Discover

Πέντε συμβουλές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά

Η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά είναι μια διαδικασία που χρειάζεται απλά πράγματα για να συμβεί ή το αντίθετο και θα τα ακολουθεί σε ολόκληρη τη ζωή τους.

οικοδόμηση-αυτοεκτίμησης-παιδιάΑπλά επαινώντας τα παιδιά σας μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ακολουθεί ένας ολοκληρωμένος οδηγός που ίσως δεν έχετε σκεφτεί για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά.

1.Ένα βήμα πίσω

Όπως αποδεικνύεται, η οικοδόμησης της αυτοεκτίμησης στα παιδιά ξεκινά με το να τα βοηθήσετε να γίνουν ικανοί άνθρωποι για τον κόσμο. Ωστόσο, για να το κάνετε αυτό, πρέπει να μάθετε να κάνετε πίσω. Να αφήσετε το παιδί σας να αναλάβει κινδύνους, να κάνει επιλογές, να λύσει προβλήματα και όχι να γίνετε εσείς η ομπρέλα προστασίας του σε όλα, ακόμα και στο πιο μικρό.

Όταν στέκεστε πάντα πίσω από το παιδί σας, σε κάθε του δραστηριότητα ή προσπάθεια, αυτό διατρέχει κινδύνους. Για να οικοδομήσουμε την αυτοεκτίμηση, τα παιδιά πρέπει να πάρουν ευκαιρίες, να κάνουν επιλογές και να αναλάβουν την ευθύνη γι΄ αυτές τις επιλογές.  Υπάρχουν γονείς που προσπαθούν να σώσουν τα παιδιά τους από την αποτυχία όλη την ώρα.

Όταν τα παιδιά κάνουν τις δικές τους επιλογές -κατάλληλες για την ηλικία τους- αισθάνονται πιο ισχυρά. Αφήστε πάντα τα παιδιά να αποφασίζουν μόνα τους αν θα φορούν παλτό, καπέλο και γάντια το χειμώνα. Μόλις καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ ζεστού και κρύου, θα καταλάβουν και πώς θα πρέπει να ντυθούν για να μην κρυώνουν. Πρέπει να έχουν τον έλεγχο του σώματός τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιλογές τους.

2. Υπερβολικά εγκωμιαστικά σχόλια

Η αυτοεκτίμηση προέρχεται από την αίσθηση της αγάπης και της ασφάλειας, και από την ανάπτυξη ικανοτήτων. Και παρόλο που οι γονείς συχνά φροντίζουν για τα δύο πρώτα συστατικά, η ικανότητα – να γίνει ένα παιδί σωστό σε πράγματα και καταστάσεις – απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.

Τα συνεχή κομπλιμέντα μπορεί πραγματικά να διαβρώσουν την αυτοεκτίμηση. Είτε τα παιδιά αρχίζουν να σκέφτονται ότι είναι τέλεια είτε προσπαθούν να είναι τέλεια όλη την ώρα – ένα αδύνατο πρότυπο. Έτσι, ο ανακριβής έπαινος τα μπερδεύει.

Επιπλέον, λέγοντας στο παιδί σας ότι είναι το καλύτερο, το πιο έξυπνο δημιουργείτε έναν εγωπαθή χαρακτήρα που πιστεύει ότι τα άσχημα γράμματα είναι καλλιγραφία, όμως αργά ή γρήγορα θα ανακαλύψει ότι δεν είναι τελικά.

Επίσης, αν λέτε στο παιδί σας ότι κάνει ήδη μια φανταστική δουλειά, θα πιστέψει ότι δεν χρειάζεται πλέον να προσπαθεί. Μην ξεχνάτε ότι μέρος της οικοδόμησης της αυτοεκτίμησης προέρχεται από το να ενεργείς, να προσπαθείς, να αποτυγχάνεις και να προσπαθείς ξανά.

3. Συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού

Στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης, τα παιδιά χρειάζονται επίσης ευκαιρίες για να αποδείξουν την ικανότητά τους και να αισθάνονται ότι η συμβολή τους είναι πολύτιμη. Στο σπίτι, αυτό σημαίνει, ότι θα τους ζητάτε, ακόμα και όταν είναι μικρά παιδιά, να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα, στην προετοιμασία του τραπεζιού ή στο στρώσιμο των κρεβατιών.

ενθάρρυνση-συμβουλές-αυτοεκτίμηση-παιδιά4. Ενθαρρύνετέ τα να ολοκληρώνουν τους στόχους ή τις δραστηριότητές τους (πλήρως)

Ένας άλλος σίγουρος τρόπος για να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη στα παιδιά είναι να τα ενθαρρύνετε να αναλάβουν εργασίες που δείχνουν ενδιαφέρον και, στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι τις έχουν ολοκληρώσει. Δεν έχει σημασία ποια είναι η δραστηριότητα – θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από τους γύρους κολύμβησης, που θέλει να αυξήσει, έως το να ανέβει πίστες στα βιντεοπαιχνίδια. Το θέμα είναι να συνεχίζουν αυτό που ξεκινούν, προκειμένου να νιώσουν το αίσθημα πληρότητας  στο τέλος.

5. Προσπάθεια και αποτυχία

Τι γίνεται αν η αυτοεκτίμηση του παιδιού σας πέσει όταν βγει από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου ή δεν μπορεί να απομνημονεύσει πίνακες πολλαπλασιασμού;

  • Μη χάσετε τον ύπνο σας. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι οι αγώνες και η αποτυχία θα βλάψουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια χρυσή ευκαιρία να τα βοηθήσουν να τη χτίσουν.
  • Δώστε του να καταλάβει ότι η αγάπη σας είναι άνευ όρων .
  • Βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι του παιδιού σας είναι εφικτοί και σε επίπεδο κατάλληλο για την ικανότητά του. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι καλύτερα να του προτείνετε να συμμετάσχει στο εσωτερικό πρωτάθλημα, παρά σε μια καλύτερη ομάδα που θα είναι ο τελευταίος που επιλέχθηκε. Επίσης, αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα λογοτεχνικό ανάγνωσμα, σκεφτείτε να του δώσετε ένα άλλο που μπορεί να είναι για παιδιά μικρότερης ηλικίας.
Με λίγα λόγια η λίστα ελέγχου και οι ενέργειες για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά είναι:
  • Ξεχωριστοί.

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν τα δικά τους μοναδικά ταλέντα και ιδιότητες και να εκτιμήσουν τα δυνατά τους στοιχεία. Αλλά επίσης να τους διδάξετε ότι το να νιώθουν ξεχωριστά δεν σημαίνει να νιώθουν καλύτερα από τους άλλους.

  • Στόχοι

Διδάξτε τα παιδιά σας να εργαστούν για να επιτύχουν έναν στόχο και να έχουν υπερηφάνεια για τα επιτεύγματά τους. Δώστε τους ευκαιρίες επιτυχίας.

  • Προσπάθεια

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο, να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και να αναλάβουν κινδύνους.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Μητέρα – Γιός: Έξυπνες συμβουλές ανατροφής

Γιατί τα νήπια γκρινιάζουν στις κοινωνικές εκδηλώσεις;

Παιδιά…στα πρότυπα των γονέων

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Οι Σάσσεξ μοιράστηκαν στιγμές του 22 μηνών Άρτσι

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν, καλεσμένοι στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρει, είπαν μερικά από τα λόγια του 22 μηνών Άρτσι που έχει μάθει...

«Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία», του Μάκη Τσίτα

«Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία», το παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα – Ένα βιβλίο για την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μέσα από τη σχέση ενός παιδιού...

Τα οφέλη του αθλητισμού για το παιδί σας

Ο αθλητισμός είναι σημαντικός για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ η κοινωνικοποίηση και η συμμετοχή σε αυτόν έχουν θετικό αντίκτυπο στη...

Μικρά παιδιά και τρόποι να πειθαρχήσουν

Τα μικρά παιδιά που δοκιμάζουν τα όριά σας είναι  αναπτυξιακά σε καλό δρόμο, αλλά από την άλλη είναι ανάγκη να βρείτε τρόπους να πειθαρχήσουν. Καθώς...

Βάλτε από νωρίς τα παιδιά στον κόσμο των επιτραπέζιων

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν είναι απλώς ένα ταμπλό, δύο ζάρια, πέντε-έξι πιόνια και 60-70 κάρτες. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, η φαντασία του δημιουργού, η...