Discover

«Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ο αληθινός Άη Βασίλης», της Εύης Φραγκάκη

«Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ο αληθινός Άη Βασίλης» –  Το παιδικό βιβλίο της Εύης Φραγκάκη για… μεγάλους

Ο τίτλος σε παραπλανά. Νομίζεις ότι θα διαβάσεις κάτι σχετικό με Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Για γράμματα από αυτά που γράφουν τα παιδιά και ζητάνε δώρα και άλλα καλούδια από τον Αϊ-Βασίλη. Αλλά όχι… Η συγγραφέας χρησιμοποιεί αυτή την όμορφη και ξεχωριστή συνήθεια των γιορτών και των παιδιών για να πει στους μεγάλους όσα τα παιδιά δυσκολεύονται να πουν, αλλά βιώνουν πολύ έντονα. Ανάγκες και επιθυμίες που τα κάνουν να νιώθουν χαρούμενα, ήρεμα και ευτυχισμένα. Γιατί το μόνο που χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά είναι ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον. Και μόνο αγάπη. Ούτε παιχνίδια και δώρα πολλά. Ούτε ρούχα και παπούτσια.

Εύη Φραγκάκη

Ένα βιβλίο για ενήλικους

Αυτό έκανε η Εύη Φραγκάκη. Έγραψε, με την απλότητα που θα εκφραζόταν ένα παιδί, για όλα εκείνα που του φαίνονται ακατανόητα και το στεναχωρούν. Από την ανάγκη του να κάνει όσα επιθυμεί στον ελεύθερο χρόνο του μέχρι τις πολλές ώρες εργασίας των γονιών, που επιφέρουν την απουσία τους και τους καβγάδες από την πίεση της καθημερινότητας.

Το «Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ο αληθινός Άη Βασίλης» είναι ένα βιβλίο που δίνει το ερέθισμα ενδοσκόπησης και βαθιάς αυτοκριτικής. Όμως για να το καταφέρουμε, θα πρέπει να παραμερίσουμε αρκετές από τις δικαιολογίες μας.

Το «Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ο αληθινός Άη Βασίλης» είναι ένα βιβλίο που δίνει το ερέθισμα να δούμε τη ζωή με απλότητα, όπως απλά τη βλέπουν τα παιδιά.

Το «Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ο αληθινός Άη Βασίλης» είναι ένα βιβλίο ενηλίκων που ανήκει στην ομώνυμη σειρά των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική. Είναι το τρίτο κατά σειρά. Τα άλλα δύο είναι το «Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που καπνίζουν» και «Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν».

Και επειδή μιλάμε πάντα για τους συγγραφείς και τους εικονογράφους, στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ένα μεγάλο «μπράβο» στον εκδότη της Ελληνοεκδοτικής Διονύση Βαλεριάνο, που δημιούργησε αυτή τη σειρά με… εικονογραφημένα παιδικά γράμματα για μεγάλους.

Έτσι, γραμμένη με παιδικά γράμματα, είναι γραμμένη ολόκληρη η σειρά. Όχι ολοστρόγγυλα ούτε και ολόισια. Και αυτά μαζί με τις εικόνες τα φιλοτέχνησε η Μαριάννα Φραγκούλη, που είναι η εικονογράφος της σειράς. Μαζί με τις αληθινές λέξεις των συγγραφέων, η Μαριάννα Φραγκούλη, εστιάζοντας περισσότερο στα πρόσωπα –και όχι τόσο στο περιβάλλον‒, σου δίνει να καταλάβεις από τις λεπτομέρειές τους τι πραγματικά αισθάνονται οι ήρωες.

Επιστρέφοντας στο βιβλίο «Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ο αληθινός Άη Βασίλης» θα ήθελα να καταθέσω τη συγκίνησή μου. Για πολλούς λόγους. Μα κυρίως γιατί υπάρχουν άνθρωποι, όπως η Εύη Φραγκάκη, που έχουν φωνή παιδιού. Και αυτές οι φωνές, αν ενωθούν, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Βάλτε το στις βιβλιοθήκες σας. Αν μπει εκεί, αφού το έχετε διαβάσει, σίγουρα θα μπει και στις καρδιές σας.

Tip: Πάρτε ένα παραμύθι από τα κανονικά, ξέρετε, νανουρίστε με αυτό το παιδί σας και, όταν βεβαιωθείτε ότι ονειρεύεται, ανοίξτε ένα απαλό φως στο σαλόνι σας και αρχίστε να διαβάζετε. Το επόμενο πρωί σίγουρα θα είναι διαφορετικό. Ε, και αν σας θυμίσουν κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο οι ήρωες του βιβλίου, να τους το κάνετε δώρο!

Εύη Φραγκάκη βιβλίο

Παρουσίαση

Μαμά και μπαμπά, φέτος τα Χριστούγεννα θέλω ακόμη ένα δωράκι:

  • να καταλάβετε ότι, πιο πολύ από όλους και από όλα, θέλω εσάς για παρεάκι μου
  • να μου έχετε εμπιστοσύνη ότι θα κάνω το καλύτερο που μπορώ σε κάθε προσπάθειά μου με εσάς στο πλευρό μου
  • να μου υποσχεθείτε ότι θα με αγαπάτε γι’ αυτό που είμαι, όχι για το παιδί που θέλετε να γίνω…
  • να προσέχετε τον εαυτό σας και ο ένας τον άλλον, γιατί μόνο εσάς έχω…

Η Εύη Φραγκάκη… κρυφάκουσε τις ψυχούλες των παιδιών μας και μας θυμίζει πως τα δώρα που θέλαμε και εμείς κάποτε ως μικρά παιδιά ήταν και θα είναι πάντοτε κοινά: να νιώθουμε κοντά μας τη μαμά και τον μπαμπά…

Διαβάστε το!

Θα μιλήσει στην ψυχή σας και ίσως… όλα αλλάξουν! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Διαβάστε επίσης: Βιντεοκλήση με τον Άγιο Βασίλη στον καιρό της πανδημίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

“Ερωτευμένοι δεινόσαυροι”: Το τραγούδι μιας 4χρονης θα γίνει παιδικό βιβλίο

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το τραγούδι "Ερωτευμένοι δεινόσαυροι" προβλήθηκε στο διαδίκτυο πάνω από 9 εκατομμύρια φορές με πολλούς χρήστες να σχολιάζουν ότι "είναι...

Πώς το παιχνίδι στην παιδική χαρά ωφελεί τα παιδιά

Το παιχνίδι στην παιδική χαρά ξεκινά από όταν τα παιδιά είναι ακόμη στην βρεφική ηλικία και συνεχίζει μέχρι και στα σχολικά τους χρόνια. Ο πιο...

Πως η αποτοξίνωση από τα social media μπορεί να βοηθήσει τον γάμο σας

Τι θα συμβεί αν βγείτε για λίγο από τον κόσμο των social media - Η δημοσιογράφος Ronnie Koenig δοκίμασε να ζήσει ένα μήνα χωρίς...

Αγγελική Θάνου: Πάθος, αγάπη, ενσυναίσθηση, τόλμη

Η συγγραφέας Αγγελική Θάνου έχει πάθος, αγάπη, ενσυναίσθηση, τόλμη. Έχει, δηλαδή, όλα εκείνα που και η ίδια προτείνει σε επίδοξους νέους συγγραφείς. Και έχει...

Το παιδί σας είναι ντροπαλό; Πώς να το διαχειριστείτε

Είναι το παιδί σας ντροπαλό; Διαβάστε παρακάτω πότε το αίσθημα της ντροπής γίνεται σοβαρό και πως μπορείτε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση Το να είναι...