Discover

«Η κατάσκοπος των βιβλίων», της Λίνας Μουσιώνη

Όταν άρχισα να διαβάζω το βιβλίο της Λίνας Μουσιώνη «Η κατάσκοπος των βιβλίων»,  μου συνέβη κάτι πολύ όμορφο. Ένιωσα ότι ήθελα να το διαβάσω όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Και έτσι έγινε. Γυρνούσα τις σελίδες με μανία και καταβρόχθιζα τις σειρές με βουλιμία. Ώσπου τα κατάφερα και σε πολύ λίγη ώρα είχα φτάσει στο τέλος. Και αυτό δεν ήρθε μόνο του, αλλά με το αίσθημα πληρότητας που σου αφήνει κάθε υπέροχο βιβλίο.

κατασκοπος-βιβλίων-μουσιώνηΤο βιβλίο της Λίνας Μουσιώνη «Η κατάσκοπος των βιβλίων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αναδεικνύει αυτό που είναι ανάγκη να συμβαίνει: ότι για ένα παιδί ο κόσμος των πολυάσχολων ενηλίκων είναι άγνωστος και ξένος. Η κατανόηση του τρόπου ζωής τους δεν είναι δουλειά των παιδιών. Και  ίσως για μένα αυτή η κατάσταση, που εκτυλίσσεται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, είναι το πιο δυνατό και το πιο συναισθηματικό. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη μαμά, που είναι το πρόσωπο αναφοράς κάθε παιδιού. Όταν δηλαδή μιλάμε για τη σύγχρονη γυναίκα που παλεύει να καταφέρει πολλά και κρατήσει τις ισορροπίες όλων των ρόλων της ζωής της. Και που δεν τα καταφέρνει πάντοτε.

Η ιστορία:

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη μαμά της Καλλιπάτειρας, της ηρωίδας του βιβλίου, που διαβάζει για το μεταπτυχιακό της κλεισμένη σε ένα γραφείο και δεν προλαβαίνει να μαγειρέψει. Αλλά και όποτε προλαβαίνει συνήθως αποτυγχάνει και έτσι τρώνε συχνά πίτσα. Ή ακόμα ακόμα δεν τη συνοδεύει στα πάρτι που πηγαίνει με τον μπαμπά της και γενικά δεν περνά χρόνο μαζί της.

Και είναι τόσο πειστική η μικρή ηρωίδα σε όλα αυτά που βιώνει. Γιατί είναι αληθινά και σκληρά κάποιες στιγμές. Όμως η συγγραφέας τα εξισορροπεί όλα αυτά με το χιούμορ και την ευαισθησία της Καλλιπάτειρας που μας αφηγείται η ίδια όλα αυτά τα περίεργα –όπως, δηλαδή, φαίνονται στον κόσμο της.

Όμως, ως παιδί καταφέρνει να βρει τη λύση και να είναι δίπλα στο πρόσωπο που αγαπά πολύ, τη μητέρα της, περνώντας χρόνο μαζί της. Μάλιστα από ένα σημείο και έπειτα διαφαίνεται ότι την κατανοεί βαθιά. Η λύση είναι να γίνει «Η κατάσκοπος των βιβλίων» στο ίδιο δωμάτιο με τα βιβλία της μαμάς της. Κι αν μέχρι τη σελίδα 23 ο αναγνώστης αισθάνεται έντονο προβληματισμό, από εκεί και πέρα ξεκινάει ένα άλλο ταξίδι γνώσης για τον μικρό και μεγάλο αναγνώστη. Η γνωριμία με πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα και αγάλματα που έχουν ξεχωριστό αποτύπωμα στην ιστορία της τέχνης, και που η Λίνα Μουσιώνη γνωρίζει από τις σπουδές της.

Κορυφαίο χαρακτηριστικό:

Αυτό είναι και το πιο γοητευτικό στοιχείο. Η τέλεια συμπόρευση των σπουδών της συγγραφέα με το ταλέντο της συγγραφής. Έτσι από τον Γιάννη Ρίτσο και τον Καβάφη μέχρι τον Πάμπλο Πικάσο και τον Ρενέ Μαγκριτ η ιστορία του βιβλίου βαδίζει σε μονοπάτια της τέχνης.

Ομολογουμένως ένα δύσκολο εγχείρημα τη στιγμή που η πραγματικότητα είναι πάντα παρούσα και αναδεικνύει πολλά ακόμη σύγχρονα θέματα όπως η μετανάστευση και η διαφορετικότητα.

Εικονογράφηση:

Οι εικόνες είναι πολύ σύγχονες με στοιχεία κόμικ και είναι αυτή η προσέγγιση του Βασίλη Γρίβα, βοηθά μικρούς και μεγάλους στα εύκολα και δύσκολα σημεία του κειμένου.

Το αποτύπωμα:

Νιώθω ότι είναι ένα βιβλίο σταθμός τόσο στη συγγραφική πορεία της Λίνας Μουσιώνη, όσο και στον εκδοτικό χώρο.

Η Λίνα Μουσιώνη γράφει μια ιστορία με χιούμορ, τρυφερότητα, αλήθειες του κόσμου μας και αγάπη. Νιώθω ότι αν η ηρωίδα και η μητέρα της είχαν άλλα ονόματα, τελικά να μας θύμιζαν πολλές οικογένειες με μαμάδες σε πολλαπλούς ρόλους και απαιτήσεις.

Ένα βιβλίο πολυεργαλείο, μιας και όταν τελειώσετε την ανάγνωση, συζητήσετε τα θέματα που αναδεικνύονται –αγάπη, σύγχρονη οικογένεια, φιλία, έρωτας- μπορείτε να ξεκινήσετε ένα παιχνίδι κατασκοπείας με τα μυστικά που κρύβουν τα βιβλία που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το βιβλίο στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα παιδί που βαριέται συνέχεια

«Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός», εκδ. Μικρή Σελήνη

Πέντε τρόποι που τα παιδιά θα διαβάζουν περισσότερο

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Το παιδί σας είναι ντροπαλό; Πώς να το διαχειριστείτε

Είναι το παιδί σας ντροπαλό; Διαβάστε παρακάτω πότε το αίσθημα της ντροπής γίνεται σοβαρό και πως μπορείτε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση Το να είναι...

Γιατί στα παιδιά αρέσει να μένουν χωρίς ρούχα

Σίγουρα υπάρχουν φορές που μπορεί να νιώθετε ότι ζείτε σε χωριό γυμνιστών μόνο για μικρά παιδιά, μιας και είναι αλήθεια ότι τους αρέσει να...

Σεβασμός–Υπάρχουν τρόποι διδασκαλίας του (Vol. 2)

Ο σεβασμός είναι κάτι που διδάσκεται και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη διδασκαλία του στα παιδιά. Είναι στο χέρι σας να δείξετε και να διδάξετε...

Παιδιά με ΔΕΠΥ: Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής;

Ποια τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ – Ποιοι τύποι υπάρχουν και ποια είναι η θεραπεία Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ‒διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity...

Διατροφή των παιδιών: Μυστικά και tips

Η διατροφή των παιδιών είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα  στην ανατροφή τους και δεν έχει πάντα ευκολίες. Οι γονείς, πολλές φορές, ταλαιπωρούνται με τη...