Discover

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί σας

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί είναι πολλαπλά. Ως γονέας, θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Και σίγουρα επιθυμείτε να τα προετοιμάσετε για τη μέρα που θα πρέπει να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις. Η αλήθεια είναι ότι, όσο μεγαλώνουν, θα εκτίθενται σε μουσικές και τραγούδια που θα σμιλέψουν την ψυχή και τον νου τους.

Εκτός από τα ψυχαγωγικά και κοινωνικά οφέλη, η μουσική βοηθά και στην ανάπτυξη των ταλέντων και την καλλιέργεια του παιδιού σας. Η εκμάθηση κάποιου οργάνου έχει επίσης συσχετιστεί και με τη μετέπειτα ακαδημαϊκή επιτυχία του.

Πώς ωφελεί η μουσική

  • Η μουσική είναι διασκεδαστική

Μόλις τα παιδιά κατανοήσουν τα βασικά ενός οργάνου, είναι πιθανό να το απολαύσουν όπως απολαμβάνουν και ένα παιχνίδι. Κάθε τραγούδι που μαθαίνουν είναι ένα προσωπικό επίτευγμα. Εάν ενθαρρύνετε τα παιδιά σας ακούγοντάς τα ή επιβραβεύοντάς τα, θα περάσουν υπέροχες στιγμές παίζοντας το όργανό τους.

  • Η μουσική ανακουφίζει από το άγχος

Τα μουσικά όργανα, και γενικότερα η μουσική, απαιτούν απόλυτη προσοχή. Ως εκ τούτου, η μουσική είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο ανακούφισης του άγχους, που βοηθά το μυαλό να ηρεμήσει και ενισχύει τη συγκέντρωση.

  • Η μουσική βοηθά στην κατανόηση των μαθηματικών

Αν και τα μαθηματικά και η μουσική φαίνονται πολύ διαφορετικά, στην πραγματικότητα είναι παρόμοια. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να κρατούν ρυθμό, μαθαίνουν τα κλάσματα και τις αναλογίες. Η μουσική θα μπορούσε λοιπόν να είναι ένας υπέροχος τρόπος εκμάθησης μαθηματικών με καλλιτεχνικό τρόπο.

  • Η μουσική μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες

Η μουσική παίζεται συχνά εντός μιας ομάδας. Ως εκ τούτου, το παιδί μαθαίνει δεξιότητες ομαδικότητας, ώστε να συνεργάζεται αρμονικά. Προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση της ομάδας, είναι απαραίτητες οι πρόβες και η άσκηση. Η επίτευξη της καλύτερης μουσικής απόδοσης οδηγεί και στην ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων.

«Τα παιδιά που συμμετέχουν σε μουσικές δραστηριότητες αναπτύσσουν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικότητας και κατανόησης του εαυτού τους από τα άλλα παιδιά», υποστηρίζει η δρ Αλεξάνδρα Λαμόντ, λέκτορας Ψυχολογίας της Μουσικής στο Πανεπιστήμιο Κιλ.

  • Η μουσική μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση

Με τη βελτίωση των ικανοτήτων τους σε ένα συγκεκριμένο όργανο και την επίτευξη των στόχων τους, τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται πολύ ικανοποιημένα, και αυτό να βελτιώσει σημαντικά την αυτοεκτίμησή τους. Η ανάληψη και η αντιμετώπιση προκλήσεων είναι απαραίτητα για ένα παιδί προκειμένου να αναπτυχθεί πλήρως η δυναμική του.

Διασκεδαστικές μουσικές δραστηριότητες

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί απλοί και διασκεδαστικοί τρόποι για να εντάξετε τη μουσική στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού σας:

  • Τραγουδήστε τους πριν κοιμηθούν.
  • Αποκτήστε εξοπλισμό καραόκε στο σπίτι και τραγουδήστε μαζί με τα παιδιά σας.
  • Διδάξτε τους μερικά τραγούδια για να συνοδεύουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, όπως όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους ή όταν διαβάζουν.
  • Προγραμματίστε μια μουσική εκδρομή, όπως το να πάτε σε μια συναυλία ή μια όπερα.

Συνολικά, η μουσική είναι ένα ουσιαστικό και σημαντικό μέρος στη ζωή των παιδιών, που τα βοηθά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες αλλά και να ξεπεράσουν μαθησιακές δυσκολίες. Τα οφέλη της μουσικής είναι λοιπόν πολλά για το παιδί σας.

Στοιχεία από: kumon.co.uk budsies.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

10 συμβουλές για να μην ταλαιπωρείστε από μικροπράγματα στη σχέση σας

Ο Δρ. ψυχολογίας Richard Carlson μέσω του βιβλίου του προτείνει τρόπους για να μην βασανιζόμαστε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Πολλές φορές έχει τύχει να νιώθουμε εγκλωβισμένοι όταν...

Selfies: Πώς μπορούν να επιδεινώσουν την ανασφάλεια και το άγχος των κοριτσιών

Σε περίπτωση που αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο χρόνο ξοδεύει η κόρη σας προκειμένου να τραβήξει ορισμένες selfies, μια δημοσκόπηση το 2015 διαπίστωσε ότι η μέση...

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί σας

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί είναι πολλαπλά. Ως γονέας, θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Και σίγουρα επιθυμείτε να τα προετοιμάσετε...

Kids Yoga – 5 λόγοι για να τη δοκιμάσετε

Τα οφέλη της γιόγκα είναι γνωστό πως είναι πολλαπλά και στο νου και στο σώμα αλλά και στο πνεύμα, τόσο των μεγάλων αλλά και...

Οι Σάσσεξ μοιράστηκαν στιγμές του 22 μηνών Άρτσι

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν, καλεσμένοι στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρει, είπαν μερικά από τα λόγια του 22 μηνών Άρτσι που έχει μάθει...