Discover

Γιατί τα παιδικά βιβλία χρησιμοποιούν περισσότερο πρωταγωνιστές ζώα;

Τα παιδικά βιβλία είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να έχουν ως πρωταγωνιστές ζώα παρά άτομα που ανήκουν σε μειονότητες

Το 2018, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εκδότες δήλωσαν ότι το 38% των βιβλίων τους είχαν ως κεντρικούς ήρωες ζώα ή άψυχα αντικείμενα, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά ήταν σχεδόν οκτώ φορές πιο πιθανό να συναντήσουν ως κεντρικό χαρακτήρα ένα ζώο και όχι έναν άνθρωπο που δεν είναι λευκός.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις το 4% των παιδικών βιβλίων είχαν μαύρους, ασιατικούς ή μειονοτικούς εθνικούς πρωταγωνιστές ‒ μια μικρή βελτίωση σε σχέση με το 1% που είχε καταγραφεί το 2017. Αυτή η επιμονή στα ζώα, γράφουν οι συγγραφείς της έκθεσης, «εκτρέπει την προσοχή, τις ενέργειες και τις προσπάθειες των ενδιαφερομένων από την αντιμετώπιση του πραγματικού ζητήματος».

Παιδιά διαβάζουν βιβλία

Το ποσοστό αυξάνεται ανά τα χρόνια

Δύο χρόνια μετά τη μεγάλη αποκάλυψη ότι μόνο το 1% των βρετανικών παιδικών βιβλίων παρουσίαζαν έναν κύριο χαρακτήρα που ήταν μαύρος, ασιατικός ή μειονοτικός, η αναλογία αυξήθηκε στο 5%, σύμφωνα με νέα ανάλυση. Ωστόσο, ένα παιδί από εθνικό υπόβαθρο μειονότητας είναι πολύ πιο πιθανό να συναντήσει ως πρωταγωνιστή ένα ζώο όταν διαβάζει βιβλίο από έναν κύριο χαρακτήρα που ανήκει στην εθνικότητά του.

Ο αριθμός στα παιδικά βιβλία που εμφάνισαν μαύρους, ασιατικούς ή μειονοτικούς εθνοτικούς χαρακτήρες αυξήθηκε επίσης στο 10%, από 7% το 2018 και 4% το 2017. Αυτό βέβαια είναι ακόμη πολύ μακριά από το 33,5%, που είναι το ποσοστό των παιδιών ηλικίας δημοτικού σχολείου που προέρχονται από εθνοτική καταγωγή μειοψηφίας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που συνεχίζει να ανεβαίνει, χρόνο με τον χρόνο, αλλά το σημείο εκκίνησης ήταν τόσο χαμηλό. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αυξητική τάση δεν θα μας κάνει να εφησυχάσουμε ή να νιώθουμε σαν να έχουμε πετύχει τον στόχο μας», σχολίασε η Farrah Serroukh, που διευθύνει το πρόγραμμα CLPE. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον εκδοτικό κλάδο να συνεχίσει να αγωνίζεται για το καλύτερο», συνέχισε.

«Δεδομένου ότι η παρουσία εθνοτικών μειονοτήτων αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό των πρωταγωνιστών, αυτά τα στοιχεία που αναφέρθηκαν αυτοπροσδιορίζουν περαιτέρω τους τρόπους με τους οποίους η υποεκπροσώπηση μπορεί να επηρεάσει την ταυτότητα του αναγνώστη και να διαμορφώσει την προοπτική του», αναφέρει η έκθεση.

Διπλασιασμός στους έγχρωμους συγγραφείς 

Μια δεύτερη αναφορά για την ποικιλομορφία, από την οργάνωση Book Trust για παιδιά, διαπίστωσε μια μικρή αύξηση στον αριθμό των έγχρωμων ατόμων που εργάζονται ως συγγραφείς και εικονογράφοι στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία δύο χρόνια. Το 2019 ήταν λίγο κάτω από το 9% το ποσοστό των παιδικών συγγραφέων και εικονογράφων που ήταν έγχρωμοι, δημιουργώντας το 7% των τίτλων. Το 2017, το 6% των συγγραφέων και εικονογράφων πίσω από το 4% των τίτλων που κυκλοφόρησαν ήταν έγχρωμοι. Ο αριθμός των έγχρωμων συγγραφέων και εικονογράφων διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του 2020, σε 24, αλλά η έκθεση σημειώνει ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς προχώρησαν σε αυτοέκδοση των βιβλίων τους ή ότι δημοσιεύτηκαν από έναν «υβριδικό» εκδότη.

Κοριτσάκι κόκκινο φουστάνι

«Black Lives Matter»: Πόσο επηρέασε τους εκδοτικούς

«Τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος για να αλλάξουν και χρειάζονται πολλοί να συνεργαστούν γι’ αυτό», δήλωσε ο Jill Coleman, διευθυντής παιδικών βιβλίων στο Book Trust.

«Νομίζω ότι υπήρξε μια αρκετά μεγάλη αλλαγή στη στάση των ανθρώπων, λόγω όλων όσων συνέβησαν από τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης, ιδίως εξαιτίας του Black Lives Matter, το οποίο πραγματικά επηρέασε τους εκδότες. Έτσι, αυτοί έχουν διαφορετική στάση τώρα, ενδιαφέρονται πολύ να κάνουν αλλαγές και γνωρίζουν ότι η κατάσταση δεν είναι καλή», συνέχισε.

Η Book Trust προσκαλεί τον εκδοτικό κλάδο να αυξήσει τον αριθμό των έγχρωμων δημιουργών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 13% έως το 2022, όταν θα δημοσιεύσει την επόμενη έκθεσή της.

Η Sarah Crown, διευθύντρια λογοτεχνίας στο Arts Council England, η οποία χρηματοδότησε την έκθεση CLPE, δήλωσε ότι οι τακτικές έρευνες ήταν «κρίσιμες για την αντιμετώπιση ιστορικών ανισορροπιών και έλλειψης ευκαιριών».

«Ενώ είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε συνεχή βελτίωση τα τελευταία τρία χρόνια, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα μπορούν να δουν τους εαυτούς τους σε παιδικά βιβλία που διαβάζουν και ότι η παιδική εκδοτική βιομηχανία θα αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της Βρετανίας του 21ου αιώνα», κατέληξε.

Μήπως πρέπει να δούμε τι γίνεται και στην Ελλάδα του 21ου αιώνα;

Με πληροφορίες από theguardian.com

Διαβάστε επίσης: «Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία», του Μάκη Τσίτα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Το lockdown έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις της οικογένειας

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει πως το lockdown ενίσχυσε τις σχέσεις πολλών γονιών με τα παιδιά τους. Έρευνα, που δημοσιεύθηκε...

Ξεσπάσματα θυμού vs συναισθηματικής κατάρρευσης

Τα ξεσπάσματα θυμού και η συναισθηματική κατάρρευση μπορούν να φαίνονται τα ίδια, αλλά οι αιτίες τους είναι πολύ διαφορετικές - όπως είναι και οι...

Θυμός των παιδιών: Μια ευκαιρία ανοικοδόμησης

Ο θυμός των παιδιών και τα διάφορα ξεσπάσματά τους είναι πραγματικά παραγωγικά και μια ευκαιρία ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους. Μπορεί να σας ανησυχήσει η συμπεριφορά...

Πέντε συμβουλές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά

Η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά είναι μια διαδικασία που χρειάζεται απλά πράγματα για να συμβεί ή το αντίθετο και θα τα ακολουθεί σε...

Τι πιτζάμες πρέπει να φοράει ένα νεογέννητο στον ύπνο;

Ποιες είναι οι κατάλληλες πιτζάμες για μωρά – Ποιες να προτιμήσετε και γιατί Τι πρέπει να φοράει ένα νεογέννητο κατά τη διάρκεια του ύπνου τον...