Discover

«Όχι άλλα μωρά», εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο

Το βιβλίο «Όχι άλλα μωρά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο είναι κατάλληλο αν θέλετε να προετοιμάσετε το μεγαλύτερο παιδί σας για τον ερχομό νέου μέλους στην οικογένεια ή να του εξηγήσετε ότι η γονική αγάπη δεν διαιρείται.

Το βιβλίο «Όχι άλλα μωρά» ενώ είναι αστείο, δημιουργεί αισθήματα συμπόνοιας για τη μικρή ηρωίδα που ήδη αισθάνεται να χάνει έδαφος αγάπης από της γονείς της με την παρουσία του μικρότερου αδερφού της, ενώ ένα νέο μέλος επίκειται να συμπληρώσει την οικογένεια.

οχι-αλλα-μωρα-βιβλιοσκοπιοΗ ιστορία

Όλα περιστρέφονται γύρω από τις αντιδράσεις της Σοφίας για τον μικρό Λουκά. Τον μικρό της αδερφό, ο οποίος επιδίδεται σε φαγητοπόλεμο, κάνει φασαρία, της παίρνει τα παιχνίδια ενώ τραβάει όλη την προσοχή των γονιών τους, όταν η Σοφία τους ζητάει να της διαβάσουν παραμύθια. Η μεγάλη της έκρηξη, όμως, έρχεται όταν οι γονείς της της ανακοινώνουν την έλευση ενός μέλους στην οικογένεια.

Εκεί η κατάσταση ξεφεύγει του ελέγχου και η Σοφία φωνάζοντας «Όχι άλλα μωρά!». Και αυτό είναι μόνο η αρχή, γιατί στη συνέχεια ξεκινά να απαριθμεί όλους εκείνους τους λόγους που την έφτασαν σε αυτή την αντίδραση. Γιατί αν πράγματι ο μικρός της αδερφός, ο Λουκάς, κάνει όλα αυτά τότε κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι θα γίνει με ένα νέο μωρό.

Εκεί αναλαμβάνουν δράση οι γονείς και κάνουν εκείνο που η Σοφία έχει περισσότερο ανάγκη. Μια τεράστια αγκαλιά και της αποδεικνύουν πως η αγάπη δεν μοιράζεται. Ίσως αυτό που συμβαίνει είναι ότι προσωρινά η φροντίδα να μετακυλά στον πιο αδύναμο της οικογένειας.

Οι ισορροπίες αποκαθίστανται πλήρως όταν ο Λουκάς από τα ακαταλαβίστικα περνάει στην εκφορά του ονόματος της Σοφίας, κάτι που αφήνει όλους άφωνους και τη Σοφία επίσης συγκινημένη. Και όλο αυτό την κάνει να συνειδητοποιεί κάτι ακόμα. Ότι η αδελφική αγάπη είναι πολύ ισχυρή και ήταν εκεί μέσα της. Και είναι αυτή που θα ανοίξει τον δρόμο για να μεγαλώσει και άλλο η οικογένειά της.

Η εικονογράφηση

Η εικονογράφηση δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Στα όρια της παιδικής προσέγγισης με έντονα χρώματα εστιάζει στα πρόσωπα και τα συναισθήματα που οι ήρωες βιώνουν για να τονίσει ακόμα περισσότερο τις περιγραφές τους. Η σύγχυση, η στενοχώρια, η ανησυχία, η τρυφερότητα, η συμπόνοια, η αγάπη ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι λέξεις είναι εκεί. Ανάμεσα στα χρώματα και τα σκίτσα.

Το βιβλίο με λίγα λόγια πραγματεύεται το πώς αισθάνεται το μεγαλύτερο παιδί σε σχέση με το μικρότερο αδερφάκι και τον ερχομό ενός ακόμα. Και το κυριότερο; Πώς βιώνει αυτές τις αλλαγές.

Τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο παιδί

Η σκέψη που επικρατεί στο μυαλό του παιδιού είναι ότι ίσως εκείνο δεν είναι αρκετό, ίσως οι γονείς του δεν είναι ευχαριστημένοι από αυτό και γι αυτό κάνουν ακόμα ένα παιδί.

Τα συναισθήματα είναι πολλά και τουλάχιστον στην αρχή είναι κυρίως αρνητικά: απορία, ανεπάρκεια, ανασφάλεια για τα κεκτημένα του, ζήλεια, θυμός απέναντι στους γονείς αλλά και στο βρέφος που του έχει πάρει τη μαμά του.

Και εκείνο που βλέπουν δεν είναι ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα που χρειάζεται τη φροντίδα της μαμάς, αλλά ένα μικρό πλάσμα, που τρώει, κάνει κακά κ τσίσα, κοιμάται και όλο κλαίει.

Θυμηθείτε, ότι δεν μπορείτε να γλιτώσετε το πρώτο σας παιδί από την αναπόφευκτη απογοήτευση, ζήλια και στεναχώρια που θα φέρει αρχικά ο ερχομός του δεύτερου παιδιού. Μπορείτε μόνο να το προετοιμάσετε καλά γι’ αυτό, να το διαβεβαιώσετε για την αγάπη σας και τη θέση που έχει στην καρδιά σας και δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει και να είστε σταθερά παρόντες εκεί για εκείνο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Μαρία Ανδρικοπούλου: Ρομαντισμός και απλότητα

«Αγαπητή Γη» , εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα

“Τι είναι αγάπη;” της Λίνας Σωτηροπούλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ένας στους δύο 16χρονους θεωρεί ακίνδυνη τη χρήση κάνναβης

Σημαντικές μεταβολές στις αντιλήψεις απέναντι στην κάνναβη, καταγράφει πανελλήνια έρευνα για την χρήση παράνομων ουσιών στους έφηβους – μαθητές ηλικίας 16 ετών, στη χώρα μας. Ανησυχητικό...

Μικροί «εφευρέτες» παιχνιδιών – Ευφάνταστες δημιουργίες μαθητών νηπιαγωγείου

Παιδιά από νηπιαγωγεία της Ελλάδας δημιούργησαν παιχνίδια από άχρηστα αντικείμενα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 380 μικροί μαθητές. Της Κατερίνας...

Ζωγραφική anti-stress  – Τα οφέλη για την ψυχική υγεία

Οι τέχνες έχει αποδειχθεί πως έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, μία από αυτές είναι και η ζωγραφική. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, είναι...

Καλύτερη η κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών που μεγαλώνουν με σκυλιά

Τα μικρά παιδιά που ζουν σε σπίτια τα οποία διαθέτουν κατοικίδια σκυλιά έχουν καλύτερη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και συμπεριφορά, σε σχέση με παιδιά,...

Φυσικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις λειτουργίες του σώματος

Η εγκυμοσύνη επιφέρει βαθιές αλλαγές στο σώμα αλλά και στις συνήθειες της γυναίκας, επηρεάζει όλα τα όργανα, τους ιστούς και τις λειτουργίες τους. Συγκεκριμένα, πρώτα...