Discover

Πώς αντιμετωπίζουμε τον θάνατο του κατοικιδίου μας;

Πότε και ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε για τον θάνατο του κατοικιδίου στα παιδιά – Πώς να εξηγήσετε τι συμβαίνει μετά

Για τα περισσότερα παιδιά, τα κατοικίδια είναι κάτι περισσότερο από ζωάκια που έχει η οικογένεια ‒ είναι μέλη της οικογένειας και οι καλύτεροί τους φίλοι. Δυστυχώς, όμως, η χαρά της κατοχής ενός κατοικιδίου συμβαδίζει με τη θλίψη της απώλειάς του, είτε λόγω γήρατος είτε λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.

Τα κατοικίδια καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των παιδιών, καθώς είναι τα πρώτα που χαιρετούν πριν και μετά το σχολείο και είναι «εκεί», προσφέροντας συντροφιά όταν τα παιδιά είναι άρρωστα, αναστατωμένα ή δεν έχουν αρκετούς φίλους.

Επειδή όμως είναι αδύνατο να προστατέψουμε τα μικρά μας από την είδηση της απώλειας του ζώου, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσουν. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως ο θάνατος του κατοικιδίου ίσως να είναι ο πρώτος που θα κληθούν να βιώσουν, οπότε η διαδικασία της θλίψης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν άλλες απώλειες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Παιδιά κατοικίδιο σκύλος

Πότε και πώς να τους το πείτε

Προσπαθήστε να τους μεταφέρετε τα άσχημα νέα σε ένα μέρος όπου αισθάνονται ασφαλή και άνετα και δεν αποσπάται η προσοχή τους από κάτι άλλο.Όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο δύσκολο ζήτημα, «ζυγίστε» το πόσες πληροφορίες πρέπει να ακούσουν με βάση την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητάς τους.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι πολύ ηλικιωμένο ή ταλαιπωρείται από κάποια ασθένεια, σκεφτείτε να ενημερώσετε τα παιδιά σας για την κατάσταση της υγείας του πριν συμβεί το μοιραίο. Εάν πρέπει να κάνετε ευθανασία, καλό είναι να εξηγήσετε ότι:

  • οι κτηνίατροι έχουν κάνει ό,τι μπορούν
  • η υγεία του ζώου δεν θα βελτιωνόταν ποτέ
  • αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να απομακρυνθεί ο πόνος που νιώθει το ζωάκι σας
  • το κατοικίδιο θα πεθάνει ειρηνικά, χωρίς να αισθάνεται πληγωμένο ή φοβισμένο

Ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητας, όπως προαναφέραμε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη «θάνατος». Πολλά παιδιά θέλουν να δουν για τελευταία φορά το αγαπημένο τους ζωάκι και να το αποχαιρετίσουν, ενώ άλλα μπορεί να επιθυμούν να βρίσκονται εκεί για να το παρηγορήσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Εάν πρέπει να κάνετε ευθανασία στο κατοικίδιο ζώο σας, μην πείτε ότι πήγε «για ύπνο» ή «κοιμήθηκε». Τα μικρά παιδιά τείνουν να παίρνουν τα πράγματα κυριολεκτικά, έτσι αυτό μπορεί να δημιουργήσει τρομακτικές ιδέες σχετικά με τον ύπνο ή τη χειρουργική επέμβαση και την αναισθησία. Εάν ο θάνατος του κατοικίδιου επέλθει ξαφνικά, εξηγήστε σε ήρεμο τόνο τι έχει συμβεί και παράλληλα φροντίστε να είστε σύντομοι.

Παιδί κατοικίδιο κουνέλι

Μην πείτε ψέματα

Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση να πείτε ψέματα. Είναι άδικο για το παιδί να μη γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί στον «φίλο» του. Το να του πείτε «ο Μαξ έφυγε» ή «Ο Μαξ πήγε ταξίδι» δεν θα το ανακουφίσει, γιατί και έχει χάσει το κατοικίδιό του και θα αναρωτιέται πού πήγε. Επιπλέον, όταν μάθει την αλήθεια, θα θυμώσει που του είπατε ψέματα.

Μετά τον θάνατο, τι;

Εάν αναρωτιέται το παιδί σας τι συμβαίνει στο κατοικίδιό του μετά τον θάνατο, χρησιμοποιήστε τη δική σας κατανόηση αναφορικά με τον θάνατο. Και αφού κανένας από εμάς δεν γνωρίζει πλήρως, ένα «δεν ξέρω» σίγουρα είναι η κατάλληλη απάντηση, καθώς μπορούμε να προσθέσουμε πως ο θάνατος αποτελεί ένα μυστήριο.

Νιώστε τα συναισθήματά σας

Όσον αφορά τα δικά σας συναισθήματα, δείξτε τα, πείτε πώς αισθάνεστε. Αυτό αποτελεί ανοιχτό παράδειγμα για τα παιδιά, καθώς με αυτόν τον τρόπο δείχνετε ότι είναι αποδεκτό να νιώθουμε θλίψη και να κλαίμε όταν είμαστε λυπημένοι. Δεν ντρεπόμαστε για τα συναισθήματα που νιώθουμε. Επίσης, λειτουργεί παρηγορητικά, γιατί τα παιδιά δεν είναι τα μόνα που αισθάνονται λυπημένα. Μοιραστείτε ιστορίες για τα κατοικίδια ζώα που είχατε ‒και χάσατε‒ όταν ήσασταν νέοι και πόσο δύσκολο ήταν να τα αποχωριστείτε.

Γλυκιά ανάμνηση

Λάβετε υπόψη ότι ο θρήνος για την απώλεια ενός κατοικιδίου, ιδιαίτερα για ένα παιδί, είναι παρόμοιος με τη θλίψη που προκαλείται από την απώλεια ενός ανθρώπου. Για τα παιδιά, η απώλεια ενός κατοικιδίου που πρόσφερε αγάπη και συντροφικότητα μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη από το να χάσετε έναν μακρινό συγγενή. Ίσως αυτό να χρειαστεί να το εξηγήσετε σε φίλους, μέλη της οικογένειας ή σε άλλους που δεν έχουν κατοικίδια ή δεν το καταλαβαίνουν.

Τέλος, μιλήστε για το κατοικίδιο ζώο σας συχνά και με αγάπη. Ενημερώστε το παιδί σας ότι η λύπη θα εξαφανιστεί, αλλά οι χαρούμενες αναμνήσεις του κατοικίδιου ζώου θα παραμείνουν για πάντα. Όταν έρθει η ώρα, μπορείτε να σκεφτείτε να υιοθετήσετε ένα νέο κατοικίδιο ζώο ‒ όχι ως αντικαταστάτη, αλλά ως τρόπο υποδοχής ενός άλλου «φίλου» στην οικογένειά σας.

Με πληροφορίες από kidshealth.org

Διαβάστε επίσης: Το παιδί σας είναι ντροπαλό; Πώς να το διαχειριστείτε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Κλαίει το μωρό σας; Έτσι θα το ηρεμήσετε (video)

Ο Dr. Robert Hamilton, παιδίατρος από τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, πιστεύει ότι γνωρίζει το μυστικό για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει. Η...

Η οθόνη σε ρόλο babysitter – Τι γίνεται όταν τα παιδιά μένουν με τους παππούδες

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι λίγο πολύ γνωστό πως κακομαθαίνουν τα παιδιά καθώς αφήνουν τα εγγόνια να κάνουν όσα απαγορεύουν οι γονείς, να...

Θυμός των παιδιών: Μια ευκαιρία ανοικοδόμησης

Ο θυμός των παιδιών και τα διάφορα ξεσπάσματά τους είναι πραγματικά παραγωγικά και μια ευκαιρία ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους. Μπορεί να σας ανησυχήσει η συμπεριφορά...

Τα θέλει όλα δικά του; Δείτε πώς να πάρετε το προβάδισμα

Εάν το παιδί σας είναι από εκείνα τα παιδιά που τα θέλει όλα δικά του και δεν συμμορφώνεται, ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των παιδιών...

Δέσποινα Γκουτζολίκα: αστυνομικός με παραμυθένια καρδιά

Η συγγραφέας Δέσποινα Γκουτζολίκα είναι αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος άνθρωπος και έχει πολλά να πει και να γράψει. Ημέρα της γυναίκας σήμερα...