Discover

Το bullying δεν σταματά στην παιδική ηλικία

Το bullying είναι μια μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, κατά την οποία κάποιος ασκεί εσκεμμένα και επανειλημμένα σωματική και ψυχική κακοποίηση σε άλλο άτομο. Ο εκφοβισμός μπορεί να έχει τη μορφή φυσικής ή λεκτικής βίας. Οι συνέπειές του μπορεί να συνεχιστούν και μετά την ενηλικίωση.

Υπάρχει η άποψη ότι ο εκφοβισμός υπάρχει μόνο μεταξύ παιδιών στο σχολείο. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί και στην εργασία. Οι ενήλικοι εκφοβιστές είναι άνδρες κατά 60%.

Το bullying στις μέρες μας

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι επιθετικότητας: η εκ προ μελέτης επιθετικότητα και η αντιδραστική επιθετικότητα.

  • Η εκ προ μελέτης επιθετικότητα διακρίνεται από οργάνωση και επιθυμία.
  • Η αντιδραστική επιθετικότητα ορίζεται ως παρορμητική. Είναι η αντίδραση σε μια απειλή και συνήθως σχετίζεται με έντονο συναίσθημα, ειδικά άγχος και θυμό.

Σε αντίθεση με το στερεότυπο που καθιστά τον νταή κοινωνικά αποκλεισμένο, οι bullies που δεν υπήρξαν ποτέ θύματα εκφοβισμού έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και τείνουν να είναι κοινωνικά κυρίαρχοι.

Από την άλλη, εκείνοι που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού τείνουν να είναι πιο επιθετικοί από όσους δεν είχαν τέτοιες αρνητικές εμπειρίες, είναι λιγότερο δημοφιλείς και συχνά προέρχονται από οικογένειες χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Κρυφές μένουν οι περιπτώσεις bullyingbullying θυμωμένο παιδί ε΄ξω από το σχολείο

Τα αγόρια κάνουν bullying συχνότερα από τα κορί τσια, ειδικά στην περίοδο του γυμνασίου και έπειτα. Είναι πιθανό να ασκήσουν σωματική ή λεκτική κακοποίηση.

Μελέτες δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί υποτιμούν συχνά τις περιπτώσεις εκφοβισμού στο σχολείο τους, αντιλαμβανόμενοι μόνο το 4% των περιστατικών που συμβαίνουν. Επιπλέον, τα θύματα bullying σπάνια αποκαλύπτουν την κατάστασή τους. Οι γονείς γνωρίζουν ότι το παιδί τους υφίσταται εκφοβισμό στις μισές μόνο περιπτώσεις.

Τα παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό μπορεί να παρουσιάσουν χρόνια, συστηματική φλεγμονή που συνεχίζεται έως την ενηλικίωση, ενώ οι εκφοβιστές μπορεί στην πραγματικότητα να αποκομίσουν οφέλη για την υγεία από την αύξηση της κοινωνικής τους κατάστασης μέσω του εκφοβισμού, σύμφωνα με ερευνητές της Duke Medicine. Οι συνέπειες του bullying φαίνεται να επηρεάζουν μόνο τα θύματα.

Μελέτες γύρω από το bullying

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κοινωνικές και συναισθηματικές συνέπειες του bullying συνεχίζονται μέχρι και την ενηλικίωση. Επιπλέον, τα θύματα παρουσιάζουν αυξημένο άγχος και κατάθλιψη. Ωστόσο, τα θύματα αναφέρουν επίσης προβλήματα υγείας, όπως ευαισθησία σε διάφορες ασθένειες.

Σε μελέτη της Great Smoky Mountains συγκεντρώθηκαν πληροφορίες 1.420 ατόμων για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα άτομα επιλέχθηκαν τυχαία, οπότε δεν είχαν υψηλότερη πιθανότητα ψυχικής ασθένειας ή εκφοβισμού από άλλους ανθρώπους.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για όλες τις εμπειρίες της ζωής τους. Από την παιδική ηλικία και την εφηβεία, μέχρι την ενηλικίωσή τους. Μεταξύ άλλων, ρωτήθηκαν για τις εμπειρίες τους στον εκφοβισμό. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δείγματα αίματος για να εξετάσουν βιολογικούς παράγοντες.

Τα θύματα bullying παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα CRP

Τα επίπεδα CRP επηρεάζονται από μια ποικιλία στρεσογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της κακής διατροφής και της έλλειψης ύπνου. Επιπλέον σχετίζονται με διάφορους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

Θύματα εκφοβισμού, bullies και άτομα που ανήκαν και στις δύο κατηγορίες. Αν και τα επίπεδα CRP αυξήθηκαν σε όλες τις ομάδες κατά την ενηλικίωση, τα θύματα εκφοβισμού είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα CRP ως ενήλικοι από τις άλλες ομάδες. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα CRP αυξήθηκαν ανάλογα με τον αριθμό των φορών που κακοποιήθηκαν.

Οι νεαροί ενήλικοι που ήταν τόσο bullies όσο και θύματα ως παιδιά είχαν επίπεδα CRP παρόμοια με εκείνων που δεν συμμετείχαν ούτε ως θύτες ούτε ως θύματα. Τέλος, οι bullies είχαν το χαμηλότερο CRP από όλους.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: health4u.gr

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον ρατσισμό

Το να ανοίξουμε συζητήσεις για την έννοια του ρατσισμού στα παιδιά μπορεί να μοιάζει με ναρκοπέδιο, αλλά δεν χρειάζεται.  Έχετε συζητήσει με τα παιδιά σας...

Τα παιδιά θύματα βίας ή τραυματικής εμπειρίας γερνούν πιο γρήγορα

Τα παιδιά που έχουν βιώσει βία ή άλλη τραυματική εμπειρία, φαίνεται να γερνάνε πιο γρήγορα, μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία και δείχνουν πιο έντονα...

Η καλύτερη διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών

Η καλύτερη διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών είναι μια σκέψη που γεννιέται σε όλους τους γονείς όταν κάνουν το πρώτο τους παιδί. Φυσικά, υπάρχουν πλεονεκτήματα...

Αμερικανική Ένωση: Απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά του παιδικού καρκίνου

Η Αμερικανική Ένωση θέτει ως απαραίτητο τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου των παιδιών. Το θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού των...

Γιώργος Αντωνάκης: Από την Κρήτη στον Μυστρά

Ο συγγραφέας Γιώργος Αντωνάκης αγαπάει και τιμά την ελληνική γλώσσα και αυτό διαφαίνεται σε κάθε του βιβλίο. Ο Γιώργος Αντωνάκης γράφει βιβλία καλώντας μας σε...