χουζουρλή μαχαραγιά. Αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου. Από μια σταγόνα μέλι ξεκινάει ένας γατοσκυλοκαβγάς, κι έπειτα έρχονται δυο στρατοί αντιμέτωποι και η πολιτεία καταστρέφεται. Αλλά και από μια σταγόνα μέλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Αν έχει τόση δύναμη μια τόσο δα μικρή σταγόνα αναρωτιέστε για να ξαναφτιαχτεί μια πολιτεία; Φυσικά και όχι. Δύναμη, όμως, είχε το μάθημα που πήρε ο χουζουρλής μαχαραγιάς. Ότι πρέπει να δίνουμε σημασία όταν κάτι περνάει από το χέρι μας και ότι δεν μπορούμε να τα αφήνουμε όλα για να τα κάνει ο επόμενος ή ένας άλλος. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν.

Έτσι διατηρείται και αυξάνεται η αφθονία ολόκληρης της κοινωνίας.

Κάτι ακόμα από την ιστορία:

Μου άρεσε όμως και κάτι ακόμα. Το γεγονός ότι η συγγραφέας αναφέρεται στις ευθύνες των αρχόντων. Στη σημαντικότητα της θέσης τους για τους πολίτες και όχι μόνο στη φήμη και της σπουδαιότητα αυτής. Και αυτό είναι κάτι που είναι ανάγκη να μάθουμε στα παιδιά, αλλά και που εμείς πρέπει να έχουμε κατά νου.

χρύσα-σπυρίδωνος-εικονογράφησηΗ εικονογράφηση:

Όσο για την εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν πόσο δυνατά έχει αποτυπώσει τα σημαντικά στοιχεία του κειμένου. Κολάζ, έντονα χρώματα, με έμφαση στα πρόσωπα είναι τα κύρια σημεία. Ενώ η ανατολίτικη ατμόσφαιρα του παραμυθιού αποτυπώνεται και στις εικόνες.

Ένα βιβλίο κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Μια τέλεια διασκευή λαϊκού παραμυθιού, γιατί είναι σημαντικό να διατηρούμε την παράδοση προσδίδοντάς της στοιχεία του σήμερα.

Δείτε τη συγγραφέα Σοφία Τσιάμη να διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της “Για μια σταγόνα μέλι”

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

“Υπόθεση 1: Πουά μαγιό”, της Μαρίας Προδρόμου

Ο πρίγκιπας χαρταετός, της Ελένης Μπετεινάκη

Μικροί αναγνώστες: Θέλουν τον τρόπο τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Σταυρούλα Παγώνα: Μέσα από στίχους και παραμύθια

Τη Σταυρούλα Παγώνα τη γνωρίσαμε πριν δύο χρόνια. Μας τη σύστησαν οι εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ με τα βιβλία της Αποστολή...Τερατέξ, Οι περιπέτειες της Βούλας στο...

Πέντε εύκολα και υγιεινά smoothies για παιδιά (vid)

Εύκολα και υγιεινά smoothies για παιδιά - Πέντε απλές και γρήγορες συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε O καλύτερος τρόπος για να εντάξετε μερικά φρούτα και...

Παιδιά με ΔΕΠΥ: Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής;

Ποια τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ – Ποιοι τύποι υπάρχουν και ποια είναι η θεραπεία Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ‒διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity...

Μάγια χουζούρια, του Κώστα Χαραλά

«Μάγια χουζούρια», το παιδικό βιβλίο του συγγραφέα Κώστα Χαραλά - Η μαμά του Ντέμη προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο γιος της αργεί να ξυπνήσει...

Δέκα λόγοι ευτυχίας για γονείς με μεγαλύτερα παιδιά

Οι γονείς με μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να σας μοιάζουν περισσότερο ευτυχισμένοι, γιατί σίγουρα όταν τα παιδιά είναι μικρά η ζωή δεν είναι τόσο εύκολη. Η...