Discover

Διάβασμα βιβλίων: Τρόποι για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να αγαπήσουν την ανάγνωση

Πως να παροτρύνετε τα μικρά σας να ξεκινήσουν το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων

Για πολλά παιδιά, η ανάγνωση δεν είναι κάτι εύκολο, άλλα δυσκολεύονται να κάνουν τη σύνδεση μεταξύ των γραμμάτων και των ήχων τους ενώ μερικά ίσως να μην έχουν βρει ακόμη μια ιστορία που να τους ενδιαφέρει ώστε να απολαμβάνουν το διάβασμα βιβλίων. Δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ενθουσιαστούν με την ανάγνωση.

 • Ξεκινήστε με τις επιλογές του παιδιού σας.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να διαβάσουν κάτι που τους ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, κόμικς ή αστεία βιβλία μπορεί να είναι μια διασκεδαστική επιλογή για το παιδί σας. Ένα κόμικ μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα με τη σειρά, επειδή οι ιστορίες έχουν αρχή, μέση και τέλος. Βοηθούν επίσης στη δημιουργία λεξιλογίου και δείχνουν ότι τα βιβλία μπορεί να είναι διασκεδαστικά. Μόλις το παιδί σας νιώθει άνετα με την ανάγνωση, μπορείτε να ενθαρρύνετε άλλες επιλογές με μια ποικιλία περιεχομένου.

 • Κάντε επανάληψη

Πολλά παιδιά διαβάζουν τα ίδια βιβλία ξανά και ξανά. Η επανάληψη βοηθά τα παιδιά να μάθουν το κείμενο και να το διαβάσουν ξανά με αυτοπεποίθηση. Κάθε νέα ανάγνωση του βιβλίου μπορεί να τους βοηθήσει να παρατηρήσουν κάτι νέο και να καταλάβουν την ιστορία λίγο καλύτερα. Όπως ακριβώς και με τις αγαπημένες ταινίες. Αυτή η θετική εμπειρία μπορεί να εμπνεύσει τα παιδιά να δοκιμάσουν να διαβάσουν καινούρια βιβλία.

 • Διαβάστε τους δυνατά

Διαβάζοντας δυνατά στα παιδιά σας τα βοηθά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, ενώ ταυτόχρονα τους δίνετε το καλό παράδειγμα, ότι δηλαδή, η ανάγνωση βιβλίων είναι κάτι διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Επίσης η ανάγνωση δυνατά σας βοηθά να περνάτε μαζί δημιουργικό χρόνο.

 • Δημιουργήστε γενικότερα ευκαιρίες για ανάγνωση και γραφή 

Δώστε στα παιδιά πολλές ευκαιρίες για να διαβάζουν κάθε μέρα, όχι μόνο βιβλία, οτιδήποτε. Για παράδειγμα, γράψτε σημειώσεις και αφήστε τις στο μαξιλάρι του, στο γραφείο ή μέσα σε μια τσέπη. Κολλήστε μαγνητάκια με γράμματα στο ψυγείο ώστε να δημιουργεί μόνο του μικρές λεξούλες ή το όνομά του.

Όταν πάτε ταξίδι με το αυτοκίνητο ή με το τρένο, παίξτε παιχνίδια λέξεων. Μη ξεχνάτε ότι τα παιδιά απολαμβάνουν συχνά να διαβάζουν τις πινακίδες που βλέπουν στο δρόμο (όπως εκείνες σε εστιατόρια και καταστήματα)

Μπορείτε επίσης όταν καταλάβετε ότι το παιδί σας ενδιαφέρεται για ένα βιβλίο να κάνετε συνδέσεις μεταξύ της ιστορίας και του παιδιού, να βρίσκετε κοινά σημεία ανάμεσα σε εκείνο και την ιστορία. Θα το απολαύσει πολύ περισσότερο γιατί είναι πολύ πιθανό να ταυτιστεί.

 • Ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να φτιάξουν βιβλία, αφίσες ή κολάζ που διακοσμούν με τις δικές τους εικόνες και γράμματα. Τα παιδιά λατρεύουν να διαβάζουν πράγματα που έχουν γράψει ή να μοιράζονται τις δημιουργίες τους με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Εάν ανησυχείτε για την ικανότητα ή την προθυμία του παιδιού σας να διαβάσει, ζητήστε βοήθεια. Συζητήστε με το γιατρό ή το δάσκαλό του παιδιού σας.

paidi diabazei

Δημιουργήστε έναν όμορφο χώρο ανάγνωσης στο σπίτι

Ένα σπίτι γεμάτο με υλικό ανάγνωσης είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να ενθουσιαστούν με το διάβασμα.

 • Τοποθετείστε στα ράφια βιβλία και περιοδικά τακτοποιημένα και οργανωμένα έτσι ώστε να μπορεί να έχει ελεύθερα και γρήγορα πρόσβαση στα αγαπημένα του βιβλία.
 • Τοποθετήστε μερικά από τα βιβλία με τα εξώφυλλα στραμμένα προς τα έξω, ώστε να είναι εύκολο να εντοπιστούν.
 • Βάλτε ένα καλάθι γεμάτο βιβλία και περιοδικά δίπλα στα αγαπημένα τους μέρη του σπιτιού.
 • Δημιουργήστε μια άνετη γωνιά ανάγνωσης και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τη χρησιμοποιούν κάθε μέρα. Μπορείτε να διακοσμήσετε αυτή τη γωνιά, με ένα όμορφο φωτιστικό, κουβερτάκι και ένα μεγάλο άνετο μαξιλάρι πατώματος.
 • Αλλάζετε συχνά το υλικό, προσθέστε εποχιακά βιβλία, διαφορετικά περιοδικά, βιβλιαράκια με ζωγραφική ή γράμματα.
 • Περιορίστε το χρόνο οθόνης των παιδιών σας (συμπεριλαμβανομένων τηλεόρασης, υπολογιστή, smartphone, tablet και βιντεοπαιχνιδιών) για να βεβαιωθείτε ότι έχουν χρόνο για ανάγνωση.
 • Υιοθετείστε την καλή συνήθεια να κάθεστε μαζί ενώ διαβάζει ο καθένας το δικό του βιβλίο.

Πηγή: kidshealth.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Μωρό και ύπνος στην αγκαλιά. Κακή συνήθεια ή όχι;

Μετά από ώρες κλάματος, μετά το φαγητό ή έπειτα από μια αναστάτωση  είναι μεγάλη ανακούφιση για το μωρό ο ύπνος στην αγκαλιά σας, παρόλο...

Το παιδί σας είναι ντροπαλό; Πώς να το διαχειριστείτε

Είναι το παιδί σας ντροπαλό; Διαβάστε παρακάτω πότε το αίσθημα της ντροπής γίνεται σοβαρό και πως μπορείτε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση Το να είναι...

Σεβασμός–Υπάρχουν τρόποι διδασκαλίας του (Vol. 2)

Ο σεβασμός είναι κάτι που διδάσκεται και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη διδασκαλία του στα παιδιά. Είναι στο χέρι σας να δείξετε και να διδάξετε...

Παιδική παχυσαρκία: Ο παράδοξος ρόλος του ύψους

Η παχυσαρκία και οι δυσμενείς επιπτώσεις της στην υγεία, έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας. Εκτιμάται ότι το 98%-99% των περιπτώσεων παχυσαρκίας δεν οφείλεται σε κάποιο...

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα παιδί που βαριέται συνέχεια

Το παιδί σας κλαψουρίζει επαναλαμβάνοντας ότι βαριέται συνέχεια; Δείτε πώς να το διαχειριστείτε. Η φράση «βαριέμαι» όταν την ακούνε οι γονείς είναι ισοδύναμη του ήχου...