Discover

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί σας

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί είναι πολλαπλά. Ως γονέας, θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Και σίγουρα επιθυμείτε να τα προετοιμάσετε για τη μέρα που θα πρέπει να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις. Η αλήθεια είναι ότι, όσο μεγαλώνουν, θα εκτίθενται σε μουσικές και τραγούδια που θα σμιλέψουν την ψυχή και τον νου τους.

Εκτός από τα ψυχαγωγικά και κοινωνικά οφέλη, η μουσική βοηθά και στην ανάπτυξη των ταλέντων και την καλλιέργεια του παιδιού σας. Η εκμάθηση κάποιου οργάνου έχει επίσης συσχετιστεί και με τη μετέπειτα ακαδημαϊκή επιτυχία του.

Πώς ωφελεί η μουσική

  • Η μουσική είναι διασκεδαστική

Μόλις τα παιδιά κατανοήσουν τα βασικά ενός οργάνου, είναι πιθανό να το απολαύσουν όπως απολαμβάνουν και ένα παιχνίδι. Κάθε τραγούδι που μαθαίνουν είναι ένα προσωπικό επίτευγμα. Εάν ενθαρρύνετε τα παιδιά σας ακούγοντάς τα ή επιβραβεύοντάς τα, θα περάσουν υπέροχες στιγμές παίζοντας το όργανό τους.

  • Η μουσική ανακουφίζει από το άγχος

Τα μουσικά όργανα, και γενικότερα η μουσική, απαιτούν απόλυτη προσοχή. Ως εκ τούτου, η μουσική είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο ανακούφισης του άγχους, που βοηθά το μυαλό να ηρεμήσει και ενισχύει τη συγκέντρωση.

  • Η μουσική βοηθά στην κατανόηση των μαθηματικών

Αν και τα μαθηματικά και η μουσική φαίνονται πολύ διαφορετικά, στην πραγματικότητα είναι παρόμοια. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να κρατούν ρυθμό, μαθαίνουν τα κλάσματα και τις αναλογίες. Η μουσική θα μπορούσε λοιπόν να είναι ένας υπέροχος τρόπος εκμάθησης μαθηματικών με καλλιτεχνικό τρόπο.

  • Η μουσική μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες

Η μουσική παίζεται συχνά εντός μιας ομάδας. Ως εκ τούτου, το παιδί μαθαίνει δεξιότητες ομαδικότητας, ώστε να συνεργάζεται αρμονικά. Προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση της ομάδας, είναι απαραίτητες οι πρόβες και η άσκηση. Η επίτευξη της καλύτερης μουσικής απόδοσης οδηγεί και στην ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων.

«Τα παιδιά που συμμετέχουν σε μουσικές δραστηριότητες αναπτύσσουν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικότητας και κατανόησης του εαυτού τους από τα άλλα παιδιά», υποστηρίζει η δρ Αλεξάνδρα Λαμόντ, λέκτορας Ψυχολογίας της Μουσικής στο Πανεπιστήμιο Κιλ.

  • Η μουσική μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση

Με τη βελτίωση των ικανοτήτων τους σε ένα συγκεκριμένο όργανο και την επίτευξη των στόχων τους, τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται πολύ ικανοποιημένα, και αυτό να βελτιώσει σημαντικά την αυτοεκτίμησή τους. Η ανάληψη και η αντιμετώπιση προκλήσεων είναι απαραίτητα για ένα παιδί προκειμένου να αναπτυχθεί πλήρως η δυναμική του.

Διασκεδαστικές μουσικές δραστηριότητες

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί απλοί και διασκεδαστικοί τρόποι για να εντάξετε τη μουσική στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού σας:

  • Τραγουδήστε τους πριν κοιμηθούν.
  • Αποκτήστε εξοπλισμό καραόκε στο σπίτι και τραγουδήστε μαζί με τα παιδιά σας.
  • Διδάξτε τους μερικά τραγούδια για να συνοδεύουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, όπως όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους ή όταν διαβάζουν.
  • Προγραμματίστε μια μουσική εκδρομή, όπως το να πάτε σε μια συναυλία ή μια όπερα.

Συνολικά, η μουσική είναι ένα ουσιαστικό και σημαντικό μέρος στη ζωή των παιδιών, που τα βοηθά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες αλλά και να ξεπεράσουν μαθησιακές δυσκολίες. Τα οφέλη της μουσικής είναι λοιπόν πολλά για το παιδί σας.

Στοιχεία από: kumon.co.uk budsies.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πώς θα κρατήσετε δροσερά τα μωρά σας το καλοκαίρι

Τις μέρες του καλοκαιριού ο υδράργυρος «χτυπάει» κόκκινο. Η ζέστη είναι αφόρητη για όλους, και ειδικότερα για τα μωράκια που είναι ευαίσθητα σε αυτή, πρέπει να βρούμε τρόπους για...

Animation “Ο Μικρός Covid-19”: Αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον «μικρό Covid-19» της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Της Κατερίνας Θανάση Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια του πρώτου...

Τα οφέλη του αθλητισμού για το παιδί σας

Ο αθλητισμός είναι σημαντικός για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ η κοινωνικοποίηση και η συμμετοχή σε αυτόν έχουν θετικό αντίκτυπο στη...

Πώς να ενθαρρύνετε το μικρό παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του (vid)

Πως μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πλένει τα δόντια του; Με μερικούς απλούς τρόπους θα κάνετε το βούρτσισμα των δοντιών παιχνίδι. Μπορείτε να...

Νέα μελέτη: Τα βασικά συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά

Οι στομαχικές διαταραχές, η διάρροια και οι εμετοί είναι πιο συχνοί ως συμπτώματα της νόσου Covid-19 στα παιδιά από ό,τι ο βήχας, σε σχέση...