Discover

Βάλτε από νωρίς τα παιδιά στον κόσμο των επιτραπέζιων

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν είναι απλώς ένα ταμπλό, δύο ζάρια, πέντε-έξι πιόνια και 60-70 κάρτες. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, η φαντασία του δημιουργού, η άλγεβρα, τύχη, το στρατηγικό βάθος του παίκτη.

Τα σπουδαία επιτραπέζια μάλιστα, αυτά που στην πορεία των χρόνων έχουν κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις, διατηρούν παγκόσμια φήμη: Monopoly, Risk, Taboo, Cluedo, Trivial μερικά μόνο από αυτά.

Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΗ

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν τα επιτραπέζια ως ποιοτική λύση για τα παιδιά τους. Ωστόσο, έχουν μια σχετικά άγνοια σχετικά με το περιεχόμενό τους και τον σχεδιαστικό τους χαρακτήρα. Υπάρχει μια εσφαλμένη εντύπωση πως υπάρχουν παιδικά επιτραπέζια, και ενηλίκων.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν επιτραπέζια για κουτσούβελα προσχολικής ηλικίας ή παιδάκια μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Ωστόσο, αυτή η κατηγορία των παιχνιδιών, όσο κι αν οξύνουν τον νου, δεν δημιουργούν συνήθεια ή εθισμό στον κόσμο των επιτραπέζιων. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και λειτουργούν εγκεφαλικά, αλλά αυτό μέχρι να βαρεθούν ή να σηκωθούν από το τραπέζι λόγω υπερκινητικότητας ή άλλων κοντινών ερεθισμάτων (π.χ. αν έρθει η… πίτσα ή η τούρτα, θα γκρεμίσουν το τραπέζι και τα πιόνια θα εκσφενδονιστούν…).

Σαφώς και είναι μια καλή αρχή. Αλλά εκεί κοντά στην ηλικία των δέκα ετών έρχεται η ώρα που τα παιδιά «πρέπει» να μπουν στο δεύτερο στάδιο, των παιχνιδιών όπου το ηλικιακό target group είναι τα 30 ή και τα 40 έτη, αλλά στην πραγματικότητα διέπονται από κανόνες που μπορούν να γίνουν απόλυτα κατανοητοί και από τα πανέξυπνα δεκάχρονα μπομπιρίδια που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ

Όλα τα επιτραπέζια παιχνίδια αναγράφουν στο ταμπλό το ηλιακό πλαίσιο που ταιριάζει σε αυτό. Τα περισσότερα έχουν ένα συγκεκριμένο: 12-99. Αυτό από μόνο θα έπρεπε να ιντριγκάρει κάθε γονιό που σέβεται τον ρόλο του. Το συγκεκριμένο πλαίσιο φωνάζει από μόνο του: «Αυτή είναι μια δραστηριότητα για σένα και το παιδί!».

Βέβαια, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει και ο γονιός να είναι μπασμένος στον κόσμο των «ψαγμένων» επιτραπέζιων. Αν έχει πλήρη άγνοια, μπορεί να ξεκινήσει με τα πιο απλά παιχνίδια και σιγά-σιγά να προχωρήσει στα περίπλοκα. Η ψυχαγωγία, η επαφή σου με το παιδί, η εγκεφαλική καλλιέργεια του τέκνου, είναι αξίες ανεκτίμητες. Δύο ώρες πάνω από ένα επιτραπέζιο είναι δύο ώρες μακριά από μια οθόνη.

Γονιέ, πρέπει να αποτάξεις από πάνω σου τον φόβο του δυσνόητου παιχνιδιού με τους πολλούς κανόνες. Εκεί είναι όλο το ζουμί. Η αξιολόγηση των παιγνίων από τους ειδικούς της υφηλίου είναι ελεύθερη στο Διαδίκτυο. Και αν τσεκάρεις, θα δεις πως τα πρώτα σε δημοφιλία παιχνίδια ανά τον κόσμο, τα καλύτερα και πιο περίπλοκα, παίζονται και από παιδιά 12 ετών. Δύο χρόνια επενδύσεων σε παιχνίδια, από τα 11 ή τα 12 μέχρι τα 14, είναι αρκετά για να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Βουτήξτε στα βαθιά με ένα από τα αυτά τα τρία εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας παιχνίδια:
PUERTO RICO

Το 2002 γεννήθηκε η ιδέα του Puerto Rico και εδώ και 18 χρόνια θεωρείται ένα από τα κορυφαία επιτραπέζια παιχνίδια. Υπάρχουν επτά διαφορετικοί ρόλοι και σε κάθε γύρο παίζουν όλοι οι παίκτες και όχι μόνο ο ένας, κάτι που δημιουργεί μια δίνη γεγονότων. Ένα εκπληκτικά περίπλοκο παιχνίδι χωρίς καμία δόση τύχης, ικανό να δημιουργήσει στρατηγικό τρόπο σκέψης σε ένα 12χρονο που θα την κουβαλά για μια ζωή. Τολμήστε να επενδύσετε σε αυτό!

ΑΠΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑN

Εδώ και 25 χρόνια η… ναυαρχίδα της νέας γενιάς των επιτραπέζιων παιχνιδιών, όχι μόνο για την παρέα, αλλά και για την οικογένεια. Οι Άποικοι, παιχνίδι με αρκετή δόση τύχης, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας απασχολεί. Με αυτό το επιτραπέζιο θα διαπιστώσετε τον χαρακτήρα του παιδιού σας, τις διαπραγματευτικές του ικανότητες, αλλά και το αν του αρέσει να ακολουθεί τη στρατηγική του με κάθε τρόπο ή αν επιλέγει στα σκούρα να αλλάζει τρόπο παιχνιδιού.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 Είναι και της… μόδας. Οι μυημένοι στον κόσμο των επιτραπέζιων αντιμετώπισαν την πανδημία πριν από δώδεκα χρόνια, όταν βγήκε αυτό το απόλυτα συνεργατικό παιχνίδι. Ο κάθε παίκτης αναλαμβάνει έναν ρόλο (γιατρός, επιστήμονας, διεκπεραιωτής, ερευνητής, εμπειρογνώμονας) και τότε θα δείτε τις ηγετικές, οργανωτικές και συνεργατικές δεξιότητες του 10χρονου παιδιού σας, όπως επίσης θα διαπιστώσετε αν διαθέτει ομαδικό πνεύμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τα θέλει όλα δικά του; Δείτε πώς να πάρετε το προβάδισμα

Εάν το παιδί σας είναι από εκείνα τα παιδιά που τα θέλει όλα δικά του και δεν συμμορφώνεται, ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των παιδιών...

Παιδικό πρωινό ξύπνημα: Έξι τρόποι αντιμετώπισης

Έχετε ένα ζωντανό πολύ πρωινό ξυπνητήρι; Δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν το μικρό σας ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί. Είναι συνηθισμένο για τα μικρά...

Αμερικανική Ένωση: Απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά του παιδικού καρκίνου

Η Αμερικανική Ένωση θέτει ως απαραίτητο τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου των παιδιών. Το θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού των...

Αγγελική Θάνου: Πάθος, αγάπη, ενσυναίσθηση, τόλμη

Η συγγραφέας Αγγελική Θάνου έχει πάθος, αγάπη, ενσυναίσθηση, τόλμη. Έχει, δηλαδή, όλα εκείνα που και η ίδια προτείνει σε επίδοξους νέους συγγραφείς. Και έχει...

Έξυπνοι τρόποι να σταματήσετε τη συνεχή επιθυμία των παιδιών για σνακ

Η γονική καθημερινότητα μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις έχει ακόμα μία που πολλές φορές μοιάζει με εφιάλτη και δεν είναι άλλη από τη συνεχή...