Discover

«Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός», εκδ. Μικρή Σελήνη

Το βιβλίο «Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη, από την πρώτη στιγμή που το κοιτάς και τη δεύτερη που το πιάνεις στα χέρια σου έχει όλα τα σημάδια να σε παρασύρει.

εξωφυλλο-μικρη-σεληνηΛίγοι τίτλοι εικονοβιβλίων δηλώνουν προσόντα. Τις περισσότερες φορές είναι δηλώσεις ισχυρού σκοπού. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ Ή ΤΟ ΘΕΛΩ ΜΑΜΑ. Είναι βιβλία με άμεσα μηνύματα για την προσχολική ηλικία. Όλα αυτά είναι καλά και όμορφα, αλλά μερικές φορές ένα βιβλίο είναι ανάγκη να παρασέρνει τον αναγνώστη στις σελίδες του από τον τίτλο και μετά, όπως συμβαίνει με το βιβλίο «Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός» .

Γενικός σχολιασμός:

Τα σχέδια είναι διασκεδαστικά και εκλεκτικά. Ένας συνδυασμός φωτογραφιών και εικονογράφησης. Έπειτα, υπάρχει η ιστορία, η οποία δεν τελειώνει με αυτήν την αίσθηση που απαιτούμε συνήθως. Και είναι και αυτός  ο τίτλος που μοιάζει να αιωρείται χωρίς κατεύθυνση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ένα από τα πιο γοητευτικά και ελκυστικά εικονογραφημένα βιβλία που έχει βγει τα τελευταία χρόνια. Μια ιστορία που αναστατώνει τις προσδοκίες αλλά διατηρεί την ουσία της. Κι αυτό είναι το πιο δυνατό εισιτήριο ύπνου για κάθε παιδί που απορρίπτει την ίδια την έννοια του ύπνου, αλλά παράλληλα έχει αίσθηση του χιούμορ.

Η υπόθεση και η αφήγησή της

Ο μπαμπάς του ήρωά μας έχει πολλές καλές και εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι μεγάλος. Είναι δυνατός. Αλλά έχει ένα σημαντικό ελάττωμα που είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Και κάθε βράδυ η ίδια ιστορία. Όταν η ώρα του ύπνου έρχεται εκείνος αρνείται κατηγορηματικά να κοιμηθεί. Κι όταν πια μετά από πολλά το παίρνει απόφαση ακούγεται «Άσε μου το φως ανοιχτό»  Γιατί ο μπαμπάς του μπορεί να είναι μεγάλος και δυνατός, αλλά φοβάται επίσης λίγο το σκοτάδι.

Έχουν κυκλοφορήσει και άλλα βιβλία που πραγματεύονται τον ύπνο των παιδιών και τις δυσκολίες του, αλλά αυτό νομίζω τα ξεπερνάει. Έχει να κάνει με το συνδυασμό της αφήγησης, της οπτικής και της λεκτικής.

Είναι η μετάφραση μια τέχνη ή μια επιστήμη; Λίγο και τα δύο, νομίζω. Σε αυτήν την περίπτωση ήταν η Μαριάννα Ψύχαλου που ανέλαβε να μεταφράσει το κείμενο. Και φυσικά υπάρχουν μεταφράσεις που είναι λες και σκοντάφτει σε γωνίες, διαβάζοντας τες. Όμως σ’ αυτό το βιβλίο δεν συμβαίνει αυτό. Η γλώσσα ρέει. Η Μαριάννα Ψύχαλου είναι ικανή να αποδώσει τη σωστή φράση τη σωστή στιγμή, αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι καταφέρνει να μεταφέρει τον σωστό τόνο με τη γραφή.

Η εικονογράφηση

Η εικονογράφηση είναι απλά σκέτη απόλαυση. Ο εικονογράφος Kris Di Giacomo σχεδιάζει φιγούρες με εντυπωσιακά προφίλ και μετά τις γεμίζει με μπόλικη ενέργεια. Μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι ο μπαμπάς φοράει πάντα το καπέλο του, ακόμα και όταν μπαίνει στο κρεβάτι. Και σε αυτές τις εικόνες δεν έχουμε ποτέ μια στιγμή όπου οι ρόλοι αντιστρέφονται, ακόμη και για ένα δευτερόλεπτο. Ο γιος είναι σαφώς ο γιος σε αυτήν την κατάσταση και παρόλο που παίζει τον ρόλο του πρόχειρου γονέα, εξακολουθεί να είναι μόνο παιδί. Τέλος, από αισθητική άποψη, δεν μπορούσα παρά να αγαπήσω το γεγονός ότι οι σελίδες του βιβλίου είναι παχιές και στιβαρές. Το κάνουν να αξίζει που το κρατάς.

Το κόλπο είναι να το πάρετε στα χέρια σας. Μόλις το κάνετε, η ιστορία θα σας ανταμείψει με την παράξενη γλυκύτητά της. Μην το απορρίψετε γιατί με μια πρώτη ματιά δεν μοιάζει με τους εκατοντάδες τίτλους εκεί έξω που αναφέρονται στη δυσκολία του ύπνου στα παιδιά.

Ένα χαρούμενο, γλυκό, βιβλίο που προκαλεί γέλιο και το οποίο τα παιδιά θα ζητούν να διαβάσουν ξανά και ξανά! Γιατί; Γιατί  αναποδογυρίζει γοητευτικά και αστεία τη σχέση γονέα – παιδιού, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τον τρυφερό δεσμό μεταξύ πατέρα και γιου.

Κατάλληλο για ηλικίες 3-5 ετών. Βρείτε το εδώ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου : Γράφοντας με τις αισθήσεις

Πέντε τρόποι που τα παιδιά θα διαβάζουν περισσότερο

«ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!» – εκδόσεις Μεταίχμιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ο τρόπος για να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά

Αν θέλετε να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά η Νευροεπιστήμη συστήνει να τους διαβάζετε βιβλία, ώστε να αναπτύξουν μεγαλύτερη πνευματική ενσυναίσθηση. Αν είστε σαν τους περισσότερους γονείς,...

Τα γραφικά μυθιστορήματα και η αξία τους

Τα γραφικά μυθιστορήματα υπολογίζονται ως «πραγματική» ανάγνωση, διασκεδάζουν και βελτιώνουν τις δεξιότητες γραμματισμού. Ναι μην έχετε αμφιβολία! Πραγματικά, το κάνουν! Είτε έχετε έναν απρόθυμο ή...

Παιδιά με ΔΕΠΥ: Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής;

Ποια τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ – Ποιοι τύποι υπάρχουν και ποια είναι η θεραπεία Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ‒διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity...

Πανδημία και παιδιά: Έκφραση μέσω της τέχνης

Η πανδημία και τα παιδιά αποτελεί συχνά πεδίο συζητήσεων και ανάλυσης, μιας και η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεσή τους, πολλές φορές δεν επιτρέπει την εξωτερίκευση όσων...

Έγκυος η Νάντια Μπουλέ

Με μία ανάρτησή της στο Instagram, η Νάντια Μπουλέ, μοιράστηκε με του θαυμαστές της το χαρμόσυνο νέο της εγκυμοσύνης της. Η Νάντια Μπουλέ περιμένει...