Discover

Πώς να διαχειριστείτε το αίσθημα απογοήτευσης των παιδιών τα φετινά Χριστούγεννα

Δύσκολες οι φετινές χειμερινές διακοπές

Αναρωτιέστε πώς να γιορτάσετε τις φετινές χριστουγεννιάτικες διακοπές όταν ο COVID-19 φαίνεται να τα έχει κάνει όλα τόσο δύσκολα και αδύνατα και ενώ η απογοήτευση των παιδιών είναι στο υψηλότερο σημείο της; Υπάρχουν τρόποι. Και μάλιστα τρόποι που μπορούν να ξεκινήσουν και νέες παραδόσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλές από τις παραδόσεις των διακοπών μας περιστρέφονταν γύρω από συγκεντρώσεις με φίλους και την οικογένεια. Η εορταστική περίοδος φέτος, όμως, είναι διαφορετική. Στο παρελθόν, φιλοξενούσαμε φίλους και συγγενείς για τα Χριστούγεννα, ή ταξιδεύαμε για να είμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Με τους περιορισμούς του COVID-19, όμως, οι περισσότεροι από εμάς δεν θα συγκεντρωθούμε φέτος.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τους εαυτούς μας να νιώσουν την απογοήτευση, ακόμη και τη θλίψη, από αυτό το γεγονός. Τα παιδιά μας πιθανότατα να εξωτερικεύσουν με πιο έντονο τρόπο αυτά τα συναισθήματα καθώς δεν θα μπορούν να δουν τους παππούδες, τα ξαδέρφια και τους φίλους τους. Αλλά εμείς, ως ενήλικες, ίσως δυσκολευτούμε να δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να είμαστε λυπημένοι. Θυμηθείτε να δείξετε στον εαυτό σας την ίδια συμπόνια και ενσυναίσθηση που δίνετε στο παιδί σας. Θα μπορούσατε ακόμη και να αφιερώσετε χρόνο γι’ αυτό.

Ίσως, ακόμη, να σκέφτεστε, «Έχω τόσα πολλά. Είναι λάθος να λυπάμαι για τον εαυτό μου όταν οι άλλοι έχουν τόσο λίγα». Αλλά σκεφτείτε, η ενσυναίσθηση δεν φεύγει με αυτή τη σκέψη. Το να αγαπάς και να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τη μεγαλύτερη δυστυχία ενός άλλου ατόμου. Δεν είναι διαγωνισμός.

Αφήστε τον εαυτό σας και το παιδί σας να αισθανθούν όλα τα μεγάλα συναισθήματα. Ακόμη και τα δυσάρεστα.

Άλλωστε, τον επόμενο χρόνο, όλα μάλλον θα είναι αλλιώς και θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε και να συγκεντρωθούμε ξανά με φίλους και συγγενείς. Φέτος, ας απολαύσουμε το χρόνο και το χώρο που έχει δημιουργηθεί στη ζωή μας λόγω των περιορισμών που μας έβαλε ο COVID-19. Και ενώ είμαστε λυπημένοι για τις παραδόσεις που δεν μπορούμε να κάνουμε, ας κάνουμε μερικές νέες και ας γιορτάσουμε με τρόπους που έχουν νόημα για εμάς. Και ποιος ξέρει; Ίσως κάποιες από αυτές τις κρατήσουμε και για το επόμενο έτος.

Ακολουθούν ορισμένες ιδέες για νέες δραστηριότητες, καθώς και  για δραστηριότητες που λειτουργούν για οικογένειες που γιορτάζουν από απόσταση.

 • Κάντε ένα οικογενειακό υπνο-πάρτι με υπνόσακους δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο (αλλά όχι τη νύχτα που πρέπει να έρθει ο Άγιος Βασίλης!).
 • Κάντε πολλές βραδιές οικογενειακών ταινιών με θέμα τις διακοπές. (Δημιουργήστε μια κύρια λίστα με όλα όσα θέλετε να δείτε φέτος!)
 • Κάντε μια βόλτα για να δείτε τα φώτα και τις διακοσμήσεις των δρόμων και των πλατειών. (Μπόνους: γεμίστε ένα θερμός με ζεστή σοκολάτα).
 • Ζητήστε από τα παιδιά να φτιάξουν εορταστικές κάρτες ή χριστουγεννιάτικα στολίδια.
 • Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά. Φουρνίστε μπισκότα και ψωμί.
 • Προσκαλέστε φίλους και συγγενείς να συμμετέχουν μέσω Zoom όταν ανοίγετε δώρα.
 • Στολίστε μέσω zoom το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας.
 • Παραδώστε μυστικά, ως άλλος Άγιος Βασίλης, δώρα, κάρτες ή λιχουδιές στους γείτονές σας.
 • Τραγουδήστε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και διαβάστε Χρστουγεννιάτικα αποφθέγματα.
 • Ντυθείτε σαν να πηγαίνατε σε ένα φανταχτερό εορταστικό δείπνο υπό το φως των κεριών. Μαγειρέψτε κάτι σπιστικό ή παραγγείλετε από ένα τοπικό εστιατόριο που θα θέλατε να υποστηρίξετε λόγω του κλεισίματός του εξαιτίας της πανδημίας.
 • Φτιάξτε νιφάδες χιονιού από χαρτί και κρεμάστε τες στα παράθυρα.

ΠΗΓΗ: todaysparents.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Μπαρναμπούς. Η Μεγάλη Απόδραση – εκδ. Μεταίχμιο

Ένα εκπληκτικό εικονοβιβλίο για το οποίο συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το δίδυμο των διεθνών μπεστ σέλερ The Fan Brothers, με τον αδελφό τους Devin...

10 υγιεινές συνήθειες που μπορούν να υιοθετήσουν τα παιδιά

10 υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να ακολουθήσετε για την προστασία των παιδιών Τα παιδιά παραδειγματίζονται από τους γονείς και σιγά σιγά αναπτύσσουν τη δική τους...

Ατυχήματα και παιδιά: Πρώτη αιτία των παιδικών θανάτων

Καθημερινά, σε παγκόσμιο επίπεδο, 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών χάνουν τη ζωή τους ή μένουν ανάπηρα από ατυχήματα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο...

Η συνταγή της βασιλικής οικογένειας για εορταστικά μπισκότα

H βασιλική οικογένεια μοιράστηκε τη συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα Ως δώρο στους θαυμαστές τους σε όλο τον κόσμο, η βασιλική οικογένεια μοιράστηκε τη συνταγή για...

Έξι μικρές άσχημες συμπεριφορές που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πώς αισθάνεστε όταν το παιδί σας σάς διακόπτει ενώ μιλάτε, προσποιείται ότι σας ακούει ή υιοθετεί άλλες μικρές άσχημες συμπεριφορές;    Στη συνέχεια θα συναντήσετε...