Discover

COVID-19 και παιδιά: Η απουσία των παππούδων από το φετινό οικογενειακό τραπέζι

Πώς τα παιδιά θα διαχειριστούν την απουσία των παππούδων; Τι συμβουλές να τους δώσετε, ώστε να μη νιώσουν αποκομμένα από τους αγαπημένους τους.

Η απουσία μελών της οικογένειας από το φετινό οικογενειακό τραπέζι, και ιδιαίτερα των παππούδων και των γιαγιάδων, είναι βέβαιο ότι θα μας επηρεάσει όλους, όμως τα παιδιά είναι εκείνα που χρειάζονται ιδιαίτερη υποστήριξη. Ενδεχομένως, μάλιστα, να διαπιστώνετε ήδη ότι, παρά τις όποιες κουβέντες σας, τίποτα δεν λειτουργεί.

Όμως, υπάρχει λύση, αγαπητή μαμά

Αρχικά είναι ανάγκη να σκεφτείς ότι έκανες την πιο σωστή επιλογή να ακολουθήσεις τις προειδοποιήσεις και τις συμβουλές των ειδικών στη δημόσια υγεία, όσο δύσκολο κι αν είναι. Ίσως, πάλι, να σκέφτεσαι ότι φέτος, έπειτα από έναν ήδη δύσκολο χρόνο, η συνένωση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Αν φαίνεται, λοιπόν, τόσο δύσκολο για εμάς τους ενηλίκους, φαντάσου πόσο πιο δύσκολο είναι για τα παιδιά να κατανοήσουν αυτές τις δύσκολες επιλογές.

Απουσία παππούδων

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κινηθείς σε δύο άξονες:

Ο πρώτος είναι η ανεύρεση στρατηγικών ώστε να παραμείνετε συνδεδεμένοι ακόμη και αν είστε φυσικά μακριά.

Ο δεύτερος, να βοηθήσεις το μικρό σου να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Στρατηγικές για να παραμείνετε συνδεδεμένοι:

Αν και συχνά θεωρούμε τη θλίψη ως μέρος της διαχείρισης του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου, η ζωή με τον Covid-19 μας υπενθυμίζει ότι ο θάνατος έχει πολλές μορφές. Όλοι θρηνούμε τον τρόπο που ζούσαμε. Εκείνο που φαινόταν φυσιολογικό και εύκολο έχει πλέον γίνει επικίνδυνο, κι αυτό περιλαμβάνει τις κοινωνικές μας συνδέσεις, που επηρεάζουν σημαντικά τη συναισθηματική μας ευημερία. Γι’ αυτό μείνετε συνδεδεμένοι.

Σκεφτείτε ότι, ευτυχώς, αυτή η δύσκολη κατάσταση είναι προσωρινή και πως η διατήρηση της σύνδεσης είναι δυνατή. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της παγκόσμιας πανδημίας είναι το πόσο επινοητικοί έχουμε γίνει και πόσοι νέοι τρόποι επικοινωνίας υπάρχουν τώρα! Το Zoom και το FaceTime είναι βέβαιο ότι έχουν πάρει φωτιά, όμως δεν είναι μόνο η επικοινωνία. Κάποιος μπορεί ακόμη και να διασκεδάσει διαδικτυακά. Μέσω του Zoom μπορείτε να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια ή ακόμη και να μαγειρέψετε τις αγαπημένες σας λιχουδιές με την καθοδήγηση της γιαγιάς.

Δείτε την πιθανότητα να υλοποιήσετε διαδικτυακά κάποιες από τις δημιουργικές ιδέες του παιδιού σας και να νιώσετε με έναν τρόπο ξανά μαζί με τους παππούδες και τα ξαδέλφια του. Η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός του θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση της γενικής δυστυχίας μιας διαφορετικής περιόδου διακοπών φέτος.

Νιώστε τα συναισθήματα

Ανεξάρτητα από το πόσο αισιόδοξα άτομα είμαστε, αυτή η κατάσταση είναι υπερβολικά δύσκολη. Κανείς από εμάς δεν επέλεξε να ζήσει σε μια παγκόσμια πανδημία. Σε ατομικό επίπεδο, εκτός από τη φροντίδα των οικογενειών μας, που ζουν μέσα στους τέσσερις τοίχους του διαμερίσματος, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Αυτή η πραγματικότητα ενός μεγάλου, χρόνιου στρες, σε συνδυασμό με το άγχος που είναι ανεξέλεγκτο, μας προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα.

Αυτό, όμως, από μόνο του παρέχει σε εμάς και τα παιδιά μας μια ευκαιρία που μπορεί πραγματικά να μας φανεί χρήσιμη στη ζωή: να αντιμετωπίσουμε αυτά τα συναισθήματα, αντί να προσπαθούμε να τα αποφύγουμε. Κρατήστε, λοιπόν, το χέρι του παιδιού σας καθώς αισθάνεται όλα αυτά τα συναισθήματα. Ή αφήστε το μόνο του, αν θέλει να είναι μόνο μαζί τους. Μπορεί να καταλάβει τι χρειάζεται και εσείς μπορείτε να το ενημερώσετε πως θα ακούσετε ό,τι θέλει να σας πει.

Ακούστε και κατανοήστε

Ο καθησυχασμός και η ενθάρρυνση των παιδιών μας αποτελούν δύο από τις πιο φυσικές προτροπές της γονικής μέριμνας. Ίσως κάποιες φορές να σκεφτόμαστε ότι αυτή η ικανότητα προστασίας είναι εξίσου εύκολη με την εφαρμογή ενός χάνζαπλαστ σε μια εκδορά. Όσον αφορά όμως τα επίπονα συναισθήματα, αυτό φαντάζει και είναι πολλές φορές δύσκολο. Όμως, σκεφτείτε ότι βοηθάμε τα παιδιά μας περισσότερο εάν ακούμε και συναισθανόμαστε ό,τι μας λένε και αισθάνονται, αντί να προσπαθούμε να αποδιώχνουμε ή να μηδενίζουμε αυτά τα συναισθήματα.

Εάν μπορείτε, μοιραστείτε και τη δική σας αγωνία (με ήρεμο τρόπο) μαζί τους. Αυτό θα τα κάνει να καταλάβουν ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται αναστατωμένα και δυσαρεστημένα και να μιλάνε γι’ αυτό. Η υποστήριξη ξεκινά με το να λέτε το πρόβλημα δυνατά. Έτσι, μιλώντας σας έχουν την ευκαιρία να μάθουν τι τα βοηθά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, ενώ παράλληλα χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους όταν συνειδητοποιήσουν πως, όταν περνούν δύσκολες φάσεις στη ζωή, μπορούν να τις διαχειριστούν.

Απουσία παππούδων λαπτοπ εγγόνι

Συμπερασματικά:

Αντί να βρείτε τις σωστές λέξεις για να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα για μια θλιβερή κατάσταση, μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο:

Πρώτον, σκεφτείτε μαζί του στρατηγικές για να βοηθήσετε την οικογένεια να αισθάνεται πιο κοντά, ακόμη και όταν είναι φυσικά χωρισμένη.

Δεύτερον, όσο δύσκολο κι αν είναι να βλέπει ένας γονιός το παιδί του να υποφέρει, είναι ανάγκη να μένει δίπλα του για να το βοηθά.

Το καλύτερο κομμάτι του να είσαι μαζί με τα παιδιά στη δυστυχία τους είναι όταν θα έρθουν οι χαρούμενες στιγμές. Εκείνα θα νιώθουν πολύ πιο γλυκά και ήρεμα και ο γονιός θα τα αισθάνεται πολύ πιο κοντά του.

Διαβάστε επίσης: 10 tips για πιο ευχάριστες χριστουγεννιάτικες μέρες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα

Τα δίδυμα μπορεί να είναι το όνειρο σας παρόλο που οι πιθανότητές για διπλή εγκυμοσύνη είναι λίγες, υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν...

Συμβουλές για την αγορά οικογενειακού αυτοκινήτου

Εάν αισθάνεστε μπερδεμένοι για την αγορά οικογενειακού αυτοκινήτου, δεν είστε μόνοι. Ένα αυτοκίνητο είναι ένα από τα πιο ακριβά είδη, όπως επίσης και το μεγαλύτερο...

Κατάλληλη διατροφή, ανά ηλικία, για ένα υγιές παιδί

Η διατροφή για ένα υγιές παιδί βασίζεται στις ίδιες αρχές με τη διατροφή για υγιείς ενηλίκους. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται τα ίδια θρεπτικά συστατικά...

Καθολικό lockdown από το πρωί του Σαββάτου – Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία - Τι παραμένει ανοιχτό και τι κλείνει - Ποια η διαφορά από την προηγούμενη καραντίνα Καθολικό lockdown ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη...

Βλαντ, το χειρότερο βαμπίρ του κόσμου, εκδ. Τζιαμπίρης

Το βιβλίο "Βλαντ, το χειρότερο βαμπίρ του κόσμου", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης - Πυραμίδα είναι ένα διασκεδαστικό βιβλίο μιας υποσχόμενης σειράς.  Αν στα...