Discover

Το παιδί σας είναι ντροπαλό; Πώς να το διαχειριστείτε

Είναι το παιδί σας ντροπαλό; Διαβάστε παρακάτω πότε το αίσθημα της ντροπής γίνεται σοβαρό και πως μπορείτε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση

Το να είναι κάποιος ντροπαλός σημαίνει ότι αισθάνεται λίγο φοβισμένος όταν περιτριγυρίζεται από άλλους ανθρώπους. Σχεδόν όλοι κάποιες φορές αισθάνονται ντροπαλοί. Για παράδειγμα, όταν το παιδί είναι νέο στην τάξη, μπορεί να αισθανθεί ντροπή. Η ντροπή είναι κάτι που απλώς συμβαίνει, δεν ξυπνάει κάποιος και λέει «σήμερα θα ντραπώ». Το παιδί σας μπορεί να είναι το καλύτερο στο ποδόσφαιρο, αλλά να κοκκινίσει όταν ο προπονητής τού δώσει κάποιες συμβουλές, και ειδικά μπροστά σε άλλους.

Το να είναι κάποιος ντροπαλός δεν είναι απαραίτητα κακό, απλώς σίγουρα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο ώστε να αισθανθεί άνετα με νέους ανθρώπους και καταστάσεις. Στην πραγματικότητα, πέρα από το χαριτωμένο κοκκίνισμα, μπορεί να είναι και χρήσιμο να είναι κάποιος ντροπαλός, αφού σίγουρα δεν πρόκειται να επιδιώξει κουβέντα με κάποιον που δεν γνωρίζει και θα σκεφτεί αρκετές φορές πριν κάνει ή όχι μια πράξη. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα ντροπαλά παιδιά είναι συνήθως εξαιρετικοί ακροατές, είναι προσεκτικά και ήρεμα, περνάνε καλά μόνα τους, είναι μεθοδικά, έχουν ήθος και έναν σταθερό τρόπο σκέψης.

Παιδί ντροπαλό αγόρι

Τι προκαλεί ντροπή;

Μερικά παιδιά γεννιούνται ντροπαλά και πιο ευαίσθητα. Μερικές φορές ακόμη και τα μωρά αντιδρούν ντροπαλά. Συχνά ένα μωρό κρύβει το πρόσωπό του από έναν ξένο, ενώ, από την άλλη πλευρά, κάποιο άλλο μωρό μπορεί να χαμογελάσει, να μιλήσει ή ακόμη και να κλοτσήσει έναν άγνωστο.

Ακόμη κι αν δεν ήταν ντροπαλό ως παιδί, μπορεί να έγινε στην πορεία. Ίσως να έχει μάθει να ντρέπεται λόγω των εμπειριών που απέκτησε στο σχολείο ή το σπίτι. Μερικές φορές νιώθουμε ντροπή μέχρι να προσαρμοστούμε σε μια νέα κατάσταση, στη συνέχεια όμως αυτό το αίσθημα εξαφανίζεται.

Μπορεί το αίσθημα της ντροπής να είναι σοβαρό;

Μερικές φορές οι άνθρωποι γίνονται τόσο ντροπαλοί, που φοβούνται να κάνουν καθημερινά πράγματα. Για παράδειγμα, δεν θα πάνε σε ένα εστιατόριο επειδή είναι πολύ νευρικοί για να παραγγείλουν και να πληρώσουν ή δεν θα πάρουν τηλέφωνο για να κλείσουν κάποιο ραντεβού. Επίσης, μπορεί να είναι τόσο ντροπαλοί, που να βγαίνουν σπάνια έξω. Εάν αντιλαμβάνεστε ότι η ντροπή που νιώθει το παιδί το εμποδίζει να κάνει πράγματα που θέλει, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να βοηθηθεί και να καταλάβει τι είναι αυτό που το κάνει να μη νιώθει άνετα με τους ανθρώπους γύρω του. Επιπλέον, μπορείτε να ρωτήσετε τους δασκάλους στο σχολείο πώς συμπεριφέρεται μέσα στην τάξη, αν λειτουργεί αυθόρμητα, αν συμμετέχει κ.λπ.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Αφήστε το να νιώσει άνετα, να κινηθεί στους δικούς του ρυθμούς.
  • Μην το «στριμώχνετε», φέρνοντάς το σε δύσκολη θέση αν κάνει κάποιο λάθος, ειδικά μπροστά σε άλλους.
  • Επαινέστε το για τα κατορθώματά του, έτσι ώστε να τονωθεί η αυτοπεποίθησή του.
  • Βοηθήστε το να εμπλουτίσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Μπορείτε, π.χ., να του πείτε ιδέες για το πώς να συστήνεται ή πώς να κάνει το πρώτο βήμα για να γνωρίσει νέα άτομα.
  • Βοηθήστε το να κάνει ένα βήμα τη φορά. Για παράδειγμα, αν είναι σε ένα πάρτι και θέλει να του βάλετε κάτι από τον μπουφέ, προτρέψτε το να το κάνει μόνο του.
  • Μην το πιέζετε για δραστηριότητες που φαίνεται να μη θέλει, όπως για παράδειγμα να πάει κατασκήνωση ή να παίξει με πάρα πολλά παιδιά. Αυτό σε ένα ντροπαλό παιδί φαίνεται βουνό. Επιδιώξτε επαφές με παιδάκια που γνωρίζει καλά και μέσω αυτών την εμπλοκή του σε νέες δραστηριότητες.
  • Εξηγήστε του ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει περίεργα όταν συναναστρέφεται με άγνωστα άτομα. Δώστε του ένα δικό σας παράδειγμα και διακωμωδήστε το.
  • Αν αυτού του είδους η συμπεριφορά εξακολουθεί, συζητήστε το θέμα με τον παιδίατρό σας. Αυτός θα σας δώσει συμβουλές και θα σας παραπέμψει, αν χρειάζεται, σε κάποιον παιδοψυχολόγο.

Με πληροφορίες από:

kidshealth.org

aap.org

Διαβάστε επίσης:  Αγοραφοβία – Όταν τα παιδιά αποφεύγουν συγκεκριμένες τοποθεσίες λόγω φόβου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Μωρό και ύπνος στην αγκαλιά. Κακή συνήθεια ή όχι;

Μετά από ώρες κλάματος, μετά το φαγητό ή έπειτα από μια αναστάτωση  είναι μεγάλη ανακούφιση για το μωρό ο ύπνος στην αγκαλιά σας, παρόλο...

Μητέρα – Γιός: Έξυπνες συμβουλές ανατροφής

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για μια καλή σχέση μητέρας - κόρης, τις οποίες παραθέσαμε σε προηγούμενο άρθρο, αλλά η σχέση μητέρας - γιου είναι ακόμα...

Γονείς «ελικόπτερα»: Πως να σταματήσετε να είστε υπερπροστατευτικοί

Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι κάτι εύκολο. Είστε υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση και την πειθαρχία ενός ανθρώπου. Θέλετε το καλύτερο για το παιδί...

Μπαρναμπούς. Η Μεγάλη Απόδραση – εκδ. Μεταίχμιο

Ένα εκπληκτικό εικονοβιβλίο για το οποίο συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το δίδυμο των διεθνών μπεστ σέλερ The Fan Brothers, με τον αδελφό τους Devin...

Θυμός των παιδιών: Μια ευκαιρία ανοικοδόμησης

Ο θυμός των παιδιών και τα διάφορα ξεσπάσματά τους είναι πραγματικά παραγωγικά και μια ευκαιρία ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους. Μπορεί να σας ανησυχήσει η συμπεριφορά...