Discover

Τι βιβλία διαβάζουμε σε παιδιά έως 2 χρόνων – Ένας πλήρης οδηγός

Ένας παιδικός οδηγός ανάγνωσης ανά ηλικία

Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου

Υπάρχουν πολλά περισσότερα σε μια ιστορία από το να διαβάζεις μόνο τις λέξεις της κάθε σελίδας. Το βασικότερο όλων είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν νέο λεξιλόγιο και αναπτύσσουν ενσυναίσθηση και αυτοέλεγχο.

Ακολουθεί ένας οδηγός ανά ηλικία, με προσθήκη μερικών απλών τεχνικών για να κάνετε τον χρόνο της ανάγνωσης με τα παιδιά σας ακόμη πιο εμπλουτισμένο:

 Διαβάζοντας σε ένα μωρό κάτω του ενός έτους:

  • Δοκιμάστε μεγάλα παιδικά βιβλία

Ίσως να μην σκέφτεστε να διαβάσετε ένα σύνθετο παραμύθι σε ένα νεογέννητο, αλλά τα μωρά κάτω των έξι μηνών ωφελούνται πραγματικά από την ακρόαση βιβλίων που θα διαβάζατε σε μεγαλύτερα παιδιά. Τα βοηθά να ακούσουν τον ρυθμό της γλώσσας, εκπαιδεύει το αυτί τους και καθιστά λίγο πιο εύκολο να δώσουν προσοχή σε μεγαλύτερες προτάσεις αργότερα.

  • Τραβήξτε την προσοχή τους

Περίπου από τους έξι έως τους δώδεκα μήνες, τα μωρά αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τα  βιβλία, περισσότερο ως παιχνίδια για εξέταση και χειρισμό. Υφασμάτινα ή βιβλία με υφές όπως λίγο γούνα ή καουτσούκ ή κουμπιά με ήχους διατηρούν το ενδιαφέρον τους. Μην εκπλαγείτε, βέβαια, αν απλώς τραβήξουν το βιβλίο από το χέρι σας και το βάλουν στο στόμα τους ή το εξερευνήσουν απλά – αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό σε αυτό το στάδιο.

  • Απλότητα

Τα βιβλία που έχουν απλές εικόνες σε συνδυασμό με απλές και λίγες λέξεις βοηθούν τα μωρά να μάθουν το πρώτο τους λεξιλόγιο. Εάν υπάρχουν περισσότερες από μία φωτογραφίες στη σελίδα, φροντίστε να επισημάνετε αυτό για το οποίο τους μιλάτε γιατί δε θα ξέρουν που να εστιάσουν.

μωρό καρέκλα γέλιο

Διαβάζοντας σε ένα παιδί ενός έτους:

  • Κλασσικά  στοιχεία

Προτιμήστε βιβλία με ποιηματάκια, χοντρές σελίδες  για να διευκολύνουν τη στροφή τους , να είναι πολύχρωμα και να έχουν εικόνα ανά σελίδα.

  • Διαλογική ανάγνωση

Μέχρι τη στιγμή που τα μωρά είναι περίπου 12 μηνών, μπορείτε να πείτε «Πού είναι το κόκκινο μπαλόνι;» και εκείνα μπορούν να το δείξουν.

Επισημάνετε τις φωτογραφίες και  περιμένετε από το παιδί σας να ανταποκριθεί δείχνοντας, κάνοντας έναν ήχο ή μιμούμενο μια λέξη. Στη συνέχεια, για να το προχωρήσουμε περισσότερο, μπορείτε να περιμένετε και να δείτε αν το παιδί σας αγγίζει τη σελίδα και, στη συνέχεια, θα μπορούσατε να πείτε “το αγόρι κρατά το μπαλόνι” και να περιμένετε ξανά για να δείτε αν το παιδί σας κάνει κάτι ως απάντηση.

Αυτό είναι η αρχή της λεγόμενης διαλογικής ανάγνωσης, μια τεχνική όπου γονείς και παιδιά έχουν συζήτηση για το τι υπάρχει σε ένα βιβλίο και προάγει την ανάπτυξη και διεύρυνση του λεξιλογίου τους. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που είχαν περισσότερες συνομιλίες πριν από τα δύο τους χρόνια σημείωσαν ανώτερες γλωσσικές δεξιότητες στα δεκατρία.

μητερα διαβαζει μωρο

Διαβάζοντας σε ένα παιδί δύο ετών:

  • Διαβάστε  τους βιβλία σχετικά με τον κόσμο που αντιλαμβάνονται

Τα δύο ετών παιδιά είναι έτοιμα για βιβλία με πιο περίπλοκες εικόνες και ιστορίες. Οι καλύτερες επιλογές είναι βιβλία που περιγράφουν κάτι οικείο σε αυτά, όπως η βόλτα στο πάρκο ή η ρουτίνα του ύπνου.

  • Κάντε το διασκεδαστικό

Εάν έχετε ένα υπερκινητικό παιδί που δεν ενδιαφέρεται να καθίσει ακίνητο για το χρόνο της ιστορίας, δοκιμάστε να πάρετε ένα πιο διαδραστικό βιβλίο – σηκώστε το καπάκι ή τραβήξτε τα καρτέλα ή ηλεκτρονικά που ακούγονται όταν πατάτε ένα κουμπί είναι ιδανικά για να κρατήσετε τα παιδιά εμπλεκόμενα .

  • Κάντε ερωτήσεις

Τα μικρά παιδιά λατρεύουν την ανάγνωση ξανά και ξανά αγαπημένων τους ιστοριών. Αφού διαβάσετε ένα βιβλίο μαζί μερικές φορές και εξοικειωθούν με μια ιστορία, δοκιμάστε να τους ζητήσετε να σας πουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ή αν ένας ήρωας πέσει ή πάθει κάτι άλλο πείτε «Ω, τι συνέβη;». ακόμη μπορείτε να συνδέσετε τον ήρωα ή στοιχεία του βιβλίου με τον πραγματικό κόσμο – εάν το βιβλίο έχει ένα σκυλί  μπορείτε να πείτε, “Ένα σκυλάκι! Όπως το σκυλάκι της γιαγιάς! ”

  •  «Διαβάστε» τις εικόνες

Όταν μεταβείτε σε μια νέα σελίδα, δοκιμάστε να αγνοήσετε το κείμενο και να κάνετε παύση για να δείτε τι λέει το παιδί σας. Αν ο δίχρονος κοιτάζει την εικόνα και λέει «Ο σκύλος τρέχει!» μπορείτε να επεκτείνετε με μια μεγαλύτερη φράση: «Ναι! Το σκυλάκι κυνηγά τη γάτα».  Αυτοί οι τύποι επεκτάσεων – όπου απαντάτε στο παιδί σας με μια πρόταση που είναι λίγο πιο περίπλοκη – βοηθούν τα παιδιά να μάθουν γραμματική και νέες λέξεις πιο γρήγορα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Κατερίνα Παπαποστόλου: Συγγραφέας με μεγάλη…φιλοζωική καρδιά

H συγγραφέας Κατερίνα Παπαποστόλου είναι δασκάλα, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων από την «Kynagon Dog Trainers Academy», ενώ σπουδαίο έργο υλοποιεί με την ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ., την...

“Με λένε Αργύρη, εμένα!”, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική μας συστήνουν μια ακόμη νέα σειρά βιβλίων που την ονομάζουν "Με λένε Αργύρη, εμένα!". Οι δάσκαλοι και συγγραφείς Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης...

Τι είναι ο σεβασμός – Έξι τρόποι διδασκαλίας του (Vol. 1)

Ο σεβασμός όσο εύκολα λέγεται, τόσο δύσκολα εφαρμόζεται ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στα παιδιά που λειτουργούν αυθόρμητα και εκφράζουν τα συναισθήματά τους χωρίς φίλτρα. Αυτό το...

Παιδικά πάρτι στις μέρες του κορονοϊού

Πως να διοργανώσετε παιδικά πάρτι στην εποχή του κορονoϊού - Τι να κάνετε για να μην χάσει το παιδί τα φετινά του γενέθλια Δεν χρειάζεται...

Φώτης Δούσος: Ένας πολυτάλαντος συγγραφέας

Αν κάποιος γνωρίσει τον Φώτη Δούσο ή απλά γκουγκλάρει το όνομά του και ρίξει μια ματιά σε όσα κάνει θα αντιληφθεί αμέσως ότι δεν...