Discover

Η δύναμη των βιβλίων χωρίς λέξεις

Πώς τα βιβλία χωρίς λέξεις αναπτύσσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και το λεξιλόγιο των παιδιών

Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου

Τα βιβλία χωρίς λέξεις είναι βιβλία σκέψης. Είναι πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξη του γραμματισμού, καθώς προσελκύουν τα παιδιά, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάγνωσης, στην πρόβλεψη, την κριτική σκέψη, τη δημιουργία νοήματος και την αφήγηση. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κείμενο αναμετάδοσης μηνύματος ή διήγησης μιας ιστορίας. Και σίγουρα δεν είναι μόνο για παιδιά που δεν γνωρίζουν ακόμα να διαβάζουν.

Κατά τη γνώμη μου, τα εικονογραφημένα βιβλία χωρίς λέξεις είναι ακόμη πιο δύσκολο να διαβαστούν από άλλα εικονογραφημένα βιβλία. Για να κατανοήσουν ένα βιβλίο αυτού του είδους, τα παιδιά πρέπει να είναι προσεκτικοί παρατηρητές. Τα εικονογραφημένα βιβλία ωθούν τον αναγνώστη να συνοψίσει, να βγάλει συμπεράσματα, να ερμηνεύσει και να αξιολογήσει οπτικές πληροφορίες, να κάνει ερωτήσεις και να κάνει συνδέσεις χωρίς καμία υποστήριξη από γραπτή λέξη.

Οι νεαροί αναγνώστες (προ-αναδυόμενοι, αναδυόμενοι και πρώτοι αναγνώστες) μπορούν να χρησιμοποιήσουν εικονογραφημένα βιβλία χωρίς λέξεις για να μάθουν πώς οι εικόνες  οδηγούν μια ιστορία.

Μπορούν να μάθουν πώς να ξαναπούν μια ιστορία με δικά τους λόγια, κάτι που ενισχύει και ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, το γλωσσικό παιχνίδι και την ανάπτυξη λεξιλογίου.

Οι μεγαλύτεροι  αναγνώστες μαθαίνουν πώς να σκέφτονται πιο βαθιά και κριτικά για τα στοιχεία πλοκής, την αλληλεπίδραση μεταξύ χαρακτήρων, την αιτία και το αποτέλεσμα, τον τόνο της ιστορίας και το επιδιωκόμενο θέμα.

Αυτοί οι αναγνώστες μπορούν να προσθέσουν λέξεις για να υποστηρίξουν τις εικόνες και να συντάξουν τη δική τους εκδοχή της ιστορίας. Οι εικόνες μπορούν να γίνουν ελκυστικές προτροπές γραφής ή όχημα για ακριβείς παρατηρήσεις και αντιληπτικά συμπεράσματα. Και πάλι όλη αυτή η μάθηση συμβαίνει χωρίς καμία υποστήριξη κειμένου από το βιβλίο.

Βιβλία βιβλιοθήκη

Πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο εικόνων χωρίς λέξεις με το παιδί σας

  • Ξεκινήστε από το εξώφυλλο

Ρωτήστε το τι βλέπει. Σε τι φαντάζεται ότι μπορεί να αναφέρεται η ιστορία.

  • Διαβάστε τον τίτλο

 Σας δίνει ο τίτλος ιδέες για το τι μπορεί να είναι η ιστορία; Κάντε προβλέψεις για την ιστορία με βάση το εξώφυλλο και τον τίτλο.

  • Περιηγηθείτε στις εικόνες

Κάντε μια βόλτα στις εικόνες με μοναδικό σκοπό να τις απολαύσετε.

  • Διαβάστε την ιστορία

Μη φοβάστε να πείτε την ιστορία σας με δραματική επιδεξιότητα. Προσθέστε ηχητικά εφέ και ενδιαφέρουσες φωνές που ταιριάζουν στους χαρακτήρες της ιστορίας σας. Μπορείτε από την αρχή να καλέσετε το παιδί σας να προσθέτει στην ιστορία σας ό,τι σκέφτεται και φαντάζεται όποτε το κρίνει κατάλληλο.

  • Η δική του ιστορία

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει μια σειρά, λέγοντας τη δική του εκδοχή της ιστορίας.

  • Κάντε ερωτήσεις σχετικά με το βιβλίο

Ποια είναι η αγαπημένη του εικόνα; Ποιο είναι το αγαπημένο σημείο της ιστορίας ή ο αγαπημένος του χαρακτήρας;

Διαβάστε επίσης: Τι αποκαλύπτουν οι ζωγραφιές των παιδιών;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Το bullying δεν σταματά στην παιδική ηλικία

Το bullying είναι μια μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, κατά την οποία κάποιος ασκεί εσκεμμένα και επανειλημμένα σωματική και ψυχική κακοποίηση σε άλλο άτομο. Ο εκφοβισμός...

Καλύτερη η κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών που μεγαλώνουν με σκυλιά

Τα μικρά παιδιά που ζουν σε σπίτια τα οποία διαθέτουν κατοικίδια σκυλιά έχουν καλύτερη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και συμπεριφορά, σε σχέση με παιδιά,...

Τα θέλει όλα δικά του; Δείτε πώς να πάρετε το προβάδισμα

Εάν το παιδί σας είναι από εκείνα τα παιδιά που τα θέλει όλα δικά του και δεν συμμορφώνεται, ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των παιδιών...

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου – Ποια μωρά κινδυνεύουν περισσότερο;

Το σύνδρομο ξαφνικού βρεφικού θανάτου (SIDS) είναι ο ανεξήγητος θάνατος, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενός φαινομενικά υγιούς μωρού ηλικίας κάτω του ενός...

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον ρατσισμό

Το να ανοίξουμε συζητήσεις για την έννοια του ρατσισμού στα παιδιά μπορεί να μοιάζει με ναρκοπέδιο, αλλά δεν χρειάζεται.  Έχετε συζητήσει με τα παιδιά σας...