Discover

Kids Yoga – 5 λόγοι για να τη δοκιμάσετε

Τα οφέλη της γιόγκα είναι γνωστό πως είναι πολλαπλά και στο νου και στο σώμα αλλά και στο πνεύμα, τόσο των μεγάλων αλλά και των μικρών. Τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν διάφορες κοινωνικές και συναισθηματικές προκλήσεις και μέσω της πρακτικής μαθαίνουν να τις διαχειρίζονται.

Η δασκάλα της παιδικής Γιόγκα, Alexandra De Colibus, που διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παιδικής γιόγκα στη Μασαχουσέτη της Αμερικής, υποστηρίζει πως η πρακτική στοχεύει στην επιδίωξη της εσωτερικής αρμονίας και μπορεί να εξασκηθεί οπουδήποτε καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για εξαρτήματα. «Μέσω των αναπνοών και των στάσεων τα παιδιά μαθαίνουν πως να αντιδρούν και να διαχειρίζονται καταστάσεις. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για το δρόμο της αυτογνωσίας και του ανοιχτού μυαλού».

Η yoga μπορεί στις μικρές ηλικίες να «χτίσει» αυτοπεποίθηση και σεβασμό

Η Shana Meyerson, ιδιοκτήτρια στούντιο γιόγκα στη Νότια Καλιφόρνια, πιστεύει ότι η γιόγκα χτίζει αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό. «Η πρακτική της γιόγκα είναι μια σπάνια ευκαιρία προκειμένου το παιδί να βιώσει το παιχνίδι και να εστιάσει χωρίς να ανησυχεί για το αν κάνει κάτι λάθος», λέει. Η δασκάλα επίσης συμπληρώνει πως η γιόγκα είναι η κατάλληλη επιλογή για τα ντροπαλά παιδιά. «Είναι μια επιλογή για τα παιδιά που αποφεύγουν τη σωματική δραστηριότητα ή τα ομαδικά λόγω του φόβου της αποτυχίας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τα παιδιά που αθλούνται να υπερέχουν σε άλλες σωματικές δραστηριότητες και αθλήματα».

5 λόγοι για να ωθήσετε τα παιδιά να κάνουν γιόγκα
  • Βελτιώνει τη φυσική ευελιξία

Η γιόγκα ενισχύει τη σωματική δύναμη επειδή τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν όλους τους μυς τους με νέους τρόπους. Για κάθε μια στάση που γίνεται όρθια, καθιστή ή ξαπλωτή μπορεί να ενδυναμωθεί μία συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα και ταυτόχρονα επιτρέπει στα παιδιά να έχουν αντίληψη του σώματός τους και να κατανοούν τις λειτουργίες του.

  • Βελτιώνει την ισορροπία

Οι στάσεις της γιόγκα που απαιτούν ισορροπία έχουν δημιουργηθεί για να προωθήσουν τη νοητική και φυσική ισορροπία με τη μορφή της διαύγειας και της σταθερότητας. Ο προσανατολισμός σχετίζεται επίσης στενά με την ισορροπία και προωθεί τη συνολική ευεξία. Ακόμα κι αν ένα παιδί έχει δυσκολία να στέκεται με το ένα πόδι, μαθαίνει να μπορεί να παραμένει ήρεμο όταν πέσει και όταν σηκωθεί για να προσπαθήσει ξανά. Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να βελτιώνουν την ισορροπία τους, γεμίζουν με μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Ο συντονισμός συνδέεται επίσης στενά με την ισορροπία και προάγει τη συνολική επιδεξιότητα.

  • Αναπτύσσει την εστίαση και τη συγκέντρωση

Η εξάσκηση της γιόγκα ενθαρρύνει τα παιδιά να καθαρίσουν το μυαλό τους και να επικεντρωθούν στην προσπάθεια. Ως αποτέλεσμα αυτής της εστίασης, τα παιδιά εστιάζουν και συγκεντρώνονται πολύ πιο αποτελεσματικά στο σχολείο τους και έχουν καλύτερες επιδόσεις, όπως εξάλλου επισημαίνεται σε πολλές μελέτες.

  • Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη

Η γιόγκα βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της εμπιστοσύνης, στην ταχύτερη ωρίμανση και τη μείωση των φόβων. Παράλληλα ενισχύει τη συμπόνια, την ικανότητα διαλογισμού, τη γενναιοδωρία, τη δύναμη και την ευελιξία. Διδάσκει στα παιδιά την αξία της επιμονής και υπομονής και πως να εργάζονται για τους στόχους τους.

  • Ενισχύει τη σύνδεση μυαλού-σώματος

Η γιόγκα βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν ένα υγιές μυαλό σε ένα υγιές σώμα. «Ως γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να ενεργούν και να συμπεριφέρονται με προσοχή και συμπόνια, να είναι γενναίοι, να γνωρίζουν την αγάπη και την ευτυχία και να βρίσκουν εσωτερική ειρήνη», λέει η Alexandra De Colibus. «Η γιόγκα λειτουργεί ως βαλβίδα απελευθέρωσης που ανακουφίζει την πίεση. Η ιδεολογία της προωθεί αξίες όπως η καλοσύνη, η ειλικρίνεια, η μετριοπάθεια, η ευγνωμοσύνη και η αυτοπειθαρχία».

Γιόγκα και διαταραχές

Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει πως η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει το παιδί ακόμα και στις σχολικές του επιδόσεις, καθώς η συγκέντρωσή του βελτιώνεται. Μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για παιδιά με αυτισμό και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερικινητικότητας. Μελέτη, με επικεφαλής την Kristie Patten, Ph.D. καθηγήτρια εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που διεξήχθη στο δημόσιο σχολείο του Bronx, έδειξε ότι η καθημερινή εξάσκηση της γιόγκα μείωσε την επιθετική συμπεριφορά, την περιθωριοποίηση και την υπερκινητικότητα των παιδιών με αυτισμό, σε σύγκριση με άλλη ομάδα ελέγχου που δεν έκανε γιόγκα.

Η σωματική άσκηση σε συνδυασμό με τις τεχνικές αναπνοών παρέχουν πολλαπλά οφέλη στα παιδιά

Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν πώς η γιόγκα ωφελεί τα παιδιά τους, αλλά οι καλύτεροι κριτές είναι τα ίδια τα παιδιά. Τα παιδιά που έχουν εξασκηθεί γιόγκα λένε στους δασκάλους και τους γονείς ότι μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, να επικεντρωθούν καλύτερα στις δραστηριότητές τους και να δώσουν προσοχή στα καθήκοντά τους.

Με πληροφορίες από npr.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Δυσκολεύεστε να πείσετε το παιδί σας να βάλει μάσκα; – Δείτε αυτό το βίντεο

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία και τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας, όπως ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Πολλοί γονείς όμως ίσως...

Εγκυμοσύνη και κολύμπι: Είναι ασφαλές;

Όταν είστε έγκυος έρχεστε αντιμέτωπη με μία λίστα από διάφορες ασχολίες που ξαφνικά δεν πρέπει να κάνετε. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε εσείς ή...

Τρόποι να επιστρέψει το παιδί από την οθόνη στο βιβλίο

Πως θα ξεκολλήσετε το παιδί από την οθόνη και θα επιστρέψει στο βιβλίο - Οκτώ τρόποι για να εντάξετε το βιβλίο στην καθημερινότητά του Στην...

Ένας στους δύο 16χρονους θεωρεί ακίνδυνη τη χρήση κάνναβης

Σημαντικές μεταβολές στις αντιλήψεις απέναντι στην κάνναβη, καταγράφει πανελλήνια έρευνα για την χρήση παράνομων ουσιών στους έφηβους – μαθητές ηλικίας 16 ετών, στη χώρα μας. Ανησυχητικό...

Ίδρυμα Ωνάση: Παιδιά και REC σε τραγούδι για τον κορωνοϊό

Πώς αντιλαμβάνονται και πώς βιώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι τη νέα πραγματικότητα που μας «σύστησε» η πανδημία του κορονοϊού; Το Ίδρυμα Ωνάση τους...