Discover

«ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!» – εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο «ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αφορά την ανάγκη προστασίας που βιώνουν τα παιδιά από φανταστικά πλάσματα που κρύβονται στα δωμάτιά τους όταν είναι μικρά.

μαμα-τα-τέρατα-βιβλίο

Το βιβλίο «ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!» κάνει τα τέρατα αστεία και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενημερώσετε το παιδί σας ότι τίποτα ανατριχιαστικό δεν κρύβεται στις σκιές.

Η υπόθεση

Στην ιστορία του βιβλίου «Μαμά! Τα τέρατα!», από τη Liliana Cinetto εικονογραφημένη από τον Poly Bernatene, ο κύριος χαρακτήρας είναι ένα μικρό αγόρι που φοβάται να κοιμηθεί μόνο του εξαιτίας όλων των τεράτων που βρίσκονται στο δωμάτιό του. Πιστεύει ότι υπάρχουν “τέρατα με αιχμηρά δόντια”, “φαντάσματα που πετούσαν στον αέρα”, “μάγισσες με ανακατεμένα μαλλιά” και “πελώριοι καλικάντζαροι με πελώρια χέρια”.

Όταν μιλά για αυτό με τη μαμά του, τον καλεί να τα αντιμετωπίσουν, διαβεβαιώνοντάς τον ότι τα πλάσματα αυτά δεν είναι αληθινά.  Ωστόσο, το αγόρι δεν πείθεται. Όμως, όταν η μαμά αναλαμβάνει πραγματική δράση, σκουπίζοντας και ξεσκονίζοντας όλα αυτά τα φοβερά πλάσματα, και γίνεται ο πιο τρομερός αντίπαλός τους, ο μικρός πρωταγωνιστής καταφέρνει να κοιμάται πια άνετα και ήρεμα μιας και πίστεψε ότι δεν θα επιστρέψουν επειδή φοβούνται τη μαμά του.

Το συναισθηματικό ταξίδι που βιώνει ο πρωταγωνιστής είναι αρκετά ρεαλιστικό.

Η εικονογράφηση

Οι εικόνες είναι διασκεδαστικές και πραγματικά μου αρέσει το στυλ του Bernatene. Τούτου λεχθέντος, για τον μικρό πρωταγωνιστή ή τον μικρό πρωταγωνιστή της δικής σας πραγματικότητας, τα τέρατα είναι δυνητικά τρομακτικά μιας και οι απεικονίσεις των μαγισσών και των φαντασμάτων είναι ακριβώς όπως θα ήταν στην πραγματικότητα – μεγάλα, διογκωμένα μάτια, άσχημα δόντια, μεγάλες, μυτερές μύτες και τρελά μαλλιά.

Κάθε φορά που γυρνούσα σελίδα έμοιαζε λες και τα τέρατα που ήταν σχεδιασμένα θα ορμούσαν κατά πάνω μου. Τόσο αληθινά, αν και αστεία! Επίσης, δεν ήμουν ποτέ αρκετά σίγουρη αν ένα από αυτά θα έκανε κάτι στο μικρό αγόρι, γεγονός που αυξάνει την αγωνία και σε προκαλεί να γυρίσεις σελίδα, ώσπου να φτάσεις στο τέλος.

Σε μια σελίδα, μάλιστα, όπου το μικρό αγόρι προσπαθεί να κοιμηθεί και το δωμάτιο είναι μαύρο, ο αναγνώστης μπορεί να δει τα μάτια όλων των τεράτων που τον κοιτάζουν. Αυτό με έκανε να νιώσω και μένα άβολα, γιατί ως παιδί αυτό ήταν πάντα κάτι για το οποίο ανησυχούσα.

Να περιμένετε ότι τα τρομακτικά τέρατα σίγουρα θα συζητηθούν. Θα έλεγα ότι αυτό προσθέτει μία επιπλέον πινελιά  στη διάθεση του βιβλίου να είναι πολύ μυστηριώδες.

Ωστόσο, όταν η μητέρα διαβεβαιώνει το αγόρι ότι δεν υπάρχουν τέρατα, τα χρώματα γίνονται πιο φωτεινά και ζωντανά, κάνοντας τη διάθεση λίγο πιο χαρούμενη. Επίσης σε αυτές τις σελίδες τα μάτια του μικρού αγοριού γίνονται πιο χαλαρά και έχει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του που αντιπροσωπεύει την αίσθηση ασφάλειας όταν βρίσκεται γύρω από τη μαμά του.

Η απόδοση των συναισθημάτων του αγοριού είναι εντυπωσιακά πειστική από την αρχή έως το τέλος .

Νομίζω ότι οι εικόνες είναι το καλύτερο μέρος αυτού του βιβλίου. Θα μπορούσε ακόμη και να είναι ένα βιβλίο χωρίς λέξεις.

Γιατί αυτό το βιβλίο

Σχεδόν κάθε παιδί έχει μια ζωηρή φαντασία και κάθε γονέας πρέπει να ασχολείται με τέρατα και φαντάσματα ταυτόχρονα. Το βιβλίο «Μαμά! Τα τέρατα!» δείχνει με παιχνιδιάρικο τρόπο ότι δεν υπάρχει τίποτα τρομακτικό από τέρατα και άλλα φοβιστικά πλάσματα. Γιατί όμως; Γιατί, η μαμά (ή ο μπαμπάς) θα τα κυνηγήσει ή θα τα στείλει μακριά, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να κοιμηθούν με ασφάλεια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σεβασμός–Υπάρχουν τρόποι διδασκαλίας του (Vol. 2)

Η βρεφική εξάρτηση στη πιπίλα

Πώς το παιχνίδι στην παιδική χαρά ωφελεί τα παιδιά

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Παιδιά και τεχνολογία: Σωστή χρήση

Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να μεγαλώσετε ένα παιδί χωρίς τεχνολογία και οθόνες, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, και αυτό το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη...

Τα γραφικά μυθιστορήματα και η αξία τους

Τα γραφικά μυθιστορήματα υπολογίζονται ως «πραγματική» ανάγνωση, διασκεδάζουν και βελτιώνουν τις δεξιότητες γραμματισμού. Ναι μην έχετε αμφιβολία! Πραγματικά, το κάνουν! Είτε έχετε έναν απρόθυμο ή...

Έξι κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων

Πριν δώσετε στο παιδί σας τη δόση αντιβιοτικού ή το σιρόπι, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε αυτά τα κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων. Η εποχή του...

Πέντε εύκολα και υγιεινά smoothies για παιδιά (vid)

Εύκολα και υγιεινά smoothies για παιδιά - Πέντε απλές και γρήγορες συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε O καλύτερος τρόπος για να εντάξετε μερικά φρούτα και...

Έξι τρόποι για να αντιμετωπίσετε ψύχραιμα τα “γιατί”

Όλα τα «γιατί» του μικρού σας μπορεί την ίδια στιγμή να είναι τόσο αξιολάτρευτα, αλλά και τόσο ενοχλητικά συνάμα. Γιατί όμως το μικρό σας ρωτάει...